Ultimatum pentru premierul Hong Kong-ului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimatum pentru premierul Hong Kong-ului

Externe 02 Octombrie 2014 / 00:00 298 accesări

Liderii studenţilor de la manifestaţiile din Hong Kong au ameninţat ieri cu intensificarea mişcării de protest şi invadarea sediilor guvernamentale, în cazul în care şeful Executivului, Leung Chun-ying, nu demisionează cel mai târziu astăzi. Ultimatumul a fost anunțat de Agnes Chow, din cadrul mişcării studenţeşti Scholarism. Unul dintre reprezentanţii principalei coaliţii a manifestanţilor - Occupy Central - s-a distanţat de acest anunţ. ”Orice escaladare va fi o iniţiativă a studenţilor”, a declarat el, închizând totuşi uşa oricăror negocieri cu actualul număr 1 de la Hong Kong. ”Putem discuta cu orice alt membru al Guvernului, dar nu cu el”, a subliniat Chan-Kin-man. Conducătorii manifestanţilor încearcă să evite o repetare a violenţelor de duminică, atunci când Poliţia antirevoltă a încercat să-i disperseze pe manifestanţi recurgând la gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper. Însă studenţii şi elevii sunt principalii participanţi la protestele de stradă, ocupând cartiere din oraş considerate vitale şi răspunzând în prima linie îndemnurilor liderilor lor.

Hong Kong se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când insula a fost retrocedată Chinei, în 1997, după ce mii de persoane au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de decizia Beijingului, anunţată în august, de a permite votul universal pentru alegerea premierului local în 2017 păstrând, totuşi, controlul asupra candidaturilor.

IMNUL PROTESTATARILOR O melodie rock lansată cu mare succes la începutul anilor '90, de trupa rock Beyond, a devenit imnul neoficial al manifestanţilor pro-democraţie din Hong Kong, relatează ”Wall Street Journal”. Melodia ”Under a Vast Sky”, care a devenit hit în 1993, a fost preluată de manifestanţii aflaţi în stradă în Hong Kong, în semn de protest faţă de blocarea de către China a reformelor politice. Nikki Lau, un locuitor din Hong Kong care a participat în ultimele trei zile la manifestaţii, a declarat că protestatarii au cântat această melodie de aproape zece ori în fiecare zi. Melodia a fost scrisă de cântăreţul şi chitaristul trupei Beyond, Wong Ka-kui, care a dorit astfel să-şi exprime dezamăgirea faţă de situaţia din industria muzicii din Hong Kong, în anii '90. Trupa Beyond, care a fost formată în 1983, este considerată de majoritatea locuitorilor din Hong Kong echivalenta The Beatles, întrucât melodiile ambelor trupe transmit un puternic mesaj politic.

SPIONAȚI PE APPLE Manifestanţii din Hong Kong sunt vizaţi de un virus informatic ce spionează sistemul de operare al dispozitivelor Apple iPhone şi iPad, potrivit unor experţi citaţi de revista ”Time”. Cunoscut ca Xsser, virusul este capabil să colecteze date precum mesajele text, fotografiile şi parolele din dispozitivele mobile, a precizat compania Lacoon Mobile Security. Virusul este găzduit de acelaşi domeniu care conţine şi un program fals pentru sistemul de operare Android, care a fost prezentat ca o aplicaţie pentru organizarea protestelor şi a fost distribuit în Hong Kong, săptămâna trecută. ”Atacurile care vizează atât dispozitivele iOS, cât şi pe cele cu Android sunt rare şi indică faptul că ar putea fi coordonate de o organizaţie foarte mare sau de un stat”, a afirmat Lacoon.

”SUPERSTAR POLITIC” Joshua Wong, prea tânăr pentru a cumpăra alcool sau a conduce un automobil şi fără a avea încă drept de vot, a devenit, la 17 ani, figura reprezentativă a manifestanţilor din Hong Kong şi o sursă de inspiraţie pentru persoane de trei ori mai în vârstă decât el. Co-fondator al mişcării Scholarism, care a dat startul protestelor la Hong Kong, el este deja un activist veteran, relatează ”The Guardian”. La vârsta de 15 ani, Joshua Wong a luptat împotriva planurilor de introducere a educaţiei naţionale, pe care criticii au calificat-o drept o ”spălare a creierelor pro-Beijing”. Campania Scholarism a reunit peste 100.000 de persoane pe străzile oraşului, propunerea a fost abandonată, iar Wong a devenit un fel de celebritate. El este probabil primul lider al protestelor de masă care a convocat o conferinţă de presă pentru a discuta despre rezultatele sale la examene. Dar reţinerea sa pentru 40 de ore, vineri, alături de alţi tineri care au ocupat Guvernul, a generat proteste la scară largă şi l-a adus în centrul atenţiei globale. De la eliberarea lui, duminică, ordonată de un judecător care a afirmat că Poliţia l-a reţinut pentru o perioadă de timp nerezonabil de lungă, el a refuzat să vorbească despre ce s-a întâmplat în detenţie sau să aducă în discuţie cariera sa de activist, răspunzând unor astfel de solicitări politicos, dar ferm. Presa oficială din China a calificat membrii Scholarism drept extremişti, în timp ce publicaţiile pro-Beijing din Hong Kong au afirmat că ”forţele americane au lucrat pentru cultivarea lui Wong ca superstar politic”, acuzaţii pe care tânărul le-a respins.

Taguri articol


12