Ultimatum pentru... scurgerile radioactive de la Fukushima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimatum pentru... scurgerile radioactive de la Fukushima

Monden 20 Septembrie 2013 / 00:00 303 accesări

Scurgerile de apă radioactivă în Oceanul Pacific sunt de natură să îngrijoreze deopotrivă autorităţile nipone şi specialiştii în mediu de pretutindeni. Premierul nipon, Shinzo Abe, nu şi-a ascuns nemulţumirea după ce a efectuat ieri o nouă vizită la centrala Fukushima. Acesta a somat compania TEPCO să-i prezinte un calendar cu privire la rezolvarea scurgerilor de apă radioactivă, o problemă care produce îngrijorare în lumea întreagă. Este a doua vizită efectuată de prim-ministru la complexul atomic Fukushima, devastat de valurile seismice din 11 martie 2011. Însă, de această dată, presiunea exercitată asupra lui Shinzo Abe, care a revenit la locul celei mai grave catastrofe după cea de la Cernobîl, în 1986, este mult mai mare. De mai multe săptămâni, Guvernul său, la fel ca şi TEPCO, care mult timp nu a recunoscut gravitatea situaţiei şi scurgerile masive de apă contaminată în Oceanul Pacific, este vizat de critici pentru modul în care gestionează această criză.

EFORTURI SUSŢINUTE Premierul Shinzo Abe a fost criticat în presa niponă deoarece a afirmat în faţa Comitetului Olimpic Internaţional, pe 7 septembrie, că situaţia este sub control. Venit la Buenos Aires să apere candidatura capitalei Tokyo pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2020, Shinzo Abe a oferit asigurări că apa contaminată scursă era blocată în cei 0,3 kilometri pătraţi ai portului centralei. Declaraţiile sale, făcute, în mod evident, pentru a susţine candidatura capitalei Tokyo, i-au şocat pe numeroşi japonezi, pentru că realitatea arată că acţiunile întreprinse nu se ridică la înălţimea urgenţei situaţiei. Chiar şi în cursul vizitei de ieri, premierul nipon şi-a reiterat declaraţia de la Buenos Aires. Premierul s-a arătat „pe front”, în compania patronului TEPCO, Naomi Hirose, şi, îmbrăcat într-o haină albă de protecţie cu numele său, a petrecut două ore în complex. S-a întâlnit în special cu angajaţii însărcinaţi cu supravegherea sutelor de rezervoare de apă radioactivă. „Viitorul Japoniei depinde de voi. Guvernul va propune şi va adopta măsuri concrete”, a declarat acesta, în faţa a 12 angajaţi. Shinzo Abe a prezentat un sistem de decontaminare denumit ALPS, un dispozitiv care nu este operaţional în totalitate, dar care poate filtra majoritatea elementelor radioactive prezente în apă, cu excepţia cesiului, care este extras în amonte de un alt dispozitiv, şi tritiului.

Pe de altă parte, autoritatea independentă de reglementare a început, miercuri, un studiu asupra nivelului de cesiu prezent pe fundul mării, într-o zonă de 1.000 de kilometri pătraţi, în larg, la nivelul centralei, cu o lăţime de 20 de kilometri şi cu o lungime de 50 de kilometri, paralelă cu centrala.

Taguri articol


12