Ultimatumul CE privind deşeurile de la Neapole

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Italia, pasibilă de sancţiuni

Ultimatumul CE privind deşeurile de la Neapole

Monden 01 Octombrie 2011 / 00:00 405 accesări

O AMENDĂ USTURĂTOARE CE a trimis Guvernului de la Roma ultimul mesaj de avertizare privind eliminarea celor circa şase tone de deşeuri de la Neapole cu acţiuni precise şi în timp cât mai scurt, înainte de a trece la sancţiuni financiare considerabile. Prin mesaj, CE a avertizat atât autorităţile naţionale, cât şi pe cele locale şi regionale. Acestea au la dispoziţie două luni pentru a prezenta o strategie eficientă pentru a pune capăt situaţiei de criză în care se află oraşul Neapole, invadat de gunoaie. În caz contrar, Italia va fi condamnată de către Curtea Europeană de Justiţie la plata unor amenzi consistente. ”Calcularea sancţiunilor depinde de mai mulţi factori dar, luând în considerare suprafaţa Italiei, acestea ar putea ajunge la mai multe milioane de euro”, a explicat Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Mediu, Janez Potocnik. Ca să evite o nouă condamnare, Italia va trebui să mărească puterea şi capacitatea actualelor gropi de gunoi, să realizeze altele noi, să adauge alte trei cuptoare pentru topirea deşeurilor la cele de la Acerra şi să recolteze pe categorii deşeurile urbane. Strategiile prezentate până în prezent nu sunt suficiente pentru a topi cele şase milioane de tone de deşeuri depozitate în gropile de gunoi provizorii.

LEGISLAŢIE INCOMPLETĂ Şi România are o problemă în ceea ce priveşte regimul deşeurilor. Este vorba, în primul rând, de o carenţă legislativă. Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor va urgenta discutarea proiectului Legii privind regimul deşeurilor. Documentul va fi analizat în prima şedinţă a Comisiei, săptămâna viitoare. La nivel european, România este în întârziere cu adoptarea acestui act normativ. Termenul de implementare a directivei cadru a CE privind deşeurile a fost decembrie 2010, iar CE a transmis României, în februarie 2011, o scrisoare de avertizare pentru întârziere, fiind posibile sancţiuni.

PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Nu numai deşeurile organice, ci şi cele electronice sunt adevărate pericole pentru sănătatea publică. În afara efectului devastator asupra mediului şi a faptului că sunt transportate ilegal în ţările în curs de dezvoltare, deşeurile electronice au efecte negative asupra sănătăţii oamenilor, precum inflamările sau stresul oxidativ, care sunt precursorii bolilor cardiovasculare şi chiar ai cancerului. O echipă de cercetători ai Universităţii Zhejiang a colectat mostre de aer din unele dintre cele mai mari zone de dumping electronic din China şi au examinat efectele acestora asupra celulelor epiteliale din plămânii oamenilor. Deşeurile electronice sunt reprezentate de aparaturi precum computerele, televizoarele, imprimantele sau telefoanele mobile. În fiecare an sunt generate circa 20 de milioane de tone de astfel de deşeuri, dintre care o mare parte sunt exportate în China. Din cauza procesului primitiv de reciclare, multe substanţe nocive precum poluanţii organici şi metalele grele sunt emise din aceste deşeuri şi apoi se pot acumula cu uşurinţă în corpul uman, prin inhalarea aerului contaminat.

Atât răspunsul inflamatoriu, cât şi stresul oxidativ conduc la deteriorarea materialului genetic, ce poate induce oncogeneza. Acestea sunt asociate şi cu alte afecţiuni, precum cele cardiovasculare. Cercetătorii au colectat mostre de aer din localitatea Taizhou din provincia Zhejiang, unde se află un complex de dezmembrare a echipamentelor electronice în care lucrează peste 60.000 şi unde sunt reciclate peste două milioane de deşeuri electronice, anual.



12