Constănţeanul Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, şi-a luat ieri rămas bun de la activitatea sportivă de performanţă. Ultima competiţie din cariera sa a fost Campionatul Naţional de înot pentru seniori şi juniori, care a început miercuri în bazinul olimpic de la Complexul Naţional Lia Manoliu. Florea, care va împlini 30 de ani în septembrie, încă domină cu autoritate probele de spate şi s-a despărţit de înotul de performanţă cu alte două medalii de aur, la 50 m (miercuri) şi la 100 m (joi). Probabil că ar mai fi câştigat cursele de spate, pe plan intern, încă 2-3 ani de acum încolo, dar a hotărât să se oprească... „Le mulţumesc tuturor celor care au venit alături de mine. Este un moment dificil şi frumos, dar am decis să părăsesc arena sportivă”, a declarat sportivul de la CS Farul Constanţa (antrenor Gina Handrea). Cele mai bune rezultate din cariera lui Răzvan Florea sunt medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena (2004), argintul la Campionatele Europene din 2004 şi bronzul la CE din 2006 şi din 2008, toate în proba sa favorită, 200 m spate.
La Complexul Lia Manoliu a fost organizată o festivitate cu prilejul retragerii lui Florea, la care au fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Viorel Păunescu, secretarul general adjunct al COSR, Arthur Hoffmann, preşedintele clubului Farul Constanţa, Ilie Floroiu, directorul DSJ Constanţa, Elena Frîncu, şi atleta Ionela Târlea. „Nu este un moment foarte fericit, dar sărbătorim încetarea activităţii sportive a lui Răzvan Florea, un sportiv care a marcat înotul masculin românesc. Pleacă astăzi (n.r. - ieri) din activitatea de performanţă unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România”, a afirmat Viorel Păunescu.
În Capitală sunt prezenţi şi alţi nouă înotători legitimaţi la cluburile constănţene CS Farul şi Palatul Copiilor. Miercuri, pe lângă titlul naţional cucerit de Florea, Farul a mai obţinut o medalie de aur, prin Dragoş Agache, la 200 m bras, un argint prin Mihai Spălăţelu, la 50 m spate juniori, şi un bronz prin Răzvan Grădinaru, la 200 m bras juniori (a ocupat şi locul 8 la seniori). Au mai concurat în finalele mari ale probelor respective Emma Malcomete (locul 4 la 50 m spate şi locul 6 la 100 m fluture) şi Alin Milian (locul 4 la 50 m spate).