Doar cinci zile îi mai despart pe absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a de cel mai important moment din viaţa lor: examenul de bacalaureat. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, sesiunea de vară a examenului va debuta pe 11 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, probă care se va derula până pe 13 iunie. Probele scrise vor începe pe 2 iulie, cu proba la limba şi literatura română şi se vor termina pe 6 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele finale vor fi afişate pe 13 iulie. Pentru a fi siguri că vor obţine note de trecere cât mai mari, mulţi părinţi au apelat la meditatori pentru a îmbunătăţi performanţele şcolare ale copiilor. De asemenea, au fost organizate ore suplimentare pentru elevii de clasa a XII-a şi la nivelul unităţilor de învăţământ. Dacă anul trecut, meditaţiile organizate la nivelul şcolilor nu au prezentat interes pentru liceeni, în acest an lucrurile s-au schimbat, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Maria Moga. „Elevii din clasele terminale s-au arătat interesaţi de aceste ore. Este de apreciat faptul că, uşor-uşor, tineretul nostru se trezeşte şi manifestă un comportament conştient”, a spus prof. Moga.
FIŢUICI PERFORMANTE Cu toate acestea, încă mai sunt liceeni care cred că vor reuşi să treacă de Bac copiind. Acest lucru s-a putut observa în cadrul sesiunii speciale din acest an a examenului de bacalaureat, unde 25 de candidaţi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi cu fiţuici şi telefoane asupra lor. „În această perioadă, site-urile care vând diferite gadget-uri pentru copiat au un număr foarte mare de vizitatori. Sunt pe piaţă ochelari 3D, telefoane cu videoproiector şi multe alte asemenea dispozitive”, a declarat inspectorul şcolar general din cadrul ISJ, asist. univ. Răducu Popescu. El a adăugat că profesorii care vor supraveghea buna desfăşurare a examenului vor avea în vedere şi existenţa acestor dispozitive, astfel că elevii care doresc să trişeze la Bac nu vor avea şanse. „Faptul că ştim despre respectivele gadget-uri şi că vom face tot posibilul pentru a împiedica folosirea lor va face ca elevii care participă la examenul de bacalaureat să primească notele pe care le merită”, a mai spus asist. univ. Popescu. Ieri, la Palatul Copiilor din Constanţa, inspectorul şcolar general s-a întâlnit cu membrii comisiilor pentru organizarea Bacalaureatului pentru a trece în revistă ultimele detalii înainte de începerea testării. În ultimii ani, examenul de bacalaureat a reprezentat o piedică serioasă pentru miile de absolvenţi de liceu care sperau să-şi continue studiile în cadrul unei facultăţi. La nivelul judeţului Constanţa, în urma sesiunii de vară a Bacalaureatului 2011, procentul de promovabilitate a fost de doar 58,73%.
Modul în care se va desfăşura examenul de bacalaureat în 2012 va fi decis de elevii din clasele a XI-a, care vor participa la un referendum organizat după alegerile locale din 10 iunie. Ei vor trebui să aleagă între modelul actual al Bacalaureatului şi cel al Bacalaureatului diferenţiat, propus de sindicate. „Sindicaliştii solicită ca tipul de bacalaureat diferenţiat, în funcţie de profil şi filieră, să fie pus în aplicare începând cu 2013 şi nu cu 2015, cum prevede Legea Educaţiei. Acest lucru poate fi făcut numai după consultarea tuturor elevilor de clasa a XI-a, lucru pe care îl vom începe de săptămâna aceasta”, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop. El a adăugat că abia la finalul referendumului se poate discuta despre modificarea examenului. De asemenea, ministrul Pop a subliniat necesitatea plierii examenului de bacalaureat pe ceea ce învaţă elevul.