Ultimele spectacole pe scena Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimele spectacole pe scena Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului

Cultură 08 Iunie 2007 / 00:00 707 accesări

Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în perioada 18 mai - 9 iunie, se apropie de final. Cea de-a XXXIIII-a ediţie a evenimentului s-a bucurat de sute de spectatori dornici să vadă reprezentaţii de calitate, de la balet la operă, teatru-dans şi pînă la concerte simfonice. Constănţenii mai pot urmări ultimele două spectacole din cadrul festivalului, un recital extraordinar susţinut de cvartetul „Voces” şi grandioasa operă „Aida”.

Cvartetul „Voces”, format din Bujor Prelipcean (vioara I), Anton Diaconu (vioara a II-a), Constantin Stanciu (violă) şi Dan Prelipcean (violoncel), va putea fi urmărit astăzi, cu începere de la ora 19.30, în sala instituţiei teatrale. Publicul va audia Divertismentul Nr. 3 în Fa major de Wolfgang Amadeus Mozart, Cvartetul op. 76, Nr. 2 în Re minor - „al cuvintelor” de Joseph Haydn şi Cvartetul op. 96 în Fa major - „American”.

Cea mai importantă formaţie românească de cvartet, „Voces”, şi-a început activitatea în anul 1973, fiind alcătuită din absolvenţi ai Conservatorului „George Enescu” din Iaşi. Grupul s-a impus prin valoarea sa, potenţată şi în urma unor studii de specializare în ţară şi peste hotare. Cvartetul „Voces” deţine un repertoriu deosebit de vast, care reuneşte integrale clasice, romantice, opusuri româneşti şi universale ale compozitorilor secolului XX. Membrii formaţiei au fost distinşi, în anul 1997, cu Premiul Criticii Muzicale. Cei patru componenţi ai grupului susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului se va încheia, sîmbătă, cu operă „Aida”, din distribuţia căreia vor face parte solişti de renume din ţară, dar şi de peste hotare. Opera în patru acte, pe muzica compusă de Giuseppe Verdi şi cu un libret scris de Antonio Ghislanzoni, a avut premiera la data de 24 decembrie 1871, la Cairo. Opera a fost compusă în anul 1869, pentru festivităţile prilejuite de deshiderea Canalului de Suez. Din distribuţia spectacolului fac parte Carmen Gurban (Cluj), Liliana Lavric (Chişinău), Pompeiu Hărăşteanu (Bucureşti), Constantin Acsinte, Bojidar Nikolov (Bulgaria), Camil Mara (Timişoara), Elena Rotari şi Bogdan Secula, cu participarea corului Operei Naţionale Bucureşti.



12