CARE E CANDIDATUL Controversata comasare a PNL şi PDL, despre care se vorbeşte cu tot mai mult aplomb şi, parcă, tot mai multă certitudine la nivelul celor două partide, continuă să facă valuri pe dreapta politicii româneşti. Mai mult în PNL, partid dinspre care scapă în spaţiul public mult mai multe convulsii decât dinspre PDL. Hărmălaia pare să crească de la o zi la alta. Se vorbeşte pe prea multe paliere, pe prea multe voci şi, cel mai grav, despre prea multe subiecte. Printre cele mai prezente teme de discuţie se numără stabilirea candidatului la Preşedinţie al structurii politice care se va naşte din cooperarea liberalilor şi pedeliştilor. Din toate semnalele de până acum, cel mai vehiculat nume este cel al lui Klaus Iohannis, care a preluat frâiele PNL. Zilnic, câte o filială judeţeană a liberalilor anunţă, fără să fie întrebată de nimeni, că îl susţine pe Iohannis pentru candidatura la prezidenţialele din toamnă. Duminică, mesajul de susţinere a venit de la Cluj, iar ieri, PNL Vâlcea a transmis un comunicat similar. Nu vă închipuiţi că acest filon de opinie este unitar în PNL. În contrapartidă, o serie de lideri ai PNL, vicepreşedinţi sau lideri de organizaţii, susţin includerea lui Crin Antonescu, alături de Klaus Iohannis, în cercetările sociologice care vor fi realizate împreună cu PDL pentru stabilirea candidatului comun pentru prezidenţiale. Fapt care denotă că liberalii nu sunt încă siguri că îl vor susţine pe Iohannis.
MONEDE DE SCHIMB Nu trebuie să ignorăm nici pedeliştii, care, aşa puţin vocali cum sunt în ultima perioadă, ar putea ridica pretenţii privind candidatul la Preşedinţie, mai ales în condiţiile în care PNL insistă ca partidul ce poate apărea din fuziunea cu PDL să păstreze numele PNL. Pedeliştii nu s-au opus până acum acestei variante, ceea ce îi pune pe penelişti în postura de a fi datori. Şi o monedă de schimb poate fi chiar susţinerea unui candidat din tabăra PDL. „Încă nu ştim în ce măsură Klaus Iohannis va confirma în preferinţele electorale şi cum se va adapta în noua sa poziţie. Nu ştim nici cum receptează oamenii modul în care el comunică public, dacă expunerea sa din ultima vreme l-a adus pe plus sau pe minus“, a susţinut unul dintre vicepreşedinţii PNL, care a preferat să nu se afişeze public şi să dea informaţiile „pe surse”, probabil de teama repercusiunilor pe care le-ar putea suferi. Cel puţin în perioada aceasta, presărată cu măsuri dure adoptate de conducerea PNL împotriva celor care cârtesc. Apropo de cârtit, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a anunţat că, de ieri, susţinătorii lui Călin Popescu-Tăriceanu, care a contestat ruperea USL şi alianţa cu PDL, au fost trimişi în ultimele bănci rezervate peneliştilor în Senat.
FITILE ŞI DUELURI Revenind la numeroasele teme de discuţie, liberalul rebel Ioan Ghişe riscă să fie apostrofat de mai-marii din partid după ce a anunţat că există riscul unor contestaţii care ar putea invalida Congresul PNL din 28 iunie. Până acum, spune senatorul Ghişe, statutul PNL nu a fost respectat. Modul în care se face numirea reprezentanţilor delegitimează Congresul, iar instanţa va anula rezultatele acestuia. De ce ”aranjează” baronii locali listele de delegaţi la Congres? Miza o reprezintă eliminarea concurenţei PDL din administraţia locală controlată de liberali. Şi PDL amplifică degringolada din PNL, aruncând pe piaţă un alt subiect. Este vorba despre o eventuală revenire a lui Andrei Chiliman în PNL, cel care a fost exclus anul trecut din partid după o luptă cu preşedintele de la acea vreme al formaţiunii, Crin Antonescu. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri că Andrei Chiliman „este un om de dreapta consacrat, care a avut multe iniţiative în această zonă” şi a apreciat înscrierea edilului Sectorului 1 în PDL drept „mai mult decât oportună”. Mai mult, după ce, ieri, PDL a semnat un document de cooperare cu Iniţiativa România Liberală, Blaga a anunţat că Andrei Chiliman va fi şi prim-vicepreşedinte PDL.