• Supravieţuire la milimetru • Câţiva turişti aflaţi pe o barcă în Alaska au asistat la un spectacol pe cât de frumos, pe atât de înspăimântător. Ambarcaţiunea în care se aflau a fost la un pas de a fi distrusă de un gheţar care s-a prăbuşit. În filmul postat pe YouTube se poate vedea reacţia turiştilor, care au intrat în panică în momentul în care o bucată din gheţar s-a prăbuşit la mică distanţă de ei. Bucăţi de gheaţă au căzut în apă, foarte aproape de ambarcaţiune şi se crede că o pasageră şi-a rupt piciorul după ce a fost trântită pe punte, însă barca a scăpat datorită reacţiei rapide a căpitanului. Incidentul a avut loc în Tracy Arm-Fords Terror, în Alaska, zonă ce are două fiorduri lungi de peste 48 de kilometri în care sunt prezenţi gheţari. Apropierea de gheţari este extrem de periculoasă, deoarece aceştia se pot prăbuşi oricând, din cauza topirii gheţii.
• Un record negativ • Gheaţa din Oceanul Arctic se topeşte într-un ritm record, anul acesta, indicând o accelerare a încălzirii Polului Nord. Totodată, în următorii 30 de ani, în lunile de vară se va înregistra o zonă uriaşă a Arcticii fără gheaţă. Zona Oceanului Arctic acoperită de gheaţă, anul acesta, este de 15%, reprezentând 8,5 milioane de kilometri pătraţi, adică mai puţin decât precedentul astfel de record negativ, înregistrat în 2007, potrivit monitorizărilor prin satelit ale Centrului american de Date privind Gheaţa şi Zăpada, cu sediul în Colorado. În plus, noi date ale Centrului Polar al Universităţii Washington arată că grosimea gheţii arctice de anul acesta este cea mai mică înregistrată vreodată.
În ultimele luni, Oceanul Arctic a pierdut 150.000 de kilometri pătraţi de gheaţă pe zi, a precizat Mark Serreze, directorul Centrului american de Date privind Gheaţa şi Zăpada. ”Gheaţa începe să dispară dar se şi subţiază. Prin urmare, un fenomen meteo care în trecut topea o parte din gheaţă face ca acum să dispară mult mai multă. Vor fi suişuri şi coborâşuri, însă suntem pe cale să avem veri fără gheaţă până în 2030. Este o spirală descrescătoare”, a precizat cercetătorul american. În ultimii 30 de ani, încălzirea globală a topit gheaţa arctică la o rată de aproximativ 3% pe deceniu. Însă, în cazul în care tendinţa actuală se menţine, în 30 de ani este posibilă apariţia unei zone uriaşe fără gheaţă în timpul verii. Acest lucru înseamnă că se va întâmpla cu 40 de ani mai repede decât se anticipa în raportul privind schimbările climatice al IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).