Ucenic al lui Tudor Vianu, profesor, estetician şi teatrologul Ion Toboşaru a murit vineri, la vârsta de 86 de ani, informează un comunicat Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - Teatrologie transmis sâmbătă.Supranumit Sir Toby, acest aristocrat al catedrei prin limbaj, maniere şi dedicaţie a plecat în stratosfera împresurătoare nouă-ne. Cu adâncă tristeţe, foştii săi studenţi şi colegi îşi vor aminti pentru totdeauna de această personalitate covârşitoare a lumii teatrale a României şi Europei. În 2005, Universitatea „Ovidius” din Constanţa i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, la iniţiativa Facultăţii de Arte.
„Mi-a fost profesor, unul dintre cei mai speciali. Era unic în peisajul atât de original al lumii teatrale. A fost un adevărat mentor şi a fost cel care m-a îndemnat să-mi urmez vocaţia şi să-mi desăvârşesc doctoratul atunci când am ajuns la o răscruce. A fost un spirit extraordinar, un adevărat aristocrat al lingvisticii şi oratoriei. Avea propriul său limbaj şi se amuza teribil atunci când ucenicii încercau să-l decodeze. Lumea artelor va fi cu adevărat mai săracă fără Sir Toby. Era foarte mândru că se trăgea din oraşul de la malul mării. Dumnezeu să-l odihnească” – Alina Cristea, teatrolog.
”Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocaţie, Ion Toboşaru a fost un adevărat aristocrat al catedrei. Limbajul său inconfundabil i-a marcat personalitatea şi nimeni dintre cei care l-au ascultat fermecaţi vorbind despre teatru nu îi vor uita glasul său eleganta poetică a vocabularului. Şi nici înţelepciunea mereu însoţită de un zâmbet şi de spiritul său ludic. Sir Toby a ştiut că nimeni altul să cultive deopotrivă ţinuta şi generozitatea misiunii de dascăl. Rămân amintirile miilor de studenţi din cele peste şase decenii de pedagogie”, se arată în comunicat.
Corpul neînsufleţit al celui numit de toţi cei care l-au cunoscut "Sir Toby", a fost depus sâmbătă la Capela Cimitirului Bellu Ortodox, înmormântarea urmând să aibă loc duminică, la ora 13.00.
Profesorul universitar Ion Toboşaru, teatrolog şi estetician de marcă în cultura română, s-a născut, la Constanţa, la 1 noiembrie 1930.A absolvit, în 1954, Facultatea de Filologie, secţia Limba şi Literatura Română, a Universităţii din Bucureşti şi din acel an a intrat în învăţământul superior, domeniile de specialitate fiind Estetica, Estetica şi Teoria teatrului şi Teatrologie - Spectacologie. Doctoratul l-a obţinut, în 1963, în filosofie, specialitatea Estetică.
În perioada 1968-2000, a fost profesor titular şi şef de catedră de Estetică şi Teatrologie, decan între anii 1967 şi 1970, apoi prorector (1970-1974) al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti. Din 1990 conduce doctorate de Estetică şi Teorie a teatrului în cadrul acestei universităţi. În anul 1992 a devenit membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Printre funcţiile onorifice pot fi enumerate membru al Uniunii Scriitorilor, membru al UNITER, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, în colegiile de redacţie ale revistelor 'Studii şi cercetări de Istoria Artei' şi 'Revue d'Histoire de l'Art' ale Academiei Române.A scris nenumărate studii, are mai multe cărţi de estetică publicate şi, de asemenea, poezii.
La 4 decembrie 2013, preşedintele României semnează Decretul prin care îi este conferit profesorului universitar Ion Toboşaru, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate de cercetare şi de cadru didactic, fiind un model pentru tânăra generaţie.