Ultimul bilanţ al inundaţiilor produse, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi arată că numărul persoanelor moarte a ajuns la nouă, ultimul decedat fiind un bărbat de 65 de ani, din localitatea Griviţa, potrivit raportării Prefecturii Galaţi. Potrivit datelor furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi. Ultima persoană decedată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este un bărbat de 65 de ani, din localitatea Griviţa. În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct. În urma inundaţiilor din judeţul Galaţi şi-a piedut viaţa o fetiţă de opt ani, care fusese dată dispărută, autorităţile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei. Cadavrul fetiţei de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost găsit, ieri după-amiază, de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic. Primarul comunei, Ştefan Drugan, a spus că, în momentul viiturii, fetiţa se afla în casă, împreună cu părinţii ei, iar aceştia au încercat să se salveze din calea apelor, ieşind din locuinţă. El a spus că tatăl a ieşit din casă cu fetiţa în braţe, copilul fiind smuls de şuvoaiele de apă din braţele acestuia. Potrivit primarului, la un moment dat, fetiţa a reuşit să se agaţe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.
PESTE 500 DE PERSOANE EVACUATE Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane. Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini. Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa. Circulaţia rutieră era blocată ieri pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru. De asemenea, este blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru. Totodată, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică. Premierul Victor Ponta a convocat ieri, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi. Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alături de care se va afla şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.
Secretarul de Stat Cătălin Chiper a ajuns ieri, cu un elicopter MAI, în judeţul Galaţi. Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a fost însoţit de şeful IGSU, Ion Burlui, se arată într-un comunicat de presă al MAI. Potrivit MAI, în noaptea de miercuri spre joi, peste 350 de echipaje ale pompierilor, Jandarmeriei şi Poliţiei au intervenit în 12 localităţi. Echipele de intervenţie au salvat 45 de persoane, dintre care 24 în comuna Costache Negri, 14 în localitatea Cuca şi alte şapte în Cudalbi.
OAMENII VOR FI CAZAŢI ÎN CĂMINE CULTURALE ŞI ŞCOLI Cele aproximativ 500 de persoane din judeţul Galaţi evacuate din case în urma inundaţiilor vor fi cazate temporar în cămine culturale şi în şcoli din localităţile afectate, urmând ca, pentru cazarea acestora pe o perioadă mai lungă, să fie aduse locuinţe modulare, a declarat şeful ISU Galaţi, Vasile Balaban. El a spus că unda de viitură nu a trecut, fiind în continuare şuvoaie de apă care se scurg de pe versanţi, dar că acestea nu sunt însă cele mai grave inundaţii din istoria judeţului, o situaţie critică fiind în 2007, când oraşul Tecuci a fost inundat aproape complet. Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat ieri, la Galaţi, că persoanele evacuate din case în urma inundaţiilor vor primi alimente şi apă din rezervele de stat. El a spus că pericolul a trecut, dar că zonele sunt colmatate, fiind acoperite cu aluviuni. Oprea a anunţat că sinistraţii vor primi din rezervele de stat 56.000 de litri de apă îmbuteliată, şase tone de conserve de carne, şase tone de conserve de ficat, 30 de tone de ulei, 20 de tone de motorină şi 500 de tone de făină.
A PLOUAT CÂT PENTRU DOUĂ LUNI Administraţia Naţională „Apele Române" a anunţat că, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi „a plouat cât pentru două luni", fiind înregistrate precipitaţii de peste 140 de litri pe metru pătrat. „Cantitatea de precipitaţii din cursul nopţii de miercuri spre joi reprezintă echivalentul a două luni de zile de precipitaţii, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă", se arată într-un comunicat de presă al ANAR.