Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 31 Mai 2011 / 00:00 626 accesări

JAPONIA

Contaminaţi radioactiv

Concentraţii mari de iod radioactiv au fost depistate în glandele tiroide a doi muncitori de la centrala nucleară Fukushima, anunţă operatorul acesteia, Tokyo Electric Power (Tepco). Este posibil ca muncitorii, de 30 şi de 40 de ani, să se fi expus unor niveluri de radiaţii superioare limitei de 250 de millisieverţi. Tepco a comunicat că le oferă consultaţii muncitorilor implicaţi în operaţiunile de la centrala Fukushima, după seismul şi tsunami-ul din 11 martie. Glandele tiroide ale celor doi arată niveluri ridicate de radiaţii. Au fost depistate niveluri cuprinse între 9.760 şi 7.690 becquereli iod 131, de zece ori mai mari decât ale altor muncitori de la Fukushima. Contaminarea internă poate surveni doar dacă o persoană înghite sau inspiră substanţe radioactive, nu dintr-o expunere externă. Cei doi muncitori au lucrat la centrală în martie şi aprilie. Deocamdată, ei vor fi supuşi unor analize detaliate.

ITALIA

Eşec electoral

Primele exit poll-uri după închiderea urnelor în alegerile locale din Italia arată că partidul lui Berlusconi a pierdut lupta în oraşele-cheie Milano şi Napoli. Berlusconi considera alegerile un test al popularităţii Guvernului său, cu doi ani înainte de încheierea mandatului. La Napoli, candidatul de centru-stânga, fostul magistrat anticorupţie Luigi Di Magistris, l-ar fi surclasat pe Gianni Lettieri, rivalul de centru-dreapta. La Milano, Giuliano Pisapia, de centru-stânga, s-ar clasa în faţa primarului în exerciţiu, Letizia Moratti, din partidul lui Berlusconi. Berlusconi le-a cerut alegătorilor să îl respingă pe De Magistris, pe care îl consideră responsabil, împreună cu alţii, pentru problemele sale legale. Berlusconi se află la Bucureşti, pentru şedinţa interguvernamentală româno-italiană.

R. MOLDOVA

Proteste comuniste

Circa 10.000 de simpatizanţi ai Partidului Comunist din R. Moldova au protestat la Chişinău, cerând demisia Guvernului. Simpatizanţii comuniştilor, veniţi din mai multe raioane ale ţării, s-au adunat în faţa Academiei de Ştiinţe din Chişinău, întâmpinându-l cu ovaţii pe liderul PCRM, Vladimir Voronin. Principala arteră din Chişinău a fost invadată de drapeluri comuniste, însă steagul ţării nu a fost arborat deloc. În faţa sediului Executivului au fost şi manifestanţi pro-guvernamentali. Într-un final, comuniştii au adoptat o rezoluţie prin care au cerut demisia actulului Guvern. Organizatorii susţin că la miting au participat 50.000 de persoane, însă poliţia a confirmat prezenţa a 10.000.

PAKISTAN

Atentat

Explozia unei bombe, ieri, într-un hotel din nord-vestul Pakistanului, s-a soldat cu cel puţin un mort şi opt răniţi. Un dispozitiv artizanal a sărit în aer într-un hotel din Miranshah, principalul oraş din Waziristanul de Nord, provincie situată în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la graniţa cu Afganistanul, bastion al talibanilor pakistanezi şi avanpost al al-Qaida şi al talibanilor afgani. O fetiţă şi-a pierdut viaţa după ce a fost transportată la spital şi opt persoane au fost rănite. Vineri, cu ocazia unei vizite în Pakistan, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut ca Islamabadul să depună ”eforturi decisive în lupta împotriva terorismului”. Surse oficiale pakistaneze au indicat că Pakistanul va lansa o ofensivă terestră şi aeriană de anvergură împotriva unor presupuse obiective al-Qaida şi talibane din Waziristanul de Nord.

AFGANISTAN

Bază NATO asediată

Militanţii au lansat un asediu asupra bazei unei echipe NATO de reconstrucţie din vestul Afganistanului, au anunţat, ieri, oficiali. Rebelii au atacat baza din Herat dintr-o clădire învecinată. Martorii oculari au spus că s-au înregistrat două explozii şi multe focuri de armă. Talibanii au anunţat recent declanşarea ”ofensivei de primăvară” în Afganistan.

YEMEN

Protestatari ucişi

Forţele din Yemen au ucis, ieri, cel puţin 20 de protestatari în oraşul Taiz. Între timp, patru militari yemeniţi au fost ucişi într-o ambuscadă lângă Zinjibar, oraş controlat acum de militanţi al-Qaida. Preşedintele Saleh refuză să demisioneze, în pofida lunilor de proteste. Martori oculari şi medici au spus că forţele de securitate au atacat protestatarii cu puşti şi tunuri cu apă şi le-au dat foc taberei. Militanţii islamişti au preluat controlul asupra unui oraş-cheie din Yemen. Provincia Abyan, unde se află oraşul, este un fief al militanţilor islamişti din Yemen, ţară ce a devenit câmp de luptă împotriva al-Qaida.

RUSIA

Arme distruse

Rusia a distrus jumătate din cele circa 40.000 de tone de arme chimice, cu un an înainte de termenul prevăzut de angajamentele sale internaţionale, a anunţat, ieri, directorul Agenţiei Federale pentru Distrugerea Armelor Chimice, Valeri Kapaşin. Rusia şi SUA au enorme stocuri de arme chimice, pe care sunt nevoite să le distrugă până în aprilie 2012, potrivit Convenţiei din 1997 asupra interzicerii armelor chimice. Cele două mari puteri posedă cele mai importante arsenale chimice din lume. Aproximativ 200 de ţări au aderat la acest tratat internaţional care interzice cercetarea, producerea, stocarea şi utilizarea armelor chimice.

TURCIA

Flotila Păcii

La un an după ce misiunea umanitară pentru Gaza s-a sfârşit într-o tragedie, activiştii internaţionali sunt decişi să spargă blocada israeliană, trimiţând o nouă flotilă, la sfârşitul lunii iunie, au anunţat, ieri, organizatorii. La o conferinţă de presă pe Mavi Marmara, vaporul turcesc la bodul căruia nouă activişti au fost ucişi de forţele israeliene, anul trecut, în apele internaţionale, organizatorii au spus că Israelul trebuie să permită celei de a doua flotile să ajungă în Gaza, altfel riscând condamnare internaţională. Flotila va pleca în ultima săptămână din iunie şi va avea 15 nave, printre care Mavi Marmara, cu medicamente, materiale de construcţie şi alte bunuri, dar şi 1.500 de activişti. Flotila este susţinută de 22 de organizaţii. Relaţiile dintre Israel şi Turcia au fost deosebit de afectate de incidentul de anul trecut.

GRECIA

Împrumut blocat?

UE ar putea bloca plata unor noi tranşe din împrumutul alocat Greciei, dacă ţara nu va oferi garanţii că îşi poate plăti datoriile, a avertizat comisarul european de Finanţe, Olli Rehn. Acesta s-a alăturat avertismentelor făcute de FMI, săptămâna trecută, potrivit cărora ar putea bloca creditul, de teamă că Grecia nu îşi va putea achita datoriile. Rehn a subliniat că totul depinde de decizia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene şi a atras atenţia că situaţia este foarte gravă. Un raport de audit din partea celor trei instituţii se pare că va arăta că Grecia nu a îndeplinit niciuna din condiţiile de politică fiscală pentru primirea împrumutului. Anterior, preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat îndoieli în legătură cu deblocarea ultimei tranşe a pachetului de salvare în valoare de 110 miliarde de euro alocat Greciei. Pe de altă parte, ministrul grec de Finanţe, Giorgios Papakonstantinou, a spus că Guvernul său este încrezător că va primi banii. Între timp, proteste pe scară largă au avut loc, duminică, la Atena şi în alte oraşe din Grecia, în legătură cu reducerile bugetare şi planurile iminente de privatizare.

GEORGIA

Complot dejucat

Poliţia din Georgia a anunţat ieri că a arestat 24 de membri ai unui grup armat care plănuia atacuri în încercarea de a destabiliza situaţia în ţară şi care era condus de fostul ministru de Externe, Temur Hacişvili, care în prezent locuieşte în Rusia. Poliţia susţine că un alt membru marcant al grupării este Badri Bitsadze, soţul lui Nino Burdjanadze, şefa formaţiunii Adunarea Poporului şi preşedinte al Parlamentului. Lidera opoziţiei, Nino Burdjanadze, a declarat ieri că nu va plăti cauţiunea cerută pentru eliberarea din arest a soţului ei, acuzat de organizarea atacurilor asupra poliţiei în timpul recentelor proteste. Ministerul georgian de Externe a declarat vineri că liderii Adunării Poporului au pus la cale înarmarea protestatarilor care cer demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili. Forţele de ordine au recurs la tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe activiştii care s-au adunat miercuri seară pe principalul bulevard din Tbilisi, în încercarea de a împiedica parada de Ziua Independenţei. Georgia a spus că în spatele acestui miting se află Rusia.

SUA

Moment de reculegere

Locuitorii oraşului Joplin din Missouri au ţinut, duminică, un moment de reculegere la ora la care, în urmă cu exact o săptămână, o tornadă a afectat localitatea, provocând moartea a cel puţin 142 de persoane. Alte 42 de persoane sunt date dispărute în continuare. Serviciile de salvare şi voluntarii caută în continuare supravieţuitori. Sute de persoane au păstrat liniştea în parcul Cunningham. Anterior, preşedintele american, Barack Obama, a vizitat oraşul şi a promis că este alături de Joplin, la fiecare pas, până când va fi reconstruit. El a inspectat zonele distruse şi a rostit un discurs în timpul unei ceremonii la Universitatea Southern Missouri. El a amintit de eroismul lui Christopher Lucas, proprietarul unei pizzerii, care a ţinut deschisă, din afară, uşa unei camere frigorifice, pentru a salva oamenii care se adăposteau înăuntru. A murit salvând peste 10 oameni în acea cameră frigorifică. Liderul de la Casa Albă a îndemnat populaţia să doneze bani Crucii Roşii şi altor organizaţii, pentru a ajuta la eforturile de salvare.

VIETNAM

Poliţişti exemplari

Poliţiştii vietnamezi nu mai au voie să poarte ochelari de soare negri, să fumeze, să stea la taclale şi să afişeze o postură relaxată, potrivit unei directive emise de regimul comunist din Vietnam. Directiva care vizează poliţiştii ce-şi desfăşoară activitatea în locuri publice ar fi fost publicată în 24 mai, de către ministrul Securităţii Publice din Vietnam şi a intrat imediat în vigoare. Textul directivei interzice poliţiştilor inclusiv să stea cu mâinile în buzunare şi nu permite poliţiştilor rutieri să se adăpostească de soare la umbra copacilor. Agenţii de poliţie nu mai au voie, de asemenea, să citească, să consume alcool, să vorbească la telefon în interes personal sau să mănânce la restaurantele deschise în aer liber, pe trotuare. De altfel, poliţiştii rutieri din Vietnam au o reputaţie dezastruoasă, fiind cunoscuţi drept vicioşi, corupţi şi... deasupra legii. Anul trecut, organizaţia Human Rights Watch a cerut autorităţilor vietnameze să ancheteze cazuri de brutalitate din partea unor poliţişti, în urma a 19 incidente care au dus la moartea a 15 persoane.



12