VENEZUELA
Presupus traficant de droguri român, arestat
Un presupus traficant de droguri român, Pascalau Ile Tudor, a cărui arestare era cerută de Interpol, a fost capturat vineri, în Venezuela, a anunţat, miercuri, ministrul venezuelan de Interne, Tareck El Aissami, pe site-ul Twitter. Acesta era vizat de un mandat de arestare emis pentru trafic de droguri şi spălare de bani, a declarat ministrul, fără alte detalii. Potrivit datelor oficiale, în 2010, 17 membri ai unor organizaţii legate de traficul de droguri au fost arestaţi în Venezuela.
GERMANIA
Vapor cu 2.000 de tone de acid sulfuric, răsturnat pe Rin
Un vapor-cisternă ce transporta 2.000 de tone de acid sulfuric s-a răsturnat, ieri, pe Rin, la cota Sankt Goar, între Koblez şi Mainz şi doi membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi, a declarat poliţia fluvială germană. Accidentul, a cărui cauză nu se cunoaşte deocamdată, a fost semnalat către ora locală 5.00. Doi membri ai echipajului au fost salvaţi, dar alţi doi sunt daţi dispăruţi, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei fluviale. Elicoptere echipate cu camere în infraroşu au fost mobilizate pentru găsirea lor. Circulaţia fluvială în regiune a fost suspendată. Nava, cu o lungime de circa o sută de metri, s-a răsturnat total şi se află cu chila în sus. Nu se ştie deocamdată dacă s-a scurs acid sulfuric. Accidentul a survenit la nivelul stâncii Lorelei, numele unei nimfe din mitologia germanică ce-i ademenea pe marinari şi navigatori cu cântecele sale. În realitate, această stâncă domină o strâmtoare deosebit de îngustă a Rinului, unde curentul de apă este foarte puternic, fiind la originea a numeroase accidente.
SUA
12 crime în 11 zile la Washington
Regiunea Washingtonului a înregistrat o spectaculoasă intensificare a violenţei după 1 ianuarie, cu 12 crime în 11 zile, concentrate în comitatul Prince George, la est de capitala americană, regiune care se afla deja în fruntea statisticilor privind violenţa în SUA. Crimele nu par să aibă legătură între ele, în afară de două şi nu sunt agresiuni întâmplătoare, subliniază autorităţile, pentru a-i calma pe locuitorii acestui comitat de la marginea capitalei şi a cărui populaţie este formată în proporţie de 65% din afroamericani. Şase dintre crime par să fie legate de traficul de droguri, cel puţin două ar fi rezultatul unor conflicte între bande şi una ar fi fost comisă în legitimă apărare. Arestări au fost efectuate în doar trei cazuri, potrivit poliţiei. Seria de omoruri, dintre care patru în aceeaşi zi de 4 ianuarie, surprinde cu atât mai mult cu cât statisticile din comitat erau global în scădere în ultimii cinci ani, cu 106 omoruri în 2008, 86 în 2009 şi 90 în 2010. Au existat 134 în 2004. În două dintre cazuri, victimele, ucise cu o armă de foc sau cu o armă albă, au fost găsite având bandă adezivă pe gură. ”Aceste crime mă preocupă”, afirma recent liderul comitatului, Rushern Baker, subliniind că populaţia acestei periferii din Washington a crescut rapid în ultimii ani, pentru a ajunge la peste 800.000 de locuitori, în condiţiile în care efectivele de poliţie nu au fost suficient suplimentate. În acelaşi timp, în capitală, cunoscută ca fiind una dintre metropolele cele mai violente din ţară, cu aproape 500 de omoruri pe an la începutul anilor \'90, numărul de crime a scăzut recent, în mod constant, pentru a ajunge în 2010 la cel mai scăzut nivel din anii \'60 (131). Însă conform celor mai recente date furnizate de poliţia federală (FBI), în primul semestru al anului 2010, actele criminale în general, printre care violuri, tâlhării şi omoruri, erau în creştere cu 7%.
AUSTRALIA
Pagube de circa 5 miliarde de dolari
Anna Bligh, şefa Executivului statului Queensland din nord-estul Australiei, cel mai afectat din inundaţiile catastrofale din ultimele zile, a estimat pagubele provocate de dezastrul natural la aproximativ 5 miliarde de dolari. Ea a cerut deja autorităţilor federale să aloce cel puţin o parte din fonduri. Numai pentru reconstrucţia drumurilor şi podurilor este nevoie de cel puţin două miliarde de dolari, estimează Anna Bligh. Agenţiile internaţionale de presă au relatat anterior despre primul mort - o persoană de sex masculin, de 24 de ani - făcut de inundaţii la Brisbane, capitala statului Queensland. În total, în ultimele trei zile, pe teritoriul acestui stat din nord-estul Australiei şi-au pierdut viaţa 15 persoane, iar 90 sunt date dispărute. Campbell Newman, primarul Brisbane, al treilea oraş cel mai populat din Australia, a specificat că, în total, în oraş au fost complet inundate aproximativ 12.000 de imobile, iar parţial circa 15.000 de imobile proprietate privată. Inundaţiile s-au extins în Queensland pe o suprafaţă similară teritoriului Germaniei şi Franţei la un loc. În acelaşi timp, nivelul apei în râul Brisbane, care curge prin centrul oraşului, urma să scadă ieri până la 3,2 metri, conform aşteptărilor experţilor. Aceasta după ce nivelul apei atinsese o valoare maximă, miercuri seara, de până la 4,46 de metri. În 1974, când au fost cele mai grave inundaţii din istoria acestui stat, nivelul apei a fost de 5,5 metri.
SUDAN
Bulgari răpiţi
Trei cetăţeni bulgari angajaţi ai unei misiuni ONU au fost răpiţi în Sudan, anunţă Ministerul bulgar de Externe. Potrivit instituţiei, incidentul a avut loc în nordul Sudanului. Eurodeputata bulgară Maria Nedelceva, şefa delegaţiei PE prezentă în Sudan pentru monitorizarea unui referendum, a anunţat că răpirea a avut loc în regiunea Darfur, fiind implicată o grupare paramilitară.
BRAZILIA
Bilanţ tragic
Cel puţin 335 de persoane au murit în regiunea muntoasă din apropiere de Rio de Janeiro, în urma ploilor torenţiale căzute în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a anunţat, ieri, postul de televiziune GloboNews. Echipele de salvare şi-au reluat, ieri dimineaţă, operaţiunile întrerupte în cursul nopţii. La Nova Friburgo, la 140 de kilometri nord de Rio, numărul morţilor a ajuns de la 97 la 155. La Teresopolis, un oraş la 100 de kilometri de Rio, el a crescut de la 130 la 146, iar în oraşul vecin Petropolis, de la 18 la 34, potrivit televiziunii.
SRI LANKA
Un milion de oameni afectaţi de inundaţii
Mii de militari au fost desfăşuraţi în condiţiile în care un milion de oameni sunt afectaţi de inundaţii în Sri Lanka. Până acum, 13 persoane au murit. Mai mult de 28.000 de militari, susţinuţi de elicoptere şi ambarcaţiuni, participă la operaţiunile de salvare şi livrare de hrană. Aceasta este cea mai mare operaţiune militară de la înfrângerea Tigrilor Tamil, în urmă cu un an şi jumătate. Preşedintele Mahinda Rajapaksa a vizitat zona, miercuri şi a ordonat accelerarea operaţiunilor de asistenţă. Cel puţin 966.000 de oameni sunt afectaţi de inundaţii, iar 195.000 de persoane s-au refugiat.
FRANŢA
Renault a depus plângere în justiţie pentru spionaj
Renault a depus o plângere la procuratura din Paris, împotriva unor persoane necunoscute, pentru spionaj industrial, corupţie, înşelarea încrederii, furt şi tăinuire, a anunţat, ieri, producătorul auto francez. Reclamaţia are loc după descoperirea unor fapte care prejudiciază grav compania, în special activele strategice, tehnologice şi intelectuale. Plângerea a fost depusă la procuratura din Paris, care poate cere serviciilor competente să declanşeze o investigaţie. Săptămâna trecură, Renault a suspendat trei directori suspectaţi că au divulgat informaţii despre tehnologia destinată automobilelor electrice. Directorul operaţional Patrick Pelata a declarat că grupul a fost victima unei reţele internaţionale, dar tehnologia pentru vehicule electrice, în care Renault investeşte masiv, este în siguranţă. Scandalul poate afecta relaţiile între Franţa şi China, după ce o sursă a declarat săptămâna trecută că serviciile secrete investighează o posibilă pistă chineză. Ulterior, Guvernul francez a minimizat posibilitatea implicării Chinei, arătând că nu acuză nicio ţară de implicare în acest caz. China, la rândul ei, a negat orice implicare în scandalul de spionaj.
GRECIA
Grevă la Atena
Transportul urban din Atena a rămas paralizat, ieri, de o grevă de 24 de ore împotriva recentelor reforme din sector pentru reducerea datoriilor. Consiliul de Miniştri a aprobat, miercuri, o lege prin care s-a dispus fuzionarea celor cinci întreprinderi municipale de transport în numai două, pentru a se reduce pierderile, redistribuirea a 1.500 angajaţi în alte posturi în cadrul acestor întreprinderi şi diverse reduceri salariale. În unele cazuri, salariul anual şi plăţile adiţionale ale conductorilor din transportul public ating 86.000 euro pe an, iar cheltuielile privind plata salariilor în sector reprezintă 78% din cheltuielile întreprinderii, faţă de o medie de 65% în UE, a informat ministrul Transporturilor elen, Dimitris Repas.