Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 22 Noiembrie 2010 / 00:00 484 accesări

SUA

Români acuzaţi de fraudă pe internet

Doi români au fost duşi, vineri, în faţa judecătorilor dintr-un district american, fiind suspectaţi de fraudă pe internet şi înşelarea mai multor persoane pe care le-au convins să le vireze banii pentru diverse produse. Anchetatorii îi acuză pe cei doi că îi convingeau pe cumpărători să vireze banii dar că, ulterior, nu le dădeau acestora bunurile, printre care bărci, remorci sau motociclete. Ei ar fi obţinut, astfel, mai mult de 100.000 de dolari. Constantin Buzatu, de 32 de ani şi Adrian Nicolae Ionescu, de 27 de ani, au fost arestaţi în 13 octombrie, în timp ce încercau să facă o tranzacţie prin Western Union, folosind nume false, într-un supermarket din Kirkwood. Autorităţile au spus că cei doi suspecţi călătoreau prin ţară în timp ce făceau diverse tranzacţii pe internet şi că locuiau într-un motel din St. Louis, acolo unde au fost şi reţinuţi. Ei au fost acuzaţi de fraudă, falsificarea paşaportului şi spălare de bani.

R. MOLDOVA

Vladimir Ţurcan, rănit într-un accident rutier

Preşedintele Partidului Moldova Unită, Vladimir Ţurcan, a fost rănit, sâmbătă seară, într-un accident rutier şi este internat în spital. Accidentul s-a petrecut în timp ce politicianul se deplasa spre satul Pelenia, unde avea programată o întâlnire cu alegătorii. Maşina care a provocat accidentul nu a fost identificată, fiind dată în căutare de poliţia rutieră. Automobilul în care se afla Vladimir Ţurcan s-a răsturnat după ce a ieşit de pe şosea. Ţurcan a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Capitală. Un reprezentant al Partidului Moldova Unită susţine că, în ultima perioadă, persoane necunoscute s-au interesat de programul liderului formaţiunii. Medicii spun că Vladimir Ţurcan este în stare satisfăcătoare.

CHINA

Mineri blocaţi în subteran

28 de mineri erau blocaţi în subteran, după o inundaţie, într-o mină de cărbune din sud-vestul Chinei, a anunţat, ieri, agenţia de ştiri Xinhua. Accidentul s-a produs în jurul orei 11.00, în apropierea oraşului Neijiang din provincia Sichuan, a precizat Xinhua. 41 de mineri lucrau în mina de cărbune Batian, când s-a produs inundaţia, iar 13 dintre ei au putut ieşi la suprafaţă. Operaţiuni de salvare au fost demarate pentru recuperarea minerilor rămaşi în subteran, despre care nu se ştie nimic.

TAIWAN

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs ieri, în mare, în largul coastei de est a Taiwanului, a anunţat centrul seismologic al insulei, fără a menţiona dacă s-au înregistrat victime sau pagube. Seismul s-a produs la ora 12.31 GMT, la aproximativ 22 de kilometri sud-est de oraşul Hualien şi la o adâncime de 41 de kilometri, potrivit centrului, care nu a emis o alertă de tsunami. Conform Institutului american de Geofizică USGS, seismul a avut magnitudinea 5,7, iar hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 50 de kilometri.

OLANDA

Ţipăt pentru cultură

Cântăreţi, pictori şi prezentatori de televiziune olandezi au protestat faţă de planurile Guvernului de a reduce fondurile destinate artei. Guvernul olandez a anunţat că va reduce, în următorii cinci ani, bugetul destinat artei cu 200 de milioane de euro. De asemenea, a aprobat un plan de creştere a taxelor de vânzare pentru biletele la teatru, cinema şi concerte cu 6 până la 19%. Organizatorii protestului au subliniat că parlamentarii au justificat măsura spunând că ”arta este numai pentru elita bogată”. La Amsterdam, circa 20.000 de persoane s-au strâns, sâmbătă după-amiază, în piaţa Leidseplein, pentru a asculta muzică şi discursuri de protest faţă de propunerile de reduceri de cheltuieli. Circa 2.500 de muzicieni profesionişti şi amatori s-au strâns şi în piaţa Neude din Utrecht, pentru a interpreta Simfonia a noua de Beethoven. Sloganul protestelor a fost ”Olanda ţipă pentru cultură”, iar manifestanţii au fost încurajaţi să ţipe pentru a-şi arăta nemulţumirea. Reducerile de cheltuieli se înscriu în pachetul de austeritate propus de Guvern, care va permite economii de 18 miliarde de euro.

MAREA BRITANIE

Proteste la Londra

Mii de persoane au defilat sâmbătă din Hyde Park până în Trafalgar Square, la Londra, pentru a protesta faţă de angajamentul militar în Afganistan, în condiţiile în care liderii NATO au adoptat la Lisabona o strategie de retragere până la sfârşitul lui 2014. Manifestanţii - 10.000 potrivit coaliţiei Stop the War - au defilat în calm, până la ora 15.00 GMT. Unul dintre organizatori, John Hilary, a cerut ca cele 11 miliarde de lire cheltuite de Marea Britanie în Afganistan să fie utilizate în această ţară. ”Să nu ni se spună că nu sunt bani pentru serviciile publice”, a subliniat el, făcând referire la programul sever de reduceri bugetare al Guvernului. După decesul unui militar, vineri, bilanţul provizoriu de anul acesta a ajuns la 654 de morţi în rândul forţei internaţionale din Afganistan, un record. În total, circa 2.200 de militari străini au murit în Afganistan, de la începutul intervenţiei sub comandament american, la sfârşitul lui 2001. Decesul unui militar britanic, miercuri, ridică numărul soldaţilor din Marea Britanie ucişi în Afganistan la 100, anul acesta şi la 345 din 2001. Britanicii, cu peste 10.000 de soldaţi, reprezintă a doua ţară în ceea ce priveşte contribuţia cu trupe, după SUA. Guvernul de coaliţie al lui David Cameron s-a angajat să pună capăt operaţiunilor de luptă în Afganistan până în 2015.

BELGIA

Pe urmele asasinului jurnalistei Anna Politkovskaia

Mai mulţi anchetatori ruşi acţionează în Belgia, în cadrul unei operaţiuni de căutare a asasinului jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, ucisă la 7 octombrie 2006, la Moscova, a declarat, sâmbătă, o sursă apropiată de anchetă. Anchetatorii ruşi se concentrează din luna octombrie asupra oraşului Liege, în estul Belgiei, dar, după ce prezenţa lor a devenit cunoscută, a început o cursă contra cronometru, potrivit mai multor surse, dintre care una a afirmat că viaţa agenţilor este în pericol. Potrivit cotidianului ”Le Soir”, care citează surse judiciare anonime, asasinul s-ar putea ascunde în Belgia şi o operaţiune care se bazează pe interceptări telefonice este în curs de desfăşurare. Televiziunea belgiană a anunţat ulterior că trei anchetatori ruşi acţionează în Belgia. Un purtător de cuvânt al biroului Parchetului belgian a refuzat să comenteze aceste informaţii. O a doua anchetă judiciară a fost demarată în octombrie, la cererea autorităţilor ruse, după o primă anchetă, în urmă cu doi ani, care a avut ca rezultat achitarea a trei persoane. Anna Politkovskaia, printre puţinele persoane din Rusia care au criticat abuzurile comise în Cecenia şi o critică acerbă a regimului lui Vladimir Putin, preşedinte în acea perioadă, a fost împuşcată mortal în holul imobilului său din Moscova. Vladimir Putin, în prezent premier, a apreciat atunci influenţa jurnalistei ca fiind ”lipsită de importanţă”, subliniind că ”moartea sa dăunează mai mult puterii din Rusia şi Cecenia decât publicaţiile sale”.

POLONIA

Alegeri locale şi municipale

Birourile de vot din Polonia s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru primul tur de scrutin al alegerilor locale şi municipale, considerate drept un test major înaintea legislativelor prevăzute pentru toamna anului 2011. Platforma Civică (PO) a premierului Dorald Tusk este favorita electoratului, după cum indicau ultimele sondaje de opinie. Principalul ei rival, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui Lech Kaczynski, care şi-a pierdut viaţa în aprilie, în accidentul aviatic de la Smolensk, în Rusia, este afectat de conflicte interne. Conform unui sondaj al institutului PBS DGA, candidaţii PO pentru consiliile municipale din primele mari zece oraşe ale Poloniei sunt creditaţi cu un sprijin de 39% până la 57%, faţă de 11% până la 21% pentru PiS şi 8% până la 15% pentru opoziţia social-democrată, a treia forţă politică a ţării. Polonezii au fost chemaţi la urne pentru a alege aproape 47.000 de consilieri municipali, regionali şi comunali, precum şi aproape 2.500 de primari.

CHINA

Comemorări

Zeci de mii de chinezi s-au perindat, ieri, pe la locul incendiului produs lunea trecută, într-un bloc turn de 28 de etaje din Shanghai, care s-a soldat cu moartea a 58 de persoane, pentru a omagia victimele tragediei care a pus în evidenţă contractarea ilegală de muncitori şi folosirea unor materiale de construcţii nesigure în centrul unuia dintre cele mai moderne oraşe chineze. Rândurile de cetăţeni se întindeau pe sute de metri. În faţa clădirii carbonizate au fost depuse în special crizanteme, flori tradiţionale de doliu în China. Aproximativ 500 de poliţişti, în uniformă sau civil, au fost desfăşuraţi la faţa locului, pentru menţinerea ordinii dar şi pentru a dispersa grupurile de locuitori care discutau despre incendiu. Blocul turn a luat foc lunea trecută, la Jingan, unul dintre cele mai populate cartiere şi cele mai comerciale din Shanghai, metropolă cu 20 milioane de locuitori din estul Chinei. Potrivit Guvernului local din Shanghai, multe dintre victime au murit în propriile locuinţe, intoxicate cu fum sau din cauza căldurii excesive. Liderul filialei din Shanghai a Partidul Comunist, Yu Zhengsheng, primarul oraşului, Han Zheng şi diverşi funcţionari locali au luat parte la manifestările de doliu din faţa ruinelor clădirii în care locuiseră 150 de familii.

FILIPINE

Fuga de Bulusan

Aproximativ trei mii de persoane şi-au abandonat, ieri, locuinţele după ce vulcanul Bulusan din estul Filipinelor a emanat o coloană de doi kilometri înălţime de cenuşă şi vapori. Prima erupţie a fost urmată, timp de zece minute, de un şir de mici explozii, provocând panică între locuitorii provinciei Sorsogon, situată la circa 250 de kilometri sud-est de capitala Manila. Conform datelor furnizate de Institutul de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolc), aceasta este cea mai puternică explozie înregistrată la respectivul vulcan, după cea din 6 octombrie 2010. Cel puţin 70.000 de persoane din 70 de localităţi ar putea fi afectate de o erupţie a vulcanului, aşa cum s-a întâmplat în 2006, estimează surse militare filipineze. Bulusan este unul dintre cei 23 de vulcani activi din Filipine, cel de-al doilea arhipelag din lume ca mărime, situat pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o activitate vulcanică şi seismică deosebit de ridicată.

INDONEZIA

Bilanţ tragic

Bilanţul erupţiei vulcanului indonezian Merapi a ajuns, ieri, la 304, a anunţat un oficial din serviciile pentru administrarea dezastrelor. Numărul refugiaţilor din adăposturile temporare este de circa 203.000, faţă de 390.000, în urmă cu o săptămână. Merapi a început să erupă în 26 octombrie, iar aproape 400.000 de persoane au fost evacuate între timp. Vulcanul Merapi are o înălţime de 2.968 de metri şi se află la circa 500 de kilometri sud-est de Java. Erupţia soldată cu cele mai multe victime din istorie a avut loc în 1930, când 1.370 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994 au murit cel puţin 66 de persoane iar în 2006, două. Vulcanologii au avertizat că mai mulţi vulcani din Indonezia dau semne de activitate. Indonezia are cea mai mare densitate de vulcani din lume - circa 500 într-un arhipelag cu lungimea de 5.000 de kilometri. Aproape 130 dintre ei sunt activi, iar 68 sunt consideraţi periculoşi.



12