ANDREEA COTOBAN, CAMPIOANĂ EUROPEANĂ DE CADETE LA KARATE
Constănţeanca Andreea Cotoban a urcat pe prima treaptă a podiumului la Campionatul European de karate WKF, desfăşurat în perioada 14-16 mai, la Graz (Austria). Sportiva de la CS Farul Constanţa, pregătită de Valerian Muşa, s-a impus la stilul Goju-Ryu, categoria +54 kg, în competiţia rezervată cadetelor.
ULTIMUL MECI DIN SEZONUL REGULAT PENTRU RCJ FARUL
Astăzi, de la ora 11.00, în deplasare, RCJ Farul va întâlni pe RC Bîrlad, într-o partidă restantă din prima etapă a sezonului regulat. Chiar dacă niciuna dintre formaţii nu mai poate urca în clasament, indiferent de rezultat, punctele puse în joc contează foarte mult, pentru că, în play-off şi play-out, echipele participante vor intra cu zestrea acumulată în cele zece etape din sezonul regulat. La acest meci ar putea debuta pentru RCJ Farul şi Marian Buţugan, legitimat pentru acest joc şi pentru disputa de sâmbătă, din prima etapă a play-off-ului. Tot astăzi, la Bucureşti, de la ora 11.00, şi tot într-un meci restant, Steaua întâlneşte Politehnica Iaşi.
TURUL CICLIST AL DOBROGEI SE PREGĂTEŞTE DE START
În această dimineaţă, de la ora 11.00, organizatorii Turului Ciclist al Dobrogei, programat în perioada 20-23 mai, vor susţine o conferinţă de presă la sediul “Autogrup Sud” din Constanţa, sponsorul principal al întrecerii. La conferinţa de presă vor participa reprezentanţi ai Federaţiei Române de Ciclism şi Triatlon, ai DSJ Constanţa şi ai Ciclism Club Bilal 2000 Constanţa. Ediţia din acest an, organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi Primăriei Municipiului Constanţa, este a 6-a după 1989 şi a 11-a din istorie.
CONSTANŢA VA GĂZDUI CI DE ATLETISM ALE ROMÂNIEI
Federaţia Română de Atletism a stabilit ca oraşul Constanţa să găzduiasă vineri, 5 iunie, ediţia din acest an a Campionatelor Internaţionale de Atletism ale României. Competiţie reprezintă criteriul de verificare şi selecţie în vederea Campionatului European pe echipe, care se va desfăşura în perioada 19-20 iunie, la Budapesta. Lotul care va pleca în Ungaria va fi supus aprobării Consiliului Federal, care va avea loc sâmbătă, 5 iunie, tot la Constanţa. Câştigătorii probelor de seniori vor fi premiaţi cu 1.000 de euro, în timp ce juniorii vor primi 500 de euro. Probele de greutate, disc şi ciocan vor avea loc la CSN Snagov-Siliştea, deoarece instalaţia de nocturnă a stadionul din Constanţa nu permite desfăşurarea acestor concursuri. Cu ocazia Campionatelor Internaţionale se vor decerna şi următoarele trofee omagiale: “Lia Manoliu” - disc feminin; “Ioan Soter” - înălţime (masculin şi feminin), “Maria Cioncan” - 1.500 m feminin, “Constantin Craiu” - feminin, triplusalt, 100 m, 400 m, 3.000 m obstacole; masculin, 5.000 m, 400 m garduri şi 200 m, “Claudiu Bujin” - lungime masculin.
VOLEIBALISTELE TRICOLORE, ÎNFRÂNGERE ŞI ÎN CROAŢIA
După ce a susţinut două partide amicale în compania reprezentativei Ungariei, echipa naţională de volei feminin a României s-a mutat duminică, în Croaţia. Ieri, la Osijek, elevele lui Darko Zakoc au susţinut prima partidă de verificare în compania reprezentativei la care evoluează şi două jucătoare din campionatul nostru, Katarina Barun (CSV 2004 Tomis Constanţa) şi Jelena Alajbeg (CSU Metal Galaţi). Întâlnirea s-a încheiat cu victoria croatelor, scor 3:1 (25:27, 25:20, 25:23, 25:23), dar jocul româncelor a fost mai bun decât în Ungaria. „Prestaţia fetelor a fost de această dată la un nivel mult mai ridicat. Lupta a fost una strânsă, chiar dacă am pierdut la acest scor. Am condus echipa Croaţiei după primul set, dar unele greşeli ale fetelor în finalurile de set au făcut ca meciul să se încheie în favoarea gazdelor. Mă bucură însă atitudinea fetelor, care a fost alta faţă de cea din meciurile cu Ungaria”, a declarat Cristian Zgabercea, team managerul echipei naţionale. La fel ca şi în primele două partide amicale, Zakoc a rulat întreg lotul. Astăzi, de la ora 19.30, este programată o nouă întâlnire între România şi Croaţia. Mâine, echipa României va pleca din Croaţia direct în Belgia, unde, la Hasselt, este programat primul turneu de calificare la Campionatul European din 2011, între 21 şi 23 mai. Cel de-al doilea turneu preliminar, din Grupa E, se va desfăşura la Constanţa, între 28 şi 30 mai. România se va duela în Grupa E cu Belgia, Slovenia şi Suedia.
HALTEROFILII PRICOP ŞI MIHAI, CU GÂNDUL LA JO DE TINERET
Luni, la Valencia (Spania), s-a dat startul Campionatului European de haltere pentru juniori II, competiţie ce reprezintă totodată şi criteriu de calificare pentru prima ediţie a Jocurilor Olimpice de tineret de la Singapore, programate în perioada 14-26 august. Constanţa este reprezentată în cadrul întrecerii de doi sportivi, Laura Pricop (LPS - CS Farul), care este cotată cu şanse mari la o medalie în cadrul categoriei de 44 kg, şi Florin Mihai (CS Farul), care va concura la categoria 56 kg. Cei doi sportivi sunt pregătiţi de Mircea Roşu şi Angheluş Beşleagă. Competiţia se va încheia duminică.
OLTCHIM ŞI REŞIŢA COBOARĂ CORTINA ÎN LN
Clasamentul Ligii Naţionale de handbal feminin a fost stabilit, dar campionatul nu s-a încheiat încă pentru două dintre participante. Astăzi, de la ora 18.00, finalista Ligii Campionilor, Oltchim Rm. Vîlcea, şi Universitatea Reşiţa joacă restanţa din etapa a 26-a, amânată datorită partidei retur dintre campioana României şi Viborg HK. Întâlnirea dintre cele două echipe este una lipsită de importanţă, însă pentru “galacticele” lui Radu Voina este o ocazie bună să le mai îndulcească gustul amar fanilor vâlceni, care nu au avut loc în Sala Polivalentă din Bucureşti la finala Ligii Campionilor. La finalul partidei, jucătoarele de la Oltchim vor primi medaliile şi tricourile de campioane, după care Paula Ungureanu, Mihaela Smedescu, Valentina Elisei Ardean, Iulia Puşcaşu, Oana Manea, Ionela Stanca, Ramona Maier, Ada Nechita, Cristina Neagu, Narcisa Lecuşanu şi Patricia Vizitiu se vor prezenta la reunirea echipei naţionale, pentru meciurile din preliminariile CE din 2010.
DULGHERU A DEVANSAT-O PE CÎRSTEA ÎN IERARHIA WTA
Salt importat în clasamentul WTA pentru Alexandra Dulgheru, care a urcat şase poziţii, până pe locul 32 WTA, cu 1.675 de puncte, cel mai bun din carieră, devenind, totodată, jucătoarea română de tenis cel mai bine clasată în această ierarhie. În vârstă de 21 de ani, Dulgheru a atins, săptămâna trecută, optimile de finală ale turneului de la Madrid, dotat cu premii în valoare totală de 3.500.000 de euro, şi a devansat-o pe Sorana Cîrstea, care a urcat şi ea o poziţie, până pe locul 34 WTA, cu 1.591p. În Top 100 WTA, mai sunt clasate două românce: Raluca Ioana Olaru, în staţionare pe locul 80, cu 835p, şi Edina Gallovits, în urcare de pe locul 98 până pe 96, cu 654p. Constănţeanca Simona Halep ocupă locul 114 (116 săptămâna trecută), cu 557p, iar Monica Niculescu este pe poziţia 132 (aceeaşi ca în ierarhia precedentă), cu 482p. La dublu, cea mai bine clasată româncă este Niculescu, care se află pe locul 31, cu 2.810p, în staţionare. România mai este reprezentată în Top 100 la dublu de încă trei jucătoare: Cîrstea (locul 72, 1.150p), Olaru (locul 86, 966p) şi Gallovits (locul 90, 931p). Primele trei locuri în ierarhia WTA sunt ocupate de următoarele jucătoare: 1. Serena Williams (SUA) 8.475p, 2. Venus Williams (SUA) 6.386p, 3. Caroline Wozniacki (Danemarca) 5.630p.
TECĂU, CEA MAI BUNĂ CLASARE DIN CARIERĂ LA DUBLU
Tenismenul român Victor Hănescu a urcat un loc în clasamentul ATP din această săptămână, clasându-se pe poziţia a 37-a, cu 1.185 de puncte, cea mai bună din acest an, în urma evoluţie de la Madrid, unde a ajuns în turul al treilea al turneului. Al doilea român din ierarhia ATP, Victor Crivoi ocupă doar locul 159, cu 306p, ca şi săptămână trecută, iar Adrian Ungur, component al echipei României de Cupa Davis este pe poziţia 167, cu 293p, în urcare cu un loc. Lider mondial este tot elveţianul Roger Federer, cu 10.300 p, urmat de spaniolul Rafael Nadal, care a revenit pe locul al doilea, cu 6.880p, devansându-l pe sârbul Novak Djokovic, 6.405p. La dublu, Horia Tecău este cel mai bine clasat jucător român, aflându-se pe locul al 33-lea, cu 1.914p. Constănţeanul a bifat astfel cea mai bună performanţă din cariera sa şi speră ca până la finalul sezonului să ajungă între primii 20 de jucători de dublu din lume.
DULGHERU, ÎN TURUL 2 LA VARŞOVIA
Alexandra Dulgheru s-a calificat, ieri, în turul 2 al turneului de tenis de la Varşovia, dotat cu premii în valoare totală de 600.000 de dolari, competiţie la care jucătoarea română are de apărat trofeul cucerit anul trecut. Dulgheru, locul 32 WTA, a învins-o, cu 6-3, 6-1, pe Katerina Bondarenko (Ucraina), a şaptea favorită şi locul 33 WTA, după un meci care a durat 53 de minute. Românca va primi 8.000 de dolari şi 60 de puncte WTA pentru calificarea în turul secund, în care va juca împotriva învingătoarei dintre Timea Bacsinszky (Elveţia, locul 43 WTA) şi o jucătoare venită din calificări.
CÎRSTEA, PESTE UN MILION DE DOLARI OBŢINUŢI DIN TENIS
Jucătoarea Sorana Cîrstea a depăşit suma de un milion de dolari câştigată din tenis, în urma calificării pe tabloul principal al turneului de la Strasbourg, iar Victor Hănescu a trecut de 2,5 milioane de dolari, după ce a evoluat, săptămâna trecută, în optimile turneului Masters de la Madrid. Cîrstea este prima jucătoare din România care trece de această sumă, după Ruxandra Dragomir, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Pe primul loc în clasamentul câştigurilor obţinute de românce din tenis se află Irina Spârlea, care a adunat 2,6 milioane de dolari în carieră, în timp ce Ruxandra Dragomir este pe poziţia a doua, cu 1,8 milioane de dolari. Hănescu se află pe locul 2 în ierarhia câştigurilor românilor, după Andrei Pavel, actualul căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României, care a acumulat 5.225.000 milioane de dolari în carieră. Constănţeanul Horia Tecău, specialist al probei de dublu, locul 33, a primit în carieră 274.849 de dolari.
GRASU, LOCUL 5 LA PRIMA COMPETIŢIE A ANULUI
Evoluţie bună pentru atleta Nicoleta Grasu în cadrul Grand Prix-ului de la Doha (Qatar), prima competiţie din acest an pentru sportiva cu dublă legitimare Dinamo Bucureşti - CS Farul Constanţa. Grasu a ocupat poziţia a cincea în proba de aruncare a discului de la reuniunea de Grand Prix de la Doha (Qatar), cu o aruncare de 61,63 m. În vârstă de 39 de ani, Grasu se află în perioada de pregătire pentru Campionatul European, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie, la Barcelona.
GONTINEAC - MCDOWELL, NOII ANTRENORI AI “STEJARILOR”
Naţionala de rugby a României va fi pregătită la meciurile de baraj pentru calificarea la Cupa Mondială dinNoua Zeelandă de o nouă echipă tehnică, formată din Romeo Gontineac si Steve McDowell, renunţându-se astfel la fostul selecţioner, francezul Serge Lairle. Gontineac va fi antrenorul treisferturilor, în timp ce fostul campion mondial Steve McDowell se va ocupa de pregătirea pachetului de înaintare. Manager general al echipei noastre va fi în continuare Robert Antonin. „Mă simt onorat şi obligat să transmit valorile pe care le-am acumulat timp de 16 ani la echipa naţională. Este o onoare, pentru că sunt puţine discipline sportive care pot reprezenta cu brio ţara şi cred că rugbyul este una dintre ele. Pe plan personal este o ambiţie să reuşesc la echipa naţională. Primul obiectiv este să calific România la Cupa Mondială”, a declarat Gontineac.
ECHIPA DE BASCHET DINAMO BUCUREŞTI A RETROGRADAT
Dinamo Bucureşti, cea mai titrată echipă de baschet masculin din România, cu 22 de titluri naţionale în palmares, a retrogradat în Divizia B, după ce a pierdut meciul decisiv pentru evitarea retrogradării, cu SCM U. Craiova, scor 70-73. Club de tradiţie pentru baschetul românesc, Dinamo plăteşte cu exilul în liga secundă gravele probleme financiare apărute încă din sezonul trecut. A doua echipă retrogradată în Divizia B este BC Gladiator Cluj, care a fost învinsă, cu 3-0 scor general, de CSU Braşov.