PATRU RUGBYŞTI DE LA RCJ FARUL, LA JUNIOR WORLD RUGBY TROPHY
În perioada 18-30 mai, naţionala de rugby Under 20 a României va participa la Junior World Rugby Trophy, din eşalonul al doilea al Campionatului Mondial Under 20, turneu care va avea loc în Rusia. Din lotul convocat de antrenorii Alexandru Achim, Viorel Ion şi Dumitru Livadariu fac parte şi patru jucători de la Rugby Club Judeţean Farul Constanţa: Florin Sasu, Vali Mototolea, Lazăr Filip şi Florentin Ion. Obiectivul României este promovarea în primul eşalon valoric al acestei categorii de vârstă. România face parte din Grupa A la această competiţie, iar programul partidelor este următorul - marţi, 18 mai: România - Uruguay (ora 15.00), România - Italia (22 mai, ora 13.00), România - Papua Noua Guinee (26 mai, ora 15.00). Pe 30 mai sunt programate meciurile de clasament şi finala. Din Grupa B fac parte Rusia (ţara gazdă), Canada, Japonia şi Zimbabwe. România a câştigat ediţia de anul trecut, desfăşurată în Kenya, dar modificările de regulament şi reducerea numărului de echipe din primul eşalon au făcut ca echipa noastră să joace şi anul acesta în a doua divizie.
TREI HANDBALISTE DE LA CS TOMIS, LA LOTURILE NAŢIONALE
Clasată pe poziţia a treia la finalul sezonului 2009-2010, formaţia feminină de handbal CS Tomis Constanţa are trei jucătoare convocate la loturile naţionale în vederea acţiunilor din această perioadă. Astfel, Diana Petrescu a fost convocată la lotul de tineret, care va juca, în perioada 21-23 mai, la Drobeta Tr. Severin, meciurile de calificare la Campionatul Mondial din Coreea de Sud. În schimb, Cristina Zamfir şi Diana Druţu au fost chemate la naţionala universitară pentru a participa în această vară, în perioada 27 iunie - 4 iulie, la a 20-a ediţie a Campionatului Mondial Universitar, care se va disputa în Ungaria. Lotul de tineret este pregătit de Mariana Târcă, în timp ce naţionala universitară este antrenată de Ioan Băban.
OLTCHIM VREA REVANŞA!
Au pierdut prima bătălie, disputată săptămâna trecută, cu Viborg HK, la Herning (Danemarca), scor 21-28, dar războiul se va încheia sâmbătă seară, de la ora 20.45 (în direct la Pro TV), la Sala Polivalentă din Bucureşti. Oltchim încă mai speră la câştigarea Ligii Campionilor, chiar dacă pentru a ridica trofeul deasupra capului trebuie să recupereze un deficit de şapte goluri. Imposibil, dacă ne gândim că în istoria competiţiei nicio echipă nu a reuşit acest lucru, dar posibil, gândindu-ne că în handbal s-au văzut răsturnări chiar şi mai spectaculoase. „Sper că fetele au uitat repriza a doua de la Herning, iar în scurt timp să se concentreze pentru al doilea meci. Sunt sigur că vor încerca să facă minuni. Va fi foarte greu, pentru că în faţa noastră se află campioana en-titre din Liga Campionilor, cea care a jucat cinci finale în această competiţie. Pentru noi este prima finală, dar sper ca ele să reuşească să joace ceea ce ştiu cel mai bine”, a declarat antrenorul Oltchimului, Radu Voina.
ELISEI-ARDEAN REVINE LA NAŢIONALĂ
Naţionala de handbal feminin a României se va reuni miercuri, la Rm. Vîlcea, pentru pregătirea şi susţinerea ultimelor două meciuri din Grupa I de calificare la Campionatul European din 2010, cu Portugalia şi Elveţia. În lotul convocat de antrenorul Radu Voina se regăseşte şi extrema stîngă Valentina Elisei-Ardean, care revine după accidentarea gravă la genunchi, suferită în noiembrie 2009, fiind operată de ligamente. Componenţa lotului României pentru meciurile cu Portugalia şi Elveţia este următoarea: Ungureanu şi Smedescu - portari; Elisei-Ardean, Puşcaşu, Dincă, Manea, Stanca, Chintoan, Vărzaru, Maier-Farcău, Nechita, Neagu, Lecuşanu, Moldovan, Geiger, Vizitiu şi Tivadar - jucătoare de câmp. Pe 26 mai este programată întâlnirea cu Portugalia, care va avea loc la Leiria, iar ultimul meci din grupă, va avea loc la Tg. Mureş, pe 29 mai, cu Elveţia. Înaintea ultimelor două meciuri din grupă, tricolorele se află pe locul 2, cu 5 puncte, după Ucraina (7p). La turneul final al CE din decembrie 2010, care va fi găzduit de Norvegia şi Danemarca, se vor califica primele două clasate din fiecare dintre cele şapte grupe preliminare.
HĂNESCU, ELIMINAT ÎN OPTIMI LA MADRID
Jucătorul român Victor Hănescu a fost învins de către scoţianul Andy Murray în optimile de finală ale turneului ATP Masters 1000 de la Madrid. Numărul patru mondial s-a impus cu un categoric 6-2, 6-1, obţinând a doua victorie din carieră în faţa lui Hănescu. Cei doi jucători s-au mai întâlnit în 2009, la Monte Carlo, când Hănescu a obţinut cinci game-uri în faţa lui Murray. Pentru prezenţa în optimi, Hănescu va primi 90 puncte ATP şi un cec în valoare de 33.750 euro. Şi constănţeanul Horia Tecău a cedat la Madrid, fiind învins în turul secund al probei de dublu, unde a participat alături de suedezul Robert Lindstedt. Tecău şi Lindstedt au cedat, cu 4-6, 3-6, în faţa cuplului Daniel Nestor (Canada) / Nenad Zimonjic (Serbia), principalul favorit al competiţiei.
16 ANI, VÂRSTA MINIMĂ A GIMNASTELOR PENTRU CM
Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a decis să menţină la 16 ani vârsta minimă pe care gimnastele trebuie să o aibă pentru a participa la Campionatele Mondiale. Potrivit unui comunicat al FIG, Consiliul Executiv s-a opus unei cereri a federaţiei americane prin care se solicita ca fetele de 15 ani să primească autorizaţia de a evolua în competiţie. Din 1997, vârsta limită este fixată la 16 ani pentru păstrarea integrităţii fizice a tinerelor gimnaste aflate în creştere, chiar dacă cele mai multe ating cel mai bun nivel la o vârstă mai mică, înainte de transformările adolescenţei. Mai multe ţări, între care şi România, ar fi dorit să intergreze junioare în echipă pentru Campionatele Mondiale din 2011, din Japonia, care vor reprezenta un criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. În aprilie, China a rămas fără medalia olimpică de bronz pe echipe de la Jocurile Olimpice de la Sydney, după ce a minţit în privinţa vârstei uneia dintre sportivele sale, care avea 14 ani în momentul desfăşurării competiţiei din Australia.