Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 15 Martie 2010 / 00:00 888 accesări

HELTNE, LOCUL 7 LA CM DE ATLETISM ÎN SALĂ

Anca Heltne (CSM Bucureşti - CS Farul) s-a clasat pe poziţia a şaptea în proba de aruncare a greutăţii din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism în sală, competiţie care s-a încheiat duminică la Doha (Qatar). Calificată în finala probei de pe poziţia a treia, dintr-o singură încercare, care a măsurat 19,10 m, Heltne nu a reuşit în finală decât o aruncare de 18,86 m, iar apoi una de doar 18,58 m, pentru ca următoarele patru încercări să le rateze. Proba a fost câştigată de Nadzeya Ostapciuk (Belarus - 20,85 m), urmată de Valerie Vili (Noua Zeelandă - 20,49 m) şi de Natallia Mikhnevich (Belarus - 20,42 m). Heltne a fost singura sportivă din delegaţia României care s-a calificat într-o finală. Vineri, Ancuţa Bobocel a ratat cu puţin calificarea în finala probei de 3.000 m, iar Adelina Gavrilă a ratat calificarea în finala probei de triplusalt, cea mai bună încercare a sa fiind de 13,45 m, cu care a ocupat locul 15, din 19 concurente. Obiectivul impus de FR Atletism a fost calificarea în două-trei finale.

FRANŢA SPRINTEAZĂ SPRE TITLU ÎN SIX NATIONS

Încă o victorie clară pentru Franţa şi “cocoşul galic” se îndreaptă spre un nou succes în Turneul celor 6 Naţiuni la rugby, care ar fi al cincilea în ultimii nouă ani! Cu doar un egal în Scoţia - cea mai slabă echipă a ediţiei - Anglia a ratat orice şansă la trofeu, dar o mai poate împiedica pe Franţa să realizeze Marele Şlem! Rezultatele etapei a 4-a: Irlanda - Ţara Galilor 27-12; Scoţia - Anglia 15-15; Franţa - Italia 46-20. Clasament: 1. Franţa 8p; 2. Irlanda 6p; 3. Anglia 5p; 4. Ţara Galilor 2p; 5. Italia 2p; 6. Scoţia 1p.

VIITORUL CONSTANŢA, EŞEC CU DELTA TULCEA

Sâmbătă, într-o partidă de verificare, disputată pe terenul sintetic al Academiei de fotbal “Gheorghe Hagi”, Viitorul Constanţa a pierdut, scor 1-3 (Chirilă 2 / V. Creţu 51, N. Creţu 54, Costescu 90), în faţa divizionarei secunde Delta Tulcea. Au jucat - FC Viitorul (antrenor Cătălin Anghel): Popa (55 Buzbuchi) - Rusu (72 Militaru), Posteucă, Răvoiu, I. Olteanu (62 I. Lupu) - Florea (69 Dimcea), Banoti (65 Pavăl), Durbac (59 Cârstocea) - R. Lupu (72 Sandu), Hertu (36 Stanciu), Chirilă; Delta Tulcea (antrenor Constantin Gache): Pîrvu - Peteleu, Mişelăricu, Grigorov, L. Ştefan - V. Creţu, Coconaşu, Mărginean, N. Creţu - Nanu, Borza; au mai intrat: Olteanu, Macarie, Postelnicu, Costescu, Andrei, Judeanu, Senin, Bratu, Horovei, Lucan şi Filip. Au arbitrat: Gelu Dimaca - Cosmin Stoian şi Sebastian Stoianof (toţi din Constanţa). Tot sâmbătă, Viitorul, având în componenţă jucători care au evoluat puţin sau nu au jucat deloc în meciul cu Delta Tulcea, a învins, cu 4-0 (Cârstocea 16, Benzar 21-pen., 42, Mihociu 28), pe FC Viitorul (juniori A). În a treia partidă disputată sâmbătă pe terenul sintetic de la Academie, echipa juniorilor republicani B (născuţi 1993/94) a învins, cu 3-2 (Chiazim, Atănăsoae, Taciuc / Murariu Bambergher), formaţia republicanilor A (născuţi 1991/92) de la Metalul Constanţa.

ACADEMIA “GHEORGHE HAGI“, PRIMA LA FAZA JUDEŢEANĂ A CUPEI “HAGI“

Echipa de juniori E (jucători născuţi în 1998) a Academiei de fotbal “Gheorghe Hagi“, pregătită de Marius Codescu, a câştigat, duminică, faza judeţeană a Cupei “Hagi“. După ce sâmbătă, în semifinale, a învins, cu 10-0 (Nicolae Cârnaţ 4, Ianis Hagi 3, Leonard Gheorghe 2, Dumitru Gheorghe), pe FC Farul, duminică, în finala competiţiei, Academia “Gheorghe Hagi“ a dispus, cu 11-0 (Nicolae Cârnaţ 4, Bogdan Anghel 3, Ianis Hagi 2, Alexandru Vlăescu, Dumitru Gheorghe), de Marcon Star Medgidia. Marcon Star câştigase, în semifinale, cu 2-1, partida cu FC Viitorul. În finala mică, FC Farul - FC Viitorul 3-0. Pentru că Academia “Gheorghe Hagi“ este calificată direct la turneul final al Cupe “Hagi“ (26 mai - 1 iunie la Constanţa), Marcon Star Medgidia, în calitate de finalistă a turneului zonal de la Constanţa, s-a calificat pentru turneul zonal de la Galaţi (27-28 martie). Toate partidele turneului zonal de la Constanţa s-au disputat pe terenul sintetic de la Eforie Nord. Lotul echipei de juniori E a Academiei „Gheorghe Hagi“: Cosmin Dur-Bozoancă, George Dăineanu, Mircea Manole, Tudor Ţăranu, Dumitru Gheorghe, Andrei Chiriţă, Robert Moldoveanu, Andrei Rusu, Bogdan Anghel, Andreas Iani, Alexandru Vlăescu, Alexandru Trancă, Nicolae Cârnaţ, Tiberiu Căpuşă, Ianis Hagi şi Leonard Gheorghe.

TORJE A JUCAT MECIUL 100 ÎN LIGA I

Mijlocaşul Gabriel Torje (Dinamo) a jucat meciul 100 în prima ligă, în întâlnirea pe care Dinamo a terminat-o la egalitate, în deplasare, scor 2-2, cu CFR Cluj, în etapa a 21-a a Ligii I. Alin Chibulcutean (Pandurii Tg. Jiu) a evoluat în meciul 150 în Liga I, în meciul cu Internaţional Curtea de Argeş, scor 0-0. Chibulcutean a fost integralist în cele 21 de meciuri din acest campionat. Olteanul Mihai Costea a marcat golul 1.500 al echipei U. Craiova, pe teren propriu, după ce a înscris în min. 35 al meciului cu FC Braşov, scor 3-0. Polonezul Pawel Golanski (Steaua) a jucat meciul 50 în Liga I, în partida câştigată de Steaua, scor 1-0, cu Oţelul Galaţi.

FL. PETRE ŞI PANCU AU MARCAT PENTRU ŢSKA SOFIA

Jucătorii Florentin Petre şi Daniel Pancu au marcat câte un gol pentru echipa ŢSKA Sofia, antrenată de Ioan Andone, în victoria obţinută, sâmbătă, pe teren propriu, scor 4-1 (Grandin 25, Yanchev 35, Fl. Petre 41, Pancu 82-pen. / Petrov 90-pen.), cu Sportist Svoge, într-un joc din etapa a 18-a a primei ligi din Bulgaria. Fl. Petre a fost integralist, iar Daniel Pancu a fost schimbat, în min. 83, primind şi un cartonaş galben, în min. 31.

THIERRY HENRY,CEL MAI BINE PLĂTIT SPORTIV FRANCEZ

Căpitanul reprezentativei Franţei, Thierry Henry, rămâne, cu un venit anual de 18,8 milioane de euro, cel mai bine plătit sportiv francez, pentru al treilea an consecutiv, conform unui studiu realizat de L’Equipe Magazine. Thierry Henry, ale cărui venituri au crescut cu 1,1 milioane de euro în raport cu anul trecut, i-a devansat pe baschetbalistul de la San Antonio Spurs Tony Parker (11,1 milioane de euro) şi pe atacantul Karim Benzema (8,8 milioane de euro). În lista de 50 de sportivi figurează 41 de fotbalişti, al căror venit mediu este de 4,6 milioane de euro. Şapte fotbalişti, doi baschetbalişti şi campionul mondial de raliu Sebastien Loeb (locul 4 cu 8,5 millioane de euro) figurează în primii zece. L’Equipe Magazine a constatat că veniturile primilor trei francezi din listă sunt inferioare celor cumulate de cei trei sportivi cel mai bine plătiţi din lume: jucătorii de golf Tiger Woods (73 milioane de euro) şi Phil Mickelson (38,8 milioane) şi fotbalistul englez David Beckam (33,1 milioane de euro).

HIDDINK A REFUZAT COASTA DE FILDEŞ

Antrenorul Guus Hiddink a declinat oferta primită din partea Federaţiei Ivoriene de Fotbal de a conduce naţionala Coastei de Fildeş la turneul final al CM din Africa de Sud. „Trebuie să recunosc că nu am avut deloc o decizie uşor de luat. Didier Drogba a încercat să mă determine să vin şi preşedintele federaţiei Jacques Anouma mi-a făcut o propunere excelentă”, a precizat Hiddink pentru cotidianul Telegraaf. În februarie, Guus Hiddink, actualmente selecţioner al Rusiei, a fost anunţat ca antrenor al naţionalei Turciei, din vară. Olandezul a spus că ar fi fost de acord să antreneze Coasta de Fildeş, în cazul în care nu ar fi trebuit să pregătească reprezentativa Rusiei până în iulie, înainte de a prelua naţionala Turciei.

LEHMANN VREA SĂ JOACE ÎN SUA

Portarul echipei VfB Stuttgart, Jens Lehmann, a declarat că se gândeşte să îşi continue cariera, în sezonul viitor, în Campionatul Nord-American de Fotbal. Lehmann, care are contract cu VfB Stuttgart până în luna iunie, ar fi tentat şi de o revenire la Londra, unde a evoluat la Arsenal, în perioada 2003-2008. Jens Lehmann, în vârstă de 40 de ani, a afirmat săptămâna trecută că ar fi soluţia ideală pentru postul de portar titular al naţionalei Germaniei, la turneul final al CM 2010, menţionând că germanii au puţine şanse cu goalkeeperii selecţionaţi de Joachim Low (Rene Adler şi Manuel Neuer). Lehmann are 61 de selecţii la naţionala germană, cu care a evoluat la CM 2006 şi la EURO 2008.

RIESCH A CÂŞTIGAT CUPA MONDIALĂ LA SLALOM SPECIAL

Schioarea germană Maria Riesch a câştigat Cupa Mondială la slalom special pentru al doilea an consecutiv, după ce a încheiat pe locul trei ultima probă a sezonului, desfăşurată sâmbătă la Garmisch-Partenkirchen (Germania). Riesch, campioană mondială şi olimpică la slalom, a fost precedată de austriecele Marlies Schild şi Kathrin Zettel, ultima fiind principala sa rivală la câştigarea Micului Glob. În clasamentul final, Riesch (493 de puncte) a fost urmată de Zettel (490p) şi de Schild (420p). Acesta a fost cel de-al patrulea glob mic de cristal din cariera germancei, clasată doar a doua în ierarhia generală a Cupei Mondiale la schi alpin, după americanca Lindsey Vonn. Podiumul clasamentului general final arată astfel: 1. Vonn 1.671p; 2. Riesch 1.516p; 3. Anja Paerson (Suedia) 1.047p.

HERBST, ULTIMUL LAUREAT AL SEZONULUI DE SCHI ALPIN

Cupa Mondială la slalom masculin a fost câştigată de austriacul Reinfried Herbst, clasat numai pe locul 9 în ultima cursă a sezonului, cea de la Garmisch-Partenkirchen. Herbst, care a acumulat patru succese în acest sezon, şi-a adjudecat globul mic de cristal cu un avans de 22 de puncte faţă de următorul clasat, francezul Julien Lizeroux, locul 4 în cursa de sâmbătă: 1. Herbst 534p; 2. Lizeroux 512p; 3. Silvan Zurbriggen 365p (Elveţia). Proba a fost câştigată de germanul Felix Neureuther, urmat de austriacul Manfred Pranger şi de suedezul Andre Myhrer. În clasamentul general final al Cupei Mondiale la schi alpin, primele trei locuri au fost ocupate de: 1. Carlo Janka (Elveţia) 1.197p; 2. Benjamin Raich (Austria) 1.091p; 3. Didier Cuche (Elveţia) 952p.

AMMANN S-A IMPUS ÎN CUPA MONDIALĂ LA SĂRITURI

Elveţianul Simon Ammann, dublu campion olimpic la Vancouver, şi-a asigurat câştigarea Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, după victoria pe care a obţinut-o în penultimul concurs al sezonului, vineri, la Lillehammer (Norvegia). Amman este primul elveţian care câştigă Globul de Cristal la sărituri cu schiurile. Acest trofeu îi încununează un sezon foarte reuşit, în care a devenit primul săritor din istorie care a obţinut patru titluri olimpice individuale. Simon Ammann, în vârstă de 28 de ani, s-a impus de opt ori în circuitul mondial, în această iarnă, devansându-l pe austriacul Gregor Schlierenzauer, câştigătorul de anul trecut al Cupei Mondiale.

JOCURILE PARALIMPICE DE IARNĂ

Zeci de mii de spectatori au asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Vancouver, competiţie la care România va fi reprezentată de Laura Văleanu, la schi alpin. La ceremonie au participat 5.000 de artişti, unul din cele mai impresionante momente fiind un “flash mob dance” condus de un dansator cu handicap din Quebec, Luca “Lazy Legz” Patuelli. Lui Patuelli i s-au alăturat prin dans toţi spectatorii prezenţi în tribunele Stadionului “BC Place”, circa 60.000 de persoane potrivit organizatorilor. La competiţia care se desfăşoară la Vancouver şi în staţiunea Whistler participă 500 de sportivi din 45 de ţări.

TENIS PENTRU HAITI

Andre Agassi, Pete Sampras, Roger Federer şi Rafael Nadal au jucat, la Indian Wells, un meci demonstrativ de dublu, în urma căruia s-au strâns cel puţin un milion de dolari pentru reconstrucţia statului Haiti, afectat de cutremurul din luna ianuarie. Cei patru, care de-a lungul carierelor lor în tenis au câştigat 44 de turnee de Grand Slam, 222 de turnee ATP şi au împreună 706 săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul mondial, au susţinut un adevărat show în faţa a 15.000 de spectatori, în cadrul unei acţiuni numite “Hit for Haiti” (Loveşte mingea pentru Haiti). Perechea Sampras-Federer a câştigat meciul demonstrativ, impunându-se în faţa lui Agassi şi Nadal, cu 8-6. Fiecare jucător a avut microfon, pentru ca spectatorii să audă tot ceea ce spuneau protagoniştii. Spre amuzamentul publicului, Agassi a strigat: “Nu mă lovi, Rog, nu mă lovi”, în timp ce elveţianul trimitea mingi cu lovituri puternice. Sampras l-a imitat pe Agassi, ceea ce l-a determinat pe acesta să îi dea replici care au făcut, de asemenea, deliciul publicului. Înainte de meciul demonstrativ de dublu masculin, patru campioane au jucat pentru aceeaşi cauză. Martina Navratilova şi Justine Henin le-au învins pe Linsdsay Davenport şi Steffi Graf, cu 8-6. Peste 222.000 de persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 7 care a devastat Haiti, pe 12 ianuarie. Circa 1,3 milioane de persoane au rămas fără adăpost după această catastrofă.



12