România - Moldova, în primul tur preliminar al CE de volei masculin
Naţionala de volei masculin a României va întîlni reprezentativa similară a Republicii Moldova, într-o dublă manşă eliminatorie contînd pentru turul I al preliminariilor CE din 2011. Meciul tur se va juca pe 8-9 mai 2010, în Moldova, iar returul o săptămînă mai tîrziu, în România. Cîştigătoarea dublei manşe se va califica în turul următor, care se dispută sub forma a şase grupe preliminare. Dacă va trece de R. Moldova, România va evolua în Grupa E, alături de Italia, Turcia şi Belarus, în perioada 21-30 mai 2010. Prima clasată din cele şase grupe se va califica direct la turneul final, găzduit de Cehia şi Austria (9-18 septembrie 2011), în timp ce formaţiile de pe locul secund vor disputa meciuri în dublă manşă eliminatorie, pe 3-5 septembrie şi 10-12 septembrie 2010. Locul secund din Grupa E ar urma să se dueleze cu ocupanta locului 2 din Grupa B (Grecia, Finlanda, Letonia, Azerbaidjan sau Marea Britanie). La turneul final sînt calificate direct echipele Cehiei, Austriei, Poloniei, Franţei, Bulgariei, Rusiei şi Serbiei. La feminin, reprezentativa României este calificată direct în faza grupelor, din turul secund al CE din 2011, alături de echipele Belgiei, Sloveniei şi Danemarca sau Suedia (turul I), meciurile urmînd a se juca tot între 21 şi 30 mai 2010. Sistemul de calificare mai departe este identic cu cel al preliminariilor masculine, inclusiv datele de joc, singura diferenţă fiind că dacă echipa României va ocupa locul 2 în Grupa E şi va juca dublă manşă eliminatorie în turul 3, va întîlni formaţia de pe locul secund din Grupa D. La turneul final al CE feminin din 2011 sînt calificate direct echipele Italiei, Serbiei, Olandei, Poloniei, Germaniei, Turciei şi Rusiei. Competiţia va fi găzduită de Serbia şi Italia, între 22 septembrie şi 2 octombrie 2011.
Anamaria Sebe, locul 11 la ITTF Junior Circuit Finals de la Tokyo
Jucătoarea constănţeană de tenis de masă Anamaria Sebe s-a clasat pe poziţia a 11-a la circuitul mondial al junioarelor, întrecere desfăşurată la sfîrşitul săptămînii trecute la Tokyo (Japonia). Sportiva antrenată de Viorel Filimon şi Liliana Sebe a ratat calificarea în primele opt sportive ale lumii după ce în grupe a înregistrat o victorie, 4-0 cu Shermaine Joey Lam (Hong Kong), şi două înfrîngeri, 2-4 cu Misaki Morizono (Japonia) şi 2-4 cu Tatiana Ryabova (Rusia). Ajunsă în turneul locurilor 9-16, Sebe a cîştigat primul meci cu Lily Zhang (SUA), scor 4-1, însă l-a pierdut pe al doilea, cu Isabelle Siyun Li (Singapore), clasîndu-se pe locul 11. O performanţă la Tokyo a fost obţinută de Bernadette Szocs în întrecerea rezervată cadetelor. Bistriţeanca a intrat în istoria tenisului de masă mondial fiind prima jucătoare din lume calificată la Jocurile Olimpice rezervate junioarelor, care se vor desfăşura anul viitor în Singapore. Performanţa se datorează victoriilor pe care Bernadette Szocs le-a obţinut în optimile de finală, în faţa vicecampioanei europene Yana Noskova (Rusia), scor 4-2, şi în sferturile de finală în faţa campioanei europene, nemţoaica Petrissa Solja, scor 4-0.
Constănţeanca Simona Halep a cedat în sferturi la Saint Raphael
Jucătoarea Simona Halep a fost eliminată în sferturile de finală ale turneului challenger de la Saint Raphael (Franţa), dotat cu premii în valoare totală de 50.000 de dolari. Constănţeanca a fost învinsă, cu scorul de 3-6, 6-3, 6-4, de Pauline Parmentier (Franţa), favorita numărul 6 a competiţiei. Tot la Saint Raphael, Halep a fost eliminată în sferturi şi la dublu, unde a făcut pereche cu olandeza Arantxa Rus. Cele două au fost învinse, cu scorul de 6-3, 6-1, de cuplul Margalita Şakhnaşvili/Silvia Soler-Espinosa (Georgia/Spania).
Oltchim a debutat cu victorie în LC la handbal feminin
Campioana României la handbal feminin, Oltchim Rm. Vîlcea, s-a impus, sîmbătă, în deplasare, în faţa formaţiei Itaxco, cu scorul de 27-24 (15-12), elevele lui Radu Voina debutînd astfel cu o victorie în Grupa C a Ligii Campionilor. Partida a fost însă una extrem de echilibrată, „galacticele” tremurînd serios în ultimele minute de joc, deşi au condus aproape în permanenţă. Golurile formaţiei Oltchim au fost marcate de Maier 7g, Neagu 4g, Lecuşanu 3g, Elisei-Ardean 3g, Manea 3g, Stanca 2g, Shymkute 2g, Luca 2g şi Puşcaşu 1g, în timp ce principalele marcatoare ale echipei spaniole au fost Pinedo 5g şi Aguilar 4g. În Grupa C, duminică, s-a jucat partida Zvezda Zvenigorod (Rusia) - Gyor ETO (Ungaria), scor 34-29. Oltchim va juca următorul meci pe 1 noiembrie, cu Zvezda Zvenigorod, la Rm. Vîlcea.
Adversarele României la handbal, în preliminariile CE şi CM din 2010, la juniori şi tineret
Naţionalele de handbal masculin şi feminin, juniori şi tineret, şi-au aflat sîmbătă adversarele din grupele preliminare ale Campionatului European şi ale Campionatului Mondial din 2010, în urma tragerii la sorţi a grupelor pentru fiecare din cele trei competiţii - CE juniori, CE tineret (masculin) şi CM tineret feminin (calificări europene) -, care a avut loc la Limassol (Cipru). Cele trei echipe naţionale ale României vor avea următoarele adversare: CE de juniori (35 de echipe în preliminarii, împărţite în nouă grupe) - România va evolua în Grupa a 2-a, urmînd să întîlnească Danemarca, Cehia şi Austria; CE de tineret masculin (29 de echipe în preliminarii, împărţite în opt grupe) - România va evolua în Grupa a 5-a, alături de Franţa, Norvegia şi Austria; CM de tineret feminin (calificări europene) - 24 echipe, împărţite în şase grupe - România va evolua în Grupa a 3-a, avînd ca adversare Franţa, Croaţia şi Islanda.
Hănescu, în turul secund la Sankt Petersburg
Victor Hănescu, cap de serie nr. 2, s-a calificat, duminică, în turul al doilea al turneului de la Sankt Petersburg, dotat cu premii în valoare totală de 663.750 de dolari. Hănescu l-a învins în runda inaugurală pe rusul Teimuraz Gabaşvili, cu 6-1, 6-2. Pentru accederea în turul secund, Hănescu va primi 20 de puncte ATP şi un cec în valoare de 10. 600 de dolari.
Steaua Bucureşti a transferat încă un baschetbalist american
Echipa de baschet masculin Steaua Bucureşti l-a cooptat în lotul pentru actualul sezon pe fundaşul american Monty Mack, care a evoluat de-a lungul carierei la formaţii din Turcia, Italia, Belgia şi Cehia. În vîrstă de 32 de ani, Monty Mack (1,91 m) este al cincilea jucător străin din lotul stelist, după compatriotul său Ron Timus, Djordje Pantelic, Dragoslav Papic şi Milos Mladenovic. Conform presei americane de acum nouă ani, Mack a avut probleme cu poliţia, după ce a fost prins furînd şapte DVD-uri cu filme, dintr-un supermarket, în valoare de aproximativ 160 de dolari. Ulterior, baschetbalistul care evolua pe atunci la Massachusetts University a fost iertat de justiţie, achitînd o amendă de 100 de dolari şi încă 35 de dolari, reprezentînd taxe de judecată.
Moroşanu l-a învins pe Mighty Mo
Cătălin Moroşanu l-a învins la puncte pe americanul Mighty Mo, sîmbătă, după disputarea unei runde suplimentare, în cadrul Galei K1 “Collizion World Grand Prix” de la Arad. Lupta dintre Moroşanu şi Mighty Mo i-a supărat pe spectatori, care i-au reproşat lui Moroşanu că a cîştigat prea uşor, în faţa unui adversar care nu a ripostat. Publicul a reacţionat la aflarea deciziei, preferînd să-l ovaţioneze pe Mighty Mo. Vizibil afectat, Moroşanu a ţinut să spună: “Sînt român şi vă iubesc”. La categoria superfights, Raul Cătinaş l-a învins la puncte pe bosniacul Dzevad Poturak, iar Mihăiţă Golescu s-a impus la puncte în faţa cehului Petr Vondracek. De asemenea, bielorusul Alexei Ignaşov l-a învins prin K.O. în repriza a doua pe americanul Ronnie Sparks, iar francezul Freddy Kemayo l-a făcut K.O. pe cehul Roman Kleibl, în repriza a doua a confruntării cu acesta. La Final Elimination, olandezul Mounir Zekhnini l-a învins la puncte pe Tibor Nagy (Ungaria), rusul Shamil Abasov (Rusia) s-a impus, tot la puncte, în faţa americanului James Philips, iar croatul Mladen Brestovac l-a învins la puncte pe olandezul Koos Wessels. În singurul meci disputat pe sistem MMA, Alexandru Lungu a cîştigat, în secunda 53, în faţa lui Justice Smith (SUA). La gală au asistat aproximativ 3.500 de spectatori, cu aproape 1.000 mai mult decît locurile pe scaune din Sala Polivalentă arădeană. Cel mai aclamat luptător român al galei a fost orădeanul Alexandru Lungu.