Atleta constănţeană Cristina Bujin, locul 7 în finala mondială la triplusalt
Aseară, la Campionatul Mondial de atletism de la Berlin, sportiva constănţeană Cristina Bujin (CS Farul - Dinamo Bucureşti) a evoluat în finala probei de triplusalt. Vicecampioană europeană în acest an la tineret, atleta antrenată de Lenuţa Dragomir a acces în finală cu o săritură de 14,29 m. Participantă pentru prima oară la un CM pentru senioare, Cristina Bujin s-a clasat pe poziţia a şaptea, cu o săritură de 14,26 m, reuşită din prima încercare. Tot ieri, Angela Moroşanu s-a calificat în semifinala probei de 400 m garduri, de pe primul loc al seriei a patra, cu timpul de 54 de secunde şi 70 de sutimi.
CS Tomis pleacă la Roman
Meciuri amicale pe bandă rulantă pentru formaţia feminină de handbal CS Tomis Constanţa. După ce duminică au susţinut ultima partidă în turneul amical de la Rm. Vîlcea, elevele lui Goran Kurtes se deplasează, astăzi, la Roman, acolo unde au programat cel de-al treilea turneu de pregătire din această vară. Întrecerea va debuta mîine, alături de formaţia gazdă, HCM Roman, la turneu anunţîndu-şi prezenţa şi echipele HC Zalău şi Kometal Skopje (campioana Macedoniei). Programul echipei constănţene este următorul - miercuri, ora 9.30: CS Tomis -Kometal Skopje; ora 17.00: CS Tomis - HC Zalău; joi, ora 11.30: CS Tomis - HCM Roman. CS Tomis va face deplasarea la Roman fără portarul Doina Avram, care a acuzat în ultimele zile unele probleme la spate. CS Tomis mai are două handbaliste accidentate, Georgeta Grigore şi Ana-Maria Hamciuc.
Aihan Omer, suspendat din funcţia de antrenor principal al Naţionalei de handbal masculin
Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal (FRH) a decis, ieri, suspendarea tehnicianului Aihan Omer din funcţia de antrenor principal al echipei naţionale masculine a României. “Consiliul de Administraţie îşi asumă răspunderea hotărîrii Tribunalului de Arbitraj al Federaţiei Europene de Handbal şi analizează oportunitatea înaintării unui apel în termenul legal la hotărîrea EHF. Antrenorul Aihan Omer este suspendat din funcţia de antrenor principal al lotului masculin pînă la data soluţionării apelului”, a spus Elena Frîncu, membru în Consiliul de Administraţie şi director al DSJ Constanţa. În schimb, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a declarat, ieri, că nu va demisiona din funcţia pe care o ocupă, dar în acelaşi timp a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri. “A demisiona în acest moment, ar însemna că recunosc, de fapt, implicarea în scandalul aşa-numitei tentative de corupere a arbitrilor danezi, ceea ce resping categoric. Pînă la Adunarea Generală de alegeri, programată peste aproximativ o lună, am datoria să duc la bun sfîrşit toate obligaţiile pe care mi le-am asumat. La Adunarea Generală din 2005 mi s-a încredinţat actualul mandat şi am anunţat oficial şi ferm că, la expirarea lui, nu voi mai candida la preşedinţia FRH”, se arată în comunicatul semnat de Gaţu şi postat pe site-ul forului handbalistic din România.
Echipele feminine de handbal Rapid Bucureşti şi CSM Bucureşti au fuzionat
Echipele de handbal feminin Rapid Bucureşti şi CSM Bucureşti au fuzionat, urmînd să formeze o nouă structură sportivă, Rapid CSM Bucureşti, care va evolua în Liga Naţională. Fuzionarea a fost ratificată în şedinţa de ieri a Consiliului de Administraţie (CA) al Federaţiei Române de Handbal (FRH). Antrenorul noii echipe bucureştene va fi Vasile Mărgulescu, fost la Rapid Bucureşti pe banca tehnică mai multe sezoane. Noua echipă Rapid CSM Bucureşti va debuta în noul sezon, pe teren propriu, pe 5 septembrie, cu HCM Ştiinţa Baia Mare. De asemenea, tot în şedinţa de ieri a CA al FRH, au fost ratificate hotărîrile forului similar al Centrului Naţional de Excelenţă de la Rm. Vîlcea, după scandalul în care a fost implicat directorul tehnic Lucian Râşniţă. Conform comunicatului FRH, directorul tehnic Lucian Râşniţă a fost eliberat din funcţia deţinută la CNOE, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul antrenorului Ion Belu şi a medicului Corina Fota. Unui alt antrenor din cadrul CNOE, Costel Oprea, i-a fost aprobată demisia, funcţia de tehnician urmînd a fi deţinută de Seviştean Popa.
Rusul Igor Andreev, principalul favorit la BCR Open România
Ieri a fost stabilit în mod oficial tabloul principal al celei de-a 17-a ediţii a turneului de tenis BCR Open România. Principalul favorit al competiţiei este jucătorul rus Igor Andreev, nr. 27 mondial, iar dintre străinii prezenţi în Top 50 ATP vor mai participa Nicolas Almagro din Spania (nr. 33), argentinianul Monaco Juan (nr. 41), italianul Andreas Seppi (nr. 43) şi spaniolul Albert Montanes (nr. 47). Dintre români, pe tabloul principal vor intra direct Victor Hănescu (nr. 28), Victor Crivoi (nr. 75) şi veteranul Andrei Pavel. Pentru jucătorul constănţean acesta va fi ultimul turneu ca profesionist, el anunţînd încă de anul trecut că îşi va încheia cariera după BCR Open România 2009. Învingătorul din precedentele două ediţii ale acestui turneu, francezul Gilles Simon, nu va fi prezent la actuala ediţie. BCR Open Romania a primit, începînd din 2009, o nouă poziţie în calendarul ATP, urmînd să se dispute în perioada 19-27 septembrie, imediat după partidele din semifinalele şi play-off-ul Cupei Davis. Turneul este ultimul din circuitul ATP care se va disputa pe zgură în acest an şi ultimul din Europa care va avea loc în aer liber, iar organizatorii au anunţat că premiile totale au crescut faţă de anul trecut cu 80.000 de euro, ridicîndu-se la 450.000 de euro.
Meciul Suedia - România, din Cupa Davis, va avea loc la Helsingborg
Întîlnirea dintre Suedia şi România, din barajul de menţinere în Grupa Mondială a Cupei Davis, se va disputa la Helsingborg, în perioada 18-20 septembrie. Arena din Helsingborg se numeşte “Idrottens Hus” şi are o capacitate de 2.370 de locuri. Deşi Robin Soderling, cel mai bun jucător suedez al momentului, a jucat în acest an finala de la Roland Garros pe zgură, nordicii au ales să instaleze o suprafaţă hard (acrylic), pentru că jucătorii români nu se simt prea bine pe suprafeţele rapide. Suedia şi Romania au ajuns în barajul Cupei Davis după ce au fost învinse, în această primăvară, în partidele din primul tur al Grupei Mondiale. Românii au pierdut, acasă, la Sibiu, cu 1-4, în faţa Rusiei, în timp ce scandinavii au cedat, surprinzător, tot pe teren propriu, 2-3 cu Israel. Cele două ţări s-au mai întîlnit o singură dată, în urmă cu 30 de ani, pe zgura de la Bucureşti, nordicii, cu legendarul Bjorn Borg în echipă, impunîndu-se cu 3-2.
Sorana Cîrstea, cea mai bună clasare în ierarhia WTA
Sorana Cîrstea a urcat o poziţie, pînă pe locul 23, aceasta fiind cea mai bună clasare a sa din ierarhia WTA, conform clasamentului publicat ieri. Umătoarea româncă din Top 100 WTA, Raluca Olaru, a coborît o poziţie, pînă pe 55, în timp ce Monica Niculescu a rămas pe locul 73 mondial. Alexandra Dulgheru a coborît trei locuri, pînă pe 78. Ultima româncă din Top 100, Edina Gallovits, şi-a păstrat poziţia în clasament şi se află pe 91. În clasamentul de dublu, cea mai bine clasată este Monica Niculescu, poziţia 27, cu două locuri mai sus faţă de săptămîna precedentă. Următoarea româncă din Top 100 este Sorana Cîrstea care staţionează pe locul 36. Pe poziţia 87 este Raluca Olaru, cu două locuri mai sus. În această săptămînă are loc turneul Rogers Cup de la Toronto (Canada), dotat cu premii în valoare de 2.000.000 de dolari. Pe tabloul principal de simplu este prezentă doar Monica Niculescu, după ce Raluca Olaru şi Alexandra Dulgheru au fost eliminate în calificări. Niculescu va debuta împotriva israeliencei Shahar Peer. Niculescu este prezentă şi pe tabloul de dublu, unde va face pereche cu Vania King (SUA).
Hănescu a urcat patru locuri în clasamentul ATP
Victor Hănescu ocupă locul 28 în clasamentul ATP, cu patru poziţii mai sus decît săptămîna trecută, conform clasamentului ATP publicat, ieri, de site-ul oficial al forului internaţional. Celălalt român din Top 100, Victor Crivoi, a urcat trei locuri în ierarhia ATP, pînă pe 75, aceasta fiind cea mai bună clasare a sa din carieră. Cea mai importantă schimbare din clasamentul ATP este urcarea britanicului Andy Murray pe locul 2 şi coborîrea lui Nadal pe trei. Este prima dată după 18 iulie 2005 cînd acest loc este ocupat de altcineva în afară de Nadal şi Federer. Atunci, locul secund era ocupat de australianul Lleyton Hewitt. În ierarhia de dublu, singurul român din Top 100 continuă să fie constănţeanul Horia Tecău, el ocupînd locul 57, cu două poziţii mai sus faţă de săptămîna precedentă. În această săptămînă are loc turneul de la Cincinnati, dotat cu premii în valoare de 3.000.000 de dolari. Pe tabloul principal este şi Hănescu, el urmînd să debuteze în faţa unui tenismen venit din calificări.