Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 13 August 2009 / 00:00 757 accesări

Centrul Olimpic de la Năvodari ar putea avea patru piste olimpice

Dorinţa preşedintelui Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, de a avea în România o pistă de pregătire cu opt culoare olimpice ar putea deveni realitate, însă numai pe jumătate. Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari, unde în aceste zile se desfăşoară Campionatul Naţional de canotaj pentru juniori, ar putea avea în viitor patru piste olimpice. Cvintupla campioană olimpică a primit această veste de la şefa sportului constănţean, Elena Frîncu, care a sosit, marţi seară, la Centrul Olimpic de la Năvodari, însoţită de ministrul Tineretului şi Sportului, Sorina Luminiţa Plăcintă. „Speranţa moare ultima şi ne dorim ca cei care hotăresc soarta sportului românesc să se îndrepte şi către disciplinele olimpice, care ne-au adus şi ne aduc în continuare satisfacţie. Doamna Frîncu mi-a zis ca pînă la urmă pistă olimpică o să am chiar aici, la Năvodari. O fie numai patru culoare, dar va fi un început pentru că sportivii nu vor trebui să mai concureze fără culoare şi să tragă aşa la întîmplare, fără să meargă drept. Dacă vom reuşi să avem aici patru culoare va fi ceva pentru noi”, a spus Elisabeta Lipă.

Cristina Hîrîci a cedat în primele întîlniri de la Open-ul Chinei

Cel mai important turneu din cadrul circuitului profesionist Pro Tour la tenis de masă, Open-ul Chinei, a debutat, ieri, la Tianjin, cu partidele din cadrul grupelor de calificare din întrecerile de simplu, fază în cadrul căreia România are o singură reprezentantă, Cristina Hîrîci. Din păcate, sportiva de la LPS CSS “Nicolae Rotaru” - CS Farul a cedat în primele două întîlniri susţinute, atît în grupa de simplu a senioarelor, cît şi în cea de la sub 21 de ani. La senioare, Hîrîci a cedat, cu 1-4 (9-11, 5-11, 11-8, 11-13, 3-11), în duelul cu Ching Cheng (Taipei), în timp ce la U21 a fost învinsă, cu 3-1 (6-11, 14-12, 11-5, 13-11) de japoneza Saki Tashiro. Cu toate acestea, constănţeanca păstrează şanse de a ajunge pe tablourile principale ale ambelor probe, cu condiţia să treacă, azi, în ultima partidă din grupa de la simplu senioare de Madhurika Patkar (India), iar în grupa de la U21 de Yea Ram Lee (Coreea de Sud) şi Wing Nam Ng (Hong Kong). Celelalte două românce participante la Open-ul Chinei, Eliza Samara şi Daniela Dodean, vor susţine primele partide din cadrul întrecerii abia vineri, cele două jucătoare fiind calificate pe tablourile principale ale ambelor probe. Sportivele noastre sînt însoţite în China de antrenorul federal Viorel Filimon.

Daniel Ghiţă a bătut recordul celebrului Peter Aerts

În Gala K1 de la Tokyo, luptătorul Daniel Ghiţă a stabilit un nou record al competiţiei, după ce şi-a învins cei trei adversari prin KO în doar cinci minute şi 15 de secunde. Vechiul record era de şase minute şi 45 secunde şi fusese stabilit în urmă cu unsprezece ani ani de celebrul luptător olandez Peter Aerts. “Recordul lui Peter Aerts a fost doborât! A sosit, în sfîrşit, noua generaţie! Cînd este vorba despre evenimentele K1, mulţi se gîndesc la Jerome LeBanner, Peter Aerts, Ray Sefo şi Musashi. Ediţia de astăzi a fost ca o amintire a celei din 1993, atunci cînd a început totul. Au fost şase luptători care nu au mai intrat pînă acum pe ringul din Japonia, dar au fost determinaţi să-şi lase amprenta. Unul dintre diamantele descoperite a fost Ghiţă, care a stabilit un nou record prin cele trei victorii şi a depăşit recordul vechi de unsprezece ani al lui Aerts. Ceea ce este şi mai interesant este că toţi trei au fost învinşi prin aceeaşi tehnică: low kick“, a scris site-ul oficial al competiţiei după succesul lui Ghiţă.

Constănţeanca Simona Halep, în turul secund la Trnava

Simona Halep (CS Mamaia IDU - LPS “Nicolae Rotaru”, antrenor Liviu Panait), cap de serie nr. 8, s-a calificat în turul al doilea al turneului challenger de la Trnava (Slovacia), dotat cu premii în valoare totală de 25.000 de dolari. Halep a învins-o, în runda inaugurală, cu 6-3, 4-6, 6-0, pe Evelyn Mayr (Italia), jucătoare venită din calificări, şi va juca, în faza următoare a competiţiei, cu Iveta Gerlova (Cehia), care a trecut, cu 6-1, 6-2, de Lucia Kovarcikova (Elveţia), beneficiară a unui wild-card. În proba de dublu de la Trnava, perechea Simona Halep / Evelyn Mayr (România / Italia) a fost învinsă, în primul tur, cu 4-6, 6-4, 10-6, de cuplul polonez Magdalena Kiszczynska / Karolina Kosinska, cap de serie nr. 2. În turneul challenger de la Innsbruck (Austria), dotat cu premii în valoare totală de 10.000 de dolari, jucătoarea Ana-Maria Nedelcu, venită din calificări, a acces în turul secund. Nedelcu a învins-o, în runda inagurală, cu 6-2, 6-0, pe Magdalena Osterle (Austria), beneficiară a unui wild-card, şi va juca, în faza următoare, cu Irina Buriahok (Ucraina), principala favorită a competiţiei. Tot la Innsbruck, sportiva Cristina-Andreea Mitu a fost învinsă, în primul tur, cu 7-6 (7/4), 6-2, de Polona Rebersak (Slovenia), jucătoare venită din calificări. La turneul challenger de la Koksidje (Belgia), dotat cu premii în valoare totală de 25.000 de dolari, perechea Mihaela Buzărnescu / Maret Ani (România / Estonia), cap de serie nr. 2, a ratat calificarea în sferturile de finală ale probei de dublu. Buzărnescu şi Ani au fost învinse, în runda inaugurală, cu 6-3, 6-3, de cuplul spaniol Yera Campos-Molina / Leticia Costas-Moreira.

Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu, în turul secund la Cincinnati

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al turneului WTA de la Cincinnati (Ohio), dotat cu premii în valoare totală de două milioane de dolari. Cîrstea a trecut în prima rundă de americanca Meghann Shaughnessy, beneficiara unui wild-card, cu 7-5, 7-5. În runda următoare, Cîrstea o va întîlni pe Anna-Lena Gronefeld (Germania), care a trecut, cu 6-3, 3-6, 6-4, de Virginie Razzano (Franţa), a 16-a favorită a competiţiei. Pentru calificarea în turul secund, Cîrstea va primi un cec în valoare de 10.275 de dolari şi 60 de puncte WTA. În proba de dublu, perechea Monica Niculescu / Akgul Amanmuradova (România / Uzbekistan) s-a calificat în turul secund. Niculescu şi Amanmuradova au învins, în runda inaugurală, cu 6-2, 6-3, cuplul american Laura Granville / Carly Gullickson şi vor juca, în faza următoare a competiţiei, cu perechea ucraineană Alona Bondarenko / Katerina Bondarenko, care a trecut, cu 6-4, 6-2, de cuplul Anna-Lena Gronefeld / Patty Schnyder (Germania / Elveţia), cap de serie nr. 6.

Tenismanul constănţean Gabriel Moraru, eliminat în turneul de la Samarkand

Victor Crivoi, cap de serie nr. 4, s-a calificat în turul al doilea al turneului challenger de la Cordenons (Italia), dotat cu premii în valoare totală de 85.000 de euro. Crivoi l-a învins, în runda inaugurală, cu 6-3, 6-1, pe spaniolul Pablo Martin-Adalia, jucător venit din calificări, şi va juca, în faza următoare a competiţiei, cu cehul Lukas Rosol, care a trecut, cu 6-1, 7-5, de argentinianul Sergio Roitman. Tot la Cordenons, Adrian Ungur, jucător venit din calificări, a fost învins, în primul tur, cu 6-3, 7-5, de belgianul Christophe Rochus, al doilea favorit al competiţiei. În schimb, constănţeanul Gabriel Moraru a ratat calificarea în turul secund al turneului challenger de la Samarkand (Uzbekistan), dotat cu premii în valoare totală de 35.000 de dolari. Moraru a fost învins, în runda inaugurală, cu 7-5, 6-3, de uzbekul Vaja Uzakov, beneficiar al unui wild-card. În proba de dublu de la Samarkand, perechea Gabriel Moraru / Denis Molhanov (România / Ucraina) a fost întrecută, în primul tur, cu 6-3, 5-7, 10-3, de cuplul Dustin Brown / Rainer Eitzinger (Jamaica / Austria).

În DN de rugby, CSM Baia Mare a cîştigat restanţa cu U. Cluj

În partida restantă din play-off-ul Diviziei Naţionale de rugby, CSM Baia Mare a învins, ieri, pe teren propriu, cu 48-13, pe Universitatea Cluj, luînd şi punctul bonus ofensiv. În urma acestui rezultat, CSM Baia Mare a urcat pe locul secund în clasament, avînd 59 de puncte, cu patru mai mult decît RCJ Farul şi Dinamo. Pe prima poziţie se află Steaua, cu 68 puncte. Pe ultimele locuri în clasament se află U. Cluj (32 p) şi RCM Timişoara (22p).

Stîngă cere demisiile lui Omer şi Gaţu

Fostul selecţioner al reprezentativei de handbal masculin a României, Vasile Stîngă, a declarat, ieri, că actualul tehnician al naţionalei, Aihan Omer, trebuie demis din funcţie în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat. De asemenea, Stîngă crede că preşedintele Gaţu ar trebui să renunţe la funcţia sa. “Toată lumea ştia de mituirea arbitrilor, dar nimeni nu dă o declaraţie, fug toţi. Acest scandal se va uita greu. Îl compătimesc pe Gaţu, trece printr-o situaţie penibilă. El a făcut lucruri bune pentru handbal, dar un asemenea scandal îi pătează imaginea. Omer spune acum că Gaţu răspunde de tot, aruncă pisica în curtea lui Gaţu. Oricum trebuie făcute alegeri anticipate cît mai repede, să fie ales un nou preşedinte. Cel care vine, trebuie să facă ordine, să taie cu barda. Fără compromisuri. Omer trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis. O să fim de rîsul lumii dacă nu renunţăm la el. Am ajuns penibili. E imaginea naţionalei în joc. Nu mai poţi merge la un meci internaţional cu Omer pe bancă. Deja se ştie peste tot ce a făcut. A fost prea lacom, nu avea cum să facă două lucruri bune în acelaşi timp. De asta a pierdut şi campionatul cu Reşiţa“, a spus Stîngă, actualmente antrenor la Energia Tg. Jiu. Stîngă este de părere că federaţia ar trebui să angajeze un antrenor străin: “Cei de la federaţie să aducă un străin, unul neutru. Eu unul nu aş accepta să antrenez Energia şi naţionala pentru că nu pot face două lucruri deodată“.

Două înfrîngeri pentru baschetbaliştii români în Grecia

Înaintea meciurilor din returul Diviziei B a Campionatului European, reprezentativa României a susţinut două partide amicale în compania Greciei, care se pregateşte pentru CE din Polonia. Conform aşteptărilor, Grecia a cîştigat ambele întîlniri: 88-46 (marţi) şi 102-57 (miercuri).



12