Participare selectă la Festivalul de Şah de la Eforie
Multiplul campion al Republicii Moldova, Dimitri Svetuşkin, jucătorul cu cel mai mare ELO care a participat vreodată într-un turneu Open în România, va concura, în perioada 18-28 iunie, la Festivalul Internaţional de la Eforie. Alături de el, printre concurenţi se vor mai afla multipla campioană a României, Corina Peptan, campionul naţional en titre, constănţeanul Eduard Văleanu, Aleksei Fedorov (campionul Rusiei), fostul campion al Republicii Moldova, Viorel Iordăchescu, M. Hoffman, un tînăr maestru internaţional din Germania care va deveni la sfîrşitul acestui turneu mare maestru internaţional, şi Tania Sachdev, o tînără maestră internaţională din India care, ca şi Hoffman, va deveni în curînd mare maestră, deoarece are deja normele îndeplinite. Aproximativ 500 de concurenţi din peste 20 de ţări şi-au anunţat participarea la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Şah de la Eforie, care va fi împărţit în două turnee: unul destinat amatorilor, iar un altul pentru copiii cu vîrste cuprinse între 8 şi 14 ani, valoarea totală a premiilor urmînd să fie de peste 15.000 de euro.
Echipa de spadă de la CS Farul, la a doua etapă a Superligii
Astăzi şi mîine, la Satu Mare, se va disputa cea de-a doua etapă a Superligii la scrimă, întrecerea pe echipe. La această competiţie participă şi formaţia feminină de spadă de la CS Farul, alcătuită din Sorina Niţu, Cristina Răceu, Anca Moraru şi Andreea Popină. Concomitent cu cea de-a etapă a Superligii feminine se va desfăşura şi Cupa României.
Două medalii naţionale pentru luptătorii de la LPS - CS Farul
Iulian Grăjdan şi Stelian Motoloi sînt cei doi sportivi de la secţia de lupte greco-romane LPS “Nicolae Rotaru” - CS Farul care au urcat pe podiumul Campionatului Naţional pentru copii, desfăşurat la Piatra Neamţ. Grăjdan a ocupat poziţia a doua la categoria 35 de kg, în timp ce Motoloi a obţinut aceaşi performanţă la cat. 47 kg. Foarte aproape de podium a fost şi Ion Ionuţ, tot de la LPS “Nicolae Rotaru” - CS Farul, care a ocupat locul cinci la cat. 47 kg. Ceilalţi trei sportivi de la CS Farul care au participat la CN au obţinut următoarele clasări: Abdul Taner - locul 5, la 85 kg, Laurenţiu Gîţu - locul 7, la 66 kg, şi Marius Ţucă - locul 10, la 38 kg.
Traian Bucovală a împlinit 74 de ani!
Antrenor emerit şi şlefuitor al multor talente din handbalul românesc, Traian Bucovală şi-a aniversat ieri, la sediul CS Tomis, ziua de naştere. Actualul director executiv al formaţiei constănţene de handbal feminin CS Tomis a împlinit vîrsta de 74 de ani, Traian Bucovală putîndu-se mîndri cu nenumărate reuşite obţinute în handbalul constănţean. Este antrenorul care a promovat echipa constănţeană de handbal şi cel care a obţinut cea mai bună clasare în campionatul intern cu aceasta, locul 2 în 1978. Şi-a pus amprenta asupra celor mai cunoscuţi tehnicieni din România, Dumitru Muşi şi Lucian Rîşniţă, şi a fost antrenorul Elenei Frîncu, medaliată cu argintul mondial în 1973.
Anca Heltne, locul 6 în proba de aruncarea greutăţii de la Berlin
Atleta Anca Heltne (CS Farul Constanţa - CSM Bucureşti) a ocupat locul 6, cu o performanţă de 18,24 m, în proba de aruncare a greutăţii din cadrul reuniunii de la Berlin, prima etapă de Goldean League. Proba a fost cîştigată de Nadine Kleinert-Schmitt (Germania), cu 19,39 m. Schmitt a fost urmată de Natalia Koroneko (Belarus), cu 19,26 m, şi de Chiara Rosa (Italia), cu 19,15 m.
Stejarii Bucureşti, în Grupa I a Challenge Cup la rugby
Reprezentanta României, echipa Stejarii Bucureşti, va juca în Grupa I, alături de Bourgoin (Franţa), Leeds (Anglia) şi Overmach Parma (Italia) în Challenge Cup la rugby, conform tragerii la sorţi efectuate ieri. Bourgoin a fost şi sezonul trecut în grupă cu Stejarii, apoi a jucat finala competiţiei, Leeds Carnegie este campioana Diviziei a doua engleze, iar Overmach Parma a ocupat locul 4 în Italia. La două din adversarele echipei noastre evoluează şi români: Bogdan Leonte la Bourgoin şi Liviu Pascu la Overmach. Montauban, echipa românilor Mitu şi Bogdan Bălan, va juca în Grupa 5, alături de Newcastle, Petrarca şi Albi. Prima etapă a grupelor va avea loc în perioada 8-11 octombrie.
Marius Tincu, surpriza României în meciul cu Franţa A din IRB Nations Cup
Pe stadionul “Arcul de Triumf“ din Bucureşti vor avea loc, astăzi, partidele etapei a doua din IRB Nations Cup. Reprezentativa de rugby a României va întîlni, de la ora 20.00, Franţa A. În formaţia tricoloră va evolua şi noul campion al... Franţei cu Perpignan, Marius Tincu. “Cu siguranţă vom avea parte de un joc tare cu Franţa, se vede că au o echipă puternică fizic“, a spus talonerul României, Marius Tincu. Din echipa “stejarilor” fac parte şi doi rugbyşti de la RCJ Farul, Daniel Carpo şi Cătălin Nicolae. Celelalte două partide de azi se vor disputa după următorul program - ora 16.00: Scoţia A - Uruguay: ora 18.00: Italia A - Rusia.
Şapte români pe tabloul principal al turneului de la Wimbledon
Tenismenii Victor Crivoi şi Victor Hănescu şi jucătoarele Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru, Edina Gallovits, Monica Niculescu şi Raluca-Ioana Olaru au fost admişi direct pe tablorile principale de simplu ale turneului de Grand Slam de la Wimbledon. Ieri, Adrian Cruciat a ratat accederea în turul secund al calificărilor de la Wimbledon, cedînd în două seturi, 4-6, 4-6, în disputa cu britanicul Alexander Slabinsky. Şi constănţeanul Gabriel Moraru a cedat în primul tur al calificărilor, 5-7, 0-1 - abandon, în duelul cu germanul Tobias Kemke. Adrian Ungur l-a întîlnit aseară, tot în calificări, pe americanul Sam Warburg. Tragerea la sorţi pentru tabloul feminin al calificărilor nu a fost încă efectuată. Meciurile de pe tablourile principale de simplu din cadrul celui de-al treilea turneu de Grand Slam al anului vor începe pe 22 iunie.
Hănescu a urcat pe locul 29 în clasamentul ATP
Victor Hănescu ocupă locul 29 în clasamentul mondial dat publicităţii, ieri, de ATP, tenismenul în vîrstă de 27 ani fiind la cea mai bună poziţionare din carieră. Cu un total de 1.650 de puncte, Hănescu a avansat două locuri faţă de ultima ierarhie publicată de ATP. Victor Crivoi a urcat la rîndul său o poziţie în clasamentul ATP, ajungînd pe locul 87 în această săptămînă, cu un total de 820pe. Primele 15 locuri ale clasamentului mondial au rămas nemodificate, Rafael Nadal fiind în continuare lider, cu 12.735p, urmat de Roger Federer, cu 10.620p, şi Andy Murray, cu 9.230p. Cu o săptămînă înaintea debutului turneului de Grand Slam de la Wimbledon, circuitul mondial profesionist programează alte două turnee pregătitoare pe iarbă, la S’Hertogenbosch (Olanda) şi Eastbourne (Marea Britanie), ambele fiind de categoria ATP 250, cu premii totale în valoare de 450.000 euro. Victor Crivoi a ratat, ieri, calificarea în turul secund al turneului de la Eastbourne, fiind eliminat, în primul tur, de britanicul James Ward, beneficiar al unui wild-card, cu 6-1, 6-3.
Sorana Cîrstea se menţine pe locul 27 în clasamentul WTA
Jucătoarea tenis Sorana Cîrstea se menţine pe poziţia 27, cu 1.796 de puncte, în clasamentul WTA dat publicităţii ieri. Următoarea sportivă română este Monica Niculescu care a urcat două locuri şi se află pe poziţia 61, cu 980p. În primele 100 de jucătoare ale lumii se mai află trei sportive din România, Raluca-Ioana Olaru, Alexandra Dulgheru şi Edina Gallovits. Olaru a urcat 18 locuri şi se află pe poziţia a 73-a, cu 873p, Dulgheru ocupă locul 88, după o coborîre de două poziţii, cu 771p, în timp ce Gallovits a coborît şi ea opt locuri şi se află pe poziţia 97, cu 684p. Primele trei locuri ale clasamentului WTA sînt ocupate de următoarele jucătoare: 1. Dinara Safina (Rusia) 9.801p; 2. Serena Williams (SUA) 8.158p; 3. Venus Williams (SUA) 7.217p. Ieri, perechea Sorana Cîrstea / Dinara Safina (România / Rusia) a învins, cu 6-2, 6-2, cuplul Anna-Lena Groenefeld / Monica Niculescu (Germania / România) şi s-a calificat în turul secund la turneul de la Hertogenbosch. Pentru accederea în turul 2, învingătoarele şi-au asigurat un punct WTA şi un cec în valoare de 860 de dolari. Cîrstea s-a calificat în turul 2 şi la simplu, după ce, în runda inaugurală, a trecut de Monica Niculescu.
Victorii pentru Raluca-Ioana Olaru şi Elena Bogdan
Raluca-Ioana Olaru, cap de serie nr. 6, a cîştigat, duminică, turneul challenger de la Marsilia (Franţa), dotat cu premii în valoare totală de 100.000 de dolari. Olaru a învins-o, în finală, cu 6-7 (4/7), 7-5, 6-4, pe Masa Zec-Peskirici (Slovenia). Elena Bogdan, beneficiară a unui wild-card, a cîştigat, duminică, turneul challenger de la Bucureşti, dotat cu premii în valoare totală de 10.000 de dolari. Bogdan a învins-o, în finală, cu 6-4, 6-3, pe Simona-Iulia Matei, cap de serie nr. 7. Proba de dublu a fost cîştigată de perechea Mihaela Buzărnescu / Elora Dabija, cap de serie nr. 1, care a trecut, în finală, cu 1-6, 7-5, 10-5, de cuplul Laura-Ioana Andrei / Ioana Gaşpar.
Alexei Shchebelin, învingător în Turul Ciclist al României
Rutierul rus Alexei Shchebelin, de la echipa SP Tablewere-Gatsoulis Bikes (Grecia), a cîştigat a 46-a ediţie a Turului Ciclist al României, după ce a trecut primul linia de sosire în ultima etapă a competiţiei, desfăşurată pe traseul Sibiu - Cisnădie - Avrig - Bîlea Lac (89,6 km). Shchebelin, în vîrstă de 28 de ani, a încheiat etapa de sîmbătă cu timpul de 2 ore, 40 de minute şi 44 de secunde, fiind urmat de bulgarul Pavel Shumanov (Hemus 1896 Troyan), iar pe locul 3 a sosit moldoveanul Serghei Tvetcov (CS Delma 2003 Medgidia). În clasamentul general, Shchebelin a fost urmat de bulgarii Vladimir Koev şi Pavel Shumanov (ambii de la echipa Hemus 1896 Troyan). Tricoul alb, cel al combativităţii, a fost cîştigat de italianul Alex Buttazzoni (Cycling Team Friuli), tricoul roşu, al celui mai bun sprinter, i-a revenit lui Roman Viaşnevski (Miraje Ucraina), în timp ce tricoul verde, pentru cel mai bun căţărător, a fost cîştigat de Tamas Lengyel (Tuşnad Cycling Team). Tricoul bleu, al celui mai bun ciclist român, i-a fost atribuit lui Tamas Csicsaky (Tuşnad Cycling Team, România). În cadrul ultimei etape a Turului Ciclist al României s-au înregistrat patru abandonuri, astfel că numărul rutierilor care au încheiat competiţia s-a ridicat la 41. Organizatorii Turului României au anunţat că la ediţia din acest an vor participa 72 de rutieri, însă la start s-au prezentat doar 60. Competiţia a avut un buget de 600.000 de lei, distanţa totală parcursă de ciclişti fiind de 1.200 km, împărţiţi în şapte etape. Organizatorii au anunţat premii totale în valoare de 20.252 de euro.