Echipa de volei fete de la „Ion Jalea”, locul II la Olimpiada Sportului Şcolar
În perioada 27-29 martie 2009, la Focşani s-au desfăşurat competiţii sportive în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar (ONSS), etapa zonală. Cîştigătoarea locului I la faza judeţeană a ONSS, echipa de volei fete de la Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Jalea” din Constanţa, condusă de prof. Cornelia Marcu şi Ionelia Poştaru, a obţinut, după susţinerea meciurilor cu echipele reprezentative ale judeţelor participante, locul al II-lea. La această competiţie au fost remarcate şi premiate jucătoarele: Ana-Maria Şerban, Diploma „Cea mai completă jucătoare”, clasa a VIII-a F; Ana-Maria Voronianu, Diploma „Jucătoare de perspectivă”, clasa a VII-a B; Nicoleta Sbarcea, Diploma „Jucător cu cel mai bun serviciu”, clasa a VIII-a F. De menţionat că echipa de volei fete a Şcolii „Ion Jalea” din Constanţa (alcătuită din elevele: Sabrina Ioja, Ana-Maria Şerban, Ana-Maria Voronianu, Elis Ibram, Nicoleta Sbarcea, Alina Tăune, Sorina Boruz) este şi cîştigătoarea Cupei Consiliului Judeţean, Constanţa.
România - Turcia 6-4, într-o gală amicală de box juniori
Boxerii juniori din loturile naţionale ale României şi Turciei au susţinut sîmbătă, la Mangalia, în sala din Complexul Sportiv “Alutus”, o gală de pregătire. Pugiliştii români au cîştigat cu 6-4, printre învingători numărîndu-se şi un constănţean, Sebastian Duman, legitimat la CS Năvodari. Sportivul antrenat de Ablalim Ferodin a boxat la categoria 64 kg şi s-a impus la puncte în faţa lui Mohamed Aidîn. Duman, medaliat cu bronz la Cupa României, desfăşurată recent tot la Mangalia, l-a înlocuit în lotul naţional pe titularul categoriei, Irinel Orăscu (BC Adan Constanţa), acesta urmînd un tratament pentru o accidentare la mînă. Echipa Turciei se află în România de două săptămîni, pregătindu-se împreună cu boxerii români. Delegatul general al galei a fost arbitrul internaţional Toma Matei, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box Constanţa, iar meciurile au fost arbitrate de Marius Marga, Nicolae Manolea (ambii din Constanţa), Marius Miron şi Adrian Tănase (ambii din Năvodari). Astăzi, de la ora 13.00, în aceeaşi sală, este programat meciul revanşă.
Fraţii Martin au impresionat şi pe circuitul de la Sondrio
Tinerii piloţi constănţeni Cristian (8 ani) şi Adrian Martin (9 ani) au participat la sfîrşitul săptămînii trecute la Memorialul “Brenero Constantino”, desfăşurat pe circuitul de karting de la Sondrio şi contînd ca etapă din Campionatul Regional al Italiei. Cristian Martin s-a clasat al doilea la clasa Baby, după ce a dominat sesiunea de calificări şi a plecat din prima poziţie a grilei de start, în timp ce fratele său a terminat pe locul 12 la clasa Mini, după ce în calificări a obţinut al şaptelea timp. Evoluţii foarte bune, ţinînd cont de condiţiile atmosferice vitrege, cu ploaie, frig şi vînt. Următoarea competiţie la care vor lua startul fraţii Martin este programată pe 11-12 aprilie, pe circuitul de karting de la Bacău, unde va avea loc prima etapă din Campionatul Naţional de Karting.
Trei medalii de bronz pentru pentru constănţence la CN de karate modern
Toate cele trei sportive, care au reprezentat Constanţa la Campionatul Naţional individual şi echipe de karate modern pentru seniori, au urcat pe podium în cadrul întrecerii găzduite la sfîrşitul săptămînii trecute de Braşov. Trei medalii au fost cucerite de sportivele de la CS Farul, toate fiind de bronz. Ionela Hainagiu a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului la individual kata, în timp ce Laura Constandache a obţinut aceaşi performanţă la kumite (+65 kg). Cea de-a treia medalie a fost obţinută în proba pe echipe kata, acolo unde au concurat cele două medaliate cu bronz din problele individuale alături de Andreea Cotoban. Sportivele sînt antrenate de Valerian Muşat.
Cătălin Căşaru, bronz la CN de lupte greco-romane
Obiectiv îndeplinit pentru sportivii secţiei de lupte greco-romane de la CS Farul la Campionatului Naţional individual de la Piteşti. Întrecerea rezervată juniorilor s-a încheiat cu o medalie pentru delegaţia constănţeană prezentă cu doi sportivi. Cătălin Căşaru (LPS “Nicolae Rotaru” - CS Farul) s-a clasat pe poziţia a treia la categoria 66 kg, în timp ce Daniel Bordeianu a fost eliminat în preliminariile cat. 84 kg. Cei doi luptători sînt pregătiţi de Vasile Duşu.
Test important pentru gimnaste la CE de la Milano
Gimnastele din lotul României se pregătesc pentru cea mai importantă competiţie de după jocurile Olimpice de la Beijing. Joi, în “Mediolanum Forum” din Milano, vor debuta Campionatele Europene individuale de gimnastică, competiţie la care România va fi reprezentată de Sandra Izbaşa, Anamaria Tămîrjan, Diana Chelaru (debut la competiţiile de senioare) şi Gabriela Drăgoi - la feminin (antrenori: Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Marius Vitilă), Daniel Popescu, Răzvan Şelariu, Robert Stănescu, Marius Berbecar, Flavius Koczi şi Alin Jivan - la masculin (antrenori: Nicuşor Pascu, Ştefan Gal, Ioan Suciu). Competiţia va reprezenta un important test pentru sportivii de pe continentul nostru, mai ales că notele execuţiilor vor fi acordate după noul cod de punctaj introdus de FIG. „La aceste Europene vreau să văd care ne e locul după noul cod de punctaj. Este prima competiţie majoră de după Jocurile Olimpice de la Beijing şi reprezintă o şansă să vedem ce putem. Fetele se acomodează cu sala de aici şi cu aparatele, iar din punct de vedere medical avem în continuare aceleaşi probleme. Obiectivul este cel pus de Federaţie şi anume una sau două medalii”, a afirmat antrenorul lotului feminin, constănţeanul Nicolae Forminte. Conform noului cod de punctaj aparatele puternice ale echipei României sînt afectate, avînd în vedere că sînt limitate elementele acrobatice la sol şi bîrnă. La paralele nu s-a schimbat nimic, în timp ce la sărituri a fost declasată o săritură. Conform programului oficial, joi va avea loc concursul de calificări feminin, pentru individual-compus şi finalele pe aparate, iar vineri cel similar masculin. Obiectivul delegaţiei României la CE de la Milano este obţinerea a una-două medalii, precum şi două clasări pe locurile 4-6. Competiţia se va încheia duminică.
Oltchim a început pregătirea pentru “dubla” cu Viborg
Cum Liga Naţională feminină de handbal a luat o pauză de trei săptămîni, handbalistele echipei Oltchim Rm. Vîlcea au plecat de luni la Moeciu, unde vor sta trei zile în cantonament, în vederea pregătirii dublei manşe din semifinalele Ligii Campionilor cu formaţia daneză Viborg. „Tot lotul merge în acest cantonament pentru aerisire, recuperare, bazin şi plimbări. Practic, la Moeciu începem pregătirea dublei manşe cu Viborg. Miercuri seară revenim la Vîlcea şi de joi intrăm în linie dreaptă, reîncepem antrenamentele la Sala Traian”, a spus antrenorul Radu Voina. Calificată în premieră în formatul actual al Ligii Campionilor, Oltchim va întîlni într-o dublă manşă pe Viborg, meciul tur fiind programat pe 12 aprilie la Rm. Vîlcea, iar returul în Danemarca, pe 18 aprilie.
Alpinistul român Alex Găvan vrea să cucerească Everestul fără mască de oxigen
Alpinistul Alex Găvan va începe în luna mai ascensiunea vîrfului Everest (8.848 m) şi nu va folosi masca de oxigen. Expediţia va începe astăzi şi va dura aproximativ 70 de zile, urcuşul final fiind planificat în a doua jumătate a lunii mai, după o lungă perioadă de aclimatizare. Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sudică a muntelui, pe ruta Hillary. Anul trecut, alpinistul a reuşit în premieră românească escaladarea muntelui Makalu din munţii Himalaya (8.463 m - al cincilea din lume), atingînd astfel vîrfurile a trei munţi de peste 8.000 m în mai puţin de doi ani. Ascensiunea a fost făcută fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor, ca de altfel toate ascensiunile românului. Vîrful este considerat unul dintre cele mai dificile din lume. În 2006, odată cu ascensiunea vîrfului Cho Oyu (8.201 m - al şaselea din lume), Alex Găvan a devenit cel mai tînăr alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 m. Pe 30 iulie 2007, el a urcat în premieră românească vîrful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru această realizare, Găvan a fost numit de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă “Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.
Echipa de rugby RCM Timişoara a cîştigat Cupa Europei Centrale
Echipa RCM Timişoara a cîştigat Cupa Europei Centrale la rugby, după ce duminică, a învins, în deplasare, formaţia Elefantok Budapesta. Timişorenii s-au impus cu 48-3 (15-3), marcînd opt eseuri. “Am avut unele dificultăţi în prima repriză, dar ne-am desprins în cea de-a doua”, a declarat antrenorul bănăţenilor, Gheorghe Văcaru. Timişorenii au patru victorii din patru partide şi vor întîlni în ultima etapă, pe 30 mai, la Budeapesta, formaţia maghiară Battai Bulldogok, dar indiferent de rezultat nu mai pot pierde primul loc. Cupa Europei Centrale a adunat la start şase echipe din Ungaria, Cehia, Austria şi România.