Juniorii constănţeni au cucerit cinci medalii în Cupa României la box
Săptămîna trecută, la Ploieşti, a avut loc Cupa României la box pentru juniori (sportivi între 14 şi 16 ani), competiţie la care au participat şi opt tineri pugilişti legitimaţi la cluburile constănţene. Dintre ei, cinci au urcat pe podium, cucerind două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, iar Ionuţ Băluţă, campion la categoria 50 kg, a fost declarat şi cel mai bun sportiv al competiţiei. Dacă Băluţă este legitimat la CS Năvodari (antrenor Ferodin Ablalim), ceilalţi patru medaliaţi aparţin clubului Farul Constanţa (antrenor Marcelică Tudoriu): Denis Chiriţă (locul I la 75 kg), Alexandru Marin (locul II la 66 kg), Robert Marcea (locul II la 70 kg) şi Constantin Sfrija (locul III la 54 kg). „Acest bilanţ demonstrează că în judeţul Constanţa încă se lucrează foarte bine la nivelul copiilor şi juniorilor, e o dovadă că în boxul constănţean mai vine cineva din urmă”, a declarat Toma Matei, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box, care a fost delegat general al turneului de la Ploieşti. „Competiţia a contat şi drept criteriu de selecţie pentru lotul naţional de juniori, care în martie va participa la Campionatele Mondiale din Armenia. Băluţă va fi titular sigur în lot, rămîne de văzut dacă va mai fi selecţionat şi alt constănţean”, a mai declarat Matei. Lunea viitoare, la Iaşi, va debuta Cupa României pentru seniori.
Aur şi bronz pentru constănţeni la CN de haltere
Halterofili de la CS Farul au încheiat turul Campionatului Naţional de seniori la haltere şi Cupa României pentru seniori cu două medalii. Pe podiumul întrecerii desfăşurate săptămîna trecută, la Bucureşti, au urcat Adrian Roşu (CS Farul - Dinamo Bucureşti), care a obţinut medalia de aur la 105 kg, şi Sunai Osman (CS Farul - LPS Constanţa), medaliat cu bronz la 62 kg. Ceilalţi cinci participanţi au obţinut următoarele rezultate: Petre Ivanciu (CS Farul - LPS Constanţa) - locul IV la 64 kg, Alin Olteanu (CS Farul - LPS Constanţa) - locul V la 74 kg, Mihai Bunduc (CS Farul - LPS Constanţa) - locul V la 85 kg, Ionuţ Enciu - locul IV la 94 kg, Angheluş Beşleagă locul - locul VI 105 kg. Sportivii sînt antrenaţi de Angheluş Beşleagă, Ion Filip şi Mircea Roşu.
Anca Heltne, prima atletă în vârful ierarhiei mondiale din 2009
Sîmbătă, în Sala de Atletism a Complexului Sportiv Naţional “Lia Manoliu” din Bucureşti, Anca Heltne, sportiva legitimată la CS Farul - CSM Bucureşti, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa personală la aruncarea greutăţii şi să fie prima atletă tricoloră care urcă în vîrful ierarhiei mondiale în 2009. Heltne a lansat sferoidul de fier la 19,54 m în etapa a doua a Concursului Naţional Grand Prix pentru seniori, tineret, juniori I, înregistrînd cea mai bună performaţă a sa de pînă acum. Alte şapte medalii au fost obţinute de sportivii constănţeni, alături de Heltne pe prima treaptă a podiumului urcînd Bogdan Ţucă, la 400 m - 49,95 sec., Adelina Gavrilă (CS Farul - Steaua Bucureşti), la triplusalt - 13,74 m, şi Andrea Ogrăzeanu (CS Farul -CSS Alexandria), la 60 m - 7,42 sec. Trei medalii de argint au fost obţinute de Iulian Geambazu, la 400 m - 49,97 sec., Dorian Barbu (CS Farul - LPS Constanţa), la triplusalt - 14,17 m şi Cristina Toma, la triplusalt - 13,70 m. Tot în proba de triplusalt, Dragoş Zbarcea a ocupat poziţia a treia cu o săritură de 13,78 m. Sportivii constănţeni sînt antrenaţi de Dan Ciocan, Dan Cojocaru, Alin Larion, Cătălin Ganera, Dumitru Mihai, Cristina Manea, Dan Bădescu şi Lenuţa Dragomir.
Patru medalii de aur pentru sportivi constănţeni la CN de marş
Tot la sfîrşitul săptămînii trecute a avut loc şi Campionatul Naţional Grand Prix la marş pentru seniori, tineret şi juniori I. Patru dintre cei cinci sportivi ai delegaţiei constănţene au ocupat prima poziţie a podiumului la 5 km în cadrul categoriilor de vîrstă în care au concurat. La seniori, Ana Maria Greceanu s-a impus după ce a oprit cronometrul la 25 min., 14 sec. şi 80 de sutimi, în timp ce la juniori I şi II s-au impus Adriana Turnea (25 min., 3 sec. şi 54 de sutimi) şi Maria Axinte (CS Farul - LPS Constanţa), care a parcurs distanţa în 29 min., 16 sec. şi 79 de sutimi. Axinte a fost urmată pe podiumul de la juniori II de Alina Urîtu (LPS Constanţa), care a sosit la mai puţin de patru secunde în spate. Singura prezenţă masculină a delegaţiei constănţene, Madălin Toma, s-a clasat al cincelea, elevul lui Alin Larion parcurgînd cei 5 km în 30 min., 39 sec. şi 9 sutimi. Sportivii de al CS Farul sînt antrenaţi de Stana Mihăilescu.
Două victorii şi o înfrîngere pentru echipa masculină de tenis de masă de la LPS CSS Farul
Revenit după aproape două luni de zile de pauză, Campionatului Naţional pe echipe rezervat seniorilor la tenis de masă, sezonul 2008-2009, a programat primele partide din acest an la sfîrşitule săptămînii trecute. Primii care au intrat în competiţie au fost băieţii, etapa a 5-a, prima a returului, pentru locurile 1-4, fiind programată la Constanţa. Echipa LPS CSS “Nicolae Rotaru” - CS Farul a primit vizita celor de la Romgaz Mediaş, U. Craiova I şi U. Craiova III, sportivii antrenaţi de Stelian Haşoti obţinînd două victorii şi o înfrîngere. Sorin Săbăngeanu, Bogdan Simion, Cristian Terzi, Nicuşor Dincă, George Stere şi Lucian Munteanu s-au impus, cu 9-3, în faţa echipei Romgaz Mediaş şi cu 9-6 în faţa celor de la U. Craiova III, dar au cedat, cu 2-9, în faţa liderului clasamentului, U. Craiova I. În urma acestor rezultate, LPS CSS “Nicolae Rotaru” - CS Farul ocupă poziţia a doua în clasament, cea care asigură promovarea în Superligă în sezonul următor. De altfel, ieri, la Slatina, fetele au susţinut primele partide din acest an în Superliga feminină, locurile 1-4. Elevele lui Viorel Filimon şi Liliana Sebe au întîlnit aseară Hidroconstrucţia Slatina, Stirom Bucureşti, urmînd ca în această dimineaţă să înfrunte CSM-LPS Bistriţa. Echipă feminină a LPS-ului este formată din Cristina Hîrîci, Ioana Ghemeş, Anamaria Sebe şi Andreea Mămăligă.
Hănescu a urcat pe locul 39 în clasamentul ATP
Tenismanul român Victor Hănescu a urcat două poziţii şi se află pe locul 39, cu 1.586 de puncte, în clasamentul ATP, dat publicităţii ieri. Următorul român din această ierarhie este Victor Crivoi, ocupantul locului 128, cu 726p. Adrian Cruciat se află şi el între primii 200 de jucători din lume. Românul, care are 479 de puncte, a urcat două locuri, pînă pe poziţia 173. La dublu, cel mai bine clasat sportiv român este constănţeanul Horia Tecău, pe locul 75, 1.694p. Florin Mergea se află pe poziţia 113, cu 1.072p. Primele locuri în clasamentul ATP sînt ocupate de următorii jucători: 1. Rafael Nadal (Spania) 14.260p; 2. Roger Federer (Elveţia) 11.000p; 3. Novak Djokovici (Serbia) 9.010p. La feminin, Sorana Cîrstea a urcat o poziţie şi se află pe locul 38, cu 1.507p, în clasamentul WTA. Monica Niculescu se menţine pe poziţia 47, cu 1.204p. O altă sportivă din România aflată între primele 100 de jucătoare din lume este Edina Gallovits, pe locul 77, cu 848p. Primele trei poziţii ale clasamentului WTA sînt următoarele: 1. Serena Williams (SUA) 9.432p; 2. Dinara Safina (Rusia) 9.150p; 3. Jelena Jankovici (Serbia) 8.580p.
Al doilea loc 18 pentru Edith Miklos la CM de schi alpin
România a obţinut un nou loc 18 prin Edith Miklos la Campionatele Mondiale de schi alpin, desfăşurate la Val d’Isere, sportiva în vîrstă de 20 de ani încheind proba de coborîre cu o întîrziere de 3,1 secunde în raport cu prima clasată. Pentru Miklos este al doilea loc 18 obţinut la Val d’Isere, după cel din concursul de slalom super uriaş, tînăra schioare din Miercurea Ciuc abandonînd la super combinata. Americana Lindsey Vonn a demonstrat o dată în plus că rămîne cea mai valoroasă schioare din actuala generaţie, cîştigînd a doua medalie de aur după cea de la Super-G. Locul 18 reuşit de Edith Miklos este cu atît mai important cu cît în spatele sportivei din România s-au clasat nume importante din peisajul Cupei Mondiale, precum Carolina Ruiz Castillo, Ingrid Jacquemod sau Renate Goetschl, din Austria, fosta campioană.
Obreja va face apel la decizia luată de către AIBA
Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a declarat că va face apel la decizia luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Internaţionale de Box Amator (AIBA), care l-a suspendat pe o perioadă de trei ani şi jumătate. „Sper să am cîştig de cauză, pentru că altfel nu aş mai face acest demers şi nu aş mai cheltui bani foarte mulţi”, a precizat Obreja, adăugînd că este foarte posibil ca acest caz să ajungă la o instanţă civilă. Rudel Obreja, prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing în calitate de delegat tehnic al turneului de box, a fost suspendat de către AIBA „pentru posibile tentative de manipulare” la meciurile de box de la JO 2008, anunţase pe 22 august forul internaţional în cadrul căruia românul deţine funcţia de vicepreşedinte. Măsura a fost luată după ce Obreja a organizat la Beijing o conferinţă de presă neautorizată de AIBA, în care încerca să demaşte neregulile din turneul de box de la JO 2008, legate de delegările arbitrilor. În timpul conferinţei i-a acuzat pe unii membri AIBA, în frunte cu directorul tehnic Ho Kim, că au manipulat delegările arbitrilor, deşi acestea ar fi trebuit decise de computer.
Antrenor demis de la CSM Deva după ce şi-a făcut patronul “nesimţit”
Antrenorul echipei feminine de handbal CSM Cetate Deva, Popa Seviştean, a fost demis, luni, de la conducerea formaţiei după ce l-a făcut “nesimţit” pe finanţatorul grupării devene, Marian Muntean, în timpul meciului de campionat cu Rapid CFR Bucureşti, scor 26-34. În minutul 27 al primei reprize a meciului Cetate Deva - Rapid, la scorul de 13-17, finanţatorul Marian Muntean susţine că i-a cerut antrenorului să încerce să facă ceva pentru a redresa jocul echipei: “Profesore, trezeşte-te! Fă ceva!”. Tehnicianul s-a întors către tribună şi i s-a adresat direct lui Muntean: “Tu să taci, nesimţitule! Nu e prima oară cînd faci aşa ceva. Stai jos, neobrăzatule!” Tehnicianul spune că regretă ieşirea nervoasă pe care a avut-o şi că a încercat să îi ceară scuze lui Marian Muntean însă acesta nu îi mai răspunde la telefon. Popa Seviştean a mai precizat că se va prezenta, azi, la antrenamentele echipei devene pentru că nu a fost înştiinţat oficial de demiterea sa. Popa Seviştean (57 de ani) a fost instalat antrenor principal al Cetăţii Deva la începutul acestui sezon, cînd a semnat un contract pentru un an cu opţiune de prelungire pentru încă unul. Înainte de a veni la Deva, el a fost secundul lui Gheorghe Tadici la Oltchim Rm. Vîlcea. După disputarea a 15 etape, Cetate Deva ocupă locul 6 în LN, cu 15 puncte, şi are ca obiectiv clasarea la finalul campionatului pe un loc de cupă europeană.