Lotul Rusiei pentru meciul amical cu România
Selecţionerul olandez al naţionalei Rusiei, Guus Hiddink, a anunţat lotul de jucători pentru meciul amical cu reprezentativa României, care se va disputa, pe 26 martie, pe Stadionul “Steaua”, de la ora 20.30, informează Federaţia Rusă de Fotbal (RFS). Lotul cuprinde următorii jucători: Igor Akinfeev (ŢSKA Moscova), Viaceslav Malafeev (Zenit Sankt Petersburg), Vladimir Gabulov (Amkar Perm) - portari, Sergei Ignaşevici, Alexei Berezuţki, Vasili Berezuţki (toţi ŢSKA Moscova), Alexander Aniukov (Zenit Sankt Petersburg), Denis Kolodin (Dinamo Moscova) - fundaşi, Diniar Bilialetdinov, Dmitri Torbinski (ambii Lokomotiv Moscova), Iuri Jirkov (ŢSKA Moscova), Igor Semşov (Dinamo Moscova), Vladimir Bistrov (Spartak Moscova), Konstantin Zirianov, Roman Şirokov (ambii Zenit Sankt Petersburg), Marat Izmailov (Sporting Lisabona) - mijlocaşi, Pavel Pogrebniak (Zenit Sankt Petersburg), Roman Pavliucenko (Spartak Moscova), Dmitri Sişev (Lokomotiv Moscova), Roman Adamov (FK Moscova) - atacanţi. Căpitanul Andrei Arşavin nu a fost inclus în lotul pentru acest meci. El va lipsi în primele două partide ale Rusiei de la EURO 2008, fiind suspendat. Naţionala Rusiei va sosi la Bucureşti cu o zi înainte de meci, urmînd să plece din România imediat după partidă.
Doru Viorel Ursu, numit preşedinte al Comisiei de Apel a FRF
Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis, marţi, noua componenţă a Comisiei de Apel, al cărui preşedinte a fost numit Doru Viorel Ursu, informează site-ul oficial al FRF. Componenţa nominală a Comisiei de Apel a FRF este următoarea: Doru Viorel Ursu - preşedinte, Ion M.T. Cazacu - vicepreşedinte, Corneliu Gogoneaţă, Alexandru Mihai Micu, Dan Vladimir Hriţuleac - membri, Claudiu Gabriel Baboia - secretar. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comitetul de Urgenţă a aprobat eliberarea din funcţie a fostului preşedinte, Mugur Filipescu, vicepreşedintelui Daniela Fantu şi membrilor Cristina Racoviţă, Nicolae Oaidă şi Giulian Slav, care au demisionat la sfîrşitul săptămînii trecute. Doru Viorel Ursu a ocupat din august 2003 pînă la mijlocul lunii iulie a anului 2006 funcţia de preşedinte al Comisie de Disciplină a FRF, fiind apoi înlocuit de Viorel Roş. Fostul preşedinte al Comisiei de Apel a FRF, Mugur Filipescu, a demisionat vineri, refuzînd să rejudece în regim de urgenţă şi să respingă memoriul clubului Oţelul Galaţi în privinţa jucătorilor Gabriel Paraschiv şi Janos Szekely, aşa cum a cerut Mircea Sandu. Şedinţa Comitetului de Urgenţă a aprobat şi programul jocurilor din cadrul semifinalelor Cupei României-Timişoreana: Gloria Buzău - Unirea Urziceni (miercuri, 16 aprilie, ora 20.45, pe Stadionul “Dinamo” din Bucureşti) şi Dacia Mioveni - CFR Cluj (joi, 17 aprilie, ora 20.45, pe Stadionul “Giuleşti-Valentin Stănescu” din Bucureşti).
Maradona critică decizia FIFA
Fosta glorie a fotbalului argentinian, Diego Armando Maradona, a criticat decizia FIFA de a interzice disputarea jocurilor de fotbal la altitudini mari, după ce a participat la un meci caritabil desfăşurat la altitudinea de 3.600 m. La partidă a participat şi preşedintele Boliviei, Evo Morales, în prezenţa a 30.000 de spectatori. “Eu, la 47 de ani, alături de preşedintele Morales am demonstrat Federaţiei Internaţionale de Fotbal că se pot juca meciuri pe astfel de terenuri”, a spus Maradona. “Trebuie să joci acolo unde te-ai născut, nici măcar Dumnezeu nu poate interzice acest lucru şi în niciun caz Blatter. Această măsură este una ridicolă pentru că ei vor să oblige Bolivia să joace în altă parte. Este o ruşine şi decizia este una politică”, a mai afirmat fostul fotbalist argentinian. FIFA a anunţat vineri că meciurile oficiale de fotbal la altitudini mai mari de 2.750 m se pot juca numai dacă echipei vizitatoare îi este acordată o săptămînă de aclimatizare, iar la peste 3.000 m se prevăd două săptămîni de aclimatizare.
300 de milioane de euro pentru terenuri de fotbal
Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a anunţat că va investi aproape 300 de milioane de euro în construirea de terenuri de fotbal în Anglia, în cadrul unui program care se va desfăşura în următorii cinci ani. FA a consultat 37.000 de persoane implicate în fotbal şi a precizat că vrea să îmbunătăţească standardele din fotbalul englez, în special la nivelul copiilor şi juniorilor. În întreaga ţară există şapte milioane de jucători de fotbal, 1.700 de ligi şi peste 400.000 de voluntari în fiecare săptămînă.
Japonia se opune boicotării Jocurilor Olimpice de la Beijing
Japonia a respins, marţi, orice idee legată de un eventual boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza violenţelor din Tibet, dar a cerut Chinei să dea dovadă de transparenţă în gestionarea crizei. “Nu”, a răspuns ministrul Afacerilor Externe Masahiko Komura atunci cînd a fost întrebat dacă susţine apelurile la boicotarea Jocurilor Olimpice. “Pentru binele Chinei, ar fi bine să fie cît se poate de deschisă şi transparentă în această problemă. Chiar dacă este vorba de o chestiune internă, este un lucru normal din partea comunităţii internaţionale să se intereseze de problema drepturilor omului”, a adăugat oficialul japonez. În ciuda apelurilor lansate de militanţii tibetani în favoarea unui boicot al Jocurilor Olimpice, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, exilat în India, şi-a exprimat susţinerea pentru desfăşurarea acestui eveniment pe care China mizează pentru confirmarea statutului ei de mare putere. Wen Jiabao, primul ministru chinez, a dat asigurări, marţi, că represiunile faţă de disidenţi înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing nu vor fi intensificate. Violenţele din Tibet, cele mai grave din ultimii 20 de ani, au făcut oficial 13 morţi, potrivit presei chineze. Tibetaniii exilaţi în India au anunţat însă zeci de morţi sau chiar cîteva sute în timpul represiunii exercitate de forţele de ordine chineze asupra demonstranţilor din Lhasa. Şi secretarul general al organizaţiei Reporteri Fără Froniere, Robert Ménard, a făcut apel, marţi, la şefii de stat pentru a boicota deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing, în semn de protest faţă de nerespectarea drepturilor omului în China şi de violenţele din Tibet.
CIO speră ca flacăra olimpică să treacă prin Tibet
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a reacţionat la evenimentele din Tibet exprimîndu-şi speranţa că flacăra olimpică va traversa acest teritoriu în iunie, cu două luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, aşa cum era prevăzut iniţial. “CIO face apel pentru găsirea unei soluţii pacifiste la tensiunile din ultimele zile din Tibet. Flacăra olimpică ar trebui să ajungă la Lhassa în iunie, este un simbol puternic care îi îndeamnă pe oamenii din întreaga lume să depăşeasă diferendele şi să se adune (...). CIO speră că flacăra îşi va urma drumul aşa cum este prevăzut”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni seară, de forul mondial. CIO, organizaţie al cărei preşedinte, Jacques Rogge, se află în prezent într-o călătorie în Caraibe, nu a anunţat o poziţie oficială faţă de evenimentele izbucnite în Tibet la sfîrşitul săptămânii trecute, mulţumindu-se să spere că situaţia va reveni la normal. Comunicatul dat publicităţii vine după ce Rogge a cerut CIO să rupă tăcerea în acest caz, la finalul unei zile marcate de dezbateri privind posibila boicotare a JO din 2008, competiţie ce va avea loc la Beijing, în perioada 8-24 august.
Malaysia pregăteşte un Grand Prix de noapte pentru sezonul 2009 de Formula 1
Malaysia se pregăteşte să găzduiască un Grand Prix de noapte începînd din sezonul 2009 de Formula 1, al doilea de acest gen după cel programat la Singapore, pentru luna septembrie 2008, au anunţat, marţi, organizatorii. Circuitul internaţional de la Sepang (SIC), unde se va desfăşura, duminică, a doua etapă a actulului sezon de F1, găzduieşte în prezent Grand Prix-ul ziua, dar Federaţia Internaţională de Automobilism a insistat ca această cursă să devină nocturnă, pentru a creşte astfel veniturile din audienţă. “SIC se pregăteşte să găzduiască un Grand Prix de noapte. Studiem acum cîteva propuneri, printre care se numără şi cea a promotorului Grand Prix-ului de motociclism din Qatar, un eveniment încoronat de succes”, a anunţat purtătorul de cuvînt al competiţiei de la Singapore, Azahar Ghazali. Qatarul a fost prima ţară care a organizat un Grand Prix nocturn, la motociclism, în luna martie. “Sistemul adoptat în Qatar pare adaptabil circuitului de la Sepang, dar trebuie să mai luăm în calcul şi alţi factori, printre care se numără costurile organizării unei curse noaptea”, a menţionat Ghazali. Costurile instalaţiei de nocturnă necesară unui astfel de proiect se ridică la cel puţin cinci milioane de dolari (aproximativ 3,2 milioane de euro), potrivit specialiştilor. Singapore, care organizează primul Grand Prix nocturn de Formula 1 pe 28 septembrie, speră să îşi crească veniturile cu aproximativ 46 de milioane de euro din turism.