SCM U. Craiova, în optimile de finală ale Cupei CEV la volei masculin
Echipa de volei masculin SCM Craiova s-a calificat, miercuri seară, în optimile de finală ale Cupei CEV, după ce a învins, pe teren propriu, formaţia sârbă Partizan Belgrad, scor 3:0 (25:22, 25:21, 25:14), după 75 minute de joc, în manşa retur a 16-imilor de finală ale competiţiei. În tur, Partizan Belgrad s-a impus, pe teren propriu, cu 3:2 (25:18, 25:16, 21:25, 18:25, 15:12). După ce a câștigat în tur, în deplasare, cu 3:2, Dinamo Bucureşti a ratat calificarea în optimile Cupei CEV, fiind învinsă pe teren propriu, tot miercuri, de formaţia ungară Kecskemet RC, cu 3:1. În optimile de finală, Kecsekemet RC va întâlni chiar echipa SCM U. Craiova.
HCM Baia Mare, meci decisiv cu Metz Handball
Astăzi, de la ora 19.00 (în direct la DigiSport 1 și Dolce Sport 2), HCM Baia Mare va întâlni pe teren propriu, în etapa a 5-a din Grupa D a Ligii Campionilor la handbal feminin, formația franceză Metz Handball. În cazul unui succes, handbalistele pregătite de Costică Buceschi se vor califica de pe locul secund în faza a doua a competiției. În cealaltă partidă din grupă, Larvik va primi sâmbătă, de la ora 19.15, pe teren propriu, vizita echipei MKS Selgros Lublin. Clasament: 1. Larvik 10p, 2. HCM BAIA MARE 4p, 3. Metz (140-140), 4. Lublin 3p (135-147).
Steluța Duță, la un singur meci de medalia de bronz la CM de la Jeju
Pugilista română Steluța Duță, campioană europeană en titre la categoria 48 kg, s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de la Jeju (Coreea de Sud) și va boxa vineri cu kazaha Nazym Kyzaibay pentru un loc în semifinale, care îi asigură medalia de bronz. Steluța Duță le-a învins anterior, la puncte, pe suedeza Elin Ronnlund (3-0) și pe chinezoaica Shiqi Xu (2-0). În cursa pentru medalii au mai rămas alte două pugiliste române, restul fiind eliminate. Lăcrămioara Perijoc, la 57 kg, a învins-o prin KO tehnic în repriza a 4-a pe Nthabeleng Mathaha din Lesotho și va boxa în optimi cu indianca Pwilao Basumatary. La 64 kg, Simona Sitar va boxa direct în optimi cu americanca Destiny Chearino. Claudia Nechita a fost eliminată în optimi, fiind învinsă de turcoaica Ayse Tas prin KO tehnic în repriza a 3-a. Într-un meci anterior, Nechita a învins-o pe Karyn Garcia Chen (Guatemala) la puncte, cu 3-0. Cristina Stancu (69 kg) a părăsit competiția după ce a fost învinsă la puncte cu 3-0 de irlandeza Clare Grace. La 81 kg, Florentina Radu a fost învinsă în optimi de rusoaica Svetlana Kosova, Luminița Turcin, la +81 kg, a pierdut meciul cu kazaha Lazzat Kungeibaieva, iar la 51 kg Melinda Pantiș a cedat în primul tur contra lui Merjen Ishangulieva (Kazahstan). Sportivele române au pierdut la puncte cu 3-0
România participă cu 10 sportivi la Cupa Mondială de sabie de la Budapesta
România participă cu o delegație de 10 sportivi, în frunte cu Tiberiu Dolniceanu, la concursul de Cupă Mondială la sabie de la Budapesta, prima etapă a sezonului de seniori 2014-2015. Inițial, prima etapă trebuia să aibă loc pe 1 și 2 noiembrie, în Dakar, dar competiția a fost anulată din motive de securitate și din cauza virusului Ebola. La Budapesta, România va fi reprezentată de zece sportivi: Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățanu, Dragoș Sîrbu, George Iancu, Mădălin Bucur, Mihai Cruțu, Cristian Bițucă și Sorin Eftimie, antrenați de Dan Găureanu și Florin Zalomir. Vineri și sâmbătă se desfășoară întrecerea individuală, iar duminică este programat concursul pe echipe.
CSU Asesoft Ploiești, învinsă acasă în Eurocup la baschet masculin
CSU Asesoft Ploiești a fost învinsă de formația rusă Krasnîi Oktiabr Volgograd, cu scorul de 96-79 (20-26, 31-18, 26-17, 19-18), miercuri seară, în Sala „Olimpia“, într-un meci din Grupa E a competiției masculine de baschet Eurocup. Campioana României a avut un prim sfert bun, însă apoi a cedat pas cu pas în fața formației oaspete, care s-a impus clar la Ploiești, acesta fiind primul eșec pentru Asesoft pe teren propriu. De remarcat că formația prahoveană a câștigat meciul de debut la ediția din acest an, la Volgograd, cu 81-75. Alte rezultate din Grupa E: Partizan NIS Belgrad - Lietuvos Rytas Vilnius 76-85 și Hapoel Ierusalim - Banvit Bandirma 78-82. În clasament, pe primul loc se află Vilnius, cu 11 puncte, urmată de Banvit 11p, Asesoft 9p, Volgograd 9p, Ierusalim 7p și Belgrad 7p. Următoarea adversară a echipei ploieștene este liderul Lietuvos Rytas Vilnius (26 noiembrie, în deplasare).
Ion Ţiriac a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UNEFS
Fostul tenismen Ion Ţiriac a primit ieri, în cadrul unei ceremonii organizate în Sala de Marmură a Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) din Bucureşti, titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei. În cadrul ceremoniei, Ţiriac a depus un jurământ prin care să păstreze şi să apere onoarea instituţiei, dar şi a membrilor ei. La eveniment au participat, printre alţii, Ivan Patzaichin, Sandra Izbaşa, Camelia Potec, Ilie Năstase, Răzvan Florea, Cristina Vărzaru, Dumitru Hărădău, Mihai Leu, Marian Drăgulescu, George Cosac, George Boroi, Carmen Tocală, Gabriela Szabo, Neculai Onţanu, Nadia Comăneci, Valeriu Zgonea, Valeriu Argăseală, Monica Roşu, Bogdan Stelea, Elisabeta Lipă, Ştefan Birtalan, Octavian Bellu, Andreea Răducan şi Doina Melinte. În vârstă de 75 de ani, Ion Ţiriac a absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport, actualul UNEFS, în 1964. El a început sportul de performanţă ca hocheist şi a participat cu reprezentativa României la Jocurile Olimpice din 1964, de la Innsbruck. Ţiriac a practicat şi tenisul, el devenind din 1968 jucător profesionist. În palmares, Ţiriac are un titlu de Grand Slam la dublu, alături de Ilie Năstase, la Roland Garros 1970. De asemenea, a disputat trei finale de Cupa Davis, pierdute de fiecare dată în faţa Statelor Unite ale Americii. După retragerea din activitate, în 1979, Ţiriac a devenit om de afaceri, manager şi impresar al mai multor jucători, printre care Boris Becker şi Marat Safin.
Azi începe finala Cupei Davis, între Franța și Elveția
Ieri, la Villeneuve-d'Ascq, localitate aflată lângă Lille (Franța), a avut loc tragerea la sorți a programului meciurilor din finala Cupei Davis, în care se vor întâlni Franţa şi Elveţia și care se va disputa de azi până duminică. În primul meci de simplu, care va începe azi, la ora 15.00, se vor întâlni francezul Jo-Wilfried Tsonga şi elveţianul Stanislas Wawrinka, urmând ca liderul echipei oaspete, Roger Federer, și Gael Monfils să se dueleze în a doua partidă. Sâmbătă, de la ora 16.30, va avea loc meciul de dublu, în care se vor întâlni perechea franceză Richard Gasquet / Julien Benneteau şi cuplul elveţian Marco Chiudinelli / Michael Lammer. Duminică, începând cu ora 14.00, se vor disputa ultimele două meciuri de simplu: Jo-Wilfried Tsonga - Roger Federer şi Gael Monfils - Stanislas Wawrinka. Deşi a fost inclus la tragerea la sorţi pentru meciurile de simplu, prezenţa lui Roger Federer pe teren nu este sigură, după ce elveţianul a acuzat dureri la spate şi s-a retras înaintea finalei de la Turneul Campionilor de la Londra, de săptămâna trecută.
Euroliga de baschet masculin
Ultimele partide din etapa a șasea a Euroligii de baschet masculin se vor desfășura în această seară, după următorul program - GRUPA A: Zalgiris Kaunas - Real Madrid, Dinamo Sassari - Nizhny Novgorod; GRUPA B: Unicaja Malaga - Cedevita Zagreb; GRUPA D: Galatasary Istanbul - Steaua Roșie Belgrad. Învinsă la Istanbul în urmă cu o săptămână, Real Madrid are o nouă deplasare dificilă, la Kaunas, unde Zalgiris a câștigat toate partidele oficiale din acest sezon jucate în propria arenă. Mai mult, o înfrângere în Lituania ar complica serios situația spaniolilor, care ar putea chiar rata calificarea în faza următoare! Aseară, după închiderea ediției, s-au jucat următoarele partide - GRUPA A: UNICS Kazan - Anadolu Efes Istanbul; GRUPA B: CSKA Moscova - ALBA Berlin, Limoges CSP - Maccabi Tel Aviv; GRUPA C: FC Bayern Munchen - FC Barcelona, PGE Turow - Panathinaikos Atena, EA7 Milano - Fenerbahce Ulker; GRUPA D: Neptunas Klaipeda - Laboral Kutxa, Olympiacos Pireu - Valencia Basket.
Will Stevens va pilota pentru Caterham în ultima cursă a sezonului
Pilotul britanic Will Stevens va concura alături de japonezul Kamui Kobayashi pentru echipa Caterham, la Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Caterham nu a participat la ultimele două Grand Prix-uri, în SUA şi Brazilia, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, societatea care administrează echipa intrând în insolvenţă. Însă, cu ajutorul unei acţiuni publice de strângere de fonduri, team-ul a găsit resursele necesare pentru a efectua deplasarea la Abu Dhabi. Stevens, în vârstă de 23 de ani, a testat un monopost Caterham în vară, la Silverstone. El a mai concurat în Eurocup Formula Renault 2.0, Toyota Racing Series, British Formula Renault Championship, Formula Renault 2.0 şi Formula Renault 3.5, fără a înregistra rezultate notabile. Caterham a început sezonul cu suedezul Marcus Ericsson şi Kamui Kobayashi pe grilă. La MP al Belgiei, germanul Andre Lotterer i-a luat locul lui Kobayashi. Apoi Ericsson şi-a reziliat contractul după ce echipa nu a putut să se alinieze la startul MP al SUA.
Alonso pleacă de la Ferrari şi va fi înlocuit cu Vettel
Echipa de Formula 1 Ferrari a anunţat ieri, pe site-ul oficial, că pilotul spaniol Fernando Alonso va pleca la sfârşitul acestui sezon şi va fi înlocuit cu germanul Sebastian Vettel. Alonso (33 de ani) a pilotat timp de cinci sezoane pentru Ferrari şi a obţinut 11 victorii, 44 de podiumuri şi 1.186 de puncte. Dublu campion mondial cu Renault, spaniolul nu a mai putut repeta această performanţă şi cu Ferrari. „Astăzi nu este o zi uşoară, dar privesc spre viitor cu mult entuziasm şi determinare. La finalul acestui sezon se va încheia aventura mea ca pilot la Ferrari. Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în cei cinci ani petrecuţi la Ferrari”, a declarat Alonso. Pilotul spaniol va fi înlocuit la Ferrari de germanul Sebastian Vettel, de patru ori campion mondial cu Red Bull, care a semnat un contract pe trei sezoane. Vettel îl va avea coechipier pe finlandezul Kimi Raikkonen, care a concurat şi în acest an pentru Ferrari. „Următoarea fază a carierei mele în Formula 1 va fi legată de Ferrari. Este un vis devenit realitate. Când eram copil, idolul meu era Michael Schumacher, care concura pentru Ferrari. Este o onoare pentru mine să am posibilitatea să conduc un monopost Ferrari”, a spus Vettel (27 de ani). Cel mai probabil, Alonso va pilota în 2015 pentru McLaren, echipă care va primi motoare fabricate de Honda, după ce contractul cu Mercedes ia sfârşit la finalul acestui sezon. Alonso a mai concurat pentru McLaren în 2007.
Jules Bianchi a ieşit din coma artificială
Pilotul de Formula 1 Jules Bianchi, care a suferit un grav accident la Marele Premiu al Japoniei, a ieşit din coma artificială şi a fost transportat din Japonia în Franţa, fiind internat la un spital din Nisa, a anunţat familia sportivului, citată de presa franceză. Cu toate acestea, pilotul este în continuare într-o stare critică, dar stabilă, însă poate respira fără ajutorul aparatelor. „Jules este în continuare în stare de inconştienţă. Totuşi, el respiră fără ajutor exterior, funcţiile sale vitale sunt stabile, deşi el este considerat în continuare în stare critică. Jules este la terapie intensivă şi va intra într-o nouă fază de tratament pentru ameliorarea funcţiilor sale la nivelul creierului”, au anunţat părinţii lui Jules, Philippe şi Christine Bianchi. Pilotul echipei Marussia se afla internat la spitalul „Mie General Medical Center” din Yokkaichi, lângă Suzuka, din 5 octombrie, după ce a fost implicat într-un acident grav în timpul Marelui Premiu de Formula 1 al Japoniei.
Opt finale de atletism de la Jocurile Olimpice din 2016 se vor disputa dimineaţa
Consiliul Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) a aprobat cererea organizatorilor Jocurilor Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, ca alte opt finale să se desfăşoare dimineaţa. În urma acestei decizii, numărul finalelor de atletism care vor avea loc dimineaţa a ajuns la 13. Cele cinci finale care erau deja programate dimineaţa erau cele două maratoane, cursa feminină de 20 de kilometri şi cursele masculine de 20 şi 50 de kilometri. Celelate opt finale care vor avea loc dimineaţa vor fi distribuite în mod egal între sexe. Această prevedere va fi în beneficiul telespectatorilor europeni, defavorizaţi de decalajul orar. Ultima dată când mai multe finale de atletism au avut loc dimineaţa s-a consemnat la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988. Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, primele de pe continentul sud-american, vor avea loc în perioada 5-21 august.
Vladimir Klitschko vrea să unifice titlurile la categoria grea
Pugilistul ucrainean Vladimir Klitschko, deținător al titlurilor IBF, WBA şi WBO, a declarat că îşi doreşte să devină primul sportiv care să deţină toate cele patru centuri de la categoria grea. „Una dintre cele mai mari dorinţe ale mele este să aduc acasă centura WBC”, a anunţat Vladimir Klitschko. Fratele lui Vladimir, Vitali Klitschko, a deţinut în două rânduri centura WBC, aflată acum în posesia canadianului Bermane Stiverne. „Vladimir Klitschko este o mare stea a boxului şi va primi toată susţinerea noastră pentru un meci de unificare a centurilor”, a spus preşedintele WBC, Mauricio Sulaiman. Stiverne îşi va apăra pentru prima dată centura la data de 17 ianuarie 2015, la Las Vegas, în faţa americanului Deontay Wilder. Vladimir Klitschko are 38 de ani, iar sâmbătă, la Hamburg, şi-a apărat pentru a 17-a oară titlurile IBF, WBA şi WBO, după ce l-a învins prin KO în repriza a cincea pe bulgarul Kubrat Pulev. Aceasta a fost a 63-a victorie a ucraineanului la profesionişti.