CUPA ROMÂNIEI LA HANDBAL MASCULIN
Astăzi, la sediul Federației Române de Handbal, va avea loc tragerea la sorți a partidelor din cadrul optimilor de finală ale Cupei României la handbal masculin, la care vor participa cele 13 reprezentante ale Ligii Naționale, plus alte trei echipe din Divizia A: U. Cluj, HC “Adrian Petrea” Reșița și HC Argeș Pitești. În această fază nu vor exista capi de serie, iar partidele se vor desfășura într-o singură manșă, la 27 noiembrie. Excepție vor face echipele HCM Constanța, Știința Bacău și Potaissa Turda, care vor evolua la 17 decembrie, pentru că la 29 noiembrie sunt programate partidele decisive din turul al treilea al Cupei EHF. Sferturile de finală vor avea loc la 4 și 7 februarie 2015, tur-retur, iar Final Four-ul Cupei României se va desfășura la 15 și 16 aprilie.
DA1 LA VOLEI FEMININ
Rezultatele etapei a 5-a din Divizia A1 la volei feminin: CSM Tîrgovişte - CSU Medicina CSŞ Tg. Mureş 3:1 (25:9, 25:16, 16:25, 25:21); CSM Bucureşti - Ştiinţa Bacău 3:0 (25:19, 25:20, 25:21); Dinamo Bucureşti - CS Volei Alba-Blaj 0:3 (22:25, 22:25, 7:25); CSM Satu Mare - SCM U. Craiova 3:1 (25:18, 25:19, 22:25, 25:18); CSM Lugoj - Penicilina Iaşi 3:0 (25:19, 25:18, 25:22). Meciul Unic LPS Piatra Neamţ - U. Cluj nu s-a disputat, pentru că formaţia oaspete nu a avut legitimaţiile jucătoarelor! FR Volei a anunțat că gazdele primesc victoria la „masa verde”, cu 3:0 (25:0, 25:0, 25:0). Lider în clasament, cu punctaj maxim (15), este CSM București, care nu a pierdut niciun set până acum! CSM este urmată de CS Volei Alba-Blaj și Ştiinţa Bacău, ambele cu câte 12 puncte și setaveraj 12:4.
“STEJARII” AU PIERDUT CU SUA
Naționala de rugby a României a pierdut primul din cele trei meciuri-test programate în această lună. Sâmbătă, pe stadionul “Arcul de Triumf” din București, “stejarii” au cedat, scor 17-27 (3-17), cu SUA, punctele tricolorilor fiind realizate în urma a două eseuri, unul de penalizare și unul reușit de Daniel Carpo, ambele fiind transformate de Florin Vlaicu, ultimul fructificând și o lovitură de pedeapsă. Pentru România au evoluat din primul minut patru jucători de la RCJ Farul Constanța: Otar Turashvili, Robert Neagu, Florin Vlaicu și Adrian Apostol. Pentru a marca primul meci internațional al “stejarilor”, desfășurat în 1919, între România și SUA, Federația Română de Rugby a pus în joc Cupa „Pershing”, care se va acorda de fiecare dată câștigătoarei. Trofeul este transmisibil și nu va fi disputat în cadrul meciurilor de la Cupa Mondială. În 1919, o selecționată militară a României a desfășurat primul meci internațional contra unei reprezentative similare a SUA, în cadrul Jocurilor Inter-Aliate, organizate sub patronajul generalului Pershing, comandantul suprem al militarilor din coaliția anti-Axă. România și SUA sunt calificate la CM de anul viitor, din Anglia. România va susține următorul meci-test la 15 noiembrie, tot la București, cu Japonia, de la ora 16.00.
UN NOU EȘEC PENTRU HCM BAIA MARE
Campioana României la handbal feminin, HCM Baia Mare, a fost învinsă sâmbătă, în deplasare, de formaţia norvegiană Larvik HK, cu scorul de 31-26 (16-11), în cel de-al patrulea meci din Grupa D a Ligii Campionilor. Principala marcatoare a echipei băimărene a fost Luciana Marin, cu 7 goluri. În celălalt meci din grupă, Metz Handball - MKS Lublin 30-30. Clasament: 1. Larvik 8p, 2. Metz Handball 3p (golaveraj: 85-84), 3. MKS Lublin 3p (83-89), 4. HCM Baia Mare 2p (103-114). HCM Baia Mare mai are de disputat partidele cu MKS Lublin (în deplasare, la 16 noiembrie) şi cu Metz Handball (pe teren propriu, la 21 noiembrie). Primele două clasate din fiecare din cele patru grupe se vor califica în două grupe principale, din care apoi se va juca pentru sferturile de finală şi Turneul Final Four.
BOXERII ROMÂNI AU CUCERIT DOUĂ MEDALII LA EUROPENELE DE CADEȚI
România a cucerit o medalie de argint și una de bronz la Campionatele Europene de box pentru cadeți, care s-au încheiat sâmbătă, la Anapa (Rusia), și la care a deplasat o delegație formată din nouă sportivi. Alberto Cristian Florin Biro (CSM Ploiești) a cucerit argintul în limitele categoriei 75 kg, după ce a fost învins în finală de rusul Valid Kakaev, la puncte. Florin Șchiopu (CSM Călărași) a fost învins în semifinale de moldoveanul Alexandru Paraschiv, la puncte, și s-a ales cu medalia de bronz. Lotul României a fost antrenat de Titi Tudor (coordonator), Robert Băeatu și Adrian Pârlogea. La competiție au participat 254 boxeri, născuți între 1 ianuarie 1998 și 31 decembrie 1999, din 33 de țări.
„TURNEUL REGILOR” LA ȘAH SCHIMBĂ FORMATUL
Federația Română de Șah, ACS „Elisabeta Polihroniade“ și Romgaz SA organizează, în perioada 21-27 noiembrie, a opta ediție a „Turneului Regilor”, într-un nou format. Echipa națională masculină a României va disputa patru meciuri împotriva puternicei echipe a Chinei, campioana olimpică en titre. Festivitatea de deschidere va avea loc la București, la 21 noiembrie, fiind urmată de un turneu-blitz. În perioada 23-26 noiembrie, la Bazna, în județul Sibiu, sunt programate cele patru meciuri în format „Scheveningen” între cele două echipe.
HĂNESCU, ÎNVINS ÎN SEMIFINALE LA MOUILLERON LE CAPTIF
Tenismanul Victor Hănescu a ratat calificarea în finala turneului challenger de la Mouilleron Le Captif (Franţa), dotat cu premii totale de 64.000 de euro. Hănescu a fost învins în semifinale de turcul Marsel Ilhan, al optulea favorit, scor 6-4, 6-4, după o oră şi 20 de minute de joc. Pentru accederea până în semifinale la Mouilleron Le Captif, Hănescu va primi 3.250 de euro şi 35 de puncte ATP.
ANA BOGDAN A RATAT CALIFICAREA ÎN FINALĂ, LA TAIPEI
Tenismena Ana Bogdan, locul 241 WTA, venită din calificări, a fost eliminată, sâmbătă, în semifinalele turneului de la Taipei (Taiwan), dotat cu premii în valoare totală de 125.000 de dolari. Ana Bogdan a fost învinsă în penultimul act al probei de simplu, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-3, în două ore şi 16 minute, de sportiva rusă Vitalia Diatcenko, a şasea favorită şi locul 108 WTA. Pentru participarea în semifinale, Ana Bogdan a obţinut un premiu de 6.000 de dolari şi 57 de puncte WTA.
EMIRATELE ARABE UNITE S-AU RETRAS DE LA CM DE HANDBAL MASCULIN
Echipa Emiratelor Arabe Unite nu va participa la Campionatul Mondial de handbal masculin, care se va desfăşura în perioada 15 ianuarie - 1 februarie 2015 în Qatar. „Am anunţat federaţia internaţională de retragerea noastră oficială de la CM din Qatar”, a declarat preşedintele Consiliului Executiv al Federaţiei de handbal din Emirate, Majed Sultan. Echipa Emiratelor Arabe Unite era în grupa cu Franţa, Egipt, Algeria, Suedia şi Cehia. Sultan a declarat că retragerea Emiratelor este motivată de “considerente tehnice şi o pregătire insuficientă” a echipei. EAU este a doua echipă care se retrage de la CM din Qatar după Bahrain, care era în grupă cu Danemarca, Polonia, Rusia, Argentina şi Germania. IHF urmează să se reunească la 21 noiembrie, pentru a decide ce măsuri va lua după aceste retrageri.
MECIURI-TEST PENTRU ECHIPELE CALIFICATE LA CM DE RUGBY
La finele săptămânii recent încheiate s-au disputat mai multe partide-test la rugby, încheiate cu următoarele rezultate: Italia (viitoarea adversară a României la CM din 2015) - Samoa 24-13, Tonga - Georgia 23-9, Anglia - Noua Zeelandă 21-24, Țara Galilor - Australia 28-33, Irlanda - Africa de Sud 29-15, Franța - Fiji 40-15, Scoția - Argentina 41-31, Canada - Namibia 17-13, Japonia - Maori All Blacks 18-20.
CEHIA A CÂŞTIGAT FED CUP PENTRU A TREIA OARĂ
Echipa Cehiei a câştigat Fed Cup pentru a treia oară în ultimii patru ani, după ce a învins în finală, la Praga, cu scorul de 3-0, reprezentativa Germaniei. Punctul victoriei a fost adus de Petra Kvitova, care a învins-o duminică, cu scorul de 7-6 (7/5), 4-6, 6-4, pe Angelique Kerber. Sâmbătă, în primele meciuri de simplu, Kvitova a trecut de Andrea Petkovici, scor 6-2, 6-4, iar Lucie Safarova a învins-o pe Angelique Kerber, scor 6-4, 6-4. Cehia a mai câştigat Fed Cup în 2011 (3-2 cu Rusia, la Moscova) şi în 2012 (3-1 cu Serbia, la Praga).
REMIZĂ ÎN PRIMA PARTIDĂ A MECIULUI PENTRU TITLUL MONDIAL LA ȘAH
Prima partidă a meciului pentru titlul de campion mondial la șah, care îi opune pe norvegianul de 23 de ani Magnus Carlsen, deținătorul titlului, și pe indianul Viswanathan Anand, 44 de ani, s-a desfășurat sâmbătă, la Soci (Rusia), încheindu-se cu o remiză. Cei doi mari maeștri internaționali au căzut de acord cu egalitatea după 48 de mutări, Anand având piesele albe. Meciul este prevăzut pe durata a 12 partide, iar în caz de egalitate, titlul se va decide în urma unor partide de șah rapid, apoi partide-blitz. Carlsen a intrat în posesia titlului suprem anul trecut, în India, după ce l-a învins chiar pe Anand, campion mondial încă din 2007. Când nu joacă șah, norvegianul este manechin.
EUROLIGA DE BASCHET MASCULIN
Ultimele șase partide din etapa a patra a Euroligii de baschet masculin nu au mai adus nicio surpriză, favoritele impunându-se destul de lejer, cu excepția lui Olympiacos Pireu, care a avut un meci foarte dificil la Belgrad, câștigat pe final, grație lui Spanoulis. CSKA a tranșat clar derby-ul cu Unicaja și este singura echipă neînvinsă în Grupa B. Rezultate de vineri - GRUPA B: CSKA Moscova - Unicaja Malaga 95-85, ALBA Berlin - Limoges CSP 89-66; GRUPA C: Panathinaikos Atena - EA7 Milano 90-63; GRUPA D: Steaua Roșie Belgrad - Olympiacos Pireu 57-62, Valencia Basket - Laboral Kutxa 79-69, Galatasaray Istanbul - Neptunas Klapeida 94-68.
ALEX MARQUEZ, FRATELE LUI MARC MARQUEZ, CAMPION MONDIAL LA MOTO3
Pilotul spaniol Alex Marquez (Honda), fratele mai mic al lui Marc Marquez, a câştigat ieri titlul mondial la clasa Moto3, după ce a încheiat pe locul 3 în Grand Prix-ul Valenciei, în care s-a impus australianul Jack Miller. Miller (KTM) a fost virtual campion mai multe tururi, când conducea cursa, iar Marquez nu se afla pe podium. Însă catalanul de 18 ani a reuşit să-şi adjudece locul 3, ceea ce i-a permis să câştige titlul mondial. Marc Marquez a reuşit să câştige titlul la MotoGP, astfel că este pentru prima oară când doi fraţi devin campioni mondiali la motociclism în acelaşi an. La fel ca în 2013, titlurile mondiale la cele trei clase au fost câştigate de spanioli, după ce şi Esteve Rabat s-a impus la Moto2. La această clasă, Marele Premiu al Valenciei i-a revenit elveţianului Thomas Luthi (Suter), urmat de spaniolul Esteve Rabat (Kalex) și de francezul Johann Zarco (Caterham Suter). La MotoGP s-a impus chiar campionul mondial, Marc Marquez (Honda), care a reuşit a 13-a victorie în acest sezon, nou record. În vârstă de 21 de ani, Marc Marquez a reuşit în Grand Prix-ul Malaeziei, de la finalul lunii octombrie, să-l egaleze pe australianul Mick Doohan, care a obţinut 12 victorii în 1997. La Valencia, Marc Marquez i-a devansat pe italianul Valentino Rossi (Yamaha) şi pe conaţionalul său Jorge Lorenzo (Yamaha).
FERNANDO ALONSO A AJUNS LA UN ACORD CU MCLAREN
Pilotul echipei Ferrari, Fernando Alonso, a ajuns la un acord cu McLaren şi va avea cel mai important contract din istoria Formulei 1, informează cotidianul „As“. Potrivit sursei citate, Alonso va fi pilotul echipei McLaren din 2015 şi probabil va avea un contract pe doi ani, cu opţiune pentru încă unul. „Alonso va avea un salariu considerabil mai mare decât la Maranello, atât McLaren, cât şi Honda (n.r. - începând din 2015, McLaren reface parteneriatul cu Honda) considerând că trebuie să facă acest efort important pentru a câştiga din nou. Mai mult, spaniolul a obţinut garanţiile tehnice pe care le dorea pentru a avea un monopost competitiv”, notează „As“. Luna trecută, fostul preşedinte al Ferrari, Luca di Montezemolo, declara că Alonso va părăsi scuderia la finalul actualului sezon, pilotul fiind nemulţumit că nu a avut succes la echipa italiană. Dublu campion mondial, în 2005 şi 2006, cu Renault, Alonso (33 de ani) se află la Ferrari din sezonul 2010. La această echipă, cele mai bune clasări ale spaniolului, locul 2 în ierarhia piloţilor, au fost în 2010, 2012 şi 2013.