FOSTELE GLORII DE LA BC FARUL SE REUNESC LA CONSTANȚA
Fostele glorii ale echipei de baschet masculin Farul Constanța se vor întâlni și în acest an pentru a rememora clipele petrecute pe terenul de joc în urmă cu mai bine de două decenii. Revederea din acest an este programată la Constanța, vineri, de la ora 17.00, la restaurantul Marcos (strada Theodor Lemnea). Printre cei prezenți se vor afla Costel Cernat, Titus Tarău, Radu Diaconescu, Nicolae Pîrșu, Virgil Băiceanu, Vasile Pașca, Nicolae Mănăilă, Romeo Tecău, Marcel Cîmpeanu sau Anton Spînu. Nu vor lipsi fostul antrenor al naționalei Mircea Vulc și cel care a antrenat mulți ani formația BC Farul Constanța, Alexandru Botoș.
ECHIPELE ROMÂNEȘTI DE VOLEI, PE LOCUL 2 ÎN CUPA BALCANICĂ
Echipa feminină de volei CSM Tîrgoviște a fost învinsă luni seară, în capitala Turciei, în meciul decisiv, cu scorul de 3:1, de formația turcă Ilbank Ankara, care a câștigat astfel Cupa Balcanică și va participa în Cupa Challenge. Formația dâmbovițeană a ocupat locul 2 în această competiție, după ce câștigase prima partidă, 3:0 cu Marița Plovdiv (Bulgaria). Tot a doua s-a clasat și echipa masculină Ştiinţa Explorări Baia Mare, care a obţinut o victorie şi a suferit o înfrângere la Podgorica (Muntenegru). În primul meci, băimărenii au trecut cu 3:0 de echipa gazdă, Buducnost Podgorica, iar în finala cu turcii de la Milli Maliye Pyango Ankara au pierdut cu același scor. Milli Maliye, care a obținut calificarea pentru Cupa Challenge, este fosta adversară a campioanei României, CVM Tomis Constanța, în ediția trecută a Cupei CEV.
LN DE HANDBAL MASCULIN
Astăzi este programat primul meci al etapei a 8-a din Liga Națională de handbal masculin, Dinamo București urmând să primească, de la ora 20.00 (în direct la Digi Sport 3), vizita echipei Potaissa Turda. Restul meciurilor vor avea loc astfel - sâmbătă: Ştiinţa Bacău - Energia Tg. Jiu (ora 12.15, Digi Sport), CSU Suceava - HC Vaslui (ora 17.00); duminică: Poli Timişoara - Steaua Bucureşti (ora 20.00, Digi Sport), CSM Bucureşti - HC Odorhei (ora 14.15); luni: AHC Dunărea Călăraşi - Minaur Baia Mare (ora 19.45 Digi Sport). HCM Constanţa va sta în această etapă. Clasament: 1. Minaur Baia Mare 18p, 2. HCM CONSTANȚA 16p, 3. HC Odorhei 14p, 4. Dunărea Călărași 12p, 5. Știința Bacău 11p, 6. CSM București 10p, 7. Poli Timișoara 9p (golaveraj: 184-185), 8. Potaissa Turda 9p (201-212), 9. HC Vaslui 8p, 10. Dinamo București 7p, 11. Steaua București 4p, 12. Pandurii Tg. Jiu 3p, 13. CSU Suceava 0p.
AMICALE PENTRU NAȚIONALA DE HANDBAL FEMININ
Reprezentativa de handbal feminin a României, pregătită de Gheorghe Tadici, va susține în aceste zile patru partide de verificare înaintea Campionatului European din luna decembrie (Ungaria și Croația, 7-21 decembrie). Primul joc va avea loc astăzi, de la ora 18.15 (în direct la Digi Sport 2), la Debrecen, cu Ungaria, iar următoarele vor avea loc în compania Rusiei, toate urmând să se desfășoare la Oradea (în direct la Digi Sport): vineri, de la ora 17.15; sâmbătă, de la ora 16.00; duminică, de la ora 10.45.
GORAN KURTES VA ANTRENA PE CSM PLOIEȘTI
Antrenorul sârb Goran Kurtes va pregăti echipa de handbal feminin CSM Ploieşti, înlocuindu-l în funcţie pe Gheorghe Covaciu, cel care şi-a reziliat contractul pe cale amiabilă, după un debut slab de sezon, informează site-ul oficial al grupării prahovene. Alături de Goran Kurtes, din staff-ul tehnic vor face parte antrenorul secund Daniel Gheorghe, antrenorul de portari Ciprian Emancipatu, precum şi preparatorul fizic Jovan Novakovic. La antrenamentul de luni au participat 17 jucătoare, absentând motivat Elena Şerban, aflată la lotul naţional al României, şi Loredana Gărăcel, accidentată. În vârstă de 46 de ani, Goran Kurtes a antrenat ultima oară formaţia RK Jugovic Kac, clasată în acest moment pe locul 7 în Superliga de handbal masculin din Serbia, dar are experienţă şi în handbalul feminin. El a antrenat inclusiv în România, în sezonul 2009-2010, la Tomis Constanţa. Goran Kurtes este fratele regretatului antrenor de la HCM Constanța, Zoran Kurtes.
ANTRENORUL ECHIPEI RCM TIMIȘOARA, SUSPENDAT OPT LUNI
Antrenorul echipei de rugby RCM UV Timişoara, neo-zeelandezul Grainger Heikell, a fost suspendat opt luni pentru prejudicii aduse imaginii Federaţiei Române de Rugby (FRR) şi jocului de rugby din România, prin unele declaraţii în spaţiul public, informează site-ul oficial al FRR. Comisia de Disciplină şi Fair-Play a FRR a luat această decizie după ce Grainger Heikell a declarat că în rugby-ul românesc există corupţie. La meciul cu RCJ Farul Constanţa, disputat la începutul lunii septembrie, în semifinalele SuperLigii, RCM Timişoara nu a putut folosi şase titulari, din cauză că aceştia nu aveau în carnetele lor viza medicală. Arbitrul nu le-a permis să evolueze, iar Heikell a acuzat un act de sabotaj sau de corupţie, susţinând că paginile cu viza medicală au fost rupte intenţionat. Comisia de Disciplină şi Fair-Play a mai decis ca jucătorul Florin Vlaicu, care a fost eliminat definitiv pentru placaj cu braţul întins în meciul Calvisano - Bucharest Wolves, disputat la 27 septembrie, în preliminariile Challenge Cup, să fie suspendat pentru două meciuri şi penalizat cu 1.000 de lei. Conform FR Rugby, sancţiunile din această competiţie sunt judecate de Comisia de Disciplină din fiecare ţară. Pe de altă parte, Comisia de Disciplină şi Fair-Play a FR Rugby a decis să sancţioneze cu avertisment clubul RCM UV Timişoara, deoarece nu le-a permis jucătorilor Alexandru Ţăruş, Valentin Calafeteanu, Valentin Popârlan, Dorin Lazăr, Paul Kinikinilau, Stelian Burcea, Daniel Carpo, Randall Morrison şi Mădălin Lemnaru să se prezinte la selecţionata Bucharest Wolves. Această decizie a fost luată pentru că jucătorii şi-au dorit să onoreze convocarea, deşi clubul nu era obligat să elibereze rugbyştii.
ADVERSARELE ROMÂNIEI ÎN LIGA MONDIALĂ LA POLO
Naţionala de polo a României va întâlni echipele Ungariei, Greciei şi Slovaciei în preliminariile europene ale Ligii Mondiale, competiţie a cărei câştigătoare va obţine calificarea directă la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro. În Grupa B vor juca Serbia, Rusia, Germania şi Spania, iar în grupa C au fost repartizate Muntenegru, Italia, Croaţia, Turcia şi Franţa. Etapele din grupe sunt programate în 18 noiembrie, 9 decembrie, 20 ianuarie 2015, 17 februarie, 17 martie şi 14 aprilie. Turneul final va avea loc la Bergamo, între 23 şi 28 iunie 2015, Italia fiind direct calificată.
AUSTRIACUL MANFRED STOHL PARTICIPĂ LA RALIUL SIBIULUI
Austriacul Manfred Stohl, fost pilot din Campionatul Mondial de raliuri (WRC), a confirmat participarea la Sibiu Rally Challenge, care se va disputa în weekend. În vârstă de 42 de ani, Stohl a luat startul în peste 125 de etape ale WRC, reuşind să urce de şase ori pe podium în cariera de 17 ani. El va lua startul alături de Tina Monego şi va concura pe un Peugeot 207 S2000. Sibiu Rally Challenge va începe vineri, ora 18.00, când sunt programate parada pe străzile din centrul oraşului şi startul festiv, iar de la ora 20.00 se va da startul pe prima etapă specială, Păltiniş, în nocturnă. Sâmbătă, toată acţiunea se va desfăşura pe Transfăgărăşan, iar duminică, piloţii se vor întrece pe circuitul de rally cross.
FLORIN MERGEA, ÎN OPTIMI LA SHANGHAI
Perechea formată din Florin Mergea și Rohan Bopanna (India) s-a calificat, ieri, în optimile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de la Shanghai (China), dotat cu premii în valoare totală de 6.521.695 de dolari. Cei doi au beneficiat, în primul tur, de abandonul cuplului alcătuit din Fabio Fognini (Italia) și Rajeev Ram (SUA), după ce câştigaseră primul set cu scorul de 6-2, după 19 minute. În optimile de finală, Mergea şi Bopanna vor întâlni perechea formată din Vasek Pospisil (Canada) și Jack Sock (SUA), cap de serie nr. 7, care a fost acceptată direct în această fază a competiţiei. Tot în optimi va intra în concurs şi cuplul Horia Tecău / Jean-Julien Rojer (România / Olanda), cap de serie nr. 8, care va întâlni azi perechea columbiană Juan Sebastian Cabal și Robert Farah. Prezenţa în optimile de finală ale probei de dublu de la Shanghai asigură fiecărei echipe un cec în valoare de 16.110 dolari și 90 de puncte.
ANA BOGDAN, ELIMINATĂ ÎN PRIMUL TUR LA OSAKA
Tenismena Ana Bogdan, venită din calificări şi locul 243 WTA, a ratat, ieri, accederea în turul al doilea al turneului de la Osaka (Japonia), dotat cu premii în valoare totală de 250.000 de dolari. Românca a fost învinsă în primul tur, cu scorul de 6-7 (4/7), 6-2, 6-2, după două ore şi 24 de minute, de Misaki Doi (Japonia, 109 WTA). Pentru performanţa reuşită la Osaka, Ana Bogdan va primi 19 puncte WTA şi un cec în valoare de 1.925 de dolari.
RALUCA-IOANA OLARU, ÎN SFERTURI LA LINZ
Perechea formată din Raluca-Ioana Olaru și Anna Tatişvili (SUA) s-a calificat în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de la Linz (Austria), dotat cu premii în valoare totală de 250.000 de dolari, informează site-ul oficial al competiţiei. Olaru și Tatişvili au învins în primul tur, cu scorul de 7-5, 6-7 (4/7), 10-7, după două ore şi cinci minute, cuplul alcătuit din Iulia Beigelzimer (Ucraina) și Eva Hrdinova (Cehia). În sferturile de finală, Olaru şi Tatişvili vor întâlni învingătoarele partidei dintre perechea cehă Lucie Hradecka și Barbora Zahlavova Strycova, cap de serie nr. 1, şi cuplul britanic Jocelyn Rae și Anna Smith. În schimb, perechea formată din Irina-Camelia Begu și Karin Knapp (Italia) a fost eliminată în primul tur, cu scorul de 6-2, 6-2, de cuplul Mona Barthel (Germania) / Mandy Minella (Luxemburg).
ECHIPA MASCULINĂ DE GIMNASTICĂ A CHINEI, LA AL ŞASELEA TITLU MONDIAL CONSECUTIV
Echipa masculină a Chinei a câştigat al şaselea titlu mondial consecutiv la gimnastică, ieri, la Nanning, cu un punctaj de 273,369. China s-a impus în faţa propriului public la doar 0,1 puncte de Japonia. SUA a ocupat locul 3, cu 270,369 puncte. Nicio naţiune, la masculin sau feminin, nu a reuşit să se impună de şase ori consecutiv la CM. Doar la feminin, URSS a câştigat opt titluri consecutive, dar la Jocurile Olimpice, în perioada 1952-1980. Japonia nu a mai câştigat titlul mondial din 1978. La ultimele trei ediţii s-a clasat pe locul 2. Echipa masculină de gimnastică a României nu a participat la finala de marţi, după ce ocupat locul 12 în calificări.
STAREA DE SĂNĂTATE A LUI MICHAEL SCHUMACHER SE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE
Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism, Jean Todt, a declarat postului RTL că starea de sănătate a fostului pilot de Formula 1 Michael Schumacher se îmbunătăţeşte şi că în scurt timp septuplul campion mondial ar putea duce o viaţă aproape normală, informează motorsport.com. Todt şi Schumacher sunt prieteni de pe vremea când cei doi activau la Ferrari. RTL a precizat că şeful FIA l-a vizitat pe Schumacher la reşedinţa acestuia de pe malul lacului Geneva, cu o săptămână înaintea Marelui Premiu al Japoniei, care a avut loc duminică. La 29 decembrie 2013, Michael Schumacher a fost victima unui accident la schi, în staţiunea franceză Meribel. El a fost transferat la un spital din Grenoble după ce a suferit un traumatism cranian sever şi o hemoragie cerebrală. Până la 16 iunie, Schumacher a fost în comă, fiind transferat pe 18 iunie la o unitate medicală de specialitate din Lausanne, iar pe 9 septembrie a fost externat şi mutat la locuinţa sa din localitatea elveţiană Gland.
FIA A DESCHIS O ANCHETĂ ÎN CAZUL ACCIDENTULUI SUFERIT DE JULES BIANCHI
Preşedintele FIA, Jean Todt, i-a cerut directorului de curse al federaţiei internaţionale, Charlie Whiting, să întocmească, până la Marele Premiu al Rusiei de la Soci, de duminică, un raport amănunţit referitor la circumstanţele accidentului suferit la Suzuka, în timpul Marelui Premiu al Japoniei, de către Jules Bianchi, pilotul echipei Marussia. La rândul său, administratorul drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, a solicitat FIA să facă lumină în acest caz, pentru a se evita repetarea lui. Ecclestone, care nu a fost prezent la Suzuka în weekend-ul trecut, a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat cu Bianchi, precizând că, în cazul în care ar fi să aibă un accident, ar vrea să fie într-o maşină de Formula 1, pentru că monoposturile din Marele Circ sunt cele mai sigure din lume. Jules Bianchi se află internat de duminică la spitalul „Mie” din Yokkaichi, unde a fost operat de urgenţă, pentru îndepărtarea unui hematom cerebral. Luni, părinţii lui au ajuns în Japonia, iar marţi au sosit Nicolas Todt, fiul lui Jean Todt şi managerul sportivului, precum şi profesorul Gerard Saillant, fondatorul Institutului creierului şi al măduvei spinării (ICM) din Paris, care a fost solicitat şi pentru fostul pilot geman Michael Schumacher, după accidentul suferit la schi. Ieri, într-un comunicat emis în numele familiei sportivului şi al medicilor care îl tratează, s-a anunțat faptul că Jules Bianchi a suferit o leziune axonală difuză în urma accidentului de la Suzuka, urmând să rămână la terapie intensivă în spitalul „Mie” din Yokkaichi.
MICHAEL PHELPS, SUSPENDAT ȘASE LUNI
Americanul Michael Phelps, sportivul cel mai titrat din istoria Jocurilor Olimpice, a fost suspendat şase luni de Federaţia Americană de Nataţie, după ce a fost arestat pentru conducere în stare de ebrietate. Suspendarea vine la şase zile după ce Phelps, revenit în 2014 în competiţii după o pauză de doi ani, a fost arestat în Baltimore (Maryland) pentru că a condus în stare de ebrietate şi a depăşit limita de viteză cu peste 50 de kilometri la oră. Michael Phelps, în vârstă de 29 de ani, va putea să se antreneze în continuare la clubul său, dar nu va putea participa în competiţiile naţionale până la 6 martie 2015. De asemenea, Phelps şi Federaţia Americană au ajuns la un acord prin care sportivul nu va participa la Campionatele Mondiale de nataţie de la Kazan, care vor avea loc în perioada 2-9 august 2015. Înotătorul american Michael Phelps a fost reţinut pentru conducere sub influenţa alcoolului şi pentru depăşirea limitei de viteză, la Baltimore (Maryland). Sportivul a fost reţinut, marţi, la ora 1.10, de către Poliţia din Maryland, când conducea un Land Rover cu 135 km/h, deşi limita de viteză era de 72 km/h. Nu este pentru prima oară când campionul cu 22 de medalii olimpice, din care 18 de aur, are probleme cu Poliţia rutieră. În 2004, el a fost arestat pentru conducere în stare de ebrietate şi a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare.
PREMII URIAȘE OFERITE PENTRU CICLIȘTI DE CĂTRE OLEG TINKOFF
Omul de afaceri rus Oleg Tinkoff a declarat că este dispus să ofere un bonus în valoare de un milion de euro pentru cicliştii Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali şi Nairo Quintana, dacă aceştia vor participa în 2015 la toate cele trei mari tururi. „Dacă Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali şi Nairo Quintana sunt de acord să participe la toate cele trei mari tururi (n.r. - Turul Italiei, Turul Franţei şi Turul Spaniei), vor primi de la banca Tinkoff un milion de euro. Fiecare dintre ei va avea un bonus de 250.000 de euro”, a spus Oleg Tinkoff. Rutierul spaniol Alberto Contador, component al echipei Tinkoff Saxo şi câştigător în acest an al Turului Spaniei, a confirmat că va participa la ediţia din 2015 a Turului Italiei, în timp ce columbianul Nairo Quintana (Movistar), care în 2014 s-a impus în Giro, a spus că prioritatea sa pentru anul viitor este Turul Franţei. Ciclistul italian Vincenzo Nibali (Astana), câştigător al Turului Franţei în acest an, şi britanicul Chris Froome (Sky), care s-a impus în 2013 în Marea Buclă, nu şi-au anunţat încă intenţiile pentru anul viitor.
ECHIPA ASTANA S-A AUTOSUSPENDAT DIN TURUL BEIJINGULUI
Echipa Astana a decis să se autosuspende o săptămână, conform regulilor Mişcării pentru un ciclism credibil (MPCC), în urma depistării pozitive a unui al doilea sportiv din efectivul său, în ultimele 12 luni. Această decizie, anunţată, luni, de MPCC, va priva echipa condusă de Alexander Vinokurov de participarea la Turul Beijingului (10-14 octombrie), ultima cursă din calendarul mondial al sezonului, şi la două semiclasice italiene, Turul regiunii Emilia şi Gran Premio Beghelli. „Toată echipa va trebui să se oprească în această perioadă. Această suspendare temporară a activităţii echipei se va face cu luarea tuturor măsurilor corective pe care le va considera utile”, a precizat MPCC. În vara recent încheiată, formaţia kazahă a avut doi sportivi depistaţi pozitiv cu EPO, Valentin Iglinski şi fratele său mai mare, Maxim, care nici nu a mai cerut contraexpertiza pentru controlul pe care l-a efectuat la 1 august. Astana este a treia formaţie care se supune acestei sancţiuni, după Rusvelo şi AG2R, care au avut de asemenea două cazuri de dopaj în efectivul lor, într-o scurtă perioadă trecută. Totodată, spaniolii Alberto Contador, accidentat la genunchiul drept în Turul Lombardiei, şi Alejandro Valverde au anunţat că nu vor participa la Turul Beijingului.
IL GIRO 2015, PREZENTAT LA MILANO
Turul ciclist al Italiei, ediția cu numărul 98, se va desfășura anul viitor în perioada 9-21 mai, de la Sanremo la Milano, pe un traseu în lungime de 3.481,8 km, în 21 de etape, dintre care un contratimp pe echipe, un contratimp individual, cinci de munte înalt, câte șapte de munte mediu și profil plat. O cursă sub semnul echilibrului, în linia ultimilor ani, dar cu mai puține transbordări și doar două zile de pauză. La prezentarea la care au participat nume sonore ale ciclismului actual, precum Contador, Kwiatkowski, Evans, Bouhanni, s-a precizat că traseul va trece și prin Torino, capitala europeană a sportului 2015, și, evident, Milano, leagănul cursei, unde se află și sediul ziarului care a inventat-o, „La Gazzetta dello Sport“, dar unde, în plus, anul viitor va avea loc și Expo 2015.
BADMINTONUL, INCLUS LA JOCURILE PARALIMPICE DE LA TOKYO 2020
Badmintonul va figura pentru prima oară în programul Jocurilor Paralimpice, începând cu ediția Tokyo 2020, după aprobarea venită ieri de la Comitetul Paralimpic Internațional (IPC), organism care a stabilit lista celor 16 discipline care vor fi sigur prezente în programul întrecerilor la Tokyo 2020. În ianuarie 2015 urmează să se anunțe decizia asupra celorlalte opt discipline sportive, ale căror candidaturi sunt studiate în continuare. Cele 16 sporturi acceptate pentru 2020 sunt atletism, tir cu arcul, badminton, boccia, hipism, goalball, powerlifting, canotaj, tir, volei în scaune, natație, tenis de masă, triatlon, baschet în scaune cu rotile și tenis în scaune cu rotile, iar cele opt candidate sunt kaiac-canoe, ciclism, fotbal în 5, judo, taekwondo, yachting și scrimă în scaune cu rotile. Programul Jocurilor Paralimpice poate conține maximum 23 de discipline, dar nu este obligatoriu acest număr. În 2016, la Rio de Janeiro, de pildă, vor fi 22, cu kaiac-canoe și triatlon la debut. IPC a ținut să sublinieze că Uniunea Ciclistă Internațională nu a trimis la timp, în luna iulie, documentarea, făcând acest lucru abia săptămâna trecută, astfel că acest sport nu a putut fi luat în considerare pentru a fi introdus în prima listă, aprobată marți. Primul campion paralimpic al României este Eduard Novak, la ciclism, în 2012, la Londra.