AG A FRF DIN 28 IUNIE VA ANALIZA CONTRACTUL LUI MIRCEA SANDU
Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis, ieri, să supună aprobării Adunării Generale (AG) din 28 iunie contractul lui Mircea Sandu cu federaţia, privind beneficiile acordate în calitate de preşedinte de onoare, cât şi valabilitatea acestui acord, au declarat surse federale. Comitetul Executiv a votat această decizie cu 12 voturi „pentru“ şi o abţinere. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a lansat marţi, într-o conferinţă de presă, o serie de atacuri şi acuzaţii grave la adresa predecesorului său la conducerea federaţiei. Burleanu a precizat atunci că FRF trebuie să cheltuiască anual aproape 500.000 de euro pentru Mircea Sandu, conform contractului încheiat înainte de alegerile din 5 martie, bani care puteau fi folosiţi pentru dezvoltarea fotbalului românesc, nu în beneficiul unei persoane. Pachetul de beneficii al preşedintelui de onoare Mircea Sandu include, printre altele, o rentă anuală de 50.000 de euro, dreptul de a administra un etaj al unui sediu FRF, o limuzină la dispoziţie şi diurnă de 500 de euro/zi pentru deplasări în străinătate. Toate acestea au fost stabilite în cadrul Comitetului Executiv de dinaintea Adunării Generale din 5 martie. În cadrul AG nu a fost prezentat pachetul de beneficii al preşedintelui de onoare al forului, ci doar s-a supus la vot ca Mircea Sandu să deţină această funcţie.
REPREZENTANTELE ROMÂNIEI ÎN CUPELE EUROPENE LA FOTBAL
Ieri a fost trimisă la UEFA lista cu reprezentantele României în Cupele Europene la fotbal. Dinamo Bucureşti, echipă care nu a primit licenţa pentru Cupele Europene, nu va putea participa în UEFA Europa League, urmând să fie înlocuită de cea mai bine clasată echipă cu drept de joc în Europa, CFR Cluj. Formaţiile româneşti care vor evolua în sezonul 2014-2015 al Cupelor Europene sunt Steaua Bucureşti - în turul al doilea preliminar al UEFA Champions League, Astra Giurgiu - în turul al treilea preliminar al UEFA Europa League, Petrolul Ploieşti - în turul al treilea preliminar al UEL şi CFR Cluj - în turul al doilea preliminar al UEL.
FC DINAMO SE MAI POATE ADRESA LA TAS
Comisia de Apel a Administraţiei de licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a respins memoriul echipei FC Dinamo Bucureşti prin care aceasta contesta retragerea licenţei pentru sezonul 2014-2015 al UEFA Europa League, informează frf.ro. Directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a înaintat un raport Comisiei pentru acordarea licenţei cluburilor, în care a propus retragerea dreptului de participare în Cupele Europene, sezonul 2014-2015, al FC Dinamo, club care a cerut intrarea în insolvenţă. Conform legislaţiei UEFA, un club nu poate participa în Cupele Europene în perioada în care se află în insolvenţă. UEFA permite înscrierea cluburilor în competiţiile pe care le organizează după un an de la încheierea acestei proceduri. Formaţia condusă de Flavius Stoican a ocupat locul 4 în clasamentul Ligii 1 la finalul sezonului, loc care îi permite să participe în turul al doilea preliminar al UEL, ediţia 2014-2015. Următoarea echipă în clasament care deţine licenţă pentru Cupele Europene este CFR Cluj. Dinamo se poate adresa la TAS, dar ieri a fost termenul-limită la UEFA de anunţare a reprezentantelor României în Cupele Europene. Tribunalul Bucureşti a stabilit un nou termen, 11 iunie, în dosarul prin care FC Dinamo solicită deschiderea procedurii de insolvenţă, a anunţat, ieri, portalul Ministerului de Justiţie, just.ro.
107 LOVITURI DE LA 11 METRI ACORDATE ÎN SEZONUL 2013-2014 AL LIGII 1
În ediţia 2013-2014 a Ligii 1 la fotbal au fost acordate 107 lovituri de la 11 metri, cu 21 mai puţine faţă de sezonul trecut, iar 79 au fost transformate, adică un procent de 73,8 la sută, informează lpf.ro. De cele mai multe lovituri de pedeapsă au beneficiat Concordia Chiajna şi Dinamo Bucureşti, câte 11, urmate de Steaua Bucureşti şi Petrolul Ploieşti, care au avut câte 10. La polul opus se află Săgeata Năvodari şi Ceahlăul Piatra Neamţ, cu doar două astfel de oportunităţi. Concordia Chiajna a transformat toate loviturile de pedeapsă primite, în timp ce Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj au ratat câte patru penalty-uri. Trei jucători au ratat lovituri de la 11 metri de două ori: Valentin Lemnaru, Nicuşor Stanciu şi Ricardo Cadu. Douăzeci şi trei din 28 de penalty-uri ratate au fost „scoase” de portari, lider fiind Nuno Claro, cu patru lovituri de la 11 m apărate. David Lazar a apărat câte un penalty pentru două echipe în acelaşi sezon, Pandurii Tg. Jiu şi FC Botoşani. Veselovsky, de la Universitatea Cluj, este portarul din Liga 1 care a provocat cele mai multe penalty-uri - cinci. Liviu Antal a punctat şi la acest capitol, golgheterul campionatului fiind jucătorul care a obţinut cele mai multe lovituri de pedeapsă - patru. Dragoş Grigore, Marquinhos şi Liviu Antal au marcat fiecare de câte şase ori de la punctul cu var, cei trei devenind astfel cei mai buni executanţi ai campionatului. Cele mai multe penalty-uri au fost dictate împotriva ultimei clasate, Corona Braşov - 12. Urmează Dinamo şi Universitatea Cluj, ambele cu câte nouă astfel de lovituri de pedeapsă. Cel mai bine la acest capitol au stat Petrolul şi Steaua, penalizate cu câte un singur penalty. Cele mai multe goluri primite din 11 m au înregistrat Universitatea Cluj (9) şi Corona Braşov (8).
FINLANDA A PIERDUT CU LITUANIA
Echipa naţională de fotbal a Finlandei, adversara României în preliminariile Campionatului European din 2016, a fost învinsă ieri, cu 1-0 (Novikovas 41), de reprezentativa Lituaniei, într-un meci din cadrul turneului amical Baltic Cup, care se desfăşoară în Letonia. Selecţionerul Finlandei, Mixu Paatelainen, a folosit următoarea formulă de echipă: Maenpaa - Hurme, Moisander (68 Ojala), Mantyla, Raitala - Eremenko (46 Markkanen), Sparv, Hetemaj - Ring (68 M. Vayrynen), Riski (73 Pohjanpalo), Pukki (46 Forsell). România şi Finlanda fac parte din Grupa F a preliminariilor EURO 2016, alături de Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe.
MALCOLM GLAZER, PROPRIETARUL MANCHESTER UNITED, A ÎNCETAT DIN VIAŢĂ
Malcolm Glazer, proprietarul clubului de fotbal Manchester United, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 85 de ani, a anunţat echipa de fotbal american Tampa Bay Bucaneers, o altă proprietate a sa. „Tampa Bay Buccaneers anunţă cu tristeţe decesul preşedintelui şi proprietarului său, Malcolm Glazer, miercuri dimineaţă, la 85 de ani”, a scris pe site-ul oficial al echipei din NFL. Glazer a preluat echipa Buccaneers în 1995 şi a condus-o la titlul suprem, Super Bowl, în 2002. În 2005, el a achiziţionat Manchester United, iar de la preluare, echipa a câştigat cinci titluri de campioană a Angliei (2007, 2008, 2009, 2011 şi 2013) şi Liga Campionilor, în 2008.
ZARATE VA JUCA LA WEST HAM UNITED
Atacantul argentinian al formaţiei Velez Sarsfield, Mauro Zarate, a semnat un contract pe trei sezoane cu gruparea West Ham United, a anunţat clubul englez pe site-ul oficial. Jucătorul în vârstă de 27 de ani a mai jucat în Anglia, la Birmingham, în 2008, sub formă de împrumut de la echipa Al-Sadd din Qatar. De asemenea, el a mai evoluat la echipele italiene Lazio Roma şi Internazionale Milano. „Dacă mă întrebaţi ce pot aduce echipei, vă răspund că sper să pot aduce goluri”, a declarat Zarate, în primul interviu după ce a semnat cu West Ham.
TAS A REDUS LA ZECE ANI DE SUSPENDARE INTERDICŢIA PE VIAŢĂ A UNUI JUCĂTOR MALTEZ
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a redus sancţiunea fotbalistului maltez Kevin Sammut, implicat într-o tentativă de trucare a unui meci în 2007, de la interdicţie pe viaţă la suspendare pe zece ani, a anunţat UEFA. Jucătorul a fost condamnat iniţial de Comisia de Disciplină a UEFA la zece ani de suspendare, sancţiune transformată în apel, în 2012, la interdicţie pe viaţă. Însă TAS a apreciat că “o interdicţie pe zece ani din orice activitate legată de fotbal este proporţională cu infracţiunea lui Sammut”. Meciul vizat este cel dintre Norvegia şi Malta, scor 4-0, disputat la Oslo, la 2 iunie 2007, în Grupa C de calificare la EURO 2008. Trei din cele patru goluri ale Norvegiei au fost marcate în ultimul sfert de oră, Sammut fiind înlocuit la pauză.
PAULO SOUSA O VA ANTRENA PE FC BASEL
Portughezul Paulo Sousa a fost numit în funcţia de antrenor al echipei FC Basel, multiplă campioană a Elveţiei, cu 17 titluri, ultimele cinci consecutive. În vârstă de 43 de ani, Paulo Sousa, care a câştigat cu Maccabi Tel Aviv campionatul Israelului, a semnat un contract pe trei sezoane cu FC Basel, unde îl înlocuieşte pe Murat Yakin. Tehnicianul în vârstă de 39 de ani şi-a reziliat pe cale amiabilă contractul cu FC Basel, care expira în vara anului 2015.
KRASIMIR BALAKOV PREIA ECHIPA BULGARĂ LITEX LOVECI
Cvadruplă campioană a Bulgariei la fotbal, Litex Loveci l-a numit în postul de antrenor principal pe Krasimir Balakov, care a semnat un contract pe doi ani şi îl va înlocui pe sârbul Miodrag Jesic. Litex a renunţat săptămâna aceasta la Jesic, pe care îl angajase în urmă cu doar două luni. Membru al legendarei echipe naţionale bulgare care cucerea bronzul la CM 1994, Balakov a făcut carieră la VfB Stuttgart (1995-2003), apoi a antrenat echipe ca Grasshopper Zurich, St. Gallen, Hajduk Split şi FC Kaiserslautern. În Bulgaria, a pregătit-o pe Cernomoreţ Burgas între 2008 şi 2010. Litex a terminat campionatul pe locul 3 şi va juca în preliminariile Europa League.
BURAK YILMAZ ŞI-A PRELUNGIT CONTRACTUL CU GALATASARAY
Internaţionalul turc Burak Yilmaz şi-a prelungit cu trei ani, până în 2019, contractul cu echipa Galatasaray Istanbul, a anunţat clubul de pe malul Bosforului. Atacantul turc, în vârstă de 28 de ani, a fost în sezonul trecut al doilea golgheter al Ligii Campionilor şi se afla în vizorul mai multor cluburi importante din Europa. Burak va primi un salariu net de 2,75 milioane de euro în sezonul 2014-15 plus un bonus de 25.000 de euro pe meci jucat, dar şi o creştere salarială de 500.000 de euro pe sezon până în 2019. El şi-a început cariera la Antalyaspor (1994-2006), apoi a jucat la Beşiktaş Istanbul (2006-08), Fenerbahçe Istanbul (2008-09), Eskişehirspor (2009-10) şi Trabzonspor (2010-12). Burak Yilmaz este unul dintre puţinii jucători care au evoluat la toţi cei patru granzi ai Turciei: Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor şi Galatasaray.
TEHNOLOGIE PENTRU LINIA PORŢII ÎN FOTBALUL GERMAN?
Introducerea tehnologiei pentru linia porţii în fotbalul german ar putea fi iarăşi supusă la vot, după ce a fost respinsă, pe 26 martie, de cele 36 de cluburi din primele două divizii, scrie „France Football“. Acest subiect este din nou la ordinea zilei după o fază din finala Cupei Germaniei, câştigată de Bayern Munchen în faţa Borussiei Dortmund cu 2-0, după prelungiri. Arbitrul a greşit grav în minutul 64, când nu a validat golul marcat de Borussia prin Mats Hummels. Mingea trecuse atunci în întregime linia porţii, înainte să fie degajată de fundaşul munchenez Dante.