HALEP, OFICIAL PE LOCUL 4 WTA
Constănţeanca Simona Halep ocupă locul 4 în ierahia jucătoarelor profesioniste de tenis, dată publicităţii ieri, doar americanca Serena Williams, chinezoaica Na Li şi poloneza Agnieszka Radwanska fiind mai bine clasate decât sportiva română. Cu 5.140 de puncte, Halep, care s-a retras, săptămâna trecută, în optimile de finală ale turneului de la Roma, a depăşit-o pe Victoria Azarenka (Belarus), aceasta coborând pe 5, cu 4.741p. Locul 4 pe care îl ocupă Halep reprezintă cea mai bună poziţie pentru o jucătoare din România. Sorana Cîrstea se menţine pe locul 27, cu 1.710p, iar Monica Niculescu a urcat de pe 78 pe 75, cu 785p. Potrivit clasamentului oficial, celelalte jucătoare române ocupă următoarele locuri în Top 200: Alexandra Cadanţu - locul 80, cu 734p (în coborâre de pe 71), Irina-Camelia Begu - locul 88, cu 698p (în menţinere), Alexandra Dulgheru - locul 137, cu 458p (în urcare zece locuri) şi Andreea Mitu - locul 193, cu 312p (în coborâre de pe 191). La dublu, Niculescu a coborât de pe locul 30 pe 33, cu 2.190p, Begu se află pe 66, cu 1.269p, iar Ioana-Raluca Olaru pe 70, cu 1.228p. Primele trei jucătoare din clasamentul WTA de simplu sunt următoarele: 1. Serena Williams (SUA) 11.590p, 2. Na Li (China) 7.540p, 3. Agnieszka Radwanska (Polonia) 6.360p.
TECĂU A COBORÂT NOUĂ LOCURI ÎN CLASAMENTUL ATP
Tenismanul constănţean Horia Tecău a coborât nouă locuri în clasamentul ATP la dublu dat publicităţii ieri. Tecău a ajuns pe locul 29, cu 2.700 puncte, iar Florin Mergea a coborât de pe 48 pe 52, cu 1.321p. La simplu, Victor Hănescu a coborât un loc şi se află pe poziţia 82, cu 646p, fiind cel mai bine situat jucător român în ierarhia ATP. Adrian Ungur a urcat două locuri, până pe 132, cu 435p, iar Marius Copil a urcat tot două locuri, până pe 152, cu 382p. Primii trei locuri la simplu sunt ocupate de următorii tenismeni: 1. Rafael Nadal (Spania) 12.500p, 2. Novak Djokovic (Serbia) 11.850p, 3. Stanislas Wawrinka (Elveţia) 5.830p.
PERECHEA MERGEA / MARX, ELIMINATĂ ÎN PRIMUL TUR LA NISA
Perechea Florin Mergea / Philipp Marx (România / Germania) a ratat, ieri, calificarea în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de la Nisa (Franţa), dotat cu premii în valoare totală de 485.760 de euro. Mergea şi Marx au fost învinşi în primul tur, cu 1-6, 6-3, 10-2, după 59 de minute, de cuplul Mate Pavic / Andre Sa (Croaţia / Brazilia). Pentru participarea la turneul de la Nisa, Mergea şi Marx vor primi un cec în valoare totală de 2.240 de euro.
GIMNASTA LARISA IORDACHE A FOST ALEASĂ “MISS CAMPIONATUL EUROPEAN 2014”
Gimnasta Larisa Iordache a fost aleasă “Miss Campionatul European 2014” la Sofia, unde a cucerit patru medalii, din care trei individuale (aur, argint şi bronz), respectiv una de aur cu echipa României, delegaţia tricoloră având nouă medalii în total. Potrivit anunţului FR Gimnastică, Larisa Iordache a fost aleasă “Miss Campionatul European 2014” de către specialiştii şi ziariştii prezenţi la Sofia, “pentru eleganţa evoluţiilor, pentru prestanţa şi atitudinea din timpul concursului”. Voturi au mai primit şi gimnastele Vanessa Ferrari (Italia), Giulia Steingruber (Elveţia), Claire Martin (Franţa), Aliya Mustafina (Rusia) şi Catherine Lyons (Marea Britanie), dar titlul a fost câştigat de Larisa Iordache. „Sunt surprinsă şi foarte fericită că am primit această recunoaştere. Nu mă aşteptam! Pentru mine, cel mai important lucru a fost concursul. Acum sunt onorată a fi „Miss Campionatul European“ - cât de frumos!”, a spus, la finalul competiţiei, Larisa Iordache. Campionatul European de la Sofia s-a încheiat duminică, România cucerind nouă medalii la junioare şi senioare, din care două de aur, cinci de argint şi două de bronz. Bilanţul României la CE de la Sofia este următorul - la senioare: aur pe echipe şi în finală la sol (Larisa Iordache), argint la bârnă (Larisa Iordache), bronz la sărituri (Larisa Iordache); la junioare: argint la individual-compus şi sărituri (Laura Jurcă), la bârnă şi sol (Andreea Iridon), bronz la echipe.
HANDBALISTUL RAREŞ JURCĂ, CAMPION AL ELVEŢIEI
Handbalistul Rareş Jurcă a câştigat titlul de campion în Elveţia cu echipa sa, Kadetten Schaffhausen. Aceasta a învins duminică seară, în deplasare, formaţia Pfadi Winthertur, cu scorul de 30-29 (16-16), în meciul decisiv, al treilea, al finalei campionatului din Elveţia. Rareş Jurcă a marcat opt goluri, fiind principalul marcator al echipei sale. Kadetten a cucerit astfel al 7-lea titlu din istorie, urmând ca în sezonul viitor să evolueze şi în Liga Campionilor. În vârstă de 31 de ani, Rareş Jurcă a mai cucerit un titlu cu Kadetten, după ce în carieră a mai jucat la Universitatea Cluj, Dinamo Bucureşti, SC Magdeburg, RK Zagreb şi Frisch auf Goppingen.
NAŢIONALA FEMININĂ DE SPADĂ, LOCUL 9 LA CUPA MONDIALĂ
Echipa feminină de spadă a României, formată din Ana-Maria Brînză, Simona Pop, Simona Gherman şi Maria Udrea, a ocupat locul 9 în concursul de Cupă Mondială de la Rio de Janeiro. România a fost învinsă în primul tur de Polonia cu 36-32, după care a obţinut trei victorii în meciurile de clasament, 45-31 cu Estonia, 40-38 cu Suedia şi 42-35 cu Ucraina, şi a terminat pe locul 9. Concursul a fost câştigat de echipa Franţei, după 44-43 în finala cu China. Ana-Maria Brînză ocupase locul 5 în întrecerea individuală de la Rio. Următorul concurs pentru spadasinele noastre va fi etapa de Cupă Mondială de la Havana (Cuba), programată între 23 şi 25 mai.
AUR PENTRU JUNIOARA LARISA FLORIAN ÎN CUPA EUROPEI LA JUDO
Sportiva română Larisa Florian a câştigat medalia de aur în limitele categoriei 52 kg, în Cupa Europei la judo pentru juniori, de la Deva. Larisa Florian a învins-o în ultimul act pe Anastasia Kovalenko (Rusia). La 57 kg, Ştefania Dobre a cucerit medalia de argint, pe treapta a treia a podiumului la această categorie urcând Patricia Petras. În întrecerea masculină, România a obţinut două medalii, una de argint, prin Elmer Szocs (73 kg), şi una de bronz, prin Florin Eduard Selea (55 kg).
PLAY-OFF ÎN NBA
Pacers a câştigat lejer prima partidă a finalei Conferinţei Estice a play-off-ului NBA: Indiana Pacers - Miami Heat 107-96 (1-0 la general). Deşi campioana en titre era cotată cu prima şansă la victorie, lidera conferinţei din sezonul regulat a demonstrat că poate reprezenta un adversar de temut în lupta pentru finala NBA. De la oaspeţi doar Wade (27 de puncte şi James (25p) au evoluat la adevărata valoare, ceilalţi componenţi ai echipei jucând modest. Gazdele l-au avut ca lider al punctelor înscrise pe Paul George (24p), dar toţi ceilalţi titulari au reuşit cel puţin 15 puncte, ceea ce a făcut diferenţa în acest meci! Partida a doua se joacă în această noapte, tot la Indianapolis.
PLAY-OFF ÎN NHL
Campioana en titre a câştigat clar prima partidă a finalei Conferinţei Vestice din play-off-ul NHL: Chicago Blackhawks - LA Kings 3-1 (1-0 la general). Finala din acest an este o reeditare a finalei conferinţei de anul trecut şi - tot ca şi anul trecut - Blackhawks a început cu o victorie pe teren propriu! Gazdele au înscris câte un gol pe repriză şi au părut tot timpul la controlul partidei, chiar dacă oaspeţii au egalat la unu. Meciul al doilea este programat mâine noapte, tot la Chicago.
WILKINSON ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA DIN ACTIVITATE
Rugbystul Jonny Wilkinson, eroul titlului mondial câştigat de Anglia în 2003, a anunţat, ieri, că se va retrage la finalul sezonului, după cele două finale cu Toulon, în Top 14 şi Cupa Europei. „Vreau să-mi anunţ oficial retragerea ca jucător de rugby. Nu este deloc momentul să ne concentrăm pe retragerea mea, deoarece aş dori să-mi focalizez energia pe ultimele două meciuri ale sezonului“, a declarat jucătorul cu 91 de selecţii în naţionala Angliei, care va împlini duminică 35 de ani. Ultimele sale două meciuri vor fi finala Cupei Europei, sâmbătă, la Cardiff, cu Saracens, şi finala Top 14, la 31 mai, cu formaţia Castres, pe „Stade de France“. Legendă a rugby-ului, el s-a retras din naţionala Angliei după Cupa Mondială din 2011. În 91 de selecţii, el a marcat 1.246 puncte, fiind al doilea cel mai bun marcator din istoria rugby-ului după neo-zeelandezul Daniel Carter (1.442). Erou al titlului mondial din 2003, el s-a confruntat cu o serie de accidentări înainte de a se relansa la Toulon, în 2009. Cu Toulon, el a câştigat deja Cupa Europei anul trecut şi a ajuns în finala Top 14 în 2012 şi 2013.
AZARENKA NU VA PARTICIPA LA ROLAND GARROS
Jucătoarea de tenis din Belarus Victoria Azarenka, fost nr. 1 mondial, în prezent locul 5, a anunţat că nu va participa la turneul de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului, care începe la finalul acestei luni. „Din păcate, nu voi putea evolua la Roland Garros în acest an. Muncesc mult pentru a mă recupera şi a reveni pe teren”, a scris Azarenka pe Twitter. Victoria Azarenka nu a mai evoluat de aproximativ două luni, din cauza unei accidentări la piciorul stâng.
DJOKOVIC L-A ÎNVINS PE NADAL ÎN FINALA DE LA ROMA
Numărul 2 mondial, Novak Djokovic, a câştigat turneul ATP Masters 1000 de la Roma, după ce l-a învins în finala desfăşurată duminică pe liderul ATP, spaniolul Rafael Nadal, scor 4-6, 6-3, 6-3. Sârbul s-a impus pentru a treia oară la Foro Italico, după 2008 şi 2011, şi pentru a 19-a oară într-un turneu din seria Masters. Partida a durat două ore şi 19 minute. Spaniolul conduce în ceea ce priveşte întâlnirile directe cu 22-19, dar aceasta a fost a patra victorie consecutivă a lui Djokovic. Nadal a suferit a treia înfrângere pe zgură în acest sezon, după cele de la Monte Carlo (în faţa lui David Ferrer) şi Barcelona (învins de Nicolas Almagro). Din 2004 nu a mai pierdut spaniolul atât de multe meciuri într-un singur sezon pe suprafaţa sa preferată.
CADEL EVANS ÎŞI PĂSTREAZĂ TRICOUL ROZ ÎN IL GIRO
Etapa a 9-a a Turului ciclist al Italiei, desfăşurată duminică, între Lugo şi Sestola (172 km), a fost câştigată de olandezul Pieter Weening (Orica), în timp ce tricoul roz a rămas în posesia australianului Cadel Evans (BMC). Weening l-a depăşit la sprint pe colegul său de evadare, italianul Davide Malacarne (Europcar), în timp ce italianul Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), plecat târziu în urmărirea celor doi, a sosit al treilea, la 42 de secunde. Plutonul favoriţilor, avându-l şi pe Cadel Evans în componenţă, a sosit după un minut şi 18 secunde. Australianul este urmat la 1,10 de columbianul Rigoberto Uran (Omega Pharma) şi la 1,20 de polonezul Rafal Majka (Tinkoff), în timp ce Pozzovivo, graţie evoluţiei de duminică, a urcat pe locul 4, la doar 1,31. Ieri a fost zi de pauză, cursa programând azi etapa a 10-a, de plat, între Modena şi Salsomaggiore Terme, lungă de 184 km.
A APĂRUT DOPAJUL CU XENON ŞI ARGON!
Agenţia Mondială Antidoping (AMA) a introdus cu efect imediat pe lista substanţelor interzise gazele xenon şi argon, care pot ameliora performanţele sportivilor, a anunţat preşedintele AMA, Craig Reedie. Decizia de a trece aceste gaze pe lista substanţelor dopante era aşteptată, după ce AMA a fost sesizată de această problemă după JO 2014 de la Soci, unde sportivii ruşi au fost suspectaţi că au utilizat aceste gaze pentru îmbunătăţirea performanţelor.
PATINATOAREA MAO ASADA IA UN AN DE PAUZĂ
Sportiva japoneză Mao Asada, triplă campioană mondială la patinaj artistic, a decis să facă o pauză de un an în carieră, pentru a se recupera din punct de vedere fizic şi pentru a se decide asupra viitorului său. „Îmi iau un an de pauză pentru a mă gândi liniştită la următorul meu obiectiv. Nu ştiu ce-mi rezervă viitorul şi vreau să iau lucrurile aşa cum vin. Nu sunt decisă dacă voi concura în continuare sau mă voi retrage”, a declarat patinatoarea japoneză, în vârstă de 23 de ani. Vicecampioană olimpică la Vancouver (2010), Asada a ocupat locul 6 la Jocurile Olimpice de la Soci, în februarie, iar o lună mai târziu a obţinut al treilea titlu mondial (după cele din 2008 şi 2010).
FOSTUL CAMPION MONDIAL DE FORMULA 1 JACK BRABHAM A ÎNCETAT DIN VIAŢĂ LA 88 DE ANI
Fostul campion mondial australian la Formula 1 Jack Brabham a încetat din viaţă la 88 de ani, după o lungă boală, au anunţat familia fostului pilot şi federaţia locală de automobilism. „Este o zi tristă pentru noi toţi. Tatăl meu a murit acasă, în această dimineaţă, la 88 de ani. El a avut o viaţă incredibilă, şi-a îndeplinit mai multe vise ca oricine”, a declarat David Brabham, unul dintre cei trei fii ai lui Jack Brabham. Fostul campion a murit din cauza unei boli la ficat, a precizat un responsabil al AGPC (Australian Grand Prix Corporation). Pilotul australian a câştigat titlul mondial de trei ori, în 1959 şi 1960 cu echipa Cooper şi în 1966 cu un monopost al propriei sale echipe. În 1959, el a rămas fără carburant la Grand Prix-ul SUA, dar a reuşit să împingă monopostul său Cooper Climax până după linia de sosire şi astfel să ocupe locul 4, ce i-a permis să câştige titlul de campion mondial, o premieră pentru un australian. „Monopostul meu nu mai avea carburant şi mai erau circa 800 de metri până la sosire. Nu puteam face nimic altceva decât să-l împing. Dacă m-ar fi ajutat cineva, aş fi fost descalificat. A fost o imensă bucurie să descopăr, când eram întins la pământ, epuizat, că am câştigat titlul. A fost fantastic”, povestea Jack Brabham. Şapte ani mai târziu, el a devenit primul pilot care câştigă un titlu mondial la monopostul propriei echipe, Brabham BT19. El a câştigat şi titlul la constructori în acel an şi din nou anul următor. În total, acest pilot legendar a participat la 126 Grand Prix-uri, în perioada 1955 - 1970, obţinând 14 victorii, 31 de poziţii pe podium şi 13 pole-position.