Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 30 Aprilie 2014 / 00:00 1004 accesări

CVM TOMIS ÎŞI VA APĂRA TITLUL LA JUNIORI LA CONSTANŢA

Marţi, la Bucureşti, au fost stabilite localităţile care vor găzdui turneele finale ale Campionatelor Naţionale rezervate cadeţilor (jucători născuţi în 1997 şi mai mici) şi juniorilor (jucători născuţi în 1995 şi mai mici), la ambele categorii de vârstă campioană naţională en titre fiind formaţia Club Volei Municipal Tomis Constanţa. Întrecerea cadeţilor va avea loc la Baia Mare, în perioada 7-11 mai, CVM Tomis urmând să joace în Seria a II-a, alături de formaţiile CSŞ Nicu Gane Fălticeni, CSŞ Topliţa şi CSŞ 2 Baia Mare. Turneul juniorilor se va desfăşura în Sala Sporturilor din Constanţa, în perioada 14-18 mai. În turneul final rezervat junioarelor, care se va desfăşura la Bucureşti, tot în perioada 14-18 mai, va evolua şi echipa SLEN 90 Cernavodă.

DA1 LA VOLEI FEMININ

Miercuri sunt programate ultimele două meciuri din Divizia A1 la volei feminin, ediţia 2013-2014. Ambele dispute din turneul locurilor 5-8 vor fi decise de întâlnirea... decisivă! Iată programul acestora - finala pentru locurile 5-6, meciul 5 (se joacă în sistemul „cel mai bun din cinci partide”): CSM Tîrgovişte - CSM Bucureşti, 2-2 scor general (ora 18.00, în direct la Digi Sport 3); finala pentru locurile 7-8, meciul 3 (se joacă în sistemul „cel mai bun din trei partide”): Unic Piatra Neamţ - CSM Lugoj, 1-1 scor general (ora 18.00).

MEDALII CONSTĂNŢENE LA CUPA “NADIA COMĂNECI”

Săptămâna trecută, la Oneşti, s-a desfăşurat Cupa “Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, întrecere rezervată junioarelor. Sportivele de la CS Farul au avut o prestaţie bună, adjudecându-şi cinci medalii. Astfel, în concursul pe echipe la juniori 3 nivel 1, clubul constănţean a avut două reprezentante: CS Farul 1 (în componenţa Alexandra Tănase, Anamaria Ţuţuianu, Corina Petre şi Luiza Petre) a terminat pe ultima treaptă a podiumului, în timp ce CS Farul 2 (în componenţa Adela Pătraşcu, Delia Constantinescu, Melisa Osman şi Alexia Cojan) s-a clasat pe locul 5. Tot la juniori 3 nivel 1, Luiza Popa a încheiat pe locul secund şi a câştigat finala de la sol, iar Adela Pătraşcu s-a impus în finala la bârnă. La juniori 3 nivel 2, Ioana Stănciulescu a cucerit medalia de argint la individual compus, a câştigat finala de la bârnă şi s-a clasat pe locul 4 în finala de la sol, în timp ce Silvia Sfiringu a terminat pe locul 4 în finala de la bârnă. Sportivele constănţene sunt antrenate de Camelia Voinea, Florin Uzum, Olimpia Fleşaru, respectiv Clemenţa Garabet, Carmen Traicu şi Alina Drăgan.

GEORGIAN OPRESCU, CAMPION NAŢIONAL LA FITNESS

La Iaşi a avut Campionatul Naţional de culturism rezervat juniorilor, competiţie la care CS Farul Constanţa a avut trei reprezentanţi, pregătiţi de Cristian Mihăilescu. Cea mai bună performanţă a fost obţinută de Georgian Oprescu, care a câştigat titlul naţional la fitness juniori 1. În schimb, Andrei Lucian a încheiat pe locul 5 la culturism 70 kg juniori 1, în timp ce Sergiu Mocanu s-a clasat pe locul 7 la body building clasic juniori 1.

IONUŢ BRÂNZĂ, COOPTAT ÎN LOTUL NAŢIONAL DE JUNIORI LA CANOTAJ

Timp de două zile, la Snagov, s-a desfăşurat concursul naţional individual de canotaj pentru juniori 1, considerat criteriu de selecţie pentru loturile naţionale ale României. Clasat pe locul 20, Ionuţ Brânză a fost cooptat în lotul naţional de juniori în vederea pregătirii pentru Campionatele Europene şi Mondiale. În schimb, Gicu Sava a încheiat doar pe locul 28 şi va rămâne la Centrul Olimpic de la Năvodari.

CSM ORADEA, PENTRU A OPTA OARĂ CAMPIOANĂ NAŢIONALĂ LA POLO MASCULIN

CSM Oradea a câştigat al optulea său titlu naţional consecutiv, după ce a învins-o pe Steaua Bucureşti cu 11-8 (2-2, 2-2, 5-2, 2-2), luni seară, în Bazinul “Steaua” din Capitală, în al treilea meci al finalei Superligii Naţionale de polo masculin. Orădenii, victorioşi în primele două partide de pe teren propriu, cu 9-6 şi 11-7, s-au impus cu 3-0 la general. Omul finalei a fost Tibi Negrean, cu şase goluri marcate pentru campioni. Orădenii au sărbătorit titlul aruncându-l în bazin pe antrenorul lor, Dorin Costrăş! CSM va evolua şi în sezonul viitor în Liga Campionilor, competiţie în care anul acesta s-a calificat, în premieră, în faza grupelor principale.

BEGU ŞI HĂNESCU, ÎN TURUL SECUND LA PORTUGAL OPEN

Irina-Camelia Begu, locul 117 WTA, jucătoare venită din calificări, a învins-o marţi, cu 6-1, 7-6 (7/5), pe sportiva japoneză Kurumi Nara, locul 45 WTA, într-un meci care a durat o oră şi 55 de minute, în primul tur al Portugal Open, turneu dotat cu premii în valoare de 250.000 de dolari. Begu şi-a asigurat astfel un cec de 2.669 de euro şi 48 de puncte WTA. Viitoarea ei adversară va fi jucătoarea Kaia Kanepi din Estonia, locul 23 WTA şi cap de serie nr. 5. În schimb, Alexandra Cadanţu, locul 74 WTA, a pierdut marţi, cu 2-6, 6-4, 1-6, în faţa italiencei Roberta Vinci, locul 20 WTA şi cap de serie nr. 4, după un meci care a durat aproape două ore, în primul tur al turneului de la Oeiras (Portugalia). Cadanţu va primi un punct WTA şi un cec în valoare de 1.552 de euro pentru prezenţa pe tabloul principal. În turneul masculin din Portugalia, dotat cu premii în valoare totală de 426.605 de euro, Victor Hănescu, locul 93 ATP, l-a învins în primul tur, marţi, cu 6-3, 4-6, 6-4, pe moldoveanul Radu Albot, locul 178, jucător venit din calificări, într-un meci care a durat două ore şi şase minute. În faza următoare, Hănescu va juca împotriva spaniolului Pablo Carreno Busta, locul 60 ATP. Calificarea în turul secund este recompensată cu 20 de puncte ATP şi un cec în valoare de 7.405 euro. Albot l-a eliminat în ultimul tur al calificărilor, cu 6-1, 6-3, pe Victor Crivoi, locul 235 ATP.

2,14 MILIOANE DE EURO PENTRU ÎNVINGĂTORI LA WIMBLEDON

Sumele acordate jucătorilor la ediţia 2014 a turneului de Grand Slam de la Wimbledon vor creşte cu 10,8 la sută, urmând să ajungă la 30,43 milioane de euro, în timp ce învingătorii la simplu masculin şi feminin vor primi câte 2,14 milioane de euro, au anunţat, marţi, organizatorii. Premiile cresc astfel cu 3 milioane de euro în raport cu 2013. Această sporire ajunge chiar la 12,5 la sută pentru 88 la sută dintre jucătorii care sunt eliminaţi în primele trei tururi. Campionii la masculin şi feminin vor primi fiecare câte 2,14 milioane de euro, o creştere de 10 la sută. În acest an, capii de serie vor fi anunţaţi la 18 iunie, iar tragerea la sorţi va avea loc la 20 iunie.

GDF SUEZ, PARTENER AL TURNEULUI DE LA ROLAND GARROS

GDF Suez a devenit partener oficial al turneului de tenis de Mare Şlem de la Roland Garros, pe o perioadă de cinci ani. Deja partener al tenisului feminin şi al Federaţiei Franceze de Tenis (FFT) de 22 de ani, producătorul francez de electricitate şi gaz a renunţat la turneul WTA organizat în fiecare an la Paris-Coubertin şi delocalizat la Toulouse începând din 2015. Cu acest nou parteneriat, a cărui valoare nu a fost precizată, GDF Suez doreşte să-şi confirme „angajamentul în disciplina sportivă, dându-i totodată o nouă dimensiune internaţională”, se arată în comunicatul oferit presei.

SEMIFINALELE LIGII CAMPIONILOR LA HANDBAL MASCULIN

În urma tragerii la sorţi efectuate marţi, la Koln, semifinalele Final Four-ului Ligii Campionilor la handbal masculin se vor desfăşura după următorul program - sâmbătă, 31 mai: FC Barcelona - HG Flensburg-Handewitt (ora 16.15) şi MKB Veszprem - THW Kiel (ora 19.00); duminică, 1 iunie: finala mică - ora 16.15; finala mare - ora 19.00. Final Four-ul Ligii Campionilor se va desfăşura pentru al cincilea an consecutiv în “Lanxess Arena” din Koln, cu o capacitate de 19.500 locuri. Cu ocazia acestor partide, organizatorii au anunţat că la casele de bilete vor fi puse în vânzare tichetele pentru ediţia de anul viitor a Final Four-ului Ligii Campionilor, care va avea loc tot la Koln, la 30 şi 31 mai 2015.

SAVEHOF VA JUCA PE TEREN PROPRIU RETURUL FINALEI CUPEI CHALLENGE

Eliminată încă din faza optimilor de finală ale campionatului suedez, IK Savehof are posibilitatea de a-şi trece un trofeu în palmares în acest sezon. În urma tragerii la sorţi efectuate marţi, la Viena, formaţia suedeză va găzdui, la 24 sau 25 mai, manşa retur a finalei Cupei Challenge, împotriva echipei Metaloplastika Sabac (Serbia). Manşa tur se va disputa în Serbia, la 17 sau 18 mai. De menţionat că echipa din Serbia are în palmares două trofee ale Cupei Campionilor (predecesoarea Ligii Campionilor), cucerite în 1985 şi 1986.

PATRU ZILE DE COMEMORARE LA IMOLA, LA 20 DE ANI DE LA MOARTEA LUI SENNA

Pe circuitul de la Imola sunt programate, în această săptămână, patru zile de comemorare, la 20 de ani de la moartea tragică a pilotului brazilian Ayrton Senna, survenită la 1 mai 1994, în timpul Marelui Premiu de F1 al statului San Marino, dar şi a austriacului Roland Ratzenberg, înregistrată cu o zi înainte. Numeroşi sportivi şi personalităţi din Marele Circ şi-au anunţat prezenţa, scuderia Ferrari confirmând participarea campionilor mondiali Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen. Comemorarea celor doi sportivi va avea loc la Imola de joi până duminică. Circuitul îşi va deschide porţile joi, iar fanii vor putea efectua tururi de pistă cu maşinile sau motocicletele personale, sau la bordul unui Supercar. Vor fi organizate curse de karting, dar şi o cursă de ciclism. În zona boxelor, vizitatorii vor găsi simulatoare de pilotaj şi pot participa la concursuri de modele radiocomandate şi de maşini cu pedale pentru copii. Muzeul “Checco Costa” va fi inaugurat oficial joi şi în cadrul său vor fi expuse toate maşinile ce i-au aparţinut pilotului brazilian. Totodată, conferinţe şi proiecţii de filme vor fi organizate în toate cele patru zile la centrul de presă al circuitului. În virajul Tamburello, unde Ayrton Senna şi-a pierdut viaţa, se va afla un loc de meditaţie.

PLAY-OFF ÎN NBA

Campioana en titre - Miami Heat - este prima echipă calificată în turul al doilea al play-off-ului NBA, după patru victorii clare cu Bobcats. Spurs a recuperat înfrângerea suferită pe teren propriu şi acum are prima şansă la calificare. Situaţie grea pentru favorita nr. 1 din Eastern Conference, Pacers pierzând acasă cu Hawks, fiind acum la un pas de eliminare. Rezultate din play-off-ul NBA: Charlotte Bobcats - Miami Heat 98-109 (0-4 la general), Indiana Pacers - Atlanta Hawks 97-107 (2-3 la general) şi Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 89-93 (2-2 la general).

PLAY-OFF ÎN NHL

Marea favorită la câştigarea trofeului din acest an - Pittsburgh Penguins - s-a calificat în turul al doilea al play-off-ului după o victorie clară la Columbus. După ce a fost condusă cu 3-0, Kings a revenit senzaţional - cu trei victorii consecutive - şi acum va încerca să câştige meciul decisiv, de la San Jose, şi să devină doar a patra echipă din istoria NHL care întoarce un scor de 0-3! Rezultate din play-off-ul NHL: Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 3-4 (2-4 la general), Minnesota Wild - Colorado Avalanche 5-2 (3-3 la general) şi LA Kings - San Jose Sharks 4-1 (3-3 la general).

FINALELE CUPELOR EUROPENE LA RUGBY

La sfârşitul săptămânii trecute s-au stabilit finalistele Cupelor Europene la rugby, ediţia 2013-2014. Echipa engleză Saracens şi formaţia franceză Toulon se vor înfrunta în finala Heineken Cup, la 24 mai, pe “Millennium Stadium” din Cardiff. Pentru finala Cupei Challenge, programată o zi mai devreme, tot la Cardiff, dar pe “Arms Park”, s-au calificat două formaţii din Anglia, Northampton şi Bath.

PREGĂTIRILE PENTRU JO DE LA RIO, CELE MAI PROASTE DIN ISTORIE

Vicepreşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, John Coates, a declarat că forul este foarte îngrijorat în privinţa Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, după cele mai proaste pregătiri din istorie, informează „The Telegraph“. Coates a menţionat că Rio nu este gata în multe, multe privinţe, dar că este prea greu pentru a se găsi o alternativă la găzduirea Jocurilor Olimpice. Într-o mustrare usturătoare la adresa organizatorilor jocurilor, dar şi a politicienilor brazilieni, Coates a declarat că pregătirile sunt cu mult în urma programului, iar CIO a fost obligată să ia o decizie fără precedent, aceea de a aduce un manager de proiect pentru a accelera procesul de construire a arenelor. Coates a mai spus că a făcut şase vizite la Rio, iar situaţia este mai rea decât la Atena în 2004, când oraşul grec a fost aproape de a i se lua dreptul de organizare a jocurilor din cauza întârzierilor masive. „CIO a luat lucrurile în propriile mâini. Este fără precedent pentru CIO, dar nu există un plan de rezervă. Vom merge la Rio. Am devenit foarte îngrijoraţi. Ei nu sunt gata în multe, multe privinţe. Jocurile trebuie să aibă loc. Nu putem renunţa la asta. La Atena aveam de a face cu un guvern şi un oraş. Aici, sunt trei. Coordonarea este mică între guvernul federal, cel statal şi oraş, care este responsabil de construcţii”, a adăugat Coates. Vorbind la un forum olimpic ţinut la Sydney, Coates a precizat că situaţia este critică, cu multe construcţii ale arenelor neîncepute, dar şi cu întârzieri importante la proiectele de infrastructură, în timp ce oraşul se confruntă cu mari probleme sociale. Un alt for internaţional, FIFA, a criticat, de asemenea, întârzierile la stadioane şi infrastructura pentru turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia, programat în perioada 12 iunie - 13 iulie 2014. JO de la Rio de Janeiro vor începe la 5 august 2016 şi sunt primele care se desfăşoară în America de Sud.

HOCHEIST LETON, SUSPENDAT 18 LUNI PENTRU DOPAJ

Vitalijs Pavlovs, unul dintre cei doi jucători din naţionala de hochei pe gheaţă a Letoniei depistaţi pozitiv la Jocurile Olimpice de la Soci, a fost suspendat pentru o perioadă de 18 luni, până la 30 octombrie 2015, a anunţat, marţi, federaţia internaţională. Pavlovs a fost depistat pozitiv cu un stimulent interzis în competiţii, metilhexanamină, cu ocazia partidei din sferturile de finală, pierdută de Letonia în faţa Canadei, la 19 februarie, fiind exclus de la Jocuri de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Eventuala suspendare în cazul său urma să fie pronunţată de Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (FIHG). Vineri, la două luni de la finalul JO, CIO a anunţat că un al doilea hocheist leton, Ralfs Freibergs, a fost controlat pozitiv la acelaşi meci, însă cu un steroid anabolizant. El a fost descalificat din palmaresul olimpic şi exclus retroactiv din cadrul Jocurilor. FIHG a precizat că Freibergs a fost suspendat provizoriu până când cazul său va fi analizat de Comisia de Disciplină a forului, cea care a dictat sancţiunea şi pentru Pavlovs, jucător ce nu va putea participa la Campionatul Mondial de la Minsk, programat în perioada 9-25 mai. În cazul lui Vitalijs Pavlovs, Comisia de Disciplină a FIHG a stabilit că jucătorul poate beneficia de o reducere de şase luni faţă de cei doi ani de suspendare prevăzuţi de Codul Mondial Antidoping în cazul unui test pozitiv cu un stimulent. Letonul a recunoscut că el a luat tot sezonul suplimente alimentare produse în ţara sa, la recomandarea medicului echipei sale de club, Dinamo Riga, fără a şti ce conţineau. Comisia a estimat că jucătorul „a acţionat cu neglijenţă, fără să verifice calitatea produselor pe care le-a consumat”, deşi cunoştea faptul că „astfel de preparate nu pot fi niciodată considerate a fi sigure”. Suspendarea jucătorului începe la 1 mai şi durează până la 30 octombrie 2015.

ATLETA RUSĂ LILIA ŞOBUKOVA A FOST SUSPENDATĂ DOI ANI PENTRU DOPAJ

Atleta rusă Lilia Şobukova, de trei ori câştigătoare a maratonului de la Chicago (2009, 2010 şi 2011), a fost suspendată doi ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, Federaţia Rusă de Atletism. Conform sursei citate, paşaportul biologic al sportivei prezintă curbe hematologice anormale. Suspendarea a început din 24 ianuarie 2013, iar toate victoriile şi recordurile atletei au fost retrase începând cu data de 9 octombrie 2009. Specialistă pe distanţe lungi, Şobukova, în vârstă de 36 de ani, a mai câştigat maratonul de la Londra în 2010 şi era deţinătoarea recordurilor europene în probele de 5.000 m şi 3.000 m în sală.

ŞI CAMPIOANA EUROPEANĂ LA 200 DE METRI, UCRAINEANCA MARIA RYEMYEN, SUSPENDATĂ DOI ANI PENTRU DOPAJ

Campioana europeană din 2012 în proba de 200 de metri, ucraineanca Maria Ryemyen, a fost suspendată pentru doi ani, după ce a fost testată pozitiv la un control desfăşurat în afara competiţiei, la 10 ianuarie, potrivit celei mai recente liste publicate de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF). Ucraineanca în vârstă de 26 de ani va fi suspendată până la 2 martie 2016, a anunţat IAAF. Forul internaţional nu a dezvăluit produsul cu care s-a dopat Ryemyen. Ea a terminat pe locul 2 în proba de 60 m din cadrul Campionatelor Europene de sală de la Goteborg, din 2013, după bulgăroaica Tezdjan Naimova, care a fost descalificată pentru dopaj şi suspendată pe viaţă. Maria Ryemyen mai are în palmares o medalie olimpică de bronz la Londra - 2012, un bronz mondial în 2011 şi o medalie de aur europeană în 2010, toate obţinute în proba de ştafetă 4x100 m. Totodată, atleta marocană Mariem Alaoui Selsouli (29 de ani), vicecampioană mondială de sală la 1.500 m în 2012, a fost suspendată pentru opt ani, până la 24 iulie 2020. Ea a fost testată pozitiv la un concurs ţinut în iulie 2012, la Paris Saint-Denis, şi privată de participarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Aceasta a fost cea de-a doua suspendare pentru dopaj a lui Selsouli, după cea din perioada 2009-2011.

SFERTURI DE FINALĂ LA CM DE SNOOKER

La Teatrul „Crucible” din Sheffield au debutat, marţi, sferturile de finală ale Campionatului Mondial de snooker, care au loc în sistemul „cel mai bun din 25 de frame-uri”. Ultimele două dispute din optimi, încheiate luni seară, au fost Shaun Murphy - Marco Fu 13-8 şi Judd Trump - Ryan Day 13-7. Iată cum arată scorurile parţiale ale întâlnirilor din sferturi după primele sesiuni: Ronnie O’Sullivan (cap de serie nr. 1) - Shaun Murphy (9) 6-2 (Ronnie a revenit de la 0-2!); Barry Hawkins (5) - Dominic Dale 6-2; Mark Selby (3) - Alan McManus 4-3; Judd Trump (7) - Neil Robertson (2) 5-2. Sferturile de finală se încheie miercuri seară, semifinalele sunt programate joi, vineri şi sâmbătă, iar finala va avea loc duminică şi luni.



12