“STEJARII”, VICTORIE CLARĂ CU PORTUGALIA
Naţionala de rugby a României a câştigat, scor 24-0 (16-0), partida disputată sâmbătă, la Cluj-Napoca, împotriva Portugaliei, în Cupa Europeană a Naţiunilor. În urma acestui succes, “stejarii” au făcut un pas important spre calificarea la Campionatul Mondial din 2015. Punctele României au fost reuşite de Rădoi şi Gal - câte un eseu şi de Florin Vlaicu (RCJ Farul Constanţa) - patru lovituri de pedeapsă şi o transformare. În celelalte partide din CEN disputate în această etapă s-au înregistrat următoarele rezultate: Georgia - Belgia 35-0, Spania - Rusia 25-28. Clasament: 1. Georgia 24p, 2. România 23p, 3. Rusia 18p, 4. Portugalia 7p, 5. Spania 6p, 6. Belgia 5p. Primele două clasate obţin calificarea direct la CM, în timp ce formaţia clasată pe locul 3 va disputa un meci de baraj. În etapa următoare a competiţiei, România va întâlni sâmbătă, în deplasare, la Krasnodar, Rusia, într-un meci foarte important în economia clasamentului final.
LN DE HANDBAL FEMININ
Rezultate înregistrate în etapa a 15-a a Ligii Naţionale de handbal feminin: CSM Ploieşti - CSM Bucureşti 28-27, HCM Rm. Vâlcea - HCM Roman 23-27, HCM Baia Mare - CSM Cetate Deva 31-22. Partida Dunărea Brăila - Corona Braşov va avea loc astăzi, de la ora 18.00 (în direct la Digi Sport 3), iar meciul CSU Neptun Constanţa - HC Zalău se va desfăşura marţi, de la ora 17.00, în Sala Sporturilor din Constanţa. Prima partidă din această etapă s-a disputat miercuri: U. Jolidon Cluj - SCM Craiova 33-22. Clasament: 1. HCM Baia Mare 42p, 2. Corona Braşov 34p, 3. HCM Roman 28p, 4. U. Jolidon Cluj 27p, 5. Dunărea Brăila 25p, 6. HC Zalău 24p, 7. CSM Bucureşti 19p, 8. Cetate Deva 18p, 9. SCM Craiova 15p, 10. CSU NEPTUN CONSTANŢA 10p (golaveraj: 316-371), 11. CSM Ploieşti 10p (354-441), 12. HCM Rm. Vâlcea 2p.
JOLIDON CLUJ, VICTORIE ÎN CUPA EHF LA HANDBAL FEMININ
Echipa de handbal feminin U. Jolidon Cluj a învins ieri, în deplasare, formaţia turcă Cankaya Anka Spor, cu scorul de 34-22 (15-10), în manşa tur din optimile de finală ale Cupei EHF. „A fost un meci frumos, în care au fost folosite toate jucătoarele, iar în repriza secundă au jucat cele mai tinere din lot. Am avut condiţii excelente, de la cazare şi până la sala de joc, ceea ce trebuie remarcat. Suntem bucuroşi de victorie şi ne gândim la meciul retur, care sperăm că va însemna încă o victorie, pe teren propriu, şi calificarea în sferturile de finală ale Cupei EHF“, a declarat, la finalul partidei din Turcia, Olga Stanciu, director executiv al Jolidon. Manşa retur din optimile de finală ale Cupei EHF va avea loc în 9 februarie, pe terenul formaţiei clujene. Câştigătoarea dublei manşe se va califica în sferturile de finală ale Cupei EHF.
HĂNESCU ŞI TECĂU VOR JUCA ÎN TURNEUL ATP DE LA ZAGREB
Tenismenii români Victor Hănescu, la simplu, şi Horia Tecău, la dublu, vor participa la turneul ATP de la Zagreb, dotat cu premii totale de 426.605 euro, care începe astăzi în capitala Croaţiei. Hănescu (32 de ani, 72 ATP) va juca în manşa inaugurală cu Andrei Golubev (Kazahstan, 26 de ani, nr. 88 ATP). Cei doi sunt la egalitate în meciurile directe, după ce Golubev s-a impus în 2008, în semifinalele turneului de la Sankt Petersburg, cu 6-3, 6-0, iar Victor a câştigat în 2011, în primul tur la Barcelona, cu 6-3, 6-2. Constănţeanul Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer sunt favoriţii nr. 2 în proba de dublu, unde vor înfrunta în primul tur cuplul german Benjamin Becker / Daniel Brands.
ALINA ROTARU, LOCUL SECUND LA KARLSRUHE
Atleta română Alina Rotaru s-a clasat pe locul al doilea, sâmbătă, în proba de săritura în lungime din cadrul reuniunii în sală de la Karlsruhe (germania). Rotaru a ocupat poziţia secundă, cu o săritură de 6,61 m. Proba a fost câştigată de Eloyse Lesueur (Franţa), cu 6,67 m.
O VICTORIE ŞI UN EŞEC PENTRU ECHIPELE NOASTRE DIN LIGA MOL
HSC Miercurea Ciuc a surclasat formaţia maghiară Ujpest TE cu scorul de 6-1 (2-1, 1-0, 3-0), vineri seară, pe Patinoarul „Vakar Lajos“, într-un meci din Liga MOL la hochei pe gheaţă. Sâmbătă, ASC Corona Braşov a pierdut acasă în faţa formaţiei slovace HC Nové Zámky, cu scorul de 3-5 (2-3, 0-1, 1-1). Pe primul loc al clasamentului se află Dab.Docler, cu 91 de puncte (43 de jocuri), urmată de Nové Zámky 76p (43j), Miskolci Jegesmedvék 75p (44j), Miercurea Ciuc 73p (43j), Corona 70p (42j), Ferencváros Budapesta ESMTK 62p (43j) şi UTE 6p (44j).
SE CUNOSC ŞASE SFERTFINALISTE ALE CUPEI DAVIS
Trei echipe şi-au asigurat prezenţa în sferturile de finală ale Cupei Davis, Grupa Mondială, după primele două zile ale meciurilor susţinute la sfârşitul săptămânii trecute. Elveţia a eliminat Serbia chiar la Novi Sad, graţie prezenţei în echipă a lui Roger Federer şi Stanislas Wawrinka, în timp ce finalista de anul trecut nu i-a avut în componenţă pe Novak Djokovic, Viktor Troicki şi Janko Tipsarevic. Scorul final a fost 3-2, cele două vedete elveţiene cedând locul rezervelor în ultimele două meciuri de simplu. Franţa s-a calificat după victoria înregistrată la Mouilleron-le-Captif contra Australiei, scor 5-0. De asemenea, şi Japonia merge în sferturi, după 4-1 la Tokyo cu formaţia Canadei, şi va întâlni Cehia, care s-a calificat ieri, în dauna Olandei (3-2). Tot duminică, Germania a eliminat Spania, scor final 4-1, şi va întâlni Franţa, iar Kazahstan, care a depăşit Belgia cu 3-2, va juca împotriva Elveţiei. Celelalte două dispute (SUA - Marea Britanie 1-2 şi Argentina - Italia 1-2) s-au încheiat aseară, după închiderea ediţiei. Învingătoarele vor fi adversare în ultimul sfert de finală.
DOLIU ÎN HANDBALUL MONDIAL
Antrenorul norvegian Karl Erik Bohn, diagnosticat cu leucemie, a decedat duminică, la vârsta de 48 de ani, la un spital din Oslo. Bohn a pregătit naţionala masculină a Norvegiei în perioada 1994-1997, formaţiile masculine Drammen (1998-2002) şi Larvik (2002-2005), pentru ca apoi să antreenze doar echipe feminine: Larvik (2005-2011), Gyor (2011-2012) şi naţionala Ungariei, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul European din 2012.
RECORD MONDIAL STABILIT DE DIBABA
Atleta etiopiană Genzebe Dibaba a stabilit un record mondial în proba de 1.500 m în sală, cu timpul de trei minute, 55 de secunde şi 17 sutimi, sâmbătă, la Karlsruhe. Dibaba, campioană mondială în sală în 2012, la Istanbul, a doborât recordul precedent, de 3:58.28, stabilit de rusoaica Elena Soboleva, la 18 februarie 2006, la Moscova.
FRIDA HANSDOTTER A CÂŞTIGAT SLALOMUL DE LA KRANJSKA GORA
Suedeza Frida Hansdotter s-a impus în cursa de slalom special de la Kranjska Gora (Slovenia), contând pentru Cupa Mondială la schi alpin. Podiumul a fost completat de surorile Marlies şi Bernadette Schild din Austria, clasate la doar cinci, respectiv 15 sutimi de secundă. Americanca Mikaela Shiffrin, cea mai bună la capătul primei manşe, a comis o mică eroare şi a încheiat abia pe locul 7. A fost ultima cursă din Cupa Mondială feminină înainte de Jocurile Olimpice de la Soci, care debutează în 7 februarie. Pentru Hansdotter, medaliata cu bronz la Campionatele Mondiale din 2013, acesta este primul succes din carieră, la 28 de ani. Maria Höfl-Riesch, doar locul 23 în această probă, rămâne lider în clasamentul general, cu 1.079 puncte, urmată de Tina Weirather (Liechtenstein) 943p, de Anna Fenninger (Austria) 871p şi de Lara Gut (Elveţia) 796p. Aceasta a fost singura cursă a weekend-ului în Cupa Mondială feminină, după ce slalomul uriaş de sâmbătă a fost anulat din cauza ninsorii abundente şi a ceţii. Iniţial, ambele probe ar fi trebuit să aibă loc la Maribor, dar au fost mutate la Kranjska Gora, deoarece la Maribor nu era suficientă zăpadă.
FLACĂRA OLIMPICĂ A AJUNS PE MUNTELE ELBRUS
Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie) a fost aprinsă sâmbătă pe muntele Elbrus (5.642 m), cel mai înalt vârf din Europa, situat în Caucazul rusesc, acolo unde a fost transportată de doi alpinişti ruşi experimentaţi, Abdul Khalim Olmezov, preşedintele federaţiei de alpinism din mica republică caucaziană Kabardino-Balkiria, şi Karina Mezova, aflată la a 131-a ascensiune pe acest munte. Cei doi au ajuns în vârf cu flacăra păstrată într-o lampă, pentru a o proteja de puternicele rafale de vânt. Sub un soare strălucitor şi pe o temperatură glacială, ei au aprins vasul olimpic din vârf, unde au fost însoţiţi de salvamontişti ai Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă. Aceasta este încă una dintre etapele cele mai neobişnuite ale flăcării olimpice pe traseul ei prin Rusia, după ce a făcut popas la Polul Nord, în apele lacului Baikal şi chiar în spaţiu, în cursul unei ştafete care se va încheia pe 7 februarie, în timpul ceremoniei de deschidere a JO de la Soci.