SUPERLIGA NAŢIONALĂ DE RUGBY VA AVEA OPT ECHIPE
În cadrul Biroului Federal al Federaţiei Române de Rugby (FRR) care s-a întrunit la finele săptămânii trecute, au fost luate câteva decizii cu privire la ediţiile de campionat din 2014 şi 2015. În Superliga CEC Bank vor participa, în 2014, opt echipe, data-limită pentru înscrieri fiind 15 februarie, iar startul sezonului va avea loc pe 29 martie. Echipele participante vor putea trece pe foaia de joc maximum zece jucători străini, însă doar opt vor putea fi pe teren în acelaşi timp. De asemenea, fiecare echipă va trebui să aibă pe teren minimum doi jucători români sub 23 ani. Conducerea FRR a respins cererea de suspendare a unui jucător pentru o etapă dacă va acumula trei cartonaşe galbene. Finala Cupei României din acest va avea loc la Cluj-Napoca, pe stadionul de fotbal “Cluj Arena”.
BARAJUL CM DE HANDBAL MASCULIN DIN 2015
Naţionala de handbal masculin a României va întâlni reprezentativa Suediei, în dublă manşă eliminatorie, în play-off-ul Campionatului Mondial din 2015, potrivit tragerii la sorţi de ieri, de la Herning (Danemarca). Manşa tur va avea loc în 7-8 iunie, în România, iar cea retur, o săptămână mai târziu, pe terenul suedezilor. România s-a calificat în play-off după ce s-a clasat pe primul loc în Grupa a 2-a preliminară, cu 10 puncte. Celelalte opt partide din play-off: Ungaria - Slovenia, Polonia - Germania, Grecia - Macedonia, Serbia - Cehia, Rusia - Lituania, Bosnia - Islanda, Austria - Norvegia şi Muntenegru - Belarus. Câştigătoarele se vor califica la turneul final al Campionatului Mondial din 2015, care va avea loc în intervalul 17 ianuarie - 1 februarie. La turneul final sunt calificate direct Spania (campioana mondială en titre), Qatar (ţara gazdă), Croaţia, Franţa şi Danemarca (echipele cel mai bine clasate la CE din 2014).
FRANŢA, NOUA CAMPIOANĂ EUROPEANĂ LA HANDBAL MASCULIN
Reprezentativa Franţei, campioana olimpică en titre, s-a impus, ieri, în finala mare a Campionatului European de handbal masculin, învingând deţinătoarea titlului, Danemarca, cu 41-32 (23-16), chiar pe terenul acesteia, la Herning. Medaliile de bronz au fost obţinute de Spania, campioana mondială en titre, care a depăşit în finala mică, scor 29-28 (16-13), reprezentativa Croaţiei. Spania a obţinut a cincea medalie continentală, după argintul din 1996, 1998 şi 2006 şi bronzul din 2000. Finala mică a fost arbitrată de cuplul de arbitri români Bogdan Stark - Romeo Ştefan. Ediţia din 2016 a CE va avea loc în Polonia, în perioada 17-31 ianuarie.
DOMAGOJ DUVNJAK, CEL MAI BUN HANDBALIST AL ANULUI 2013
Croatul Domagoj Duvnjak a fost ales cel mai bun handbalist din lume în 2013, premiu care i-a fost înmânat înaintea finalei Campionatului European, dintre Franţa şi Danemarca, desfăşurată ieri, la Herning (Danemarca). Sportivul în vârstă de 25 de ani, câştigător al Ligii Campionilor în 2013, cu Hamburg, este al doilea croat care obţine premiul pentru cel mai bun handbalist din lume, după Ivano Balic, în 2003 şi 2006. Duvnjak îi succede în palmares francezului Daniel Narcisse. La feminin, cea mai bună jucătoare din lume a fost aleasă sportiva sârbă Andrea Lekic, vicecampioană mondială cu Serbia şi câştigătoare a Ligii Campionilor.
CRIVOI S-A IMPUS LA WESTON
Tenismanul Victor Crivoi, cap de serie nr. 1 şi locul 232 ATP, a câştigat, ieri, turneul futures de la Weston (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 10.000 de dolari. Crivoi l-a învins în finală, cu scorul de 6-7 (2/7), 7-5, 6-0, pe britanicul Kyle Edmund, cap de serie nr. 4 şi locul 372 ATP.
JUDOKA ANDREEA CHIŢU, ÎNVINGĂTOARE CU ECHIPA EUROPEI ÎN DUELUL CU ASIA
Echipa Europei, cu românca Andreea Chiţu în componenţă, a câştigat sâmbătă întrecerea de judo ECCO Challenge împotriva Asiei, la masculin şi feminin. Competiţia ce a avut loc în Rusia a deschis sezonul internaţional 2014. La categoria 52 kg feminin, Europa a fost reprezentată de Andreea Chiţu, a 5-a în ierarhia mondială a categoriei, care a întâlnit-o pe reprezentanta Asiei, japoneza Yuki Hashimoto, numărul 3 mondial. La jumătatea meciului, Chiţu a reuşit o agăţare de picior care a fost cotată cu 5 puncte, avantaj pe care Andreea a reuşit să-l păstreze până la finalul meciului. Întrecerea a fost câştigată de echipa Europei cu 10-4, iar premiile totale ale competiţiei au fost de 128.000 de dolari.
APROXIMATIV 500 DE PERSOANE LA UN MARŞ DE SUSŢINERE PENTRU SCHUMACHER
Aproximativ 500 de persoane au participat ieri, pe circuitul Spa-Francorchamps, la un marş de susţinere pentru fostul campion de Formula 1 Michael Schumacher, care a fost rănit grav într-un accident la schi, în decembrie. „Prin acest marş dorim să transmitem energia pozitivă a tuturor acestor fani lui Michael Schumacher şi familiei sale, pentru ca pilotul să câştige cea mai importantă cursă a vieţii sale”, a declarat organizatoarea evenimentului, o fană din Belgia, Heidi Hendrickx. Potrivit postului RTL-TVi, alături de fanii belgieni s-au aflat şi susţinători ai lui Schumacher veniţi din Franţa, Olanda, Anglia şi Germania. Circuitul belgian este un loc cu o semnificaţie deosebită pentru fanii lui Michael Schumacher, a spus Hendrickx. Pe acest circuit germanul a participat la primul său Grand Prix de Formula 1, în 1991, şi a obţinut prima victorie, în 1992. De asemenea, Schumacher este cetăţean de onoare al oraşului Spa. Michael Schumacher, septuplu campion mondial la Formula 1, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul a fost operat până acum de două ori, fiind în comă indusă de la internarea în spital.
EUROLIGA DE BASCHET MASCULIN
Ultimele partide din etapa a patra a TOP16 din Euroliga de baschet masculin s-au încheiat cu următoarele rezultate - Grupa E: Anadolu Efes - EA7 Emporio Armani Milano 61-60, Laboral Kutxa - Olympiacos Pireu 70-89; Grupa F: Lokomotiv Kuban - Zalgiris Kaunas 80-75. După victoriile realizate de Anadolu şi Fenerbahce - primele din această fază -, Zalgiris este ultima echipă rămasă fără victorie în TOP16!
HANNES REICHELT A CÂŞTIGAT LEGENDARA COBORÂRE DE LA KITZBÜHEL
Austriacul Hannes Reichelt s-a impus în cea mai aşteptată cursă a sezonului din Cupa Mondială de schi alpin, coborârea de la Kitzbühel (Austria). A fost prima victorie a unui reprezentant al gazdelor în această probă, după o pauză de opt ani. Schiorul în vârstă de 33 de ani a fost urmat, la 21 de sutimi, de norvegianul Aksel Lund Svindal, liderul clasamentului general, şi la 34 de sutimi de americanul Bode Miller. Pentru Reichelt este a doua victorie din carieră în Cupa Mondială, după cea din coborârea de la Bormio, în 2013. Austriacul a fost aproape să nu participe la Kitzbühel, din cauza unei accidentări la spate, luând în ultimul moment decizia de a intra în cursă. Tot la Kitzbühel, vineri a avut loc un slalom special, care a fost câştigat de germanul Felix Neureuther, urmat de norvegianul Henrik Kristoffersen, la 57 de sutimi, şi de italianul Patrick Thaler, la 82 de sutimi. Germanul a reuşit a treia victorie în acest sezon şi a doua din carieră la Kitzbühel, pe o pistă pe care în 1979 strălucea... tatăl său.
TINA MAZE A OBŢINUT, LA CORTINA, PRIMUL SUCCES STAGIONAL
Slovena Tina Maze a câştigat cursa de coborâre din localitatea italiană Cortina d’Ampezzo, acesta fiind primul ei succes stagional în Cupa Mondială de schi alpin. Maze revine astfel în formă cu doar două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Soci. Slovena în vârstă de 30 de ani a fost urmată, la 27 de sutimi, de Marianne Kaufmann-Abderhalden (Elveţia) şi la 38 de sutimi de Tina Weirather (Liechtenstein). Tina Maze a dominat autoritar sezonul precedent al Cupei Mondiale, câştigând Marele Glob de Cristal, dar şi trei globuri mici, la slalom uriaş, SuperG şi combinată. A încheiat pe locul 2 în clasamentul celorlalte două discipline, coborâre şi slalom special. În acest sezon, însă, slovena urcase de doar trei ori pe podium, ocupând locul 2 în coborârea de la Val d’Isere şi două locuri 3, în slalomul special de la Levi şi în uriaşul de la Saint-Moritz.
SĂRITORII SLOVENI AU DOMINAT CONCURSURILE DE LA SAPPORO
Slovenul Jernej Damjan a obţinut prima victorie din carieră în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, duminică, la Sapporo (Japonia), unde au absentat mai mulţi săritori importanţi care au preferat să se pregătească în Europa, pentru Jocurile Olimpice de la Soci. Astfel, al doilea concurs din localitatea niponă a avut un podium în întregime sloven, Damjan fiind urmat de Peter Prevc şi de Robert Kranjec. În vârstă de 30 de ani, Damjan mai urcase pe podium de numai patru ori în Cupa Mondială. Prevc, câştigător al primei etape de la Sapporo, cea de sâmbătă, este lider în clasamentul general, cu 812 puncte, urmat de polonezul Kamil Stoch 721p şi de austriacul Gregor Schlierenzauer 670p. Pentru săritorul în vârstă de 21 de ani, aceasta a fost a doua victorie a carierei, după cea obţinută în urmă cu două săptămâni la Tauplitz (Austria). Prevc a fost urmat de Jernej Damjan şi de veteranul japonez Noriaki Kasai (41 de ani).
PACQUIAO VA REVENI ÎN RING
Pugilistul filipinez Manny Pacquiao îl va întâlni pe Timothy Bradley în data de 12 aprilie, la Las Vegas, într-un meci revanşă, după ce americanul s-a impus în urma unei decizii controversate în iunie 2012. Atunci, Pacquiao (34 de ani) a fost învins la puncte şi a pierdut titlul WBO la categoria semimijlocie, suferind prima înfrângere după cea din anul 2005! Cinci experţi mandataţi de World Boxing Organization să reexamineze partida au decis că victoria i-a aparţinut pugilistului filipinez. WBO a precizat că acest lucru nu schimbă cu nimic rezultatul oficial, iar judecătorii întâlnirii nu au comis vreo ilegalitate care ar putea duce la deposedarea centurii în cazul lui Bradley. După înfrângerea cu Bradley, pugilistul filipinez a mai fost învins de mexicanul Juan Manuel Marquez, dar s-a impus în meciul cu americanul Brandon Rios.