Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 27 Decembrie 2013 / 00:00 483 accesări

IRAK

Crăciun însângerat

Cel puţin 34 de oameni au fost ucişi în trei atentate cu bombă comise în zonele locuite de creştini, la Bagdad. În afara capitalei irakiene, alte zece persoane au fost ucise în trei atacuri care au vizat fie forţele de poliţie, fie pelerinii şiiţi. Cel mai sângeros dintre incidente a avut loc în districtul Doura, unde două bombe au explodat la scurt timp una după cealaltă într-o piaţă frecventată de creştini. Minoritatea creştină din Irak este ţinta miliţiilor sunnite, afiliate al-Qaida, din 2010, când un atac comis chiar în noaptea de Crăciun a ucis zece persoane.

EGIPT

Atentat la Cairo

Un atentat cu bombă a vizat, ieri, un autobuz la Cairo, fiind soldat cu cinci persoane rănite uşor, au anunţat responsabili din domeniul securităţii şi din cadrul serviciilor medicale egiptene. Responsabilii din securitate au precizat că bomba a fost plasată în apropierea autobuzului şi că Poliţia a reuşit să dezamorseze al doilea dispozitiv explozibil în acelaşi perimetru. În ceea ce-l priveşte, Ministerul de Interne a afirmat că bomba a fost amplasată într-un spaţiu verde aflat la intersecţia a două bulevarde foarte frecventate din cartierul Nasr City, în nordul capitalei. Acest atentat pare a fi primul ce îi vizează pe civili de la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în iulie, când zeci de poliţişti şi soldaţi au fost ucişi de combatanţi islamişti în timpul acelei perioade. De asemenea, are loc la scurtă vreme după un atentat sinucigaş ce s-a soldat cu 15 morţi, majoritatea poliţişti, în Delta Nilului. După acel incident, revendicat de o grupare jihadistă şi denunţat de Fraţii Musulmani, noile autorităţi, ajunse la putere cu sprijinul armatei, au declarat frăţia lui Morsi drept „organizaţie teroristă”. Ieri, Parchetul din Egipt a ordonat plasarea în detenţie, pentru terorism, a 18 membri ai organizaţiei Fraţii Musulmani. Iniţial fuseseră arestaţi şapte membri ai organizaţiei. Printre persoanele arestate se numără un lider de rang înalt al organizaţiei islamiste.

FRANŢA

Crăciun în beznă

Aproximativ 120.000 de locuinţe erau, ieri, în continuare fără electricitate, în Franţa, după furtuna Dirk, care a afectat în principal sudul ţării. Companiile de electricitate au dat asigurări că 90% dintre locuinţele rămase fără energie electrică urmau a fi racordate din nou până joi seară. Furtuna Dirk a provocat moartea a cinci persoane în Marea Britanie, perturbând transporturile şi generând daune semnificative în mai multe ţări din vestul Europei.

Şi peste 500.000 de locuinţe din nord-estul SUA şi din sud-estul Canadei erau ieri private de electricitate, după furtună. Echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru remedierea avariilor, dar există riscul ca unele locuinţe să rămână fără electricitate până sâmbătă. La Toronto, circa 72.000 de persoane au petrecut Crăciunul fără electricitate. În regiunea canadiană Ontario, probleme asociate intemperiilor au provocat moartea a 27 de persoane, înregistrându-se numeroase cazuri de intoxicare cu monoxid de carbon pentru că lumea a început să utilizeze sobe cu gaz sau cărbune, în lipsa electricităţii. Alte zeci de mii de persoane sunt fără electricitate în regiunile canadiene New Brunswick, Quebec şi Nova Scotia. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică şi în statele americane Maine, Michigan, New York şi Vermont.

BRAZILIA

Stare de urgenţă

În statele din sud-estul Braziliei a fost declarată stare de urgenţă din cauza condiţiilor meteo extreme. Cele mai afectate sunt statele Minais Gerais şi Espiritu Santo, unde 39 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma precipitaţiilor abundente care au provocat inundaţii şi alunecări de teren. Preşedintele Dilma Rousseff a survolat zonele afectate din statul Espiritu Santo, unde 18 persoane au murit, iar alţi circa 50.000 oameni au fost evacuaţi.

RUSIA

Vize pentru activiştii Greenpeace

Autorităţile ruse au început să le acorde vize de plecare din ţară celor 30 de activişti Greenpeace, după retragerea acuzaţiilor împotriva acestora. Activistul britanic Anthony Perrett a fost primul din grupul Greenpeace care a primit viză de plecare din partea Serviciului rus pentru imigraţie. În total, până ieri la prânz, zece activişti ecologişti au primit vize de plecare. Miercuri, justiţia rusă a decis retragerea acuzaţiilor aduse celor 30 de activişti Greenpeace arestaţi după un protest în Oceanul Arctic, în contextul amnistiei decretate săptămâna trecută. Trei activişti fuseseră anunţaţi de marţi că cercetările s-au finalizat. Cei 30 de activişti Greenpeace au fost arestaţi în luna septembrie, după ce au încercat să escaladeze o platformă petrolieră rusă din Oceanul Arctic. Aceştia erau acuzaţi de huliganism şi piraterie.

ARGENTINA

Atacaţi de piranha

Peste 60 de persoane au fost rănite la Rosario, al treilea oraş ca importanţă din Argentina, situat la circa 300 de kilometri la nord de capitala Buenos Aires, în urma unor atacuri neobişnuite ale peştilor piranha, înregistrate în ultimele 48 de ore. Aparent, valul excepţional de căldură este cel care provoacă comportamentul agresiv al peştilor. Printre răniţi, o fetiţă de şapte ani a pierdut un deget, în timp ce un bărbat s-a ales cu o fractură deschisă. Victimele se aflau în apă mică, pe plajele de pe fluviul Paranà.

THAILANDA

Criză politică

Criza politică din Thailanda a cunoscut, ieri, un nou episod de recrudescenţă a violenţelor, cu zeci de răniţi în urma unor confruntări între poliţişti şi manifestanţi care încercau să împiedice depunerea unor candidaturi pentru alegerile legislative, determinându-i pe membrii comisiei electorale să fugă cu elicopterul. Pentru prima dată după mai multe zile, forţele de securitate thailandeze au lansat din nou gaze lacrimogene asupra manifestanţilor care încercau să pătrundă cu forţa într-un stadion din Bangkok unde, în ciuda protestelor, continuă, de luni, procesul de depunere a candidaturilor pentru alegerile anticipate din februarie. În total, 32 de persoane au fost spitalizate, printre care un manifestant aflat în stare gravă, cel mai probabil rănit de un glonţ. Trei poliţişti au fost la rândul lor răniţi, unul dintre ei fiind împuşcat în braţ. De mai multe săptămâni, demonstranţii reclamă plecarea premierului Yingluck Shinawatra, pe care o acuză că este marioneta fratelui său, Thaksin Shinawatra, aflat în exil. Protestatarii vor să înlocuiască Guvernul cu „un consiliu popular” neales, vreme de 18 luni, înaintea unor noi alegeri. În încercarea de a pune capăt crizei, premierul Shinawatra convocat alegeri legislative anticipate pe 2 februarie, dar opoziţia, care nu a mai câştigat vreun scrutin de 20 de ani, a anunţat săptămâna trecută că le le va boicota.

ARHIPELAGUL TURKS & CAICOS

Emigranţi salvaţi

Cel puţin 17 persoane au murit, iar alte 55 au fost salvate în urma naufragiului unei nave care transporta emigranţi. Incidentul s-a pretrecut în Arhipelagul Turks & Caicos, aflat sub jurisdicţie britanică. Nava de coastă americană a fost cea care a intervenit pentru a acorda primul ajutor în urma unui mesaj SOS. 33 de persoane dintre cei salvaţi au fost reţinute, fiind, cel mai probabil, emigranţi haitieni, urmând să fie extrădaţi. Pentru restul de 22 de persoane, oficialii din Turks & Caicos au demarat formalităţile pentru a le recunoaşte statutul de azilanţi.



12