PERECHEA TECĂU / MIRNÎI, ÎN FINALĂ LA BEIJING
Perechea formată din tenismanul constănţean Horia Tecău şi Max Mirnîi (Belarus) s-a calificat, ieri, în finala probei de dublu din cadrul turneului de la Beijing, dotat cu premii în valoare totală de 2.315.250 de dolari. Tecău şi Mirnîi ar fi trebuit să întâlnească astăzi, în semifinale, perechea Novak Djokovic (Serbia) / Stanislas Wawrinka (Elveţia), însă tenismanul elveţian a abandonat proba de dublu. Wawrinka, care a fost învins, ieri, în optimile de finală ale probei de simplu de americanul Sam Querrey, a declarat forfait pentru semifinala de dublu, care urma să aibă loc astăzi. Conform ATP, Wawrinka a suferit o accidentare la piciorul drept. În finala de la Beijing, Tecău şi Mirnîi îi vor înfrunta pe învingătorii din cealaltă semifinală, dintre perechea Daniel Nestor (Canada) / Leander Paes (India), cap de serie nr. 1, şi cuplul italian Fabio Fognini / Andreas Seppi, care va avea loc azi. În sferturile de finală, Tecău şi Mirnîi au învins ieri, cu 6-4, 7-6 (7/3), după o oră şi 29 de minute de joc, cuplul britanic Colin Fleming / Jonathan Marray.
CUPA DELTEI LA ŞTIUCĂ, EDIŢIA A II-A
Timp de patru zile, de astăzi şi până luni, în zona localităţii Crişan din judeţul Tulcea se va desfăşura Cupa Deltei la ştiucă, ediţia a II-a, un concurs de pescuit ştiucă, de tip „din barcă”, în sistem catch & release (prins, pupat, dat drumul). Întrecerea va avea loc pe parcursul a trei manşe, pe durata a trei zile, şi este organizat de Asociaţia Naţională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural - Filiala Tulcea. Cupa Deltei la ştiucă se încadrează în activităţile unui proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Regional, care vizează promovarea turismului intern. Evenimentul se va desfăşura în apropierea localităţii Crişan, pe braţul Sulina, iar zonele de pescuit vor fi alese dintre zonele lacurilor Bogdaproste, Trei Iezere şi Căzănel. Grupul va fi format din 50 de persoane (pescari sportivi amatori şi profesionişti, membri ai asociaţiilor cu profil pescăresc, reprezentanţi mass-media). Organizatorii au primit peste 400 de solicitări pentru înscriere. Proiectul Cupa Deltei la ştiucă are ca obiectiv general promovarea naţională a turismului rural din Delta Dunării prin dezvoltarea unor produse specifice, care respectă mediul înconjurător şi protejează ecosistemul. Prin acest proiect se doreşte promovarea unui produs specific ecofriendly, dezvoltarea durabilă a turismului de nişă (pescuit sportiv), crearea unui portal interactiv cu informaţii complete despre produsele turistice specifice.
DOUĂ PARTIDE ÎN LN DE HANDBAL FEMININ
Astăzi vor avea loc două partide din etapa a 5-a a Ligii Naţionale de handbal feminin: U. Jolidon Cluj - Cetate Deva (ora 17.30, Digi Sport 2) şi Dunărea Brăila - SCM Craiova (ora 19.00, Digi Sport 2). Întâlnirea HCM Baia Mare - CSM Bucureşti, scor 32-25, s-a disputat miercuri. Celelalte meciuri ale rundei se vor desfăşura după următorul program - mâine: HCM Rm. Vâlcea - HC Zalău (ora 11.00), CSM Ploieşti - HCM Roman (ora 11.00), CSU Neptun Constanţa - Corona Braşov (ora 12.00). Clasament: 1. HCM Baia Mare 15p, 2. HCM Roman 12p, 3. Corona Braşov 9p (golaveraj: 128-105), 4. Dunărea Brăila 9p (94-83), 5. CSM Bucureşti 9p (138-130), 6. HC Zalău 6p (76-72), 7. U. Jolidon Cluj 6p (108-112), 8. Cetate Deva 4p, 9. CSM Ploieşti 3p, 10. SCM Craiova 0p (78-101), 11. CSU NEPTUN CONSTANŢA 0p (90-117), 12. HCM Rm. Vâlcea 0p (94-121).
JURATONI A CÂŞTIGAT BARAJUL PENTRU CM
Meciul de baraj dintre boxerii Bogdan Juratoni şi Cătălin Paraschiveanu, care s-a disputat ieri, la Ploieşti, în cadrul categoriei 75 kg, pentru a stabili reprezentantul României la Campionatul Mondial de la Alma-Ata (Kazahstan), a fost câştigat de Juratoni. Cei doi pugilişti s-au mai înfruntat de două ori în acest an, la Cupa României de la Bacău, unde s-a impus Juratoni, şi la „Centura de Aur“ de la Constanţa, unde a câştigat Paraschiveanu. Campionatele Mondiale de box vor avea loc în perioada 14-26 octombrie.
LIGA BALCANICĂ DE BASCHET
Sistemul de desfăşurare al ediţiei 2013-2014 din Liga Balcanică de baschet masculin, competiţie în care este înscrisă şi echipa SCM U. Craiova, s-a schimbat după retragerea formaţiei muntenegrene KK Mornar Bar. Dacă, iniţial, în competiţie figurau zece echipe împărţite în două grupe a câte cinci, după retragerea formaţiei muntenegrene, sistemul va fi tip campionat, fiecare cu fiecare, tur-retur, cu participarea echipelor BC Balkan Botevgrad (Bulgaria), BC Levski Sofia (Bulgaria), BC Gilboa Galil (Israel), KB Peja (Kosovo), KB Sigal Priştina (Kosovo), KK Kozuv (Macedonia), KK Kumanovo 2009 (Macedonia), KK Teodo (Muntenegru) şi SCM U. Craiova (România). În noul sistem, fiecare echipă va juca 16 partide, iar primele două clasate la finalul sezonului regulat se vor califica direct în Final Four, urmând ca formaţiile de pe poziţiile 3-6 să joace meciuri de baraj (tur-retur) pentru celelalte două locuri la turneul final. EUROHOLD Balkan League va debuta pe 15 octombrie, Craiova urmând să joace primul meci la 17 octombrie, la Craiova, cu BC Levski Sofia.
ALERGĂTORI DIN PESTE 35 DE ŢĂRI LA MARATONUL BUCUREŞTI
Alergători din peste 35 de ţări, printre care 15 atleţi din elita internaţională, vor participa, sâmbătă şi duminică, la cursele din cadrul celei de-a şasea ediţii a Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon. La cele şapte curse din cadrul competiţiei, organizatorii vor oferi peste 150 de premii, dintre care 40 în sume de bani. Mâine va avea loc Cursa Copiilor, cu startul pe categorii de vârstă, începând cu ora 10.30, din Piaţa Constituţiei. O noutate a ediţiei din acest an o reprezintă cursa „Jogging în scutece”, la care părinţii vor alerga pe distanţa de 800 m, împingând căruciorul copilului cu vârsta între şase luni şi patru ani. Pentru a preveni accidentările, organizatorii au decis ca la această cursă să nu premieze viteza concurenţilor, premiile fiind oferite prin tragere la sorţi. Cursele scaunelor cu rotile, de maraton, semimaraton, maraton ştafetă şi cursa populară vor avea loc duminică, începând cu ora 8.50. Tot duminică, Federaţia Română de Atletism va organiza Campionatul Naţional de maraton, pentru seniori, tineret şi juniori, atât la masculin, cât şi la feminin, precum şi Campionatul Naţional de maraton pentru veterani, competiţii la care şi-au anunţat prezenţa 600 de sportivi.
CALIFICĂRI PENTRU EUROLIGA DE BASCHET MASCULIN
Euroliga de baschet masculin va debuta, la 17 octombrie, cu primele meciuri din grupe, dar până atunci, în aceste zile, la Vilnius se desfăşoară un turneu de calificare pentru ultimul loc disponibil din grupele sezonului regulat. Meciurile se desfăşoară în sistem eliminatoriu, câştigătoarea urmând să evolueze în ediţia 2013-2014 a Euroligii. Partidele din prima rundă au adus două surprize uriaşe - eliminările a două mari favorite, BC Khimki (principala favorită la calificare) şi Cimerio Varese! Iată rezultatele din prima rundă: Cimerio Varese - Baskets Oldenburg 74-79!; Lietuvos Rytas - VEF Riga 80-71; BC Khimki - Telenet Oostende 79-90; CEZ Nymburk - Banvitspor 78-87.
ORAŞUL MILANO VA CANDIDA LA ORGANIZAREA JO DIN 2024
Comitetul Olimpic Italian (CONI) a exclus, ieri, o candidatură comună Roma - Milano pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, carta olimpică neprevăzând o astfel de variantă, dar şi având în vedere gravele probleme financiare cu care se confruntă capitala Italiei. „Nu este posibil, conform cartei olimpice, să depunem o candidatură comună Roma - Milano. Carta nu prevede un astfel de scenariu”, a declarat preşedintele CONI, Giovanni Malago, citat de agenţia Ansa. „Roma este în pragul falimentului. Un oraş care se confruntă cu astfel de probleme nu se poate angaja să organizeze Jocurile Olimpice”, a afirmat şi Roberto Maroni, reprezentant al autorităţilor din Lombardia. Maroni a precizat că Milano, capitala economică a Italiei şi principalul oraş din Lombardia, „rămâne singurul candidat posibil”. Primarul din Milano, Giuliano Pisapia, a declarat că „lucrul cel mai important este susţinerea unei candidaturi italiene”. „Milano s-ar putea afla într-o dinamică favorabilă şi va fi un punct de referinţă mondial după ce va găzdui Expoziţia universală, în 2015”, a precizat Pisapia. Preşedintele CONI, Giovanni Malago, a refuzat să fie tranşant: „Dacă abordăm lucrurile gândindu-ne: Roma sau Milano, nu vom ajunge nicăieri. Trebuie să facem o evaluare obiectivă a situaţiei”. Roma a renunţat la candidatura pentru organizarea JO din 2020, din cauza problemelor economice. Italia a găzduit o singură ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, în 1960, la Roma.
VERONICA CAMPBELL-BROWN, DOAR AVERTISMENT PENTRU DOPAJ
Atleta Veronica Campbell-Brown, dublă campioană olimpică în proba de 200 m, suspendată provizoriu în luna iunie pentru dopaj, a primit doar avertisment din partea Federaţiei Jamaicane de Atletism (JAAA). Conform cotidianului „The Gleaner“, Comisia de Disciplină a JAAA şi-a motivat decizia prin faptul că sportiva a utilizat un produs diuretic, Lasix, dar nu a dorit să-şi îmbunătăţească performanţele. „The Gleaner“ a scris că decizia JAAA va fi comunicată Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) înainte de a fi făcută publică. Campbell-Brown, depistată pozitiv după reuniunea de la Kingston, din 4 mai, nu a putut să participe la selecţia jamaicană pentru Campionatele Mondiale şi a ratat astfel participarea la competiţia de la Moscova. Ea era campioana mondială en titre în proba de 200 m.
CORRETJA VA PĂRĂSI ECHIPA DE CUPA DAVIS A SPANIEI
Fostul tenisman Alex Corretja nu va mai fi căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a Spaniei din sezonul viitor, a anunţat Federaţia Spaniolă de Tenis (RFET). „La sfatul departamentului sportiv şi în consens cu Comitetul Director, s-a decis să nu se prelungească contractul căpitanului nejucător al echipei de Cupa Davis, Alex Corretja, care expiră pe 31 decembrie. Preşedintele RFET, Jose Luis Escanuela Romana, îi mulţumeşte lui Corretja pentru munca depusă”, se arată în comunicatul RFET, care nu a precizat numele succesorului. În vârstă de 39 de ani, Corretja se află în funcţie de doi ani, înlocuindu-l pe Albert Costa, care câştigase de două ori Salatiera de Argint (2009 şi 2011). Sub comanda lui Corretja, echipa de Cupa Davis a Spaniei a jucat finala din 2012, pierdută în faţa Cehiei, cu 2-3. Născut la Barcelona, Corretja a câştigat ca jucător Turneul Campionilor în 1998 şi a fost dublu finalist la Roland-Garros, în 1998 şi 2001.
MALISSE ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA
Tenismanul belgian Xavier Malisse, locul 122 ATP, şi-a anunţat retragerea din activitate după ce a fost învins, miercuri, de ucraineanul Serghei Stahovski, scor 6-3, 7-6 (7/4), în runda inaugurală a turneului challenger de la Mons. Belgianul a plâns la finalul meciului cu Stahovski, în momentul în care publicul prezent la Mons s-a ridicat în pricioare şi l-a aplaudat. În vârstă de 33 de ani, Malisse a câştigat trei turnee în cariera sa (la Delray Beach - în 2005 şi 2007 şi la Chennai - în 2007), iar cea mai bună clasare a fost locul 19 ATP - în 2002.
SEBASTIEN OGIER, CAMPION MONDIAL LA RALIURI
Francezul Sebastien Ogier (Volkswagen) a câştigat titlul de campion WRC, ieri, la Strasbourg, la finalul primei speciale a Raliului Franţei, Power Stage, în care s-a clasat al treilea. Acesta este primul titlu mondial pentru Ogier, care nu mai poate fi ajuns din urmă în clasamentul general de către belgianul Thierry Neuville. Neuville s-a clasat al doilea în Power Stage şi ar fi trebuit să termine primul pentru a mai avea şanse la titlul mondial. Speciala de ieri a fost câştigată de spaniolul Dani Sordo. Ogier îi succede în palmares compatriotului său Sebastien Loeb, care a câştigat precedentele nouă ediţii ale Campionatului Mondial de Raliuri, iar în 2013 a decis să participe la doar patru raliuri. În WRC mai sunt de disputat Raliul Franţei, Raliul Spaniei şi Raliul Marii Britanii, în care se mai pot obţine cel mult 81 de puncte, iar aseară, diferenţa de puncte dintre Ogier şi Neuville a devenit de 82 de puncte.
A DECEDAT SERGHEI BELOV
Fostul baschetbalist rus Serghei Belov, campion olimpic în 1972 cu naţionala URSS-ului, a decedat ieri, la vârsta de 69 de ani, la Perm. Belov, care a fost desemnat cel mai bun jucător european în 1970, a mai câştigat în cariera sa două titluri mondiale (1967 şi 1974), patru europene (1967, 1969, 1971 şi 1979) şi două Cupe ale Campionilor Europeni, cu CSKA Moscova, în 1967 şi 1971. Desemnat cel mai bun jucător din istoria FIBA în 1991, Serghei Belov a fost primul baschetbalist european admis în James Naismith Hall of Fame în 1992. Belov a antrenat formaţiile CSKA Moscova, Perm şi naţionala Rusiei, vicecampioană mondială în 1994 şi 1998.