Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 10 Septembrie 2013 / 00:00 662 accesări

MEDALII BALCANICE PENTRU CANOTORII DE LA CS FARUL

Săptămâna trecută, în Serbia, s-au desfăşurat Campionatele Balcanice de canotaj rezervate juniorilor, la care au fost prezenţi şi doi sportivi de la CS Farul. Aflaţi în ambarcaţiunea 8+1, Gicu Sava şi Ionuţ Brînzea, pregătiţi de antrenorul Dumitru Răducanu, au cucerit titlul balcanic la juniori II. În plus, cei doi au obţinut medalia de argint şi în proba de 2 rame, tot la juniori II. Per total, sportivii români au cucerit 14 medalii de aur, una de argint şi trei de bronz. Sâmbătă, în prima zi a finalelor, tricolorii au câştigat opt medalii de aur şi două de bronz, iar duminică şi-au adăugat alte şase medalii de aur, una de argint şi alta de bronz.

TREI PODIUMURI CONSTĂNŢENE LA CN DE KAIAC-CANOE VITEZĂ

La finalul săptămânii trecute, la Bascov au avut loc Campionatele Naţionale de kaiac-canoe viteză rezervate seniorilor, competiţie la care sportivii de la CS Farul au câştigat trei medalii. Astfel, Andra Sîrbu şi Daniela Varona, pregătite de antrenorul Gabriel Aftenie, au cucerit medalia de argint la kaiac 2 pe distanţa de 1.000 de metri şi medaliile de bronz la kaiac 2 pe distanţa de 500m şi kaiac 2 pe distanţa de 200m.

SUCCESE CONSTĂNŢENE LA CUPA ROMÂNIEI LA NAVOMODELISM

Sâmbătă, la Medgidia, s-a desfăşurat Cupa României la navomodelism pentru machete, rezervată seniorilor. Constănţeanul Andrei Romeu, pregătit de Petrică Vasile, s-a clasat pe primul loc la machete C4A şi pe locul secund la machete C3A. În plus, CS Farul a încheiat pe locul secund în întrecerea pe echipe la machete C4A

CIO ÎŞI ALEGE ASTĂZI NOUL PREŞEDINTE

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) îşi va alege al nouălea preşedinte din istorie astăzi, la cea de-a 125-a sesiune, de la Buenos Aires, belgianul Jacques Rogge părăsind această funcţie după 12 ani. Şase candidaţi luptă pentru cea mai înaltă funcţie din sportul mondial: germanul Thomas Bach (60 de ani), ucraineanul Serghei Bubka (50 de ani), portoricanul Richard Carrion (61 de ani), Ng Ser Miang (Singapore, 64 de ani), elveţianul Denis Oswald (66 de ani) şi Ching-Kuo Wu (Taiwan, 67 de ani). Cel care va fi ales preşedinte va avea un mandat de opt de ani, care poate fi reînnoit o singură dată, pentru patru ani. CIO are în prezent 103 membri, inclusiv preşedintele în exerciţiu, care de obicei se abţine de la vot. Cei şase candidaţi pot vota, în schimb membrii CIO din ţările vizate de alegeri (patru elveţieni, un german, un ucrainean) trebuie să se abţină de la vot atât timp cât compatriotul lor este în cursă. De la înfiinţarea sa, în 1894, la Paris, CIO a avut doar opt preşedinţi. Numele noului şef al CIO va fi anunţat chiar de Jacques Rogge, la ora 15.30 GMT (18.30, ora României). Tot azi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, se află printre cei nouă candidaţi reţinuţi pentru a intra în CIO. Ceilalţi opt candidaţi sunt suedezul Stefan Holm - campion olimpic în 2004 la săritura în înălţime, kenyanul Paul Kibii Tergat - cvintuplu campion mondial la cros, Larry Probst - un înalt responsabil al Comitetului Olimpic American, brazilianul Bernard Rajzman, filipineza Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski, rusul Aleksandr Jukov, etiopianca Dagmawit Girmay Berhane şi olandezul Camiel Eurlings.

TREI MEDALII PENTRU LUPTĂTORII ROMÂNI LA JOCURILE FRANCOFONIEI

Luptătorii români au cucerit trei medalii la Jocurile Francofoniei ce se desfăşoară la Nisa: una de aur, prin Mădălina Linguraru (categoria 48 kg), una de argint, prin Ionuţ Adrian Moise (66 kg), şi una de bronz, prin Victor Andrei Franţ (84 kg). Ieri a intrat în concurs Oana Betrice, la categoria 67 kg.

CORONA BRAŞOV, O NOUĂ VICTORIE ÎN LIGA MOL LA HOCHEI

ASC Corona Braşov a învins pe Ujpesti TE cu scorul de 4-2 (0-1, 4-0, 0-1), duminică, pe patinoarul olimpic din Braşov, într-un meci din Liga MOL la hochei pe gheaţă şi se află pe locul secund în clasament, cu 6 puncte din două meciuri. Diferenţa s-a făcut în repriza a doua, una excelentă pentru braşoveni, care au punctat de patru ori, prin Evgheni Pisarenko, Joshua Bonar, Tivadar Petres şi Roberto Gliga. În alt meci, pe patinoarul „Vakar Lajos“, HSC Miercurea Ciuc a fost învinsă de campioana en-titre, Dab.Docler, cu scorul de 4-3 (2-2, 1-1, 0-0, 1-0) după prelungiri, graţie golului reuşit de Attila Pavuk. Pentru ciucani au înscris Tihamer Becze, Tamas Aron Biro şi Tamas Farkas. HC Nove Zemky ocupă primul loc al clasamentului, cu 7 puncte din 3 jocuri, urmată de ASC Corona Braşov 6p (2j), Miskolci Jegesmedvek 5p (2j), Dab.Docler 2p (2j), HSC Miercurea Ciuc 1p (2j), Ferencvaros Budapest ESMTK 0p (1j) şi UTE 0p (2j).

MIRELA ŞI SIMONA PÎRJOL, CAMPIOANE MONDIALE LA SKANDENBERG

Mirela Pîrjol şi fiica ei, Simona, au devenit campioane mondiale la skandenberg, ceea ce înseamnă o premieră în istoria acestui sport. După ce a obţinut primul titlu mondial din istoria skandenbergului românesc, în 2004, Mirela Pîrjol a revenit în competiţii anul acesta şi, la Campionatele Mondiale care au avut loc în perioada 4-7 septembrie, în Polonia, a reuşit să devină din nou campioană mondială, chiar dublă campioană mondială, pentru că a câştigat titlul la ambele braţe. Fiica ei, Simona, a devenit campioană mondială la junioare braţul stâng şi vicecampioană la braţul drept. Este pentru prima dată în sportul românesc şi mondial când mama şi fiica devin campioane mondiale la acelaşi concurs, în aceeaşi zi, pe 4 septembrie, când ambele au cucerit titlurile la braţul stâng. Şi alţi sportivi români au obţinut rezultate excelente, urcând pe podium. Dănuţ Borbil a obţinut medalia de argint la categoria +110, braţul stâng, masters. Viorel Dobrin a obţinut medalie de bronz, braţ drept, categoria 70 kg, seniori. Marius Jurovschi a câştigat argintul la stânga, cat. 75 kg, juniori. Alin Sandu a câştigat argint la dreapta, cat. 90 kg, juniori. În total. România a obţinut opt medalii la acest Campionat Mondial.

SIMONA HALEP, PE LOCUL 19 ÎN IERARHIA WTA

După ce a jucat optimile de finală la US Open, tenismena constănţeană Simona Halep se menţine pe locul 19, cu 2.630p, în clasamentul WTA dat publicităţii ieri, fiind cea mai bine clasată jucătoare din România. Tot în staţionare se află Sorana Cîrstea, pe locul 22, cu 2.250p, şi Monica Niculescu, pe locul 42, cu 1.265p. În schimb, Alexandra Cadanţu a urcat două locuri, pe 71, cu 885p, iar Irina-Camelia Begu a coborât şapte poziţii, pe 81, cu 788p. La dublu, Niculescu a urcat pe 48, cu 1.720p, iar Begu pe 59, cu 1.465p, în timp ce Raluca-Ioana Olaru a coborât pe 81, cu 1.076p.

HORIA TECĂU, PE LOCUL 30 ATP LA DUBLU

Tenismanul Victor Hănescu a urcat două locuri, pe 52, cu 851 puncte, în clasamentul ATP dat publicităţii ieri, fiind cel mai bine clasat jucător român. Ceilalţi români din Top 200 ATP au coborât în clasament, Adrian Ungur - 12 poziţii, pe locul 117, cu 478p, Marius Copil - trei locuri, pe 128, cu 446p, iar Victor Crivoi - patru poziţii, pe 200, cu 230 de puncte. La dublu, constănţeanul Horia Tecău a coborât două locuri, pe 30, cu 2.260p, în timp ce Florin Mergea a coborât cinci poziţii, până pe 74, cu 986p. Sârbul Novak Djokovici, care a jucat finala la US Open în noaptea de luni spre marţi, cu Rafael Nadal, va rămâne numărul 1 mondial, indiferent de rezultat. Cei doi sunt separaţi de 920 de puncte, iar la US Open, învingătorul va primi 800 de puncte.

SERENA WILLIAMS S-A IMPUS LA US OPEN

Numărul 1 mondial WTA, Serena Williams, a câştigat turneul de la US Open pentru a doua oară consecutiv, după ce a învins-o în finală pe Victoria Azarenka, locul 2 WTA, cu 7-5, 6-7, 6-1. Meciul a durat două ore şi 45 de minute, fiind cea mai lungă finală feminină de la apariţia cronometrării, în 1980. În urmă cu un an, Williams a câştigat tot în faţa jucătoarei din Belarus. Americanca s-a impus pentru a cincea oară la Flushing Meadows (după 1999, 2002, 2008, 2012) şi pentru a 17-a oară la un Grand Slam, egalându-l pe elveţianul Roger Federer. Ea se află la un singur turneu de Chris Evert şi Martina Navratilova (18) şi la cinci de Steffi Graf (22). Williams a devenit primul număr 1 mondial care câştigă la Flushing Meadows după 2007, când s-a impus belgianca Justine Henin.

ITALIA, SINGURA NEÎNVINSĂ

Marile surprize au continuat şi în week-end la ediţia 2013 a Campionatului European de baschet masculin, Slovenia fiind învinsă de Croaţia, iar Grecia de Finlanda! Singura echipă neînvinsă la această ediţie - înaintea partidelor din ultima etapă - era Italia, care a venit la turneu fără două mari vedete - Gallinari şi Bargnani, ambii accidentaţi! Ultimele rezultate de duminică: Israel - Belgia 87-69; Lituania - Muntenegru 77-70 (după prelungiri), Slovenia - Croaţia 74-76 (după prelungiri); Suedia - Turcia 74-87. Ieri s-au jucat partidele: Anglia - Ucraina 68-87; Letonia - Macedonia 76-66; Georgia - Spania 59-83; Grecia - Finlanda 77-86.

GERMANUL TONY MARTIN A ABANDONAT DUPĂ ETAPA A 15-A DIN „VUELTA“

Germanul Tony Martin (Omega), campion mondial la contratimp, a abandonat Turul ciclist al Spaniei în timpul etapei a 15-a, dintre Andorra şi Peyragudes (Franţa). După retragerea sa, Omega Pharma a pierdut al treilea ciclist, după cehul Stybar şi belgianul Vandewalle. Etapa-regină a „Vuelta“, cea mai lungă a prezentei ediţii, cu 225 de kilometri, a marcat şi retragerea campionului mondial din proba de fond pe şosea, belgianul Philippe Gilbert (BMC), lista abandonurilor fiind completată de Cooke (Orica), Rowe (Sky), Schorn (Nettapp), Brown (Belkin) şi Stortoni (Lampre). Aceste abandonuri, previzibile, sunt consecinţă a apropierii Campionatelor Mondiale pe şosea, de la Florenţa.

SQUASH-UL, DEZAMĂGIT CĂ NU A DEVENIT ÎNCĂ SPORT OLIMPIC

Federaţia Internaţională de Squash şi-a manifestat dezamăgirea după ce a eşuat în tentativa de a convinge Comitetul Internaţional Olimpic să integreze acest sport în programul Jocurilor de vară de la Tokyo, din anul 2020. Squashul încearcă de zece ani să intre în programul Jocurilor Olimpice. Cei aproximativ 100 de membri ai Comitetului Internaţional Olimpic, reuniţi la Buenos Aires, au ales să menţină luptele în programul olimpic, cu o majoritate de 49 voturi, decât să permită revenirea softballului şi a baseballului (24) sau intrarea squash-ului (22), singura disciplină dintre cele trei care nu a mai fost niciodată olimpică.

ZECE SPORTIVI DIN RD CONGO AU DISPĂRUT LA JOCURILE FRANCOFONIEI

Şapte baschetbaliste, doi ciclişti şi un fotbalist din Republica Democratică Congo, veniţi la Nisa pentru a participa la Jocurile Francofoniei, au dispărut duminică, a anunţat şeful delegaţiei congoleze. „Nu putem fi consolaţi deoarece echipa noastră feminină de baschet era calificată pentru sferturile de finală. Ele au dispărut, la fel ca şi cei mai buni ciclişti ai ţării şi un fotbalist. Toţi au plecat după ce şi-au luat primele de 1.000 de euro”, a declarat Barthelemy Okito Oleka, şeful delegaţiei şi secretar general pentru sport în RD Congo. Se pare că paşapoartele acestor sportivi „dezertori” au rămas la antrenorii lor. „Am prins un complice, un fost atlet congolez, care a fost dus la poliţie, şi noi am depus plângere. În această poveste nu au de pierdut doar federaţiile, ci şi imaginea statului. Trebuie să-i denunţăm pe aceşti agenţi sportivi care promit bani mulţi şi contracte la cluburi mari. Este prea uşor. Trebuie ca aceşti oameni să negocieze oficial cu federaţiile şi să aştepte finalul competiţiilor dacă sunt interesaţi de un sportiv sau altul. Lucrurile nu trebuie să se petreacă într-un mod clandestin”, a declarat şeful delegaţiei care avea iniţial 74 de membri, dintre care 37 de sportivi.



12