CSU NEPTUN VA JUCA LA GALAŢI
CSU Neptun Constanţa va disputa, astăzi şi mâine, două partide de verificare împotriva formaţiei Danubius Galaţi. Delegaţia constănţeană va pleca astăzi spre Galaţi, de la ora 13.00, iar de la ora 18.00 va disputa primul joc amical de la reluarea pregătirilor. Partida de mâine va avea loc de la ora 10.00. Cele două meciuri ar fi trebuit să se dispute iniţial la Constanţa, însă cele două conduceri au convenit ca partidele să se desfăşoare în oraşul de pe malul Dunării.
TECĂU, ELIMINAT LA MONTREAL
Perechea formată din tenismanul constănţean Horia Tecău şi Max Mirnîi (Belarus), cap de serie nr. 8, a ratat, aseară, calificarea în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de la Montreal (Canada), dotat cu premii în valoare totală de 3.496.085 de dolari. Tecău şi Mirnîi au fost învinşi în turul al doilea, cu 6-2, 4-6, 12-10, după o oră şi 25 de minute, de cuplul polonez Mariusz Fyrstenberg / Marcin Matkowski. Pentru prezenţa în turul secund la Montreal, Tecău şi Mirnîi vor primi un cec în valoare de 11.040 de dolari.
VICTORIE MARE PENTRU CÎRSTEA, LA TORONTO
Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 27 WTA, a învins-o cu 5-7, 7-6 (7/0), 6-4, după aproape trei ore de joc, pe sportiva daneză Caroline Wozniacki, cap de serie nr. 9 şi locul 10 WTA, în turul al doilea al turneului Premier de la Toronto, dotat cu premii totale în valoare de 2,37 milioane de dolari, reuşind astfel a zecea victorie din carieră în faţa unei sportive din Top 10 WTA. Cîrstea a salvat două mingi de meci, la scorul de 5-7, 5-6 şi 15-40, după care a câştigat 13 puncte consecutiv. În optimile de finală, Cîrstea va evolua împotriva jucătoarei sârbe Jelena Jankovic, cap de serie nr. 15 şi locul 14 WTA. Până acum, cele două sportive şi-au împărţit victoriile în meciurile directe, scorul fiind egal, 2-2. Cîrstea a câştigat la Roland Garros (în 2009, în optimi) şi la Roma (în 2012, în primul tur), iar Jankovic s-a impus în ultimele două meciuri, la Dallas (în 2012, în sferturi) şi la Miami (în optimi, în acest an). La dublu, perechea Irina-Camelia Begu / Olga Govorţova (Belarus) a fost eliminată în turul secund la Toronto, în urma eşecului înregistrat în faţa cuplului Anna-Lena Groenfeld (Germania) / Kveta Peschke (Cehia), cap de serie nr. 3, cu 2-6, 1-5, după 48 de minute de joc.
ANA-MARIA BRÎNZĂ, ELIMINATĂ ÎN SFERTURILE CM DE SCRIMĂ
Spadasina Ana-Maria Brînză a fost eliminată, ieri, în sferturile de finală la Campionatele Mondiale de scrimă de la Budapesta, după ce a fost învinsă, cu 15-14, de sportiva Julia Beljajeva (Estonia). În celelalte dueluri de ieri, Ana-Maria Brînză, medaliată cu aur în acest an la Campionatele Europene, trecuse de suedeza Johanna Bergdahl (15-12), de sud-coreeanca Eunsook Choi (15-10) şi de franţuzoaica Lauren Rembi (15-10). Celelalte trei reprezentante ale României, Raluca Cristina Sbârcia, Maria Udrea şi Simona Pop, au fost eliminate în primele două tururi. În proba masculină de spadă, Alexandru Nyisztor a fost eliminat în runda inaugurală.
UN NOU SCANDAL DE DOPAJ ÎN SPORTUL ROMÂNESC
Halterofilii Răzvan Martin (medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012) şi Elena Andrieş au fost depistaţi pozitiv cu stanozolol în urma unor controale efectuate la Campionatele Europene din acest an, în timp ce Marius Danciu a fost prins dopat cu metandienonă, în 2012. Site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Haltere a publicat o listă a sportivilor depistaţi pozitiv, pe care figurează şi cei trei sportivi români. Răzvan Martin a fost depistat pozitiv la un control efectuat pe 11 aprilie, la CE de la Tirana, şi este supendat până pe 11 aprilie 2015. Martin a fost medaliat cu aur la stilul smuls şi cu bronz la total, la categoria 77 kg. Răzvan Martin a declarat că nu a folosit nicio substanţă interzisă. Elena Andrieş, medaliată cu bronz la total, argint la smuls şi bronz la aruncat, la categoria 48 kg, a fost controlată antidoping pe 8 aprilie, în aceeaşi competiţie. Şi în cazul ei, şi în cel al lui Danciu, depistat pozitiv pe 15 noiembrie 2012, federaţia internaţională a aplicat o suspendare de doi ani.
ROMÂNIA A RATAT CALIFICAREA ÎN SEMIFINALELE CE DE HANDBAL FEMININ TINERET
Naţionala de handbal feminin tineret a României a fost învinsă, miercuri seară, de reprezentativa Rusiei cu 28-24, ratând calificarea în semifinalele Campionatului European din Danemarca şi urmând a juca pentru clasarea finală pe locurile 5-8. Primele două clasate în grupa principală I, Rusia şi Norvegia, vor juca în semifinale, încrucişat, cu primele două clasate din Grupa principală II, din care fac parte formaţiile Ungariei, Olandei, Danemarcei şi Suediei. Astăzi vor avea loc semifinalele şi primele meciuri de clasament (locurile 5-8, 9-12 şi 13-16), mâine fiind programate cele pentru clasarea finală (locurile 9-10, 11-12, 13-15, 15-16), iar duminică - cele pentru locurile 5-6 şi 7-8, respectiv finalele pentru medalii. Trei echipe vor obţine calificarea automată la Campionatul Mondial de tineret de anul viitor, adică Danemarca, în calitate de deţinătoare a titlului, plus cele mai bine două clasate echipe la turneul final continental, în afara echipei nordice.
ANTRENOR NORD-COREEAN LA LOTUL NAŢIONAL MASCULIN DE JUDO
Nord-coreeanul Hang Sang Ho este noul antrenor al lotului naţional masculin de judo al României, acesta urmând să-şi prezinte echipa şi strategia conducerii Federaţiei Române de Judo până la finalul săptămânii. Hang Sang Ho a fost numit printr-o decizie a preşedintelui Federaţiei Române de Judo, Eduard Doandeş, începând cu 1 august şi l-a înlocuit în funcţia de antrenor principal al lotului masculin pe Daniel Albert. Tehnicianul nord-coreean a fost numit anul trecut, înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, în funcţia de antrenor secund la lotul masculin, la recomandarea preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), Marius Vizer. Hang Sang Ho este fiul mai cunoscutului Han Chang Hi, care a contribuit, în anii 1975-1977, la dezvoltarea judoului în România. Han Chang Hi a lucrat în acelaşi interval şi cu naţionala Cubei, sportivul Hector Rodriguez devenind campion olimpic în 1976, la Montreal. Prima competiţie majoră pentru care Hang Sang Ho pregăteşte sportivii din lotul României este Campionatul Mondial de la Rio de Janeiro, programat în perioada 26 august - 1 septembrie.
IAAF ÎNĂSPREŞTE PEDEPSELE PENTRU DOPAJ
Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a adoptat, ieri, o decizie prin care extinde perioada de suspendare pentru sportivii depistaţi pozitiv de la doi ani la patru ani, măsură aflată în strânsă legătură cu viitorul Cod Antidoping Mondial, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015. „Noul Cod al Agenţiei Mondiale Antidoping va reflecta dorinţa noastră fermă de a înăspri sancţiunile, iar IAAF va reveni astfel la patru ani de suspendare pentru cazurile grave de folosire a produselor dopante”, a anunţat federaţia internaţională într-un comunicat, precizând că propunerea a fost adoptată cu aplauze. În trecut, IAAF a sancţionat atleţii dopaţi cu patru ani de suspendare, înainte de a se alinia normelor WADA în 2004, când a intrat în vigoare primul Cod Antidoping Mondial, care prevedea doi ani de suspendare în asemenea cazuri. Un nou Cod Mondial, în discuţie în acest moment, ar urma să fie adoptat în luna noiembrie, la Johannesburg, cu ocazia alegerilor pentru noul preşedinte al WADA. Luni, IAAF a anunţat programul antidoping pentru Campionatele Mondiale de la Moscova, programate în perioada 10-18 august, printre măsuri numărându-se şi teste sangvine pentru toţi sportivii participanţi. Atletismul a fost zguduit de un mare scandal la mijlocul lunii iulie, când în decurs de câteva ore au fost făcute publice cazurile de dopaj ale lui Tyson Gay şi Asafa Powell, doi dintre cei mai rapizi sprinteri din istorie.