ECHIPA FEMININĂ DE SPADĂ A ROMÂNIEI, VICECAMPIOANĂ EUROPEANĂ
Echipa feminină de spadă a României s-a clasat pe locul secund la Campionatele Europene de scrimă de la Zagreb (Croaţia), după ce a pierdut în finală, scor 20-27, confruntarea cu reprezentativa Estoniei. România a trecut, în semifinale, cu 37-32, de Ungaria, iar în sferturile de finală a învins Suedia, cu 44-43. Echipa noastră a fost formată din Ana Maria Brînză, Simona Pop Deac, Maria Udrea şi Amalia Tătăran. România a obţinut astfel a treia medalie la CE, după cele de aur obţinute de Ana Maria Brînză (spadă individual) şi Tiberiu Dolniceanu (sabie individual). În întrecerea masculină de sabie, echipa României a pierdut, tot vineri, finala pentru locul 3. În componenţa Ciprian Gălăţanu, Tiberiu Dolniceanu, Mădălin Bucur şi Alin Badea, România a fost învinsă, în finala mică, de echipa Ucrainei, cu 45-36. În semifinale, România a cedat în faţa Italiei, scor 33-45, după ce trecuse, în sferturi, cu 45-27, de Georgia.
SÂMBĂTĂ, LA CONSTANŢA, CROSUL „ZIUA OLIMPICĂ“
Sâmbătă, la Constanţa, este programată a 27-a ediţie a Crosului „Ziua Olimpică”, competiţie organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Maritimo Shopping Center, Academia Olimpică Română - Filiala Constanţa, COSR şi Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Startul se va da la ora 10.00, din faţa Sălii Sporturilor, participanţii urmând să parcurgă 5,2 km, pe traseul Sala Sporturilor - b-dul Tomis (până la intrarea în municipiul Constanţa, la vapor) - Parcare Maritimo Shopping Center (intrarea pe la primul sens giratoriu). La final, primii 300 de participanţi vor fi recompensaţi cu tricouri, organizatorii acordând alte premii pentru primii trei clasaţi, atât la feminin, cât şi la masculin, pentru cei mai tineri şi cei mai vârstnici participanţi, precum şi pentru cea mai numeroasă familie.
CS 2004 TOMIS - LA UN PAS DE TITLU, LA TENIS DE MASĂ
Sâmbătă, de la ora 12.00, la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa, va avea loc manşa retur a finalei Superligii Naţională de tenis de masă pe echipe, în care se vor întâlni echipele Clubului Sportiv 2004 Tomis Constanţa şi Clubului Sportiv Pristavu Câmpulung. Constănţenii, în formula Andrei Filimon, Alexandru Cazacu, Lucian Munteanu, Simion Bogdan şi Cristian Grigore, au de îndeplinit o simplă formalitate pentru a cuceri al treilea titlu naţional consecuriv, după ce s-au impus în tur, cu 5-0. „Ca să devenim campioni, avem nevoie să câştigăm doar trei seturi, dar ne dorim să încheiem sezonul cu o nouă victorie”, a spus Andrei Filimon. La finalul întâlnirii va avea loc ceremonia de premiere, constănţenii urmând să primească tricourile de campioni, medaliile şi trofeul rezervat campioanei.
TREI MEDALII PENTRU CRISTIAN PLETEA
Constănţeanul Cristian Pletea a cucerit trei medalii la Campionatele Naţionale de tenis de masă rezervate juniorilor III, care s-au desfăşurat în perioada 19-21 iunie, în sala „Romeo Iamandi” din Buzău. Sportivul legitimat la LPS „Nicolae Rotaru” şi pregătit de Viorel Filimon, Liliana Sebe şi Stelian Haşoti, a devenit campion în probele de simplu masculin şi dublu masculin, unde a făcut pereche cu Rareş Sipos (CSM Cluj-Napoca) şi a cucerit medalia de argint la dublu mixt, alături de Diana Munteanu (CS Romgaz Mediaş).
CINCI ATLEŢI DE LA CS FARUL LA EUROPENELE PE ECHIPE
Sâmbătă şi duminică, la Dublin (Irlanda) va avea loc Campionatul European pe echipe la atletism, România evoluând în Liga 1, a doua grupă valorică, atât la feminin, cât şi la masculin. În delegaţia tricoloră sunt prezenţi şi cinci sportivi de la CS Farul Constanţa: Cristina Bujin (triplusalt, fără antrenor), Andreea Ogrăzeanu (100 m, 200 m, antrenor Cristina Manea), Anca Heltne (aruncarea greutăţii, antrenor Gabriel Bădescu), Cornel Bănănău (110 mg, antrenor Marian Ciser) şi Adrian Vasile (lungime, antrenor Gabriela Voiculescu).
CUPA AJR LA MINI-RUGBY
Sâmbătă, între orele 9.30 şi 11.00, pe stadionul Portul” din Constanţa, în organizarea Asociaţiei Judeţene de Rugby (AJR) Constanţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, se va desfăşura Cupa AJR la mini-rugby. La această competiţie vor evolua peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani, reprezentând următoarele echipe: CS Tomitanii Constanţa (antrenor Cristi Cojocaru), LPS „Nicolae Rotaru” Constanţa (antrenor Adrian Pllotschi), CS Năvodari (antrenori Cornel Suciu şi Cristian Husea), CSO Ovidiu şi RC Cleopatra (antrenor Bogdan Cristea), CS Mihail Kogălniceanu (antrenori Cornel Vasile şi Romică Bezuşcu), CS Mangalia (antrenori Aurel Murguleţ şi Ilie Iorgu) şi CS Cumpăna (antrenor Florin Băcioiu). Pentru aceşti copii este prima competiţie de mini-rugby. Această acţiune este parte a proiectului de dezvoltare a rugby-ului în judeţul Constanţa, elaborat de AJR în colaborare cu ISJ şi DJST Constanţa şi sponsorizat de Consiliul Judeţean Constanţa. Competiţia se desfăşoară cu sprijinul Federaţiei Române de Rugby, iar unităţile şcolare sunt arondate cluburilor de rugby din judeţul Constanţa, sub îndrumarea coordonatorilor acestor zone.
JUDO PENTRU COPIII U-13, LA ARAD
La sfârşitul acestei săptămâni, la Arad, este programată faza finală a Campionatelor Naţionale de judo rezervate copiilor sub 13 ani. LPS „Nicolae Rotaru” Constanţa participă cu trei judoka, Ştefania Stănică (30 kg), Mihaela Pescaru (36 kg) şi Vladimir Crangă (+ 55 kg), antrenaţi de Radu Luca şi Timur Gelal. „S-au calificat mai mulţi dintre sportivii noştri, dar am preferat să-i trimitem la finale doar pe cei cu şanse la medalii. Eu anticipez că toţi trei vor urca pe podium”, a declarat antrenorul emerit Feuzi Gelal, coordonator al secţiei de judo de la LPS.
ADVERSAR FACIL PENTRU HALEP ÎN PRIMUL TUR, LA WIMBLEDON
Jucătoarea constănţeană de tenis Simona Halep, ocupanta poziţiei 45 în clasamentul mondial, va juca în primul tur la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, cu Olga Govorţova, din Belarus, locul 72, în timp ce Sorana Cîrstea, locul 22 WTA şi a 22-a favorită, o va întâlni pe elveţianca Stefanie Voegele, poziţia 52, conform tragerii la sorţi efectuate vineri. Alexandra Cadanţu, locul 85 WTA, va juca în runda inaugurală cu austriaca Tamira Paszek, a 28-a favorită, Monica Niculescu, locul 49, va evolua în compania germancei Mona Barthel, a 30-a favorită, în timp ce Irina-Camelia Begu (60 WTA) o va întâlni pe Maria Torro-Flor, din Spania, locul 74 mondial.
BEGU - ÎNVINGĂTOARE LA DUBLU, LA ‘S-HERTOGENBOSCH
Perechea formată din Irina-Camelia Begu şi Anabel Medina Garrigues (România / Spania), cap de serie nr. 2, a învins, vineri, cu 4-6, 7-6 (3), 11-9, cuplul Dominika Cibulkova / Arantxa Parra Santonja (Slovacia / Spania), în finala turneului de la ‘s-Hertogenbosch (Olanda). Învingătoarele vor primi un cec în valoare totală de 9.274 de euro şi 280 de puncte WTA. Pentru Begu, acesta a fost al doilea turneu câştigat la dublu, după ce în 2012 a triumfat la Hobart, alături de Monica Niculescu.
PERECHEA NICULESCU / ZAKOPALOVA, ÎN FINALĂ LA EASTBOURNE
Perechea Monica Niculescu / Klara Zakopalova (România / Cehia) s-a calificat, vineri, în finala probei de dublu din cadrul turneului la Eastbourne (Marea Britanie), dotat cu premii în valoare totală de 690.000 de dolari. Niculescu şi Zakopalova au învins în semifinale, cu 4-6, 6-3, 10-1, cuplul Anna-Lena Groenefeld / Kveta Peschke (Germania / Cehia), cap de serie nr. 3. În finală, Niculescu şi Zakopalova vor întâlni perechea Nadia Petrova / Katarina Srebotnik (Rusia / Slovenia, cap de serie nr. 1), care a trecut, în cealaltă semifinală, cu 7-6 (7/3), 6-2, de perechea Flavia Pennetta / Elena Vesnina (Italia / Rusia, cap de serie nr. 4).
HĂNESCU - FEDERER, ÎN PRIMUL TUR LA WIMBLEDON
Tenismanul Victor Hănescu, locul 47 ATP, îl va întâlni pe elveţianul Roger Federer, nr. 3 mondial, în primul tur la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului, conform tragerii la sorţi de vineri. Hănescu şi Federer s-au mai întâlnit de cinci ori până în prezent şi de fiecare dată s-a impus jucătorul elveţian. Singurul set câştigat de Hănescu în faţa lui Federer a fost în ultima lor partidă, în 2010, la Indian Welles, când fostul nr. 1 mondial l-a învins pe român, cu 6-3, 6-7 (5/7), 6-1. Meciul care va avea loc luni, la Londra, va fi primul pe iarbă între cei doi jucători. Roger Federer, Rafael Nadal şi Andy Murray se află pe aceeaşi parte a tabloului la Wimbledon.
SILVIU OLTEANU VA LUPTA PENTRU TITLUL MONDIAL IBF
Silviu Olteanu, pugilist născut la Medgidia şi stabilit în Spania de aproape un deceniu, va lupta în acest an pentru titlul mondial IBF la categoria muscă şi poate deveni al cincilea campion din istoria României la box profesionist, după Mihai Leu, Leonard Doroftei, Adrian Diaconu şi Lucian Bute. Campion european EBU la categoria muscă, Olteanu a fost desemnat challenger obligatoriu pentru titlul mondial IBF, deţinut în prezent de sud-africanul Moruti Mtahalane. Fost boxer la CS Farul Constanţa şi campion naţional la amatori, Silviu Olteanu (34 de ani) are 14 victorii la profesionişti (6 prin KO), 6 înfrângeri (niciun KO) şi un meci egal. Olteanu a luptat şi pentru titlul mondial WBA, dar japonezul Daiki Kameda a primit o decizie controversată în meciul desfăşurat în 2010.
VOLEIBALISTELE TRICOLORE AU ÎNVINS TURCIA
Naţionala României a susţinut, vineri, primul meci din cadrul turneului al doilea al Ligii Europene la volei feminin, găzduit de Kecskemet (Ungaria). Tricolorele au întâlnit Turcia şi s-au impus cu 3:0 (21:15, 21:18, 21:16)! Au evoluat pentru România (antrenor Marian Constantin): Calotă 3p - Baciu 8p, Albu-Ilie 9p, Nneka 9p, Nemţanu 6p, Salaoru 5p şi Trică - libero. În primul turneu din cadrul competiţiei, desfăşurat săptămâna trecută, la Bursa (Turcia), voleibalistele tricolore au obţinut o singură victorie, 3:2 cu Bulgaria, cedând apoi în faţa Turciei şi a Ungariei, cu acelaşi scor, 1:3. La Kecskemet, România va înfrunta, sâmbătă (ora 16.30), Bulgaria, iar duminică (ora 19.00), Ungaria. Celelalte turnee din Grupa A vor avea loc la Craiova (28-30 iunie) şi la Varna (Bulgaria, 4-6 iulie).
TENISUL, UNUL DINTRE SPORTURILE CU CELE MAI PUŢINE CONTROALE ANTIDOPING
Tenisul este unul dintre sporturile cu cele mai puţine controale antidoping, conform unui raport publicat de Agenţia americană de luptă împotriva dopajului (USADA). Cu un total de 19 teste dintr-un total de 1.919 controale identificate, tenisul figurează chiar în urma unor sporturi precum curlingul (35 de controale) sau sania (25). La polul opus se află atletismul, cu 494 de teste, dintre care 104 în competiţie, în timp ce ciclismul a contorizat 275 de teste (26 în competiţie). Recent, Andy Murray şi Roger Federer şi-au manifestat neliniştea în legătură cu lipsa controalelor din sportul alb, după izbucnirea scandalului de dopaj în care a fost implicat fostul ciclist american Lance Armstrong, deposedat de cele şapte victorii înregistrate în Turul Franţei.
MIAMI HEAT ŞI-A PĂSTRAT TITLUL NBA
Miami Heat şi-a păstrat titlul NBA cucerit anul trecut (având acum trei titluri de când evoluează în NBA) după ce a câştigat meciul decisiv al finalei: Miami Heat - San Antonio Spurs 95-88 (4-3 scor general final). După ce a pierdut titlul în meciul al şaselea datorită deciziilor greşite ale antrenorului din ultimele secunde, Spurs nu şi-a mai revenit, Heat impunându-se în ultimul meci conform aşteptărilor. Meciul a fost echilibrat până în ultimul sfert, când gazdele au forţat şi au obţinut victoria. James, cu 37 de puncte şi 12 recuperări şi Wade, cu 23p şi 10 recuperări, au asigurat victoria gazdelor, de la oaspeţi doar Duncan, cu 24p şi 12 recuperări şi Leonard, cu 19p şi 16 recuperări, făcând faţă vedetelor gazdelor. LeBron James a primit titul de MVP al finalei, al doilea consecutiv.
FOSTĂ COMPONENTĂ A ECHIPEI DE BIATLON A UCRAINEI, UCISĂ
Fosta sportivă ucraineană Olena Demidenko, în vârstă de 28 de ani, a fost înjunghiată mortal în oraşul său natal, Hluhiv, a anunţat, vineri, poliţia locală. Demidenko a fost găsită moartă în data de 18 iunie, în pragul casei sale. Sportiva locuia împreună cu un bărbat care este principalul suspect în acest caz de omucidere. Bărbatul respectiv se pare că a părăsit Ucraina, fiind căutat de poliţişti. Olena Demidenko a participat la două ediţii ale Campionatelor Europene, alături de echipa de biatlon a Ucrainei. Ea a concurat şi la patru ediţii ale Campionatelor Mondiale pentru juniori. După retragerea din activitate, Demidenko a devenit antrenoare.
NORVEGIA CERE EXTRĂDAREA FOSTULUI ATLET KHALID SKAH
Norvegia va cere Franţei extrădarea fostului atlet marocan Khalid Skah, campion olimpic în 1992, arestat miercuri pe aeroportul Orly, lângă Paris, a anunţat Poliţia norvegiană, care vrea să-l audieze într-un caz de violenţă domestică. Învingător în proba de 10.000 m la JO de la Barcelona şi dublu campion mondial de cros, Skah făcea obiectul unei cereri de extrădare formulate de Norvegia pentru violenţe şi ameninţări adresate fostei sale soţii, norvegiancă, şi celor doi copii ai lor. Serviciul de securitate internă din Norvegia (PST) a anunţat de asemenea că se interesează de Skah, din cauza ameninţărilor pe care le-a adus unor responsabili locali. Fostul atlet doreşte să dea explicaţii, conform avocatului său, care nu ştie însă dacă marocanul va contesta o eventuală procedură de extrădare.
LOCUITORII ORAŞULUI OSLO NU VOR JO 2022
Aproape jumătate dintre locuitorii oraşului Oslo se opun unei candidaturi a capitalei norvegiene la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, potrivit unui sondaj dat publicităţii de un ziar norvegian (sondajul a fost realizat de institutul Sentio, între 11 şi 16 iunie, prin telefon, pe un eşantion de 800 de persoane). Oraşul Oslo, care a aprobat în principiu o candidatură acum două săptămâni, a prevăzut un referendum, cu caracter consultativ, pe 9 septembrie, în timpul alegerilor legislative organizate în aceeaşi zi. În Europa, Barcelona, München şi Cracovia (cu o candidatură în care Polonia doreşte să se asocieze cu Slovacia) şi-au manifestat interesul pentru a candida, în timp ce Stockholm mai reflectează. Organizatorii candidaturii norvegiene trebuie să obţină în plus şi garanţii financiare din partea statului, de 33,7 miliarde coroane (4,3 miliarde euro). Răspunsul Guvernului este aşteptat la sfârşitul anului. Oraşul care va găzdui JO 2022 va fi desemnat de Comitetul Internaţional Olimpic în august 2015.