CAZACU LUPTĂ PENTRU CALIFICAREA LA CM DE VOLEI JUNIOARE
Săptămâna aceasta sunt programate turneele de calificare la Campionatul Mondial de volei rezervat junioarelor (jucătoare născute după 1 ianuarie 1994). Echipa României evoluează în Grupa D, alături de Rusia (gazda turneului, la Ramenskoe), Slovenia şi Polonia. Câştigătoarele celor patru grupe preliminare se califică la turneul final, programat în Cehia, în perioada 21-30 iunie. Din lotul care a făcut deplasarea în Rusia face parte şi Cristina Cazacu, jucătoare legitimată la CSV 2004 Tomis Constanţa. În primul meci jucat la Ramenskoe, joi, Rusia a învins România, cu 3:1 (25:14, 25:8, 16:25, 25:22). La tricolore, Cazacu a fost titulară pe postul de universal şi a realizat 17p, fiind cea mai eficientă jucătoare a formaţiei noastre. Echipa similară masculină a României (alcătuită din jucători născuţi după 1 ianuarie 1993) evoluează în Grupa C, alături de Estonia, Germania, Israel şi Bulgaria (gazda turneului, la Sofia). În primele două partide, tricolorii au cedat în faţa Estoniei (2:3) şi Bulgariei (0:3).
ALEGERI LA AJ VOLEI CONSTANŢA
Ca urmare a neîndeplinirii normei de prezenţă statutară, 2/3 din totalul membrilor asociaţiei, Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Asociaţiei Judeţene de Volei Constanţa a fost reprogramată pentru data de 13 mai 2013, orele 18.00, la Sala Sporturilor din Constanţa. Până la data de 13 mai 2013, inclusiv, toţi membrii asociaţiei au obligaţia de a achita cotizaţia aferentă anului 2012, în valoare de 45 lei. Neplata acestei cotizaţii conduce la suspendarea dreptului de vot şi implicit dezafilierea structurii sportive din Asociaţia Judeţeană de Volei Constanţa.
PARTIDE DIFICILE PENTRU CS NĂVODARI ŞI CALLATIS MANGALIA
În etapa a 6-a a Diviziei Naţionale de rugby, CS Năvodari va întâlni, sâmbătă, de la ora 10.00, pe terenul “Legmas” din Năvodari, formaţia CS Agro Poli Iaşi. Gazdele ocupă locul 7 în clasament, cu o singură victorie, în timp ce ieşenii se află pe prima poziţie a clasamentului, cu cinci succese în tot atâtea meciuri disputate. O altă formaţie constănţeană, CSR Callatis Mangalia, va avea, de asemenea, o partidă dificilă, în deplasare, cu CS Metrorex Bucureşti. Meciul va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00 şi va conta pentru etapa a 5-a din Seria Sud a Diviziei A. Callatis Mangalia ocupă primul loc în clasament, cu 14 puncte, fiind urmată la două lungimi de Metrorex.
TREI COMPETIŢII ATLETICE PE STADIONUL “FARUL”
Duminică, de la ora 10.00, pe stadionul “Farul”, vor avea loc trei competiţii atletice, la care vor lua startul sportivi de la cluburi din judeţul Constanţa. Astfel, atleţii vor concura la “Cupa Farul - Memorialul Constantin Craiu”, Ziua Mondială a Atletismului şi Cupa CSS Constanţa.
SUPERCUPA ROMANIEI LA OINĂ - CUPA REGELUI
Duminică, pe stadionul “Arcul de Triumf” din Bucureşti, se va desfăşura “Supercupa Romaniei la oină - Cupa Regelui”, competiţie la startul căreia se vor alinia cele mai bune trei echipe ale sezonului anterior al competiţiilor organizate de Federaţia Română de Oină. Astfel, îşi vor disputa trofeul echipele Frontiera Tomis Constanţa, campioană naţională, Straja Bucureşti, câştigătoarea Cupei Federaţiei, şi Biruinţa Gherăeşti, cîştigătoarea Cupei Satelor. Sistemul de desfăşurare a competiţiei va fi turneu simplu, urmând să se desfasoare trei partide fiecare cu fiecare, cu începere de la ora 9.30.
ŞTEFAN PALOŞI, ÎN FINALĂ LA SVILENGRAD CUP
Tenismenul constănţean Ştefan Paloşi (LPS “Nicolae Rotaru, antrenor Ionuţ Brătulescu), cap de serie nr. 1, s-a calificat în finala “Svilengrad Cup”, turneu internaţional de categoria a III-a rezervat juniorilor sub 14 ani, care are loc la Svilengrad (Bulgaria). Vineri, în penultimul act al competiţiei, Paloşi s-a impus în disputa cu Mikhail Fomenkov (Rusia), cap de serie nr. 3, cu 4-6, 6-1, 6-1, şi va lupta pentru trofeu cu favoritului nr. 2, Kaloyan Dimitrov (Bulgaria), cap de serie nr. 2. În proba de dublu, Alexander Gima (LPS “Nicolae Rotaru”, antrenor Daniel Dragu) şi Alexandru Bodnariuk (CS Ştiinţa, antrenor Daniel Dragu), favoriţi nr. 2, au cedat în semifinale în faţa cuplului format din Theodor Foia (România) şi Berke Eser Coskun (Turcia), favoriţi nr. 4, cu 2-6, 3-6.
MERGEA ŞI MARX, ÎN FINALA TURNEULUI CHALLENGER DE LA ROMA
Perechea formată Florin Mergea şi Philipp Marx (Germania), cap de serie nr. 2, s-a calificat în finala turneului challenger de la Roma, dotat cu premii în valoare totală de 30.000 de euro. Mergea şi Marx au învins, în semifinale, cu 6-2, 6-2, cuplul alcătuit din Andrei Golubev (Kazahstan) şi Frederik Nielsen (Danemarca). În finala turneului de la Roma, Mergea şi Marx vor întâlni perechea germană Andre Begemann şi Martin Emmrich, cap de serie nr. 1, care a trecut, cu 7-6, 7-6, de cuplul polonez Tomasz Bednarek şi Mateusz Kowalczyk. Pentru calificarea în finală, Mergea şi Marx vor primi 48 de puncte în clasamentul de dublu şi un cec în valoare de 1.100 de euro. În proba de simplu a turneului challenger de la Roma, Adrian Ungur a fost învins, în sferturile de finală, cu 6-3, 7-5, de argentinianul Federico Delbonis, cap de serie nr. 8.
CSU PLOIEŞTI, A DOUA FINALISTĂ A LN DE BASCHET MASCULIN
Finala Ligii Naţionale de baschet masculin din acest an se va disputa între formaţiile BC Mureş Tg. Mureş şi CSU Ploieşti. Dacă mureşenii au trecut cu scorul general de 3-0 în semifinale de Gaz Metan Mediaş, CSU Ploieşti a avut nevoie de patru partide pentru a obţine calificarea în ultimul act. În meciul 4 al disputei cu orădenii, CSU Ploieşti s-a impus pe teren propriu, cu 85-72 (48-33) şi cu scorul general de 3-1 va disputa pentru al doilea an consecutiv finala campionatului. Finala va disputa în sistemul “cel mai bun din şapte meciuri”, campioana en titre fiind CSU Ploieşti.
BUTE A FOST OPERAT CU SUCCES LA MÂNA STÂNGĂ
Boxerul român Lucian Bute a fost operat cu succes la mâna stângă, joi, în Florida. Medicul Veronica Pedro a efectuat intervenţia chirurgicală în cursul căreia a extras mai multe fragmente de os de la încheietura mâinii stângi. Operaţia a durat aproximativ 40 de minute, iar Bute va fi nevoit să poarte un aparat ghipsat la mâna stângă timp de circa 6 săptămâni. Recuperarea sa este estimată să dureze între 4 şi 6 luni. Bute s-a accidentat la mâna stângă în timpul unui antrenament susţinut pe 1 mai şi din această cauză meciul său cu canadianul Jean Pascal, în limitele categoriei semigrea, a fost amânat, iar gala programată în data de 25 mai, la Centre Bell din Montreal, a fost anulată. Bute a precizat că va reîncepe antrenamentele în luna august dacă recuperarea decurge normal, existând şanse ca pe 7 decembrie să lupte cu Jean Pascal.
RETURUL LIGII CAMPIONILOR LA HANDBAL FEMININ
Sâmbătă, de la ora 16.15 (în direct la Digi Sport 1), va avea loc ultimul meci din acest sezon al Ligii Campionilor la handbal feminin. În manşa retur a finalei, Gyor Audi Eto KC va primi vizita formaţiei norvegiene Larvik. Manşa tur a fost câştigată de unguroaice, care s-au impus, în deplasare, cu 24-21. Cele două echipe s-au mai întâlnit în acest sezon şi în Grupele Principale, Gyor câştigând de fiecare dată: 24-18 - în deplasare şi 30-24 - pe teren propriu.
FEDERER, ELIMINAT LA MADRID
Tenismanul elveţian Roger Federer, nr. 2 mondial şi deţinătorul titlului, a fost eliminat în turul al treilea al turneului de la Madrid, de japonezul Kei Nishikori, locul 16 ATP. Nishikori s-a impus cu 6-4, 1-6, 6-2. Federer a revenit la Madrid în competiţii după o pauză de şapte săptămâni.
CONTINUĂ SURPRIZELE LA CM DE HOCHEI PE GHEAŢĂ
Franţa a produs o mare surpriză la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, prin victoria cu scorul de 2-1 în faţa deţinătoarei titlului mondial, Rusia. Franţa a pus capăt seriei de 13 victorii consecutive reuşite de echipa Rusiei, obţinând un rezultat istoric, care o plasează într-o poziţie bună în lupta pentru menţinerea în elita hocheiului mondial sau o poate duce chiar în sferturile de finală. Letonia a furnizat, la rândul său, altă surpriză, prin succesul cu 5-3 în faţa Slovaciei, finalista de anul trecut. Tot în Grupa H, de la Helsinki, Finlanda, care joacă pe teren propriu, a fost învinsă de selecţionata Statelor Unite cu scorul de 4-1, iar Germania a învins Austria cu 2-0. În clasament continuă să conducă Rusia, cu 9 puncte, urmată de SUA 9p, Finlanda 8p, Slovacia 6p, Franţa 6p, Germania 4p, Austria 3p şi Letonia 3p. Rezultate din etapa a patra a Grupei S, care se desfăşoară la Stockholm: Cehia - Danemarca 2-1 (după lovituri de departajare); Suedia - Canada 0-3; Elveţia - Slovenia 7-1; Suedia - Norvegia 3-1. În clasament conduce Elveţia, cu 11p, urmată de Canada 10p, Suedia 9p, Norvegia 6p, Cehia 5p, Belarus 3p, Danemarca 3p şi Slovenia 1p. Se acordă trei puncte pentru victoria obţinută în timpul regulamentar şi două pentru cea reuşită după prelungiri sau după lovituri de departajare (în acest caz, şi echipa învinsă primeşte un punct în clasament). Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica pentru faza eliminatorie a competiţiei.
TRAGEDIE ÎN YAHTING
Sportivul britanic Andrew Simpson, dublu medaliat olimpic la yahting, a decedat joi seară, în portul San Francisco, după ce ambarcaţiunea echipei suedeze Artemis s-a răsturnat. „Cu imensă tristeţe, Artemis Racing confirmă tragicul deces al lui Andrew Simpson. El făcea parte din echipajul de 11 marinari de pe ambarcaţiunea AC72, care se pregătea pentru Cupa Americii, când s-a produs incidentul. Simpson a fost prins sub barcă şi în ciuda încercărilor de resuscitare şi-a pierdut viaţa. Întreaga echipă este devastată de ceea ce s-a întâmplat şi transmite sincere condoleanţe soţiei lui Andrew şi familiei sale”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Artemis. Echipa suedeză se pregătea pentru a lua startul în cea de-a 34-a ediţie a Cupei Americii, pe 7 iulie, la San Francisco. Andrew Simpson, în vârstă de 36 de ani, a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008, la clasa Star, iar la Londra, în 2012, a cucerit argintul.
CAPITALA QATARULUI VREA SĂ ORGANIZEZE CM DE ATLETISM DIN 2019
Capitala Qatarului, Doha, s-a înscris pe lista pretendentelor la organizarea Campionatelor Mondiale de atletism din anul 2019, după ce a candidat fără succes pentru găzduirea ediţiei din 2017 a competiţiei, a anunţat Dahlan Al-Hamad, preşedintele federaţiei qatareze de specialitate (QAAF). El a adăugat că fereastra datelor rămâne aceeaşi, respectiv lunile septembrie-octombrie, climatizarea stadioanelor atenuând temperaturile încă ridicate la început de toamnă în Qatar. Următoarele trei ediţii ale CM de atletism vor avea loc la Moscova (10-18 august 2013), Beijing (22-30 august 2015) şi Londra (2017). După ce a găzdui Jocurile Asiatice din 2006, Doha este pe cale să devină un centru important pentru evenimentele sportive internaţionale, urmând să găzduiască în următorii ani, între altele, Campionatele Mondiale de handbal masculin (2015) şi de fotbal (2022)!