IRAN
Seism devastator
Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade s-a produs ieri în sud-estul Iranului, seismul, soldat până acum cu cel puţin 46 de morţi şi circa 850 de răniţi, fiind resimţit în întreaga regiune a Golfului Persic şi în Asia de Sud. Bilanţul victimelor şi al pagubelor materiale ar putea creşte simţitor, odată cu primele rapoarte oficiale din zonele afectate. Epicentrul seismului a fost localizat în apropierea oraşului iranian Saravan din sud-estul ţării. Seismul s-a produs la ora 10.44 GMT, în Iran, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, potrivit Centrului de Studii Geofizice din SUA (USGS). Centrala nucleară construită de Rusia la Bushehr, în Iran, nu a fost atinsă de cutremur, a anunţat agenţia rusă pentru energie atomică Rosatom. Centrala nucleară se află la 950 de kilometri vest de Khash, un oraş aflat în apropiere de epicentrul seismului. Cel puţin 34 persoane au murit în Pakistan, în urma seismului, care a făcut şi pagube considerabile în mai multe oraşe pakistaneze, între care capitala Islamabad, dar şi la Karachi, o metropolă aflată în sudul ţării, unde numeroase persoane au ieşit pe stradă, de teama prăbuşirii unor clădiri. Seismul puternic de ieri survine la o săptămână după un altul, soldat cu circa 40 de morţi în sud-vestul Iranului.
SUA
Fraudă de milioane
Ovidiu Isac, un român de 31 de ani care locuieşte în SUA, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, ca lider al unui complot internaţional ce a încasat 1,6 milioane de dolari în baza unor declaraţii fiscale frauduloase, relatează ”Chicago Sun Times” online. Isac, care locuieşte la Skokie, un sat din ţinutul Cook, statul Illinois, a condus o reţea de 23 de persoane cu care a conspirat, utilizând conturile bancare ale acestora, pentru a primi sume solicitate în baza unor cereri de restituire false, în schimbul unei părţi a acestor sume şi a trimite banii în România, a anunţat Biroul Procurorului SUA. Cel puţin 470 de cereri false de restituire, în valoare de 4.000 până la 7.000 de dolari fiecare, au fost completate în numele unor cetăţeni români care au vizitat anterior SUA cu vize pentru studii şi au completat cereri de restituire, dar care nu se mai aflau în ţară. Isac a fost condamnat vineri la 85 de luni de închisoare şi la plata sumei de 1,64 milioane de dolari, de către judecătorul federal Charles Norgle, care a hotărât totodată ca bărbatul să fie deportat după ispăşirea pedepsei. Isac a pledat vinovat, în ianuarie, pentru conspiraţie în vederea fraudării Guvernului american şi pentru furt de fonduri guvernamentale.
IRAK
Execuţii în masă
Un număr de 21 de condamnaţi la moarte, găsiţi vinovaţi de activităţi teroriste, au fost executaţi ieri în Irak, în pofida apelurilor repetate ale comunităţii internaţionale de instituire a unui moratoriu privind pedeapsa capitală, a anunţat un responsabil al Ministerului irakian al Justiţiei. În Irak, condamnaţii la moarte sunt executaţi în general prin spânzurare. Aceste noi execuţii ridică la 50 numărul persoanelor executate în Irak de la începutul anului, potrivit datelor furnizate de autorităţi. Anul trecut, în Irak au fost executaţi 129 de condamnaţi la moarte.
RUSIA
Ziua judecăţii
Principalul oponent al lui Vladimir Putin, bloggerul şi avocatul Aleksei Navalnîi, va fi judecat începând de astăzi, pentru deturnare de fonduri la Kirov, oraş aflat la 900 de kilometri de Moscova. Navalnîi riscă până la zece ani de închisoare. El este acuzat că ar fi organizat, în 2009, deturnarea a 400.000 de euro dintr-o exploatare forestieră, Kirovles, în regiunea Kirov. La acea vreme, Navalnîi era consilier al guvernatorului liberal al regiunii, Nikita Belih. ”Dosarul a fost fabricat în totalitate, la ordinul lui Putin”, afirmă site-ul navalny.ru/kirovles, creat special în acest scop de către Navalnîi. Miliardarul Mihail Prohorov, fostul candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat luni că ”procesul lui Aleksei Navalnîi este unul politic şi nedemn de un stat de drept”. Orator strălucit în timpul protestelor anti-Putin de la Moscova şi critic al corupţiei, prin dezvăluirile de senzaţie publicate pe internet, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 36 de ani, s-a impus ca lider al mişcării de contestare apărute în 2011 în vederea denunţării fraudelor din alegerile legislative câştigate de partidul lui Vladmimir Putin, Rusia Unită. Cu câteva zile înainte de începerea procesului său, Navalnîi s-a arătat ofensiv, susţinând că vrea să devină preşedinte şi promiţând condamnarea lui Putin şi apropiaţilor săi. Problemele judiciare nu s-au oprit la scandalul Kirovles, el fiind acuzat că ar fi deturnat 2,5 milioane de euro aparţinând unui partid politic liberal şi fiind acuzat de escrocherie şi spălare de bani în cadrul unui alt proces care-l implică şi pe fratele său. În februarie, el a fost acuzat că ar fi uzurpat statutul de avocat, furnizând informaţii false. Toate acuzaţiile sunt respinse de acuzat, care denunţă o operaţiune a Kremlinului, care are ca scop reducerea sa la tăcere.
SLOVACIA
Exerciţiu NATO de anvergură
Aproximativ 1.800 de militari din 37 de ţări vor participa, în iunie, în Slovacia, la cel mai important exerciţiu de validare a unor proceduri NATO în domeniul logisticii din ultimii zece ani, a anunţat, luni, Ministerul slovac al Apărării. Scenariul exerciţiilor cu nume de cod Capable Logistician 2013 prevede, ca punct de plecare, un conflict fictiv între două ţări, urmat de o intervenţie a forţelor NATO, la cererea Consiliului de Securitate al ONU. O asistenţă umanitară acordată victimelor unei catastrofe naturale face parte, de asemenea, din cadrul programului de exerciţii, care se va desfăşura în perioada 3-28 iunie, în trei locuri diferite din această ţară de aproximativ 5,4 milioane de locuitori, între care baza aeriană de la Sliac. Slovacia a devenit membru NATO la 29 martie 2004.
SIRIA
Amnistie
Şeful statului sirian, Bashar al-Assad, a promulgat o nouă amnistie pentru infracţiuni comise până ieri, cu excepţia contrabandei, nesupunerii şi folosirii stupefiantelor, a anunţat agenţia oficială Sana. Astfel, pedeapsa cu moartea va fi înlocuită cu muncă forţată pe viaţă şi sirienii care s-au alăturat organizaţiilor teroriste nu vor mai ispăşi decât un sfert din pedeapsă, precizează decretul. Al-Assad a decretat mai multe amnistii de la începutul revoltei în martie 2011 dar, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, zeci de mii de deţinuţi se află în continuare în centrele de detenţie ale ţării.
VENEZUELA
Proteste mortale
Protestele violente izbucnite după victoria lui Nicolas Maduro în cursa prezidenţială din Venezuela s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, inclusiv un poliţist şi 61 de răniţi, anunţă procurorul-general Luisa Ortega. Aproximativ 135 de persoane au fost reţinute în cursul manifestaţiilor.
EPAKISTAN
Atentat electoral
Patru membri din anturajul unui oficial de rang înalt al opoziţiei pakistaneze au fost ucişi ieri, în urma exploziei unei bombe la trecerea convoiului lor, în provincia instabilă Balucistan. Sanaullah Zehri, liderul Ligii Musulmane Nawaz Sharif (PML-N) în această provincie, a supravieţuit atacului, dar fiul, fratele, nepotul şi şoferul acestuia şi-au pierdut viaţa, potrivit oficialilor locali. Zehri ieşea de acasă în fruntea unui convoi format din 20 de vehicule, pentru a merge la un miting organizat în districtul Khuzdar, situat la aproximativ 350 de kilometri sud de capitala provincială Quetta, potrivit lui Akbar Durrani, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului provincial de Interne. Atacul comis împotriva convoiului lui Zehri nu a fost revendicat. Provincia Balucistan se confruntă cu o rebeliune locală ostilă organizării alegerilor generale din 11 mai, un scrutin-cheie pentru consolidarea democraţiei în această ţară obişnuită cu loviturile de stat. Talibanii pakistanezi din cadrul TTP au ameninţat deschis partidele laice ce participă la alegeri. Acesta este al treilea atac mortal comis în Pakistan împotriva unor candidaţi la alegeri, în ultimele trei zile. Duminică, un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Naţional Awami (ANP), o formaţiune laică influentă în nordul Pakistanului, a fost ucis de explozia unei bombe artizanale în timpul trecerii vehiculului său. Atentatul a fost revendicat de talibani. Luni, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra vehiculului lui Abdul Rahim Burki, un candidat independent din Waziristanul de Sud, o zonă tribală din nord-vest, considerată un fief al talibanilor şi au ucis doi membri ai anturajului său. Acest atac nu a fost revendicat.