BULGARIA
Scurgeri radioactive
Unul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui a fost oprit de duminică seara, în urma unei pene la sistemul de răcire al generatorului. Incidentul nu a avut niciun impact asupra nivelului de radioactivitate în jurul centralei atomice. Lucrări de reparaţie sunt în curs. Singura centrală nucleară bulgară dispune de două reactoare de fabricaţie rusă, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare. Patru foste reactoare, cu o capacitate de 440 de megawaţi fiecare, au fost închise în 2002 şi 2006, sub presiunea UE, din motive de securitate.
IRAK
Serie de atentate
Un număr de 19 persoane au fost ucise şi alte 189 rănite, ieri, într-o serie de 17 atentate comise în Irak, cu câteva zile înaintea alegerilor provinciale din 20 aprilie. La Bagdad, şase atentate cu maşină-capcană, dintre care unul la intrarea în aeroport, au provocat moartea a opt persoane şi rănirea altor 48, în timp ce la Tuz Khurmatu, în nordul ţării, şase persoane au murit în trei atacuri similare. Atentate au avut loc şi la Nassiriya, în sudul ţării, la Hilla, la sud de Bagdad, Samarra, în provincia instabilă Salaheddine, şi la Baquba, reşedinţa provinciei Diyala. Alte patru persoane au murit la Kirkuk, în nord, în trei atentate. Campania electorală a fost marcată de o recrudescenţă a violenţelor. Potrivit datelor furnizate de surse medicale şi de securitate, 14 candidaţi au fost ucişi de la începutul anului.
JAPONIA
Vizită la Fukushima
O misiune din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a început de ieri o inspecţie privind avansul lucrărilor la centrala nucleară accidentată Fukushima, cu scopul de a stabili care este situaţia instalaţiei aflate în proces de desfiinţare. Echipa de 12 persoane, alcătuită din experţi străini, a organizat o reuniune cu reprezentanţi ai Guvernului japonez şi operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) la Tokyo, după care va efectua o vizită, mâine, la complexul atomic pus în pericol de un cutremur urmat de un tsunami la 11 martie 2011. Este vorba despre a treia misiune de acest tip de când a avut loc catastrofa. Echipa AIEA va studia procesul de desfiinţare, dar şi măsurile adoptate de TEPCO în vederea soluţionării acestor disfuncţionalităţi în serie. Numeroase mijloace tehnice temporar implementate în vederea evitării a ceea ce era mai rău în etapa acută a crizei se află în continuare în serviciu şi sunt considerate foarte vulnerabile. TEPCO se află, în prezent, abia în primele etape înainte de desfiinţarea celor patru reactoare. Situaţia altor două reactoare nu a fost decisă, încă, în mod oficial. Pentru dezafectarea centralei vor fi necesari 40 de ani.
GERMANIA
Proces amânat
Procesul neonaziştilor, pentru o serie de crime cu caracter rasist, care urma să se deschidă miercuri la Munchen, a fost amânat pentru 6 mai, în vederea revizuirii procedurii de acreditare a presei. O polemică importantă a afectat Germania în ultimele săptămâni, cu privire la modalităţile de organizare a procesului, dar mai ales asupra modului în care au fost atribuite locuri rezervate presei, excluzând presa turcă, în contextul în care opt dintre cele zece victime sunt cetăţeni turci sau persoane de origine turcă.
MUNTENEGRU
Al doilea capitol
Muntenegrul a închis, în mod provizoriu, un al doilea capitol în cadrul negocierilor de aderare la UE, însă drumul până la o aderare deplină la blocul european este lung. Capitolul închis provizoriu între autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Podgoriţa vizează Educaţia şi Cultura (Capitolul 26). În decembrie, UE şi Muntenegru au închis provizoriu capitolul privind Ştiinţa şi Cercetarea. Cele 35 de capitole de negociere acoperă toate aspectele dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui domeniu specific (de exemplu Transporturi, Energie, Politică Economică şi Monetară, Agricultură, Pescuit, Energie, Fiscalitate, Justiţie) şi vizează să verifice dacă legislaţia naţională a ţărilor candidate este conformă dreptului european. Muntenegru este candidat la aderare din 2010. Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE au aprobat lansarea negocierilor de aderare în iunie. Oficiali europeni au afirmat, în mai multe rânduri, că Muntenegrul are cu siguranţă un viitor european, dar ei insistă ca autorităţile din această fostă republică iugoslavă să se angajeze să garanteze independenţa justiţiei şi să lupte împotriva crimei organizate şi corupţiei.
ISRAEL
Ziua Amintirii
Israelul a marcat, prin mai multe ceremonii solemne, Ziua Amintirii, una dintre cele mai importante sărbători naţionale. Cu această ocazie, sunt onoraţi toţi soldaţii şi civilii care şi-au dat viaţa pentru apărarea statului şi poporului israelian. Ceremoniile au avut loc în condiţiile unei ameninţări crescute din partea Iranului, care a testat noi rachete balistice. Comemorările au început la Zidul Plângerii din Ierusalim. Sirenele au răsunat timp de un minut în tot Israelul, în memoria celor care s-au jertfit pentru statul israelian. Israelienii s-au oprit din orice activitate şi s-au rugat pentru martiri. Oficialii israelieni nu au ezitat să lanseze noi ameninţări la adresa duşmanilor Statului Israel. Principalii vizaţi sunt iranienii, care au testat noi rachete balistice şi ameninţă cu un război deschis dacă programul lor nuclear va fi atacat.
Potrivit rapoartelor oficiale, aproape 23.000 de oameni au murit pentru cauza Israelului de când evreii au început să treacă de zidurile vechiului Ierusalim şi să formeze noi aşezări, acum peste 150 de ani. Cei mai mulţi au căzut la datorie în timpul războaielor care au urmat independenţei Israelului, în 1948.
EGIPT
Eliberare aprobată
Justiţia egipteană a aprobat eliberarea condiţionată a fostului preşedinte Hosni Mubarak în cazul acuzaţiilor ce i se aduc în legătură cu moartea a sute de manifestanţi în timpul revoltelor antiprezidenţiale din 2011, însă va rămâne în detenţie din cauza altor dosare. Avocatul fostului preşedinte încarcerat din aprilie 2011 a solicitat eliberarea clientului său pe motiv că acesta a depăşit perioada maximă de detenţie preventivă, care este de doi ani. În ciuda deciziei curţii de apel, Hosni Mubarak rămâne în detenţie preventivă pentru că numele său figurează într-un nou scandal de corupţie.
BULGARIA
Suspiciuni la nivel înalt
Parchetul bulgar a consolidat suspiciuni vizând Ministerul de Interne, acuzat că a dispus interceptarea unor oficiali politici şi oameni de afaceri începând din 2009. În cursul anchetei, Parchetul a descoperit practici la Ministerul de Interne creând condiţii pentru dezvăluiri nereglementate ale unor interceptări ale unor oficiali politici de rang înalt şi oameni de afaceri, a declarat Borislav Sarafov, un adjunct al procurorului general, într-o conferinţă de presă. Preşedintele Partidului Socialist Serghei Stanişev a remis Parchetului spre verificare, la sfârşitul lui martie, un raport anonim dezvăluind o serie de infracţiuni, conducând la deschiderea unei anchete în cadrul Ministerului de Interne. Conform legislaţiei, recurgerea la mijloace tehnice de supraveghere este autorizată în cadrul unei anchete judiciare pentru presupuse infracţiuni pasibile de o pedeapsă de cel puţin cinci ani de închisoare.
GERMANIA
Posibilă demisie
Angela Merkel ar putea să demizioneze în 2015, potrivit unei biografii a cancelarului german scrise de Nikolaus Blome, corespondentul politic al tabloidului german “Bild”, care speculează că aceasta nu va duce la capăt un al treilea mandat. În această carte, publicată ieri, Nikolaus Blome îşi bazează speculaţia pe conversaţii purtate cu politicieni importanţi şi confidenţi ai lui Merkel care afirmă că aceasta le-a spus că ea consideră zece ani de mandat în calitate de cancelar sau guvernator de land perioada maximă de exercitare a puterii. Aceştia sunt citaţi totodată afirmând că lui Merkel i-ar plăcea să fie primul cancelar german de după al Doilea Război Mondial care să nu plece de la putere în urma unui vot sau dată afară de propriul partid.
SUA
Lovitură diplomatică
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit ieri cu Tom Donilon, consilierul preşedintelui SUA pentru Securitate naţională, pe fondul tensiunilor generate de “Lista Magniţki”. SUA Unite au plasat vineri pe o listă neagră 18 persoane, majoritatea funcţionari ruşi, pentru presupusul lor rol în decesul în închisoare în 2009 al juristului. În termenii “Listei Magnţki”, averile pe care le-ar deţine aceste persoane sunt îngheţate pe teritoriul american, iar orice cetăţean american care ar face comerţ cu ele se va expune unor sancţiuni penale. Persoanele vizate au accesul interzis în SUA. Rusia a ripostat încă de sâmbătă, interzicând intrarea pe teritoriul său a 18 americani, în special foşti oficiali ai închisorii Guantanamo sau persoane implicate în condamnarea traficantului de arme rus Viktor Bout.
PAKISTAN
Asasinate politice
Bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unui candidat la alegerile pakistaneze, în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, şi au ucis doi membri din anturajul acestuia. Atacatorii au deschis focul asupra vehiculului lui Abdul Rahim Burki, candidat independent pentru un mandat de deputat în Waziristanul de Sud, la Islampur, o localitate din districtul Dera Ismail Khan. Localitatea, situată la ieşirea din Waziristan, este populată de persoane deplasate din cauza violenţelor ce au loc în această zonă tribală de la frontiera cu Afganistanul. Atacul a fost revendicat de către luptători Taliban pakistanezi.
TUNISIA
Credit aprobat
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Guvernul tunisian au ajuns la un acord cu privire la un împrumut preventiv de 1,78 miliarde de dolari. Pe 8 aprilie, o delegaţie a FMI a început o nouă rundă de negocieri cu guvernul tunisian, care a cerut o linie de credit preventivă pentru a-şi putea uşura problemele de finanţare care au apărut după revoluţia din urmă cu doi ani. Tunisia are nevoie de ajutorul FMI pentru a-şi proteja economia de turbulenţele economie globale, inclusiv criza datoriilor în Europa. Cu toate acestea, mai multe partide politice se opun unui acord cu FMI, apreciind că violează suveranitatea Tunisiei într-o serie de domenii precum reforma subvenţiilor. Guvernul tunisian al islamistului Ali Larayehd se aşteaptă în acest an la o creştere economică de 4,5%, după o creştere de 3,6% anul trecut.
TURCIA
Vizită în Gaza
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită în Fâşia Gaza la sfârşitul lunii mai, în principiu după o călătorie în SUA. Premierul turc va fi primit la 16 mai de către preşedintele Obama, potrivit Casei Albe. La Gaza, vicepremierul Guvernului Hamas a anunţat duminică o vizită a lui Erdogan în enclava palestiniană. După aproape trei ani de refuz, premierul Netanyahu i-a prezentat în cele din urmă scuze omologului său turc, pe 22 martie, cu puţin timp înainte ca preşedintele american Barack Obama să efectueze o vizită în Israel .
SUA
Victimă transformată în călău
Adam Lanza, de 20 de ani, care a împuşcat cu sânge rece 26 de persoane, printre care mama sa, la şcoala elementară Sandy Hook din Newtown, ar fi fost o victimă a abuzurilor din partea colegilor săi. La câteva luni de la tragedia, care a îndoliat SUA şi a declanşat cea mai serioasă dezbatere privind deţinerea de arme de uz personal, rudele autorului masacrului din Newtown, care suferea de o formă uşoară de autism, au rupt tăcerea şi au declarat că acestea venea deseori acasă de la şcoală cu vânătăi pe tot corpul. Până în clasa a VII-a, Adam Lanza a studiat la Sandy Hook, unde mama sa lucra ca voluntară. Nancy Lanza, care a fost prima victimă a masacrului, suspecta că fiul ei este agresat la şcoală de alţi colegi şi chiar intenţiona să depună o plângere la tribunal împotriva profesorilor, ce închideau ochii la abuzurile fizice şi verbale la adresa băiatului ei. Tragedia s-a petrecut la 14 decembrie trecut. Înarmat cu două pistoale şi o puşcă de asalt, Adam Lanza şi-a împuşcat mai întâi mama, iar, apoi, la bordul autoturismului ei s-a deplasat până la şcoala Sandy Hook, unde a ucis 26 de persoane, între care 20 de copii cu vârste cuprinse între şase şi şapte ani, după care s-a sinucis. Printre motivele posibile care l-au ghidat spre această acţiune criminală, experţii criminalişti au invocat o ceartă cu mama sa şi pasiunea pentru jocurile video.