INDIA
Imobil prăbuşit
Cel puţin 50 de persoane, majoritatea muncitori şi membri ai familiilor acestora, au murit în urma prăbuşirii unei clădiri aflate în construcţie, la periferia oraşului Bombay, în vestul Indiei, a anunţat poliţia, vineri. Imobilul de şapte etaje s-a prăbuşit joi seară, ca un castel de cărţi, într-un morman de oţel şi moloz, care împiedica eforturile salvatorilor de a căuta supravieţuitori. Majoritatea victimelor erau muncitori veniţi la Bombay pentru a găsi de lucru în construcţii. Administraţia civilă locală a anunţat că anchetează cu privire la accident şi că va inspecta clădiri ce au fost construite recent în cartier, în care locuiesc membri ai clasei medii, la periferii. Imobilul care s-a prăbuşit era o construcţie fără autorizaţie. Potrivit cotidianului ”Hindustan Times”, cele şapte etaje au fost construite în mai puţin de patru luni, cu materiale de proastă calitate. Prăbuşirea unor clădiri este frecventă în India, o ţară în care o puternică creştere economică a condus la apariţia a numeroase structuri de mai multe etaje, ridicate fără respectarea normelor şi, uneori, fără autorizaţie. În noiembrie 2010, 69 de persoane au murit iar alte peste 80 au fost rănite la New Delhi, în urma prăbuşirii unui imobil în construcţie.
SPANIA
În vizorul Fiscului
Românii care au reşedinţa în Spania sunt obligaţi de anul acesta să declare la Fiscul spaniol bunurile imobile, conturile şi asigurările de viaţă pe care le deţin pe teritoriul ţării de origine, România. Termenul limită este 30 aprilie. După această dată, Fiscul de la Madrid va face verificări în România şi îi va amenda pe cei care vor face declaraţii false. Măsura este valabilă pentru toţi cetăţenii rezidenţi în Spania, fie că sunt români sau de altă naţionalitate. Românii trebuie să declare până la 30 aprilie dacă deţin în România o casă, un apartament a cărui valoare de cumpărare este mai mare de 50.000 de euro. Aceeaşi limită este aplicată şi pentru conturile bancare eventual deţinute în România. Declararea bunurilor este obligatorie, dar nu înseamnă că vor fi impozitate. Este vorba de o nouă prevedere în legea antifraudă, care a fost modificată în octombrie 2012. Declaraţiile se pot face fie pe internet, fie direct la Fiscul spaniol. După data de 30 aprilie, Fiscul va cere ţărilor de origine date fiscale, iar persoanele care nu vor declara valorile de peste 50.000 de euro sunt pasibile de amenzi.
FRANŢA
Rromi evacuaţi
Aproximativ 4.000 de rromi au fost nevoiţi să se mute din tabere improvizate existente în Franţa, de la începutul acestui an, în urma unor operaţiuni de evacuare sau a altor incidente, conform unui raport obţinut de AFP care deplânge ”radicalizarea formelor de respingere a membrilor acestei etnii”. 28 de tabere de nomazi în care locuiau 2.873 de persoane au fost evacuate de forţele de ordine în primul trimestru al acestui an, potrivit unui studiu realizat de Philippe Goossens, din cadrul Asociaţiei europene pentru apărarea drepturilor omului (AEDO). Cifrele sunt în creştere faţă de primul trimestru al anului 2012 (1.582 de persoane). În Franţa trăiesc aproximativ 20.000 de rromi, majoritatea din România şi Bulgaria.
CIPRU
Ameninţări cu moartea
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades şi şeful Băncii Centrale, Panicos Demetriades, au primit ameninţări cu moartea, pentru impozitarea depunerilor bancare de peste 100.000 de euro în cele mai mari două bănci din insulă, relatează canalul de televiziune Sigma, care citează un mesaj primit de ziarul ”Politis”, semnat de un ”grup de salvare a conturilor”. ”Vă avertizăm că nu este o cacealma. Vom începe cu nepoţii voştri, iar apoi ne vom ocupa de copii, iar pe voi vă vom lăsa la urmă, ca să simţiţi aceeaşi durere pe care o resimţim noi”, se afirmă în mesajul de ameninţare, în care se afirmă că grupul de răzbunători nu aparţine niciunui partid politic sau organizaţii. Redacţia de la ”Politis” a predat mesajul poliţiei, care a declanşat deja o investigaţie. Nu este prima oară când guvernatorul Băncii Centrale din Cipru este ameninţat cu moartea. El şi-a trimis deja soţia şi copiii în străinătate, chiar dacă a fost nevoit să-i retragă de la şcoală.
UNGARIA
Cereri de cetăţenie
Peste 422.000 de cereri de cetăţenie ungară au fost depuse începând de la lansarea unei proceduri simplificate de acordare a cetăţeniei, în ianuarie 2011 şi până în prezent. Dintre toate aceste solicitări, peste 203.000 au fost depuse pe teritoriul Ungariei, iar aproximativ 340.000 de persoane au depus deja jurământul. În ţările vecine Ungariei, 149.449 de cereri au fost depuse în România, 46.400 în Serbia, 10.437 în Ucraina, 454 în Austria şi 161 în Slovacia. Aproximativ 1.779 de cereri au fost depuse în Marea Britanie, 1.472 în Germania, 1.427 în SUA şi 1.060 în Israel. În total, 283.866 de cetăţeni români, 76.652 de cetăţeni sârbi, 50.658 ucraineni, 1.515 slovaci şi 1.289 croaţi au aplicat pentru cetăţenia ungară, ceea ce înseamnă că multe dintre persoanele ce locuiesc în ţările vecine Ungariei au depus cererile în Ungaria. Parlamentul ungar a decis în mai 2010 ca cetăţenia ungară să poată fi acordată printr-o procedură rapidă persoanelor sau urmaşilor celor care au avut cetăţenie ungară până în anul 1920 sau între 1938 şi 1945. Vorbirea fluentă a limbii maghiare este o condiţie, însă nu sunt necesare rezidenţa pe teritoriul Ungariei sau un examen despre Constituţie.
INDONEZIA
Violenţe religioase
Cel puţin opt persoane au fost ucise vineri într-o încăierare într-un centru de detenţie administrativă, în Indonezia, între refugiaţi musulmani şi budişti birmani, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Violenţele au izbucnit în centrul de detenţie din Medan, capitala provinciei Sumatra-Nord. Poliţia nu a vrut să se pronunţe cu privire la originea incidentelor, dar acestea intervin la puţin timp după o nouă erupţie a violenţelor în Myanmar, între musulmani şi budişti, care s-au soldat cu 43 de morţi, în perioada 20-22 martie. Centrul de detenţie aposteşte 280 de refugiaţi birmani. Câteva sute de membri ai comunităţii Rohingya, musulmani apatrizi consideraţi persecutaţi în Myanmar, sunt refugiaţi în Indonezia, în special pe insula Sumatra, recunoscută pentru Islamul său riguros.
JAPONIA
Posibilă scurgere de apă radioactivă
Compania care administrează centrala atomică de la Fukushima a anunţat o defecţiune care ar putea conduce la scurgeri de apă contaminată în sol dintr-un rezervor subternan de stocare. Particule radioactive au fost depistate în apă acumulată în sol, în jurul carcasei rezervorului, explică firma Tepco. Incidentele s-au multiplicat, în ultimele săptămâni, la centrala nucleară Fukushima Daiichi, afectată grav de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie 2011. Vineri, Tepco a anunţat întreruperea sistemului de răcire la rezervorul de neutralizare a combustibilului uzat al Reactorului numărul 3.
EGIPT
Navă cu armament
Marina egipteană a interceptat, joi, o navă încărcată cu armament şi a arestat echipajul de la bordul ei, care a pornit din portul israelian Eilat şi se îndrepta către Togo, au anunţat oficiali din cadrul serviciilor egiptene de securitate. Vaporul, cu un echipaj de 14 persoane, avea la bord 105 containere cu arme şi muniţie neidentificate ce aparţin unei societăţi africane de securitate. Proprietarul este o societate maritimă de securitate însărcinată cu securizarea unor rute de pe Marea Roşie, pe care navighează numeroşi piraţi provenind din Somalia. Postul israelian 10 a prezentat o versiune foarte diferită a acestui caz, afirmând că nava transporta aproximativ 40 de tone de armament de provenienţă iraniană destinat Fâşiei Gaza sau Siriei, devastată de un război civil. Pe de altă parte, Ministerul israelian de Externe a respins, vineri, orice legătură cu nava.
RUSIA
Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de moment de 6,2 a avut loc, vineri, la frontiera dintre Rusia şi Coreea de Nord, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 00.00, la adâncimea de 561 kilometri. Epicentrul a fost la frontiera dintre Rusia şi Coreea de Nord, la nouă kilometri nord de localitatea Zarubino (Rusia), 62 de kilometri nord-est de Aoji-ri (Coreea de Nord) şi 63 de kilometri est de Hunchun (China).
MEXIC
Seism
Un seism s-a produs în apropierea staţiunii balneare Acapulco, în noaptea de joi spre vineri şi a fost resimţit până în capitala mexicană, unde a zgâlţâit clădirile însă nicio pagubă nu a fost anunţată până în prezent. Centrul american de Geofizică (USGS) a raportat un seism de magnitudine 5,4 la 81 km la vest de Acapulco, la ora 01.58 GMT, vineri.
ANP
Activitate ONU suspendată
ONU suspendă activitatea tuturor centrelor sale umanitare din Fâşia Gaza. Decizia survine după ce unul dintre ele a fost atacat de un grup de persoane nemulţumite de faptul că volumul ajutoarelor a fost redus. Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni a declarat că centrele vor rămâne închise până când autorităţile vor oferi garanţii privind siguranţa personalului şi a integrităţii clădirilor în care se află angajaţii ONU. Decizia a nemulţumit mişcarea Hamas, care deţine controlul Fâşiei Gaza.