Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 02 Aprilie 2013 / 00:00 429 accesări

SUA

Accident în lanţ

Trei persoane au murit, iar câteva zeci au fost rănite duminică, într-un accident în lanţ pe o autostradă din statul Virginia, a anunţat poliţia. În total, 95 de vehicule au fost implicate în accident. Primul apel la serviciile de urgenţă a fost efectuat către ora locală 13.15, în timp ce drumul începea să fie acoperit de ceaţă. Traficul rutier a fost oprit complet, în timp ce membri ai unor echipe de salvare interveneau la vehiculele avariate, potrivit unor imagini transmise de postul WSLS, afiliat CNN. Dintr-unul dintre vehicule se vedea ieşind fum. Accidentul în lanţ s-a produs în apropierea frontierei cu statul North Carolina.

CHINA

Tragedie cu repetiţie

O nouă explozie de gaz într-o mină de cărbune din nord-estul Chinei s-a soldat cu şase morţi şi 11 dispăruţi, ieri, în contextul în care cu trei zile înainte, altă explozie de gaz la aceeaşi mină s-a soldat cu 25 de morţi, potrivit agenţiei China Nouă. Această serie de accidente s-a produs într-o mină de la Babao ce aparţine grupului de stat Tonghua Mining, în prefectura Baishan din provincia Jilin. Un oficial din cadrul Biroului pentru Huilă de la Babao a confirmat pentru AFP că cele două explozii s-au produs în aceeaşi mină, dar nu a răspuns când a fost întrebat de ce a rămas mina deschisă după primul accident. Minele chinezeşti înregistrează cel mai mare nivel de pericol de moarte din lume, din cauza unor reglementări îngăduitoare, corupţiei şi funcţionării defectuoase. Securitatea este adesea neglijată de conducerea minelor, care caută să obţină un beneficiu rapid. Autorităţile chineze au dat asigurări anul trecut că vor să închidă peste 600 de mine mai mici de cărbuni, considerate mai periculoase decât cele mari. China este primul consumator mondial de cărbune, cu care acoperă aproximativ 70% din nevoile sale energetice, aflate într-o creştere constantă.

FRANŢA

Incendiu la o tabără de rromi

O tabără de rromi a ars parţial într-un incendiu declanşat duminică seară, în circumstanţe încă neelucidate, la Bobigny, în departamentul francez Seine-Saint-Denis, dar nimeni nu a fost rănit. Acesta este al doilea incendiu în mai puţin de 24 de ore într-o tabără de rromi. Primul s-a declanşat în apropiere de Lille, în tabăra din Hellemmes, fără a provoca victime dar necesitând evacuarea a 36 de persoane. Incendiul din Bobigny, declanşat după ora 21.00, a distrus o parte din tabără dar nu a provocat victime.

SUA

Accident la o centrală nucleară

Un accident care nu a provocat însă nicio scurgere radioactivă s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor trei, duminică, într-o centrală nucleară din Arkansas, au anunţat operatorul Entergy şi Departamentul local al Sănătăţii. Accidentul a avut loc în momentul în care statorul unui generator a căzut când era scos din turbină. Accidentul a avut loc într-o zonă unde nu există radiaţii şi niciun risc pentru sănătatea şi siguranţa populaţiei nu a fost identificat. Primul reactor al centralei a fost oprit pentru a fi aprovizionat cu combustibil, iar al doilea, care funcţiona la capacitate maximă, s-a oprit automat, a adăugat Entergy. Entergy, care furnizează electricitate în Arkansas şi în statele vecine Texas, Louisiana şi Mississippi, are aproximativ 15.000 de angajaţi şi un parc de producţie de electricitate cu o putere de 30.000 de megawaţi - dintre care 10.000 de megawaţi de origine nucleară.

POLONIA

Ninsori puternice

Peste 100.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică, ieri dimineaţă, în centrul şi nord-estul Poloniei, în urma ninsorilor abundente, a anunţat compania de distribuţie naţională a energiei electrice PGE. Copacii rupţi de greutatea zăpezii au căzut peste liniile electrice, smulgându-le în multe locuri. În jurul orei locale 06.00, aproximativ 81.000 de locuinţe nu aveau curent electric în jurul Varşoviei şi 21.000 în regiunea Bialystok. Aproximativ 30 de centimetri de zăpadă acoperă mare parte din Polonia, în timp ce temperaturile se situează în jurul valorii de 0 grade Celsius, perturbând circulaţia rutieră în mai multe regiuni. Poliţia le-a cerut şoferilor să fie prudenţi şi să evite deplasările, în măsura posibilului. Mai la sud, în Cehia şi în Slovacia, stratul de zăpadă măsoară până la 40 de centimetri în unele regiuni, în urma ninsorilor din ultimele 24 de ore. Circulaţia se desfăşura cu greutate pe mai multe drumuri naţionale acoperite de polei.

SPANIA

Alertă de intemperii

Agenţia spaniolă pentru meteorologie a transmis, ieri, un avertisment şi alerte în 22 de provincii spaniole unde erau aşteptate ploi şi furtuni, vânt puternic sau intemperii sau accidente provocate de dezgheţ, după cum transmite Europa Press. Trei persoane au murit în urma prăbuşirii unui pod, cauzată de creşterea râului Yeguas. Alerta cod galben pentru ploi şi fenomene de coastă a fost activată în provinciile din sudul ţării, dar şi din nord, iar cea pentru dezgheţ a fost anunţată în nordul muntos al Spaniei. Deşi precipitaţii sunt aşteptate zilele acestea, temperaturile se vor menţine în limitele normale pentru această perioadă a anului, a mai anunţat Agenţia spaniolă pentru Meteorologie.

PAKISTAN

Convoi NATO incendiat

Persoane înarmate au incendiat, ieri, cinci camioane ce transportau echipament provenind de la Misiunea NATO în Afganistan, în provincia pakistaneză instabilă Balucistan. Patru bărbaţi cu feţele acoperite de cagule au deschis focul asupra convoiului, obligând şoferul primului vehicul să oprească. După aceea, atacatorii au aruncat cu benzină pe camioane şi le-au incendiat. Incidentul s-a produs în districtul Bolan, la 120 de kilometri sud-est de capitala provincială Quetta. Cele cinci camioane au fost distruse aproape complet, iar un şofer a fost rănit uşor. Convoiul de cinci camioane provenea de la Misiunea NATO în Afganistan, care urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014. Coaliţia numără în prezent 100.000 de militari, dintre care 68.000 americani, a căror misiune este să susţină forţele de securitate afgane. Numai retragerea forţelor americane va costa în total cinci-şase miliarde de dolari, au declarat oficiali americani.

LIBIA

Consilier răpit

Un consilier al premierului libian Ali Zeidan a fost răpit ieri, la periferia capitalei Tripoli, afirmă surse guvernamentale citate de BBC News online. Conform anchetatorilor, Mohamed al-Ghattous probabil a fost capturat în districtul Ghot al-Roman, în timp ce se afla la volanul maşinii personale. Vehiculul a fost găsit abandonat, iar autorităţile au început căutările. Premierul Ali Zeidan avertiza zilele trecute că membrii Guvernului primiseră ameninţări cu moartea.

SIRIA

Bilanţ tragic

Peste 6.000 de oameni au fost ucişi în martie, în violenţele din Siria, aceasta fiind luna cu cel mai mare bilanţ al victimelor de la începerea revoltelor împotriva regimului Bashar al-Assad, acum doi ani, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Conform OSDO, bilanţul conflictului ajunge astfel la 62.594 de morţi. Naţiunile Unite au anunţat un bilanţ de peste 70.000 de morţi.

JAPONIA

Incident maritim

Trei nave guvernamentale chineze au intrat ieri în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia, în Marea Chinei de Est, a anunţat paza de coastă niponă. Aceste vapoare de supraveghere maritimă au intrat în zona de 12 mile nautice în jurul orei 13.30. Ultima incursiune navală chineză datează din 6 martie. Beijingul trimite periodic nave dar şi avioane, punctual, în jurul arhipelagului nelocuit Senkaku, după ce statul nipon a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez. Diferendul teritorial s-a agravat la momentul respectiv, cu manifestaţii antijaponeze timp de o săptămână, adeseori violente, în China. În faţa unei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja insulele Senkaku. Acest arhipelag este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică, de asemenea şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, arhipelagul ar conţine hidrocarburi.

SUA

Alertă de bombă

Aeroportul din apropierea oraşului american Detroit a fost evacuat ieri dimineaţă, din cauza unei alerte cu bombă. Echipele pirotehnice au fost chemate pentru verificarea Terminalului Nord al aeroportului Metropolitan din Detroit, după primirea unor informaţii privind prezenţa unui dispozitiv exploziv. Sute de pasageri cu bagaje au început să părăsească terminalul. Din fericire, nu s-a constatat nimic suspect.

R . MOLDOVA

Primar cu temperament

Ghenadie Rabei, primarul satului Cimişeni din R. Moldova, şi-a lovit un consătean cu scaunul în cap. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale localului unde s-a petrecut incidentul. Victima, Ion Cazac, care este şi angajat al Primăriei din localitate, afirmă că primarul i-a cerut să semneze nişte documente. ”A venit la mine şi mi-a zis într-un mod foarte urât şi grosolan că trebuie să merg cu el la notar să semnez nişte documente. A urmat o serie de ameninţări. Mi-a zis că el în orice moment poate să mă distrugă pe mine şi pe toată familia mea. Apoi a luat un scaun şi m-a lovit în cap“, a povestit Ion Cazac. Bărbatul a primit îngrijiri şi medicii au constatat că, din cauza loviturii primite, victima avea tensiunea foarte ridicată. Contactat de reporterii moldoveni, primarul Ghenadie Rabei a declarat că are zi de odihnă şi a refuzat să comenteze incidentul.



12