RUSIA
Accident rutier
Şase persoane au murit şi alte 18 au fost rănite după ce un autocar s-a ciocnit cu un camion, ieri dimineaţă, în centrul Rusiei, relatează Russia Today. Autocarul transporta 25 de copii de la un orfelinat din Sankt-Petersburg, în momentul în care s-a ciocnit cu un camion, în regiunea Vologda din centrul Rusiei, potrivit poliţiei rutiere locale.
PERU
Autocar în prăpastie
Cel puţin 24 de persoane au murit miercuri, după prăbuşirea unui autocar într-o prăpastie de 80 de metri adâncime, în sudul Peru, la 1.000 de kilometri sud de Lima. Autocarul aparţinea companiei Andares şi a căzut într-o zonă cu serpentine în timp ce parcurgea ruta Orcopampa - Arequipa. Pentru moment, cauzele accidentului nu sunt cunoscute. Majoritatea victimelor erau mineri care lucrau în regiunea Orcopampa şi se întorceau la Arequipa, pentru a sărbători Săptămâna Sfântă. Este vorba de al doilea accident de autocar din regiunea Arequipa în luna martie, după cel din data de 10 martie, soldat cu prăbuşirea într-o prăpastie de 200 de metri adâncime a unui alt vehicul şi moartea a 14 pasageri.
AUSTRIA
Coliziune feroviară
Doi lucrători ai căilor ferate au murit şi alţi trei au fost răniţi în coliziunea dintre un tren de marfă şi un convoi de reparaţii ale şinelor, miercuri, înainte de miezul-nopţii, în apropiere de Viena. Din motive necunoscute, cele două trenuri s-au ciocnit frontal în gara Obereggendorf, în apropiere de Wiener Neustadt. Cei doi muncitori ucişi se aflau în convoiul de reparaţii, la fel ca şi cei trei răniţi care au fost spitalizaţi la Wiener Neustadt.
GERMANIA
Fond pentru românii exploataţi
Firma de construcţii germană IETC a înfiinţat un fond de solidaritate pentru plata muncitorilor români angajaţi pe şantierul unui sat de vacanţă la Bostalsee (landul Saar) şi care au reclamat neprimirea salariilor şi condiţiile precare de cazare, a anunţat, ieri, publicaţia locală SR online. Decizia a fost adoptată în urma negocierilor purtate cinci ore între sindicatul IG Bau şi IETC. Firma va plăti aproape 50.000 de euro în fondul de solidaritate, care vor fi folosiţi pentru plata muncitorilor români. În plus, 40.000 de euro vor fi puşi la dispoziţie pentru plata imediată a celor 70 de muncitori, bărbaţi şi femei. Încă de ieri, fiecare muncitor urma să primească 500 de euro în numerar. Potrivit unui purtător de cuvânt al IETC, acest fond este considerat un act umanitar, înfiinţarea sa nefiind reclamată de vreo lege. Tot conform IETC, firma ar fi executat deja plăţi în conturi româneşti, însă sumele nu ar fi ajuns la muncitori. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei, nu este exclusă posibilitatea unor cazuri de fraudă, astfel încât firma s-ar putea considera parte vătămată. Actualele contracte de muncă încheiate cu un subcontractant român vor fi anulate. De la 1 aprilie, muncitorii vor avea noi contracte de muncă cu subcontractantul Lins. În plus, plăţi ulterioare se vor face doar în conturi din instituţii bancare germane, pentru a se elimina posibilitatea de fraudă pe traseul bancar spre România. Până la sfârşitul săptămânii următoare, pentru fiecare muncitor va fi deschis un cont într-o bancă din regiune, prin care vor fi plătite salariile viitoare.
MAREA BRITANIE
Furt de un milion de lire
Mai mulţi români acuzaţi că au jefuit magazine de bijuterii, furând aur în valoare de un milion de lire sterline, au fost condamnaţi, cumulat, la 82 de ani şi 10 luni de închisoare, ieri şi vor fi deportaţi de îndată ce îşi vor ispăşi pedepsele, informează ”The Guardian”. Judecătorul Timothy Pontius, din partea Curţii Penale Centrale, avertizase că românii nu vor fi menajaţi. ”Niciunul dintre acuzaţi nu pare să fi depus măcar o zi de muncă cinstită cât timp au stat aici. Toţi vor fi deportaţi, pe bună dreptate”. El a mai explicat, în contextul îngrijorărilor cu privire la afluxul de imigranţi din România şi Bulgaria, că ”oricine vine în Marea Britanie, indiferent din ce parte a lumii, dorind să comită infracţiuni, trebuie să înţeleagă foarte clar că un asemenea abuz de ospitalitate a acestei ţări şi poporului ei trebuie serios pedepsit. În această idee, cu cât infracţiunea este mai gravă, cu atât pedeapsa ar trebui să fie mai severă. Nimeni nu trebuie să creadă pentru o secundă că tribunalele din Marea Britanie sunt tolerante. Asemenea pedepse descurajează nu doar infractorii locali, cât şi pe cei importaţi”. Gruparea a realizat şapte jafuri în şase luni, furând aur din magazine de bijuterii asiatice şi turce, cunoscute pentru cantitatea mare de aur pe care o deţineau, ce putea fi ulterior topită şi vândută. Prejudiciul se ridică la peste un milion de lire sterline, din care doar 135.580 au fost recuperate.
GRECIA
Atac cu cocteiluri Molotov
O filială a Bank of Cyprus din Volos, în centrul Greciei, a fost atacată ieri dimineaţă cu coteiluri Molotov, de persoane necunoscute. Suspecţii au aruncat două cocteiluri Molotov în două ATM-uri ale băncii. Incendiul a fost stins de pompieri, înainte de a provoca pagube extinse. Nicio persoană nu a fost rănită în atac, iar poliţia a deschis o anchetă. Unităţile locale ale băncilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) şi Hellenic Bank, au fost preluate marţi de Piraeus Bank. Preluarea operaţiunilor din Grecia ale băncilor cipriote de către instituţii de credit elene a fost decisă în acordul dintre Cipru şi Zona Euro, parte a planurilor de diminuare a sectorului financiar al Ciprului şi de împiedicare a contagiunii crizei.
CIPRU
Salarii reduse
Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a decis să îşi reducă salariul cu 25%, iar remuneraţiile membrilor Guvernului vor fi reduse cu 20%, pe fondul crizei economice. Preşedintele Nicos Anastasiades i-a cerut deja contabilului general să îi reducă salariul cu 25%, a declarat Constantinos Petrides, subsecretarul Preşedinţiei. De asemenea, salariile miniştrilor vor fi diminuate cu 20%. În plus, toţi demnitarii de rang înalt vor renunţa la al 13-lea salariu.
SPANIA
Dublă anchetă
Justiţia a apreciat miercuri că există o legătură între ancheta asupra unei presupuse contabilităţi oculte în cadrul Partidului Popular (dreapta, la putere) şi cazul Gürtel, un scandal mai vechi privind finanţarea acestui partid, încredinţând cele două dosare aceluiaşi magistrat. Judecătorul Pablo Ruz de la tribunalul madrilean Audienţa Naţională, însărcinat cu cazuri de corupţie, care se ocupă deja cazul Gürtel, urmează astfel să ancheteze şi cazul ”notelor de la Barcelona”, un scandal dezvăluit în ianuarie, în presă şi care afectează Partidul Popular (PP), aflat la putere de la sfârşitul lui 2011. Numele mai multor lideri ai partidului, inclusiv al actualului şef al Guvernului, Mariano Rajoy, preşedinte al PP începând din 2004, au apărut în note scrise de mână, publicate la 31 ianuarie de cotidianul ”El Pais”, despre care se crede că provin din documente contabile întocmite de Luis Barcenas şi Alvaro Lapuerta, doi foşti trezorieri PP. Potrivit acestor documente, Rajoy ar fi primit, în perioada 1997-2008, plăţi de 25.000 pe an, provenind din donaţii de la patroni ai unor firme private.
BOSNIA – HERŢEGOVINA
Vameşi arestaţi
Poliţia bosniacă a arestat miercuri 11 vameşi acuzaţi că au luat parte la traficarea a 3.000 de tone de cafea, cauzând un prejudiciu de 4,5 milioane de euro la bugetul de stat. Aceştia sunt suspectaţi de neglijenţă în executarea îndatoririlor şi de abuz de putere. Aceşti vameşi sunt acuzaţi că au lăsat să treacă, între 2009 şi 2011, peste o sută de camioane ce transportau cafea verde, declarată ca fiind zgură expandată, un produs utilizat ca material izolant în clădiri. În total, 138 de camioane au trecut graniţa cu trei milioane de kilograme de cafea care a fost ilegal plasată pe piaţa locală. Bosnia este unul dintre statele Balcanilor cele mai afectate de corupţie, însă responsabilii politici şi angajaţii administraţiei locale sunt rar condamnaţi de justiţie.
BULGARIA
Cerere de ajutor
Bulgaria a solicitat expertiza Comisiei Europene (CE) în vederea reformării sectorului său energetic, în contextul în care ţara este ameninţată de sancţiuni de la Bruxelles, pentru întârzieri în liberalizarea pieţei energiei, a anunţat Guvernul, ieri. Premierul interimar, Marin Raikov, i-a cerut preşedintelui CoE, Herman Van Rompuy, o ”examinare aprofundată a problemelor energetice bulgare de către organe specializate de la CE, şi anume direcţiile generale pentru Energie şi Concurenţă”. Facturile la energie electrică primite în ianuarie, cu sume mai mari de dublul facturat în decembrie, au provocat proteste zilnice, timp de o lună, împotriva monopolurilor în domeniul energiei şi au condus la demisia pe 20 februarie a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un guvern interimar rezolvă afacerile curente până la alegerile legislative anticipate din 12 mai. CE a anunţat la 24 ianuarie că va depune un recurs împotriva Bulgariei, Estoniei şi Marii Britanii la Curtea de Justiţie a UE, pentru transpunerea incompletă a reglementărilor UE pe piaţa energiei. Cele trei state ar fi trebuit să transpună directivele privind energia electrică şi gazele până cel mai târziu la 3 martie 2011. În cazul Bulgariei, CE propunea o penalizare zilnică de 8.448 de euro pentru fiecare dintre cele două directive transpuse parţial.
MAREA BRITANIE
Grevă la BBC
Serviciile BBC din Marea Britanie şi străinătate au fost perturbate, începând de ieri după-amiază, de o grevă de 12 ore, declanşată de sindicatele de jurnalişti şi tehnicieni care vor să protesteze astfel faţă de concedierile anunţate de radiodifuzorul britanic şi de condiţiile de muncă. Aceasta este a doua grevă declanşată în ultimele două luni, după una care a durat 24 de ore, în februarie şi care a afectat difuzarea unui număr mare de programe, inclusiv buletine de ştiri de pe BBC News 24. Decizia de a efectua reduceri de personal a fost luată în cadrul planului de austeritate impus de Guvernul britanic. British Broadcasting Corporation (BBC) este radiodifuzorul public britanic, înfiinţat pe 1 ianuarie 1927. BBC este cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.
SPANIA
Serie de seisme
Un cutremur cu magnitudinea 4,6 a avut loc, miercuri, pe insula vulcanică El Hierro din arhipelagul spaniol Canare, care a înregistrat, în ultimele zile, o intensificare a activităţii seismice, determinând Guvernul regional să decreteze, miercuri seara, o serie de măsuri de precauţie. Aproximativ 100 de cutremure au fost înregistrate de miercuri dimineaţa, cel mai puternic cu magnitudinea de 4,6, la ora 15.07 GMT. Epicentrul cutremurului s-a situat în Atlantic, la vest de El Hierro, la o adâncime de 19 kilometri. În acest sector au fost înregistrate sute de cutremure, asociate unei activităţi vulcanice submarine, începând de la 18 martie. Autorităţile au ridicat, pe de o parte, nivelul de alertă în această zonă, până la nivelul intermediar, pe o scală de trei trepte. Pe de altă parte, autorităţile au închis două tronsoane de drum şi o porţiune de drum din apropierea unui tunel din zonă. În vara şi toamna lui 2011, mii de cutremure, majoritatea slabe, au afectat mica insulă vulcanică spaniolă cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori. O erupţie vulcanică submarină s-a produs la 10 octombrie 2011, la cinci kilometri de coastele acesteia, după două zile de la un cutremur cu magnitudinea de 4,3.