Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 18 Martie 2013 / 00:00 854 accesări

DUBLU SUCCES PENTRU EDRIS FETISLEAM

Tenismanul constănţean Edris Fetisleam a avut o prestaţie excelentă la turneul internaţional de categoria a II-a “Akademik Cup 2013”, rezervat juniorilor sub 14 ani, care s-a desfăşurat săptămâna trecută în oraşul slovac Kosice. Sportivul legitimat la CS Ştiinţa şi pregătit de antrenorul Dorin Ochiuleţ a câştigat trofeul atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu. Principal favorit al competiţiei la simplu, Fetisleam a trecut sâmbătă în semifinale de slovacul Dominik Hruncak, cap de serie nr. 12, cu 6-2, 6-3, iar în ultimul act l-a învins, ieri, pe Ioan Luca Vidan, cap de serie nr. 7, cu 6-1, 6-4. În proba de dublu, Fetisleam a făcut pereche cu Vidan, cei doi, favoriţi nr. 2, învingând în finală cuplul slovac Dominik Hruncak şi David Juras, cap de serie nr. 5, cu 7-5, 6-2.

ÎNCĂ DOUĂ RECORDURI NAŢIONALE PENTRU SCANGHEL

La finalul săptămânii trecute, în perioada 16-17 martie, la sala de sport din cadrul Complexului Sportiv “Lia Manoliu” din Bucureşti, s-a desfăşurat etapa finală a Campionatului Naţional de atletism în sală rezervat juniorilor III. Vedeta întrecerii a fost constănţeanul Valentin Scanghel, de la CS Farul, care a obţinut trei medalii şi a stabilit două recorduri naţionale. Sportivul pregătit de antrenorii Cecilia Gevat şi Alin Larion a câştigat proba de triplusalt, după ce a sărit 14,70 m, cea mai bună performanţă la această categorie de vârstă pe plan intern. Precedentul record, 14,61 m, îi aparţinea tot constănţeanului, fiind stabilit la începutul acestui an. Scanghel a cucerit titlul şi în proba de 60 m, cu timpul de 8,39 sec., nou record naţional la categoria sa de vârstă. Palmaresul lui Scanghel a fost completat de medalia de argint obţinută în proba de lungime, cu o săritură de 6,26 m unde constănţeanul a concurat pentru LPS “Nicolae Rotaru”.

MEDALII CONSTĂNŢENE LA CN PE ECHIPE LA TENIS DE MASĂ

La finalul săptămânii trecute, în sala “Gheorghe Bogza” din Bistriţa s-a desfăşurat Campionatul Naţional pe echipe la tenis de masă pentru junioare şi juniori II. Echipele constănţene de la LPS “Nicolae Rotaru” prezente la startul competiţiei au avut o prestaţie foarte bună, clasându-se pe podium atât la fete, cât şi la băieţi. În componenţa Cristian Pletea, Kristof Sek, Sebastian Vînă şi Bogdan Postudor şi sub comanda antrenorului Stelian Haşoti, băieţii au cucerit titlul naţional, după ce s-au impus în finală în faţa principalilor favoriţi de la Pristavu Cîmpulung. La fete, Andreea Bucur, Mihaela Plăeaşu, Andreea Postudor, pregătite de antrenorul Stelian Haşoti, au cucerit medaliile de bronz, chiar dacă au terminat la egalitate de puncte cu primele două clasate, dar au fost dezavantajate de rezultatele directe.

OLTCHIM, ÎN SEMIFINALELE LIGII CAMPIONILOR LA HANDBAL FEMININ

Campioana României la handbal feminin, Oltchim Rm. Vîlcea, s-a calificat, din nou, în semifinalele Ligii Campionilor. Echipa pregătită de Jacob Vestergaard a învins, duminică, pe teren propriu, scor 23-20 (9-12), echipa slovenă Krim Mercador Ljubliana. În cealaltă partidă din Grupa Principală 2, Zvezda Zvenigorod a învins, surprinzător, sâmbătă, pe FTC Budapesta, scor 30-27. Clasament final: 1. Krim 8p, 2. Oltchim 8p, 3. Budapesta 6p, 4. Zvezda 2p. În semifinale, Oltchim va întâlni pe Gyor (loc 1 în Grupa Principală 1), iar Krim va juca împotriva vicecampioanei Europei, Gyor (locul 1 în Grupa Principală 1). În Grupa Principală D a Cupei EHF, formaţia masculină Ştiinţa Bacău a fost învinsă, în deplasare, scor 32-27 (20-13), de echipa franceză Nantes. Tot la masculin, dar în Challenge Cup, Bucovina Suceava s-a impus în manşa tur a sferturilor de finală, disputată în deplasare, cu BB Ankara Sport (Turcia), scor 36-33 (18-17). Manşa retur va avea loc pe 23 martie, la Suceava, de la ora 11.00.

HC ZALĂU - METZ, ÎN SEMIFINALELE CUPEI EHF LA HANDBAL FEMININ

Echipa de handbal feminin HC Zalău şi-a aflat adversara din semifinalele Cupei EHF, aceasta fiind formaţia franceză Metz Handball. Metz Handball a eliminat în penultimul act formaţia rusă Astrakhanochka. În tur, rusoaicele au câştigat cu 26-19, dar în retur, sâmbătă seară, au cedat cu 19-33. HC Zalău s-a calificat în semifinale săptămâna trecută, după ce a eliminat echipa spaniolă Itxako Navarra. Semifinalele sunt programate pe 6-7 aprilie, respectiv 13-14 aprilie, manşa tur în Franţa. În sezonul trecut, HC Zalău a jucat finala competiţiei.

“STEJARII”, DOAR REMIZĂ CU GEORGIA

Reprezentativa de rugby a României a terminat la egalitate, scor 9-9 (6-6), partida disputată sâmbătă cu echipa Georgiei, pe stadionul “Arcul de Triumf” din Bucureşti, meci contând pentru ultima etapă a Cupei Europene a Naţiunilor (CEN). Punctele României au fost reuşite de Vlaicu (trei lovituri de pedeapsă). Georgia a reuşit să transforme tot trei lovituri de pedeapsă, prin Kvirikashvili. Pentru România a evoluat şi Adrian Apostol, de la Rugby Club Judeţean Farul Constanţa. În precedentele patru partide România a înregistrat tot atâtea victorii: 19-13 cu Portugalia, 29-14 cu Rusia, 25-15 cu Spania şi 32-14 cu Belgia. România a terminat competiţia pe locul 2, cu 19 puncte (+49), în timp ce Georgia a câştigat turneul, tot cu 19 puncte (+74).

KOCZI, ÎNVINGĂTOR LA SOL LA CI ALE FRANŢEI

Gimnastul Flavius Koczi a cucerit duminică medalia de aur în finala de la sol, la Internaţionalele Franţei, competiţie care reprezintă şi o etapă de Cupa Mondială FIG. Koczi s-a clasat sâmbătă pe locul 8 în calificările de la sărituri, cu 13.400, şi a ratat finala, dar şi-a luat revanşa la sol. Gimnastul din lotul olimpic a fost al doilea în calificări, cu nota 15.166, iar duminică, în finală a cucerit medalia de aur, fiind notat cu 15.366. La feminin, în calificările de la sol, Diana Bulimar a fost notată cu 14.266, a doua notă din concurs, iar duminică a cucerit medalia de argint la sol, cu 14.533. La bârnă, Bulimar a primit nota 11.966, ratând finala de duminică. Iniţial, România a trecut-o pe listă şi pe Larisa Iordache, dar gimnasta nu a mai făcut deplasarea, din cauza unei accidentări uşoare. La Internaţionalele Franţei, ajunse la a 19-a ediţie şi desfăşurate în La Roche-Sur-Yon, au participat 100 de sportivi, din 30 de ţări, printre aceştia numărându-se campioni olimpici, mondiali şi europeni.

MOROŞANU, ÎNVINS ÎN SFERTURI LA FINALA K-1

Campionul Superkombat, Cătălin Moroşanu, a fost învins de ucraineanul Pavel Juravlev în sferturile de finală ale finalei circuitului K-1, desfăşurată vineri la Zagreb. Marele premiu în valoare de un milion de dolari i-a revenit croatului Mirko “Cro Cop” Filipovic, care l-a învins în finală pe Ismael Londt. Gala a debutat cu un meci de rezervă pentru piramidă, în care Dzevad Poturak l-a învins la decizie pe Serghei Lascenko. Rezultate din sferturi de finală: Pavel Juravlev (Ucraina) l-a învins la decizie pe Cătălin Moroşanu; Mirko Filipovic (Croaţia) l-a învins la decizie pe Jarrel Miller (SUA); Badr Hari (Maroc) l-a învins la decizie pe Zabit Samedov (Azerbaidjan); Ismael Londt (Surinam) l-a învins prin KO tehnic în runda a treia pe Hesdy Gerges (Egipt). În semifinale, Filipovic l-a învins la decizie pe Juravlev, iar Londt prin KO tehnic pe Poturak (Hari n-a putut să mai lupte, fiind accidentat la picior). Deşi ieşeanul a pierdut în sferturi, promoţia românească Superkombat se poate lăuda că a avut trei sportivi în semifinalele turneului K-1, pe Pavel Juravlev (campionul sezonului 2012), Dzevad Poturak (veteran Superkombat) şi Ismael Londt (finalistul sezoanelor 2011 şi 2012). Cel de-al doilea român care a luptat în finala de la Zagreb, Andrei Stoica, a pierdut super-fight-ul contra croatului Agron Preteni în urma unei decizii controversate, deşi se impunea minim o rundă suplimentară după ce a dominat clar două dintre cele trei reprize.

TURNEUL CELOR 6 NAŢIUNI LA RUGBY

Învingând clar Anglia în meciul decisiv, Ţara Galilor şi-a păstrat trofeul cucerit anul trecut în Turneul celor 6 Naţiuni la rugby, deşi a avut un start dezastruos în competiţie, pierzând pe teren propriu în faţa Irlandei! Galezii au lămurit rapid meciul cu englezii având 9-3 la pauză, obţinând apoi o victorie confortabilă şi al 26-lea trofeu din istorie. Italia a trecut şi de Irlanda, obţinând cea mai bună performanţă a sa din istoria turneului, iar cu mai multă atenţie la meciul cu Scoţia putea ajunge chiar pe podium! Franţa a terminat turneul cu o veritabilă contraperformanţă “obţinând” lingura de lemn, pentru ultimul loc în clasament, pe care nu ajunsese niciodată de când s-a trecut la şase echipe! Rezultatele ultimei etape: Italia - Irlanda 22-15, Ţara Galilor - Anglia 30-0, Franţa - Scoţia 23-16. Clasament: 1. Ţara Galilor 8p (+56), 2. Anglia 8p (+16), 3. Scoţia 4p (-9), 4. Italia 4p (-36), 5. Irlanda 3p (-9), 6. Franţa 3p (-18).

LIGA CAMPIONILOR LA VOLEI MASCULIN

Sâmbătă şi duminică, la Omsk (Rusia), s-a disputat Final Four-ul Ligii Campionilor la volei masculin, noua câştigătoarea fiind echipa rusă Lokomotiv Novosibirsk. Rezultate - sâmbătă: Zenit Kazan - Lokomotiv Novosibirsk 2:3 (25:19, 20:25, 25:22, 16:25, 12:15) şi Bre Banca Lannutti Cuneo - Zaksa Kedzierzyn-Kozle 3:2 (24:26, 25:20, 25:20, 23:25, 15:10); duminică, finala mică: Zenit Kazan - Zaksa Kedzierzyn-Kozle 3:1 (25:22, 22:25, 25:20, 25:17); finala mare: Lokomotiv Novosibirsk - Bre Banca Lannutti Cuneo 3:2 (22:25, 26:24, 25:23, 20:25, 16:14). Premii speciale - MVP-ul turneului: Marcus Nilsson (Lokomotiv Novosibirsk), jucătorul care a realizat cele mai multe puncte: Marcus Nilsson (Lokomotiv Novosibirsk), cel mai bun atacant: Antonin Rouzier (Zaksa Kedzierzyn-Kozle), cel mai bun jucător la blocaj: David Lee (Zenit Kazan), cel mai bun jucător la serviciu: Luis Felipe Fonteles (Zaksa Kedzierzyn-Kozle), cel mai bun jucător la preluare: Yury Berezhko (Zenit Kazan), cel mai bun coordonator de joc: Alexander Butko (Lokomotiv Novosibirsk), cel mai bun libero: Daniele De Pandis (Bre Banca Lannutti Cuneo).

KIM YU-NA A CÂŞTIGAT TITLUL MONDIAL LA PATINAJ ARTISTIC

Sportiva sud-coreeană Kim Yu-na a câştigat titlul mondial la patinaj artistic pentru a doua oară în carieră, cu un total de 218,37 puncte, sâmbătă, la London (Canada). Patinatoarea italiană Carolina Kostner, deţinătoarea titlului, a ocupat locul 2, cu 197,49p, bronzul revenind japonezei Mao Asada (196,47p). În vârstă de 22 de ani,Kim Yu-na un adevărat idol în ţara sa, a patinat pe muzica din filmul “Les Miserables”, realizând un program liber fără greşeală.

PILOTUL RALF SCHUMACHER ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA

Pilotul german Ralf Schumacher, fratele celebrului Michael Schumacher, a decis să se retragă din activitatea competiţională, fără a mai disputa ultimul sezon din Campionatul Germanei de autoturisme (DTM). Ralf semnase la mijlocul lunii februarie un contract cu firma Mercedes, pentru a disputa sezonul competiţional 2013. Cu patru luni înaintea fratelui său mai mic, Michael Schumacher, septuplul campion mondial de Formula 1, a decis şi el să renunţe la statutul de pilot de Formula 1, la vârsta de 43 de ani, după trei sezoane la Mercedes.

MIKAELA SHIFFRIN A CÂŞTIGAT GLOBUL DE CRISTAL LA SLALOM SPECIAL

Mikaela Shiffrin (SUA) a câştigat proba de slalom special din cadrul finalelor Cupei Mondiale la schi alpin, care s-a desfăşurat sâmbătă la Lenzerheide (Elveţia), şi totodată globul de cristal în această specialitate. În vârstă de numai 18 ani, Shiffrin a fost urmată de Bernadette Schild (Austria), la 20 de sutimi, şi de slovena Tina Maze, la 35 de sutimi. În clasamentul Cupei Mondiale de slalom, Shiffrin s-a clasat prima, cu 688 de puncte, urmată de Tina Maze, 655p, şi Veronika Zuzulova-Velez (Slovacia), cu 500p.

TED LIGETY A LUAT GLOBUL DE CRISTAL LA SLALOM URIAŞ

Triplul campion mondial de la Schladming, americanul Ted Ligety, a cucerit globul de cristal la slalom uriaş, după ce a obţinut victoria în ultima cursă a sezonului, desfăşurată sâmbătă la Lenzerheide (Elveţia). Ligety a fost urmat de Marcel Hirscher (Austria), la 37 de sutimi, şi de Thomas Fanara (Franţa), la o secundă şi 46 de sutimi. În clasamentul final al disciplinei, Ligety a acumulat 720p, fiind urmat de Hirscher, cu 575p, şi de Alexis Pinturault (Franţa), cu 326p.

FRANCEZUL FOURCADE ŞI-A ASIGURAT GLOBUL DE CRISTAL LA BIATLON

Francezul Martin Fourcade a câştigat proba de 10 km sprint din staţiunea rusă Hanti-Mansiisk, contând pentru Cupa Mondială la biatlon, şi şi-a asigurat Globul de Cristal, deşi au mai rămas două curse de disputat. Fourcade, aflat la al nouălea succes din acest sezon, a fost urmat de italianul Lukas Hofer, la 39,6 secunde, şi de germanul Andreas Birnbacher, la 43,8 secunde. În clasamentul general, după 24 din 26 de probe, Fourcade conduce cu 1.192 puncte şi nu mai poate fi ajuns de urmăritorii săi, Emil Hegle Svendsen (762p) şi slovenul Jakov Fak (694p).



12