JAPONIA
Tren deraiat
Un tren de mare viteză japonez, care transporta aproximativ 130 de persoane, a deraiat sâmbătă, în nordul ţării, unde ningea abundent, dar autorităţile au anunţat că nu sunt răniţi, a anunţat presa. Locomotiva trenului de mare viteză Komachi a ieşit de pe şine pe linia Akita Shinkansen, în regiunea Akita. Mecanicul a acţionat sistemul de oprire de urgenţă după ce a auzit un zgomot puternic. Cauza deraierii nu a fost confirmată încă dar accidentul ar fi putut fi provocat de zăpada abundentă, potrivit presei locale. Aceste informaţii nu au putut fi confirmate pentru moment. Căile ferate din estul Japoniei, compania exploatatoare, au afirmat pe site-ul lor de Internet că funcţionarea trenurilor de mare viteză din regiune a fost suspendată din cauza ninsorilor.
CIPRU
Român jefuit
Un român în vârstă de 26 de ani a fost atacat cu o bară de fier, vineri, de doi bărbaţi care i-au furat laptopul, în Larnaca, relatează ”Cyprus Mail”, în ediţia electronică de sâmbătă. Poliţiştii l-au descoperit pe bărbatul rănit în timp ce patrulau în zonă. Ei au chemat o ambulanţă care l-a transportat la spital. În timpul interogatoriului, românul a povestit că mergea spre casă de la serviciu, când doi străini care vorbeau o greacă stricată l-au atacat şi i-au furat laptopul în valoare de 400 de euro. Românul are maxilarul fracturat şi a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Poliţia cipriotă continuă investigaţiile.
ITALIA
Morţi în incendiu
Trei cadavre ale unor persoane fără adăpost au fost găsite carbonizate într-o casă veche şi părăsită din centrul Cosenza, în sudul Italiei, de către pompierii italieni, a anunţat, sâmbătă, agenţia Ansa. După ce au stins flăcările, pompierii au descoperit trei cadavre. Cele trei persoane decedate ar fi de origine română, potrivit primelor elemente ale anchetei, relatează ”Corriere della Sera”. Una dintre victime ar fi un bărbat care stătea deseori în faţa unui supermarket din regiune şi care folosea o cârjă deoarece avea probleme la un picior. Incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit, o sobă veche fiind legată la reţeaua electrică printr-un cablu improvizat. Casa, avariată şi cu geamurile sparte, era un refugiu pentru persoanele fără adăpost din oraş. Cosenza este o regiune afectată de sărăcie, unde rata şomajului în rândul tinerilor este ridicată şi unde trăiesc numeroşi imigranţi proveniţi în special din Africa.
JAPONIA
Scuze de mamă
Mama românului de 17 ani arestat vineri pentru uciderea unei tinere în cartierul Kichijoji din prefectura Tokyo şi-a cerut scuze pentru faptele fiului ei, relatează ”Japan Today”, în ediţia de sâmbătă. Ea a adăugat că fiul el nu a venit acasă timp de câteva zile. Victima, Arisa Yamada, s-a mutut la Tokyo din prefectura Aomori, recent, pentru a deveni stilist. Noaptea, ea lucra la un restaurant pentru a-şi plăti taxele studiilor. Tânăra a fost atacată la aproximativ 500 de metri de gara Kichijoji din Musashino, joi, cu puţin timp înainte de ora 02.00. Ea tocmai ieşise dintr-un magazin şi se îndrepta spre casă de la serviciu. Martorii oculari au declarat că au văzut doi tineri care au urmărit-o de la magazin. Poliţia a declarat că Yamada a fost înjunghiată de două ori în spate şi tăiată la încheietura mâinii. Tânăra a fost transportată la spital dar a murit, deoarece pierduse mult sânge. Geanta ei a fost găsită goală, la 200 de metri de locul crimei.
BULGARIA
Proteste
Zeci de mii de bulgari au manifestat ieri în aproximativ zece oraşe, împotriva corupţiei şi a sărăciei, cerând înlocuirea elitei politice cu noi reprezentanţi ai cetăţenilor. La Sofia, peste 7.000 de manifestanţi purtau bannere pe care se putea citi: ”Mafioţii la închisoare” sau ”Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi dar nu vor mai rezista”. La Varna, 20.000 de manifestanţi au cerut demisia primarului Kiril Iordanov, căruia îi reproşează că se supune unui grup economic dominant care a distrus întreprindele mici şi mijlocii. Manifestaţii au fost organizate şi în al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, Plovdiv, la Ruse şi Blagoevgrad, acestea coincizând cu Ziua Naţională a Bulgariei. O ceremonie cu ocazia Zilei Naţionale, organizată la Sofia, în prezenţa preşedintelui Rosen Plevneliev, a fost marcată de absenţa publicului, piaţa fiind blocată şi protejată de poliţişti antirevoltă. Plevneliev se străduieşte să formeze un guvern de experţi care să îi succeadă Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, ce a demisionat la 20 februarie, sub presiunea manifestaţiilor. O tentativă de dialog a preşedintelui cu protestatarii a eşuat vineri. Manifestanţii cer în special acces gratuit la presa publică în timpul campaniei electorale şi alegerea deputaţilor prin scrutin majoritar, în timp ce Parlamentul este ales în prezent prin scrutin proporţional. O parte merge până acolo încât cere o nouă Constituţie. Preşedintele Plevneliev trebuie totuşi să dizolve Parlamentul în aproximativ zece zile, în vederea organizării de alegeri anticipate la 12 mai. Protestatarii, divizaţi de contradicţii, manifestează zilnic de 20 de zile şi consideră că nu vor avea timp să se organizeze pentru a participa la aceste alegeri. Manifestaţiile au fost provocate de scumpirea electricităţii în ianuarie, al cărei preţ s-a dublat faţă de decembrie.
TRANSNISTRIA
Incident la Corjova
Ceremonia de comemorare a 21 de ani de la războiul de pe Nistru a fost marcată de un incident, sâmbătă, la Corjova, unde miliţienii transnistreni au încercat să smulgă drapelul pe care locuitorii satului l-au arborat la cimitir. Potrivit juristului organizaţiei Promo-LEX, Alexandru Zubco, la miting au participat 60-70 de persoane. ”Cei 30 de miliţieni transnistreni au încercat să smulgă drapelul, însă tentativa lor a eşuat. Au intervenit poliţiştii noştri”, a explicat Zubco. R. Moldova a comemorat sâmbătă 21 de ani de la războiul de pe Nistru, cu ceremonii la Bălţi, Glodeni, Cahul şi Ungheni. Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au murit aproximativ 300 de persoane, în timp ce alte 3.500 au rămas invalide.
FYROM
Violenţe etnice
Protestele etnice care au izbucnit vineri şi au continuat sâmbătă în capitala Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), Skopje, s-au soldat cu cel puţin 22 de persoane rănite, printre care şi 13 poliţişti. Protestele au fost declanşate de etnici macedoneni, furioşi de numirea unui nou ministru al Apărării, Talat Xhaferi, etnic albanez şi fost comandant rebel în conflictul din 2001 în care s-au înfruntat cele două principale grupuri etnice. Etnicii albanezi au organizat sâmbătă un contraprotest în capitală. Ambele proteste au devenit violente, în contextul în care etnici macedoneni şi albanezi s-au încăierat cu poliţiştii dar, până în prezent, nu unii cu ceilalţi. Poliţia a informat că au fost operate 18 arestări până în prezent, iar cinci dintre arestaţi sunt minori.
GRECIA
Protestele profesorilor
Peste 1.000 de profesori de gimnaziu au manifestat sâmbătă la Atena, împotriva tăierilor de cheltuieli în educaţie şi a măsurilor de austeritate impuse pentru al patrulea an consecutiv de creditorii Greciei, UE şi FMI. Sindicatul profesorilor de gimnaziu (Olme) a denunţat propaganda din şcoli desfăşurată de neonaziştii din Zori de Aur. Acest partid şi-a făcut intrarea în Parlament în urma alegerilor din iunie, când a obţinut 7% din voturi. Olme a protestat, de asemenea, faţă de proiectul de lege privind fuzionarea instituţiilor universitare, faţă de lipsa de încălzire în şcoli şi testele de evaluare a profesorilor, care vor fi aplicate pentru prima dată în acest an. Potrivit Olme, aceste teste nu vizează decât suprimarea unor posturi în şcoli, unde lipsa profesorilor este deja evidentă. Această manifestaţie a avut loc cu o zi înainte de sosirea la Atena a reprezentanţilor UE, FMI şi BCE, pentru controlarea conturilor greceşti în vederea continuării plăţii împrumuturilor către Grecia.
RUSIA
Manifestaţii
Mii de persoane au defilat sâmbătă la Moscova, pentru a le cere autorităţilor să interzică orice adopţie a copiilor ruşi de către străini şi pentru a cere întoarcerea în Rusia a băiatului adoptat al cărui frate a murit în Texas. Aproximativ 12.000 de persoane au participat la acest marş pentru apărarea copiilor, a anunţat poliţia moscovită, în timp ce organizatorii au anunţat participarea a aproximativ 20.000 de manifestanţi. Un jurnalist al AFP a estimat numărul participanţilor la aproximativ 10.000, majoritatea militanţi ai unor asociaţii pro-Kremlin pentru ajutorarea copiilor. Mulţi dintre ei agitau drapele ruseşti, icoane, dar şi fotografii cu Maksim, băieţelul rus decedat în Texas. Acest marş, desfăşurat pe o temperatură de minus 8 grade Celsius, a avut loc la scurt timp după ce autorităţile americane au anunţat că moartea lui Maksim Kuzmin a fost un accident şi că părinţii săi adoptivi nu au de ce să fie învinuiţi. Băieţelul în vârstă de 3 ani a murit din cauza unei artere rupte în intestin, în urma unui traumatism abdominal, potrvit autopsiei. Examinarea efectuată de patru experţi a arătat, de asemenea, că băiatul avea probleme mentale care îl determinau să se rănească singur. Delegatul Ministerului rus de Externe pentru drepturile omului, Konstantin Dolgov, s-a declarat totuşi îngrijorat de această versiune. El a apreciat că rezultatele autopsiei sunt incomplete şi a cerut ca autorităţile americane să furnizeze Rusiei toate documentele necesare pentru a elucida circumstanţele decesului copilului, inclusiv certificatul de deces.
CHINA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs ieri în sud-vestul Chinei, provocând prăbuşirea a sute de case şi rănirea a aproximativ 20 de persoane, a anunţat presa oficială. Cutremurul s-a produs într-o regiune rurală din provincia Yunnan. Hipocentrul cutremurului a fost localizat la suprafaţă, la doar nouă kilometri adâncime, potrivit agenţiei. Seismele sunt relativ frecvente în sud-vestul Chinei. În septembrie 2012, un cutremur a provocat moartea a 80 de persoane într-o zonă situată la marginea provinciilor Guizhou şi Yunnan.
CIAD
Terorist ucis
Armata din Ciad afirmă că l-a ucis, sâmbătă, pe liderul islamist Mokhtar Belmokhtar, în masivul Ifoghas din nordul Mali, potrivit unui comunicat al Statului Major ciadian. Anunţul a fost făcut după ce vineri, preşedintele Ciadului, Idriss Deby, a anunţat moartea liderului al-Qaida în Maghrebul Islamic, Abdelhamid Abu Zeid, ucis tot de armata ciadiană, fapt neconfirmat însă de Bamako, Paris sau Alger. Mokhtar Belmokhtar este un fost lider al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) din care a plecat în octombrie, pentru a-şi forma propria unitate combatantă. El a revendicat atacul împotriva complexului gazier algerian din In Amenas, urmat de o luare de ostatici. Potrivit Algerului, 37 de străini de opt naţionalităţi diferite şi un algerian au fost ucişi de un comando format din 32 de bărbaţi, dintre care 29 au fost ucişi, iar trei arestaţi.