FRANŢA
Trafic de persoane
Doi români, de 30 de ani, au compărut în faţa unui tribunal corecţional de la Valenciennes, în nordul Franţei, pentru participare la trafic de fiinţe umane. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi, pe 22 septembrie 2011, la bordul unei furgonete, pe autostrada A2 Bruxelles-Paris, de către o brigadă a poliţiei aeriene şi de frontieră. Din cauza nervozităţii manifestate de către cei doi, funcţionarii au verificat vehiculul, marca Mercedes Vito, descoperind la bordul furgonetei înmatriculate în Spania şi special amenajate în acest sens 13 persoane de diverse naţionalităţi, înghesuite printre bagaje. Cei doi români au fost imediat reţinuţi. Potrivit anchetei, cele 13 persoane găsite în furgon proveneau din Bangladesh, Buthan şi Nepal. Unii au mărturisit că veneau de la Londra, unde ar fi plătit călăuze, fiecare în parte, cu câteva sute de euro. Iniţial, ar fi fost ascunşi într-un camion, iar după ce au ajuns la Calais s-au dus pe jos la un punct de întâlnire, o benzinărie situată la nord de autostradă, de unde au venit să îi ia cei doi români, rezidenţi în Belgia.
ELVEŢIA
Atac armat
Trei persoane au fost ucise şi alte şapte grav rănite într-un atac cu armă la o fabrică de prelucrare a lemnului a companiei Kronospan din oraşul Menznau, în apropierea oraşului Lucerna. Autorul atacului este un bărbat de 42 de ani, angajat al companiei de zece ani, care nu a deschis focul la întâmplare. Autorităţile au deschis imediat o linie telefonică de urgenţă pentru familiile şi angajaţii companiei.
FYROM
Inundaţii
O persoană a murit şi mai multe sute au fost evacuate în urma inundaţiilor care au afectat nordul şi estul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM). Mai multe sute de persoane au fost evacuate din satele ameninţate de creşterea apelor provocată de ploaia care a căzut în continuu începând cu sâmbătă. Circa 1.500 de persoane din estul ţării sunt complet izolate, podurile care făceau legătura cu aceste sate fiind distruse de către inundaţii. Autorităţile au mai anunţat că barajul de acumulare Pisica din estul ţării este ameninţat de torente. O parte a oraşului Sveti Nikole, cu 20.000 de locuitori, nu are electricitate şi circa 48.000 de locuitori ai oraşului Stip sunt lipsiţi de apă potabilă.
AFGANISTAN
Atac-sinucigaş
Un kamikaze s-a aruncat în aer contra unui autobuz al armatei, miercuri dimineaţă, la vest de Kabul, făcând mai mulţi răniţi, potrivit Ministerului afgan de Interne. Atentatul nu s-a soldat cu alte victime în afara atentatorului sinucigaş. O sursă occidentală din securitate a confirmat atacul.
SUA
Incident armat
Un nou incident armat a avut loc în cursul zilei de marţi la o universitate din Carolina de Sud. Cel puţin o persoană a fost rănită şi se află în spital. Autorităţile îl caută acum pe autorul atacului, însă nu dispun de o descriere a sa. Universitatea este închisă, iar studenţii nu au voie să iasă din camere. Potrivit conducerii şcolii, atacatorul a părăsit campusul într-o maşină. Poliţia se află în alertă. Între timp, starea victimei, un bărbat, este necunoscută şi nu se ştie nici eventuala sa relaţie cu agresorul sau motivele atacului. Instituţia de învăţământ unde a avut loc incidentul armat are circa 9.000 de studenţi, dintre care circa 2.000 stau la cămin.
UCRAINA
Tratament nemţesc
O echipă de medici nemţi se vor deplasa în Ucraina, în perioada 2-4 martie, pentru a oferi îngrijiri medicale fostului premier Iulia Timoşenko, încarcerată şi spitalizată de nouă luni pentru hernie de disc, a anunţat la Berlin, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Leonid Kojara. Medici de la spitalul berlinez Charite, care au tratat-o deja pe Iulia Timoşenko, nu s-au putut deplasa în Ucraina în weekend-ul trecut. Şeful diplomaţiei ucrainene a explicat că a fost vorba despre o problemă tehnică, autorizările fiind puţin mai complicate în cursul week-end-ului. Medicii de la Charite, care au vizitat-o ultima dată pe Iulia Timoşenko în decembrie, nu au dat vreun aviz favorabil în privinţa întoarcerii la închisoare. Fosta lideră a opoziţiei a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, fiind judecată, de asemenea, pentru fraudă fiscală în cadrul unui proces în curs şi a mai fost inculpată, în ianuarie, că a comandat asasinatul unui deputat în 1996.
NOUA ZEELANDĂ
Ucis de rechin
Un bărbat de 46 de ani din Noua Zeelandă a fost ucis de un rechin în timp ce înota, la 200 de metri de plajă. Adam Strange a încercat să strige după ajutor, dar nimeni nu a putut să îl ajute. Incidentul a avut loc la numai 200 de metri de o plajă aglomerată, în faţa a sute de oameni îngroziţi. Victima înota când a fost muşcată de rechinul de peste patru metri lungime. Omul nu a avut nicio şansă. Alţi trei sau patru rechini au fost atraşi de mirosul de sânge şi l-au înconjurat pe bărbat. Garda de Coastă a intervenit imediat. Un ofiţer a tras circa 20 de focuri de armă în apă, însă omul nu a mai putut fi salvat. Autorităţile au închis plaja. Atacurile rechinilor sunt relativ rare în Noua Zeelandă.
TURCIA
Încetarea ostilităţilor
Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, Abdullah Ocalan, aflat în detenţie, urmează să transmită un mesaj de încetare a atacurilor, pe 21 martie, în cadrul negocierilor de pace cu Ankara. Abdullah Ocalan ar trebui să transmită mesajul următor: „Începând cu Noul an kurd, Newroz, celebrat pe 21 martie, trebuie să respectaţi încetarea atacurilor”, a declarat vicepremierul turc Bulent Arinc. Oficialii de la Ankara a iniţiat în decembrie 2012 negocieri cu Abdullah Öcalan pentru încheierea conflictului separatist soldat, din 1984 până acum, cu peste 45.000 de morţi.
ONU
Listă actualizată
Consiliul de Securitate al ONU a retras de marţi numele lui Osama ben Laden de pe lista sa de sancţiuni, după aproape doi ani de la eliminarea fostului lider al reţelei teroriste al-Qaida într-o operaţiune specială americană. Însă Consiliul de Securitate a menţinut blocarea averii fostului lider al-Qaida, ucis în mai 2011 în Pakistan de către un comando american, pentru a evita ca aceste fonduri să fie utilizate de terorişti. Comitetul ONU pentru Sancţiuni a precizat, într-un comunicat, că numele lui Osama ben Laden a fost retras de pe lista cu persoane vizate de interdicţia de a călători în străinătate şi de un embargo asupra armamentului.
SUA
Confirmare în funcţie
Senatul american l-a confirmat definitiv pe Chuck Hagel, în vârstă de 66 de ani, ca noul secretar al Apărării, în urma unei lupte legislative rar observate în istoria SUA. Senatorii au acordat 58 de voturi pentru şi 41 împotriva candidatului propus de Barack Obama, după ce minoritatea republicană a acceptat anterior să renunţe la blocaj. Chuck Hagel şi-a intrat în funcţie, ieri, înlocuindu-l pe Leon Panetta. Preşedintele Obama a salutat această confirmare, pe care a calificat-o “o susţinere de către cele două partide”. După vot, Chuck Hagel s-a declarat onorat să fie acceptat de Senat şi a afirmat că vrea să lase în urmă lupta politică dusă pentru confirmarea sa. Veteran în Vietnam, reticent la implicarea armatei americane în conflicte, misiunea sa va fi să restructureze Pentagonul.
AUSTRALIA
Vulnerabilitate
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor\'s (S&P) a avertizat Australia în legătură cu vulnerabilităţile sale economice şi financiare dar a dat asigurări că ratingul de top AAA, cu perspectivă stabilă, este în siguranţă acum. Totuşi, agenţia apreciază că Australia este afectată de datoria masivă a gospodăriilor, din cauza preţului ridicat al locuinţelor, de dependenţa băncilor australiene de finanţarea externă şi de riscurile încetinirii creşterii economiei chineze. Ratingul Australiei ar putea fi retrogradat dacă dezechilibrele externe devin din ce în ce mai mult o ameninţare. Premierul australian Julia Gillard a dat recent publicităţii un plan care ar urma să permită Australiei să se numere printre cele mai bogate state ale lumii până în 2025. Potrivit acestui plan, până în 2025 Australia ar urma să aibă un Produs Intern Brut pe cap de locuitor care să îi permită să se alăture celor mai bogate zece state din lume, precum Qatar, Singapore, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite şi SUA. În prezent, Fondul Monetar Internaţional estimează că Australia ocupă locul 13 la nivel global în termeni de PIB per capita.
SUA
Emigranţi eliberaţi
Agenţia americană pentru Imigrare şi Vămi (ICE) a eliberat din închisoare sute de deţinuţi fără documente, ca urmare a tăierilor bugetare drastice, realizate de vineri printr-un acord din Congres. În consecinţă, ICE a evaluat sute de dosare şi a pus indivizii sub supraveghere, mai puţin costisitoare decât detenţia. Preşedintele Obama a avertizat cu privire la subiectul austerităţii, care ameninţă SUA, punând presiune pe republicanii din Congres, pentru a încheia un compromis cu democraţii, evitând astfel ca „ţara să-şi tragă un glonţ în picior”. ICE, însărcinată cu expulzarea imigranţilor fără documente, are aproximativ 30.000 de deţinuţi în toată ţara. SUA, ţară care a depăşit recordul expulzărilor persoanelor fără documente, începând cu mandatul lui Barack Obama, cu peste 1,2 milioane de oameni trimişi la frontieră, lucrează în prezent la o reformă a imigraţiei.