Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 26 Februarie 2013 / 00:00 439 accesări

BULGARIA

Accident rutier

Un grav accident de circulaţie s-a produs, ieri, în apropiere de Ruse, în Bulgaria. Accidentul a avut loc după ce şoferul autobuzului a pierdut controlul volanului şi a ieşit de pe şosea, 19 persoane fiind rănite. În vehicul se aflau muncitori care veneau din mai multe sate din zonă şi mergeau la muncă, în Ruse. Potrivit poliţiei, şoferului i s-a făcut rău, a pierdut controlul asupra autobuzului şi s-a izbit de gardul unei ferme. Starea răniţilor, printre care se află şi şoferul, nu este însă gravă.

R. MOLDOVA

Procedură de demitere

Deputatul neafiliat Mihai Godea a declarat, ieri, că iniţiază procedura de demitere a Guvernului de la Chişinău. Parlamentarul a cerut susţinere în acest sens din partea tuturor deputaţilor. Regulamentul Parlamentului prevede că poate acorda vot de neîncredere activităţii Executivului printr-o moţiune de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi. În cazul în care moţiunea de cenzură este votată, în termen de trei zile, premierul trebuie să-şi prezinte demisia preşedintelui R. Moldova.

TURCIA

Condiţii dure

Cancelarul german a reiterat la Ankara angajamentul de a relansa, prudent, procesul de aderare a Turciei la UE, cerând oficialilor de la Ankara să renunţe la blocajul exercitat în criza cipriotă. „Vrem ca procesul de aderare a Turciei să avanseze”, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Semnat în iulie 2005, Protocolul de la Ankara prevede extinderea la toate statele UE, inclusiv la Republica Cipru, a acordului de uniune vamală acceptat de autorităţile de la Ankara. Turcia, care are din anul 1974 trupe în Republica Turcă a Ciprului de Nord, refuză şi în prezent să recunoască existenţa entităţii elene de pe insulă, Republica Cipru.

UCRAINA

Progrese concrete

UE a cerut Ucrainei progrese concrete în respectarea principiilor statului de drept până în luna mai, în scopul accelerării negocierilor pentru semnarea acordului de asociere până la sfârşitul anului. Cu ocazia summit-ului UE-Ucraina desfăşurat la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a transmis preşedintelui Viktor Ianukovici că „timpul este limitat”. În replică, mii de ucraineni au manifestat, ieri, la Kiev, împotriva represiunilor politice ale regimului preşedintelui Viktor Ianukovici şi pentru sprijinirea fostului premier aflat în închisoare Iulia Timoşenko. Protestatarii au defilat pe străzile centrale ale Kievului, apoi s-au reunit în piaţa principală, răspunzând astfel apelului lansat de alianţa Batkivşcina (Patria), apropiată Iuliei Timoşenko, partidul naţionalist Svoboda (Libertatea) şi cel al boxerului Vitali Kliciko, trei mişcări din cadrul opoziţiei parlamentare. Relaţiile dintre Ucraina şi Bruxelles traversează o criză gravă, europenii reproşându-i preşedintelui Ianukovici un recul al democraţiei de când a preluat puterea, în urmă cu trei ani, şi reţinerea opozantei Timoşenko.

JAPONIA

Cutremur

Un seism cu magnitudinea de 6,2 grade a zguduit, ieri, imobilele din capitala japoneză timp de o jumătate de minut. Agenţia Naţională pentru Meteorologie nu a instituit alertă de tsunami, însă unele media locale au relatat că alerta a fost instituită provizoriu, dar apoi ridicată după câteva minute. Epicentrul cutremurului a fost localizat în prefectura Tochigi, la 120 de kilometri la nord de Tokyo, la o adâncime de zece kilometri. Din cauză că epicentrul s-a aflat pe uscat, seismul a fost resimţit puternic în 14 prefecturi, inclusiv la Fukushima şi în zona capitalei Tokyo.

SLOVENIA

Centrală nucleară oprită

Funcţionarea singurei centrale nucleare din Slovenia, cea de la Krsko, în sud-estul ţării, a fost întreruptă din cauza unor probleme la o conductă de vapori, au anunţat oficialii centralei, asigurând că incidentul nu are niciun impact asupra mediului. Situată la 90 de kilometri est de capitala Ljubljana, centrala a fost oprită în două reprize în 2012, prima dată timp de 42 de zile în aprilie şi mai pentru mentenanţă şi a doua oară timp de trei zile la sfârşitul lunii octombrie, din cauza precipitaţiilor abundente şi a creşterii nivelului apelor la Sava, care serveşte la răcirea instalaţiilor centralei. Centrala de la Krsko, ce a fost construită în comun cu Croaţia în perioada în care cele două ţări erau membre al Republicii Federale Iugoslavia, produce 40% din electricitatea slovenă.

CIPRU

Felicitări pentru noul preşedinte

Partidul Popular European (PPE), de centru dreapta, l-a felicitat pe candidatul de dreapta Nikos Anastasiades pentru alegerea sa la preşedinţia Ciprului. Într-un comunicat publicat odată cu anunţarea victoriei lui Nikos Anastasiades, PPE a promis să sprijine eforturile noului preşedinte cipriot, ales duminică în cel de-al doilea tur de scrutin cu 57,5% din voturi, având drept principal obiectiv imediat obţinerea unui plan de ajutor european crucial pentru insula aflată la marginea falimentului. După victoria lui Nikos Anastasiades, Ciprul devine cea de-a 16 ţară a UE care este condusă de un membru PPE. Ciprul a fost nevoit să apeleze la asistenţa UE în luna iunie, pentru un ajutor evaluat la circa 17 miliarde de euro. Negocierile cu UE, Banca Centrală Europeană şi FMI avansează greu, mai ales din cauza reticenţelor Guvernului legate de privatizarea unor societăţii publice rentabile. Nikos Anastasiades s-a declarat pregătit pentru măsuri radicale în vederea obţinerii încrederii creditorilor internaţionali.

EGIPT

Apel către opoziţie

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a făcut apel la opoziţie să participe la o reuniune pentru a discuta despre alegerile legislative prevăzute în mai puţin de două luni, în contextul în care anumiţi opozanţi au făcut apel la boicotarea acestora. Alegerile legislative urmează să înceapă la 22 aprilie şi să se desfăşoare pe parcursul a două luni. Mai mulţi opozanţi au criticat lipsa de transparenţă în privinţa acestor alegeri, precum şi momentul ales pentru organizarea lor, apreciind că ţara este prea divizată pentru ca ele să se poată desfăşura în calm. Una dintre vocile importante ale opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a pledat sâmbătă pentru boicotarea scrutinului, invocând frauda.

AUSTRALIA

În aşteptarea ciclonului

Principalele porturi de expediere a minereului de fier din Australia au fost închise ieri, ca măsură de precauţie faţă de apropierea ciclonului Rusty, care ameninţă vestul insulei, unde operează giganţii minieri BHP Billiton şi Rio Tinto. Agenţia australiană de meteorologie a emis o alertă ciclonică pentru o zonă care se întinde de la Mardie, la 1.200 de kilometri la nord de Perth, capitala Australiei de Vest, şi până la Cape Leveque, în partea de nord a statului. Ciclonul de categoria a doua (din cinci) se va intensifica odată cu apropierea de uscat. Rusty ar putea aduce rafale de vânt de 130 de kilometri pe oră până marţi şi 180 de kilometri pe oră miercuri. Grupul anglo-australian Rio Tinto a precizat că încărcarea cargourilor la Cape Lambert a fost supendată de duminică seara. Acelaşi lucru urmează să-l facă şi Dampier luni seara.

YEMEN

Anchetă ONU

Experţi din cadrul Comitetului ONU pentru Sancţiuni, aflaţi în Yemen la solicitarea acestei ţări, au inspectat duminică, la Aden, un vapor încărcat cu armament, interceptat în largul coastelor acestei ţări şi care venea din Iran. Membrii delegaţiei ONU au constat, în prezenţa unui oficial de rang înalt din cadrul armatei yemenite, generalul Nasser al-Taheri, că la bordul navei se aflau, între altele, rachete de tip sol-aer, rachete de tip Katiuşa, explozivi, muniţie şi sisteme de supraveghere, a adăugat agenţia. Vaporul, interceptat cu ajutorul Marinei americane în Marea Oman, pe 23 ianuarie, venea din Iran. Însă regimul de la Teheran a dezminţit categoric. Potrivit unei surse din domeniul securităţii yemenite, armamentul era destinat rebelilor zaidiţi, o aripă a şiismului, care deţin controlul asupra proviniciei Saada, din nordul ţării. Aceştia urmează să participe la un viitor dialog la nivel naţional prevăzut să înceapă la 18 martie, în cadrul acordului de tranziţie care a permis plecarea de la putere a fostului preşedinte contestat Ali Abdallah Saleh.

CHINA

Fiu de general, arestat

Presa oficială din China a urmat exemplul internauţilor chinezi, ieri, cu scopul de a denunţa abaterile unor copii ai elitei regimului, după arestarea unui fiu de general suspectat că a participat la un viol colectiv. Cântăreţul şi vedeta de televiziune Li Guanfeng, fiul generalului Li Shuangjiang, a fost plasat în detenţie, joia trecută, în cazul ultimei acuzaţii care vizează un copil ai cărui părinţi fac parte din rândul nomenclaturii. Vestea este comentată pe larg pe internet în China, pe forumuri şi pe site-urile publicaţiilor oficiale, într-o ţară unde populaţia reacţionează în special atunci când copiii elitei comit crime. Li Guanfeng este una dintre cele cinci persoane suspectate că au agresat sexual şi violat o femeie, pe 17 februarie, într-o cameră de hotel, după o noapte de beţie. Aceasta nu este pentru prima dată când adolescentul de 17 ani se face remarcat. Plasat în detenţie pentru un an în 2011 după ce a bătut un cuplu sub ochii copilului lor, presa a dezvăluit că părinţii lui Li i-au schimbat prenumele, din Tianyi în Guanfeng, atunci când a ieşit de la casa de corecţie. Sute de mii de internauţi şi-au exprimat atunci indignarea, iar generalul a fost nevoit să prezinte scuze pentru faptele fiului său.



12