POLONIA
Avalanşă mortală
Un turist a murit, ieri, în urma unei avalanşe care a luat cinci turişti, lângă Lacul Morskie Oko, în Munţii Tatra, la frontiera cu Slovacia. Unul dintre turişti, rănit la nivelul coloanei vertebrale, a fost transportat cu elicopterul la spital. Alte trei persoane luate de aceeaşi avalanşă au scăpat tefere. Dezgheţul este favorizat de două zile în sudul Poloniei, crescând riscul unor avalanşe în această regiune muntoasă. Acesta este al doilea accident mortal de acest tip înregistrat în această iarnă în Munţii Tatra polonezi. Un turist, de 26 de ani, a murit în decembrie, luat de o avalanşă.
GERMANIA
Deschidere către Turcia
Cancelarul german s-a declarat, în ajunul începerii unei vizite la Ankara, favorabilă deschiderii unui nou capitol în negocierile de aderare a Turciei la UE. Angela Merkel a început ieri o vizită de două zile în Turcia cu o agendă ce cuprinde complicatele negocieri privind aderarea acestei ţări la UE, precum şi cooperarea în lupta împotriva terorismului, dosarul sirian, programul nuclear iranian, situaţia din Mali, procesul de pace din Orientul Mijlociu şi flexibilizarea regimului de vize. Angela Merkel i-a vizitat ieri pe soldaţii germani din provincia Kahramannmaras, care participă la o misiune NATO pentru protecţia Turciei în eventualitatea unor atacuri cu rachete dinspre Siria, iar astăzi se va întâlni la Ankara cu preşedintele Abdullah Gul şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Cancelarul german este însoţit în Turcia de o delegaţie de reprezentanţi ai sectoarelor financiar, energetic, de inginerie mecanică şi transport aerian. Însă aproape două treimi dintre germani se opun primirii Turciei în UE. Potrivit acestui sondaj efectuat de către Institutul Emnid, 60% dintre persoanele chestionate declară că sunt împotriva devenirii Turciei membră UE, 30% sunt pentru, iar 10% nu se pronunţă.
AFGANISTAN
Retragere pe alese
Preşedintele afgan Hamid Karzai reclamă retragerea forţelor speciale americane din provinciile instabile Wardak şi Logar, după ce acestea ar fi creat grupări armate ilegale generatoare de insecuritate. Pronvinciile Wardak şi Logar, care se află la frontierele de sud-vest, respectiv de sud, sunt două fieff-uri ale insurecţiei Taliban, în care forţele de securitate afgane întârzie să se impună.
SUA
Turneu diplomatic
Noul secretar de Stat american John Kerry a plecat de la Washinton spre Londra, unde începe un turneu-maraton ce include aliaţi europeni şi din lumea arabă. Este aşteptat în perioada 24 februarie-6 martie la Londra, Berlin, Paris, Roma, Ankara, Cairo, Ryiadh, Abu Dhabi şi Doha. Evocată pentru o perioadă de către palestinieni, o vizită a lui John Kerry în Israel şi Cisiordania nu figurează în programul stabilit de către Departamentul de Stat. Preşedintele Barack Obama urmează să efectueze o vizită acolo peste aproximativ o lună. John Kerry, care a fost senator timp de 30 de ani şi care a candidat la preşedinţia SUA în 2004, este expert în relaţii internaţionale şi a străbătut, deja, lumea, înainte să îi succeadă lui Hillary Clinton, la 1 februarie, la conducerea diplomaţiei primei puteri mondiale.
JAPONIA
Lipsă de toleranţă
Premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că ţara sa nu va tolera revendicările Chinei cu privire la un grup de insule administrate de Japonia, la o săptămână după o nouă incursiune a unor nave chineze în apele teritoriale ale Ţării Soarelui Răsare. A mai precizat că\'nu are nicio intenţie de a se lansa într-o escaladă cu autorităţile chineze, care denumesc arhipelagul respectiv Diaoyu. Premierul Abe a făcut apel la adresa omologilor de la Beijing să coopereze şi a calificat relaţiile dintre ţara sa şi China ca fiind printre cele mai importante. China trimite cu regularitate vase, dar şi avioane, în jurul insulelor Senkaku, de când statul nipon a naţionalizat în luna septembrie trei din aceste cinci insule din Marea Chinei Orientale, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.
SPANIA
Arestări
Un număr de 45 de persoane au fost arestate, iar alte 40 rănite, inclusiv 12 poliţişti, în confruntări care au marcat sâmbătă manifestaţii împotriva austerităţii la Madrid. Zeci de mii de persoane au manifestat în capitala spaniolă împotriva austerităţii şi corupţiei, în contextul în care Spania este afectată de „un cocktail exploziv” de şomaj şi recesiune şi se interoghează în legătură cu instituţii vizate de scandaluri în serie.
COREEA DE NORD
Vizite secrete
Un responsabil de la Casa Albă a efectuat anul trecut două vizite secrete în Coreea de Nord în vederea ameliorării relaţiilor dintre cele două ţări după sosirea la putere a lui Kim Jong-Un. Aceste vizite, efectuate în aprilie şi august, au avut ca scop să îl încurajeze pe noul lider nord-coreean ca să îşi modereze politica externă. Un veteran al CIA, Sydney Seiler, care vorbeşte fluent limba coreeană şi răspunde de politica faţă de Coreea de Nord în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, a participat la aceste vizite.
SUA
Vizită oficială
Oficialii de la Washington şi Tokyo sunt angajaţie în acţiuni puternice faţă de Coreea de Nord, care a efectuat săptămâna trecută al treilea test nuclear, „o provocare” potrivit preşedintelui american, care l-a primit ieri pe noul prim-ministru nipon Shinzo Abe în Biroul Oval al Casei Albe. Cei doi lideri au avut o întâlnire în Biroul Oval, urmată de un dejun de lucru. Văzută de la Tokio, această vizită a fost ocazia de a consolida relaţiile dintre cei doi aliaţi, degradate potrivit taberei lui Abe sub guvernele de centru-stânga anterioare, în timp ce Japonia se confruntă cu o criză gravă cu China pe probleme teritoriale şi îşi face griji din cauza calculelor nucleare ale regimului de la Phenian. Totodată, Japonia şi SUA au optat să instaleze un nou radar american în arhipelagul nipon, în regiunea Kyoto, care să permită detectarea oricărei ameninţări cu rachete lansate de Coreea de Nord.
SUA
Scurgeri radioactive
Autorităţile americane au identificat recent scurgeri radioactive la şase rezervoare subterane de deşeuri nucleare la instalaţia de depozitare de la Hanford, în statul american Washington, fără a exista riscuri imediate pentru sănătatea umană. Guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, a declarat că nu există riscul pe termen scurt de poluare a râului Columbia, situat la câţiva kilometri. Patru din cele şase rezervoare în cauză au întregistrat şi în trecut scurgeri de deşeuri.
IRAN
Azil politic
Ministerul iranian de Externe a anunţat că anchetează asupra refugierii unuia dintre diplomaţii săi în Norvegia, un purtător de cuvânt sugerând că este vorba despre un gest ce are la bază motive personale. Un avocat norvegian a declarat că un fost diplomat iranian şi-a abandonat postul şi a solicitat azil politic în Norvegia. Acest bărbat, sosit în post la ambasada de la Oslo în 2009, doreşte să rămână anonim şi nu vrea să comenteze în mod public motivaţiile sale, a declarat avocatul Joergen Loevdal. Ambasada Iranului a refuzat să comenteze. Este al patrulea diplomat iranian, care în decurs de trei ani, cere azil într-o ţară nordică. Norvegia i-a acordat azil, în februarie 2010, fostului consul general de la Ambasada Iranului la Oslo, Mohamed Reza Heydari. Un ataşat de presă al Ambasadei Iranului la Bruxelles, Farzad Farhangian, a optat să se refugieze tot în Norvegia, în 2010, şi a anunţat ulterior că vrea să se alăture opoziţiei faţă de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. În septembrie, un oficial din cadrul Ambasadei Iranului la Helsinki, Hossein Alizadeh, a cerut azil în Finalnda.