Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 22 Februarie 2013 / 00:00 317 accesări

INDIA

Bombe detonate

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 52 rănite în explozia a trei bombe, ieri, la Hyderabad, a anunţat poliţia locală. Exploziile s-au produs în locuri foarte frecventate, dintre care una la barul restaurant, a precizat el.

CHINA

Protest incendiar

Doi adolescenţi tibetani, în vârstă de 17, respectiv 18 ani, şi-au dat foc împreună, într-o regiune tibetană din China, unde există o puternică mişcare de contestare a tutelei Beijingului. Rinchen, de 17 ani şi Sonam Dargye, în vârstă de 18 ani, foşti colegi de clasă în şcoala primară, şi-au dat foc la haine, marţi, în oraşul Dzorge (Ruergai în chineză) aflat în provincia Sichuan, potrivit Campaniei Internaţionale pentru Tibet (ICT), o organizaţie cu sediul la Washington. Familiile celor doi adolescenţi au putut recupera trupurile lor, însă nu este sigur dacă vor putea să organizeze ritualurile tradiţionale de înmormântare, pe care autorităţile nu le permit în cazul autorilor actelor de protest de acest fel, a precizat ICT. Sichuan, situată în vecinătatea regiunii autonome chineze Tibet, are o însemnată populaţie de etnie tibetană. Anunţul cu privire la dubla sinucidere a fost confirmată de Free Tibet, o altă organizaţie de apărare a drepturilor tibetanilor. Dubla autoincendiere se adaugă celor cel puţin 104 astfel de acte comise de tibetani începând cu anul 2009, în China, pentru a protesta faţă de tutela Beijingului şi represiunii religiei şi culturii tibetane. Dintre aceste acte, 22 au fost comise de adolescenţi de 18 ani sau mai puţin, a subliniat ICT. În acelaşi oraş Dzorge (Ruergai), Lobsang Namgyal, călugăr tibetan în vârstă de aproximativ 30 de ani, şi-a dat foc la 3 februarie, în faţa Biroului pentru Siguranţa Publică (poliţie), înainte să-i aducă un ultim omagiu lui Dalai Lama, căruia i-a urat viaţă lungă. China afirmă că a eliberat paşnic Tibetul şi că a îmbunătăţit condiţiile de trai ale populaţiei prin finanţarea dezvoltării economice în această regiune săracă şi izolată. Numeroşi tibetani se simt afectaţi de ceea ce ei consideră o dominaţie accentuată a etniei Han, ultramajoritară în China, precum şi represiunea religiei şi culturii tibetane. În plus, dezvoltarea Chinei este îndeosebi în beneficiul etniei Han.

SUDAN

Rezerve de aur de 260 de tone

Sudanul a descoperit rezerve de aur de 260 de tone, în regiunea Nahral-Neel, a anunţat, ieri, ministrul sudanez al Resurselor Minerale, Kamal Abdullatif. Exporturile de aur ale Sudanului se ridicau la aproximativ 48 de milioane de tone în noiembrie 2012 şi ar urma să depăşească 50 de milioane de tone anual, aducând un profit de peste două miliarde de dolari. Sudanul se confruntă cu o criză economică, după ce a pierdut majoritatea veniturilor din petrol, în urma separării Sudanului de Sud, în 2011. În septembrie 2012, Sudanul a inaugurat o instalaţie de purificare a aurului la Khartoum, prima de acest tip din ţară, având o capacitate de producţie estimată la o tonă pe zi. Pe pieţele mondiale, preţul aurului se menţine peste nivelul de 1.600 de dolari uncia, dublu faţă de preţul din urmă cu cinci ani.

BELGIA

Protest antiausteritate

Peste 10.000 de persoane erau reunite ieri în centrul Bruxelles-ului, la apelul a trei mari sindicate belgiene, cu scopul de a denunţa politicile de austeritate ce constau într-o blocare a salariilor. Sindicatele denunţă îngheţarea salariilor, lipsa creşterii alocaţiilor sociale sau a salariului minim. Sindicatele nu au îndemnat la organizarea unei greve generale, însă cel puţin transporturile publice erau perturbate ieri dimineaţa în capitala belgiană.

SPANIA

Proteste la Madrid

Mii de salariaţi ai companiei Iberia, aflaţi în grevă, au ieşit în stradă, miercuri, la Madrid, unde s-au reunit în faţa sediului companiei aeriene, pentru a denunţa suprimarea prevăzută a 3.800 de posturi. În zgomotul asurzitor de fluiere, megafoane şi petarde, manifestanţii purtau pancarte cu inscripţii precum ”Luaţi mâinile murdare de pe Iberia” sau ”Britanicilor, întoarceţi-vă acasă”, pentru a denunţa fuziunea, în ianuarie 2011, între British Airways şi Iberia, care a dat naştere grupului IAG. Principalele sindicate ale Iberia au făcut apel la trei serii de câte cinci zile de grevă în perioada 18-22 februarie, 4-8 martie şi 18-22 martie, pentru a protesta faţă de suprimarea a 3.800 de locuri de muncă, dintr-un total de 20.000, anunţată de IAG în cadrul unui plan de economii. În total, Iberia prevede anularea a 145 de zboruri în cursul săptămânii, dar impactul grevei rămâne limitat prin asigurarea serviciului minim, obişnuit în Spania în astfel de cazuri. Iberia urmăreşte o reducere a capacităţilor sale de 15% începând din 2013. Compania a decis să suprime, începând de la 1 aprilie, mai multe zboruri deficitare către America Latină.

RUSIA

Femei reţinute

Două femei au fost reţinute ieri într-o catedrală din Moscova, în timp ce voiau să marcheze aniversarea rugăciunii punk împotriva lui Putin cântată de grupul constestatar Pussy Riot, două membre ale căruia sunt închise în prezent. Irina Kaţuba şi Elena Volkova, două profesoare de la Universitatea din Moscova, au fost reţinute în Catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova, unde Pussy Riot a interpretat în urmă cu un an un cântec punk în care îi cerea Sfântei Maria să-l alunge pe Putin. ”Ne-am îmbrăcat cu cagule şi am încercat să depunem flori în faţa iconostasului”, a povestit Kaţuba. Interogată de poliţişti cu privire la motivele actului, ea le-a răspuns că celebra aniversarea unui eveniment care a schimbat Rusia. Cele două femei se aflau la prânz într-un comisariat din capitala rusă. La 21 februarie 2012, cinci tinere au interpretat în catedrală un cântec punk, denunţând o complicitate între Biserica Ortodoxă şi puterea politică. Două dintre ele, Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 23 de ani şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani, arestate la câteva zile, ispăşesc în prezent o pedeapsă de doi ani de închisoare în Ural şi în regiunea Mordovia. O a treia tânără arestată a fost eliberată. Scandalul a divizat profund societatea rusă şi a avut un ecou considerabil în străinătate. Tinerele au avut susţinerea unor cântăreţe ca Madonna sau Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film Sundance.

FRANŢA

Dezminţire

Ministerul francez al Afacerilor Externe a dezminţit, ieri, eliberarea a şapte ostatici francezi răpiţi marţi în Camerun, anunţată ieri dimineaţa de o sursă militară cameruneză. În Nigeria, Mohammed Yerima, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a dezminţit şi el orice eliberare. Un ofiţer superior din cadrul armatei cameruneze a anunţat ieri dimineaţă că cei şapte ostatici, membri ai aceleeaşi familii, au fost eliberaţi şi se află, nevătămaţi, pe mâna autorităţilor nigeriene. Însă ministrul camerunez al Comunicării, Issa Tchiroma Bakary, a dezminţit eliberarea familiei. Sporind confuzia, ministrul francez delegat pentru Foşti Combatanţi, Kader Arif, a confirmat eliberarea ostaticilor, după care a retractat. Cei şapte francezi, trei adulţi şi patru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, expatriaţi aflaţi într-o vacanţă în nordul Camerunului, au fost răpiţi marţi, de bărbaţi pe motociclete, care i-au condus, ulterior, către Nigeria vecină. Este vorba despre prima răpire a unor francezi de la începutul războiului lansat de Franţa, la 11 ianuarie, în Mali, pentru dislocarea unor grupări islamiste armate care ocupau nordul ţării.

IRAN

Centrifuge moderne

Iranul a început să instaleze noi centrifuge moderne la uzina de la Natanz, la începutul lunii februarie, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) publicat ieri. Pe 6 februarie 2013, inspectorii AIEA au observat că Iranul a început instalarea de centrifuge de tip IR-2m la Natanz, conform raportului. Este prima oară când centrifuge avansate de tip IR-1 sunt instalate la acest complex, adaugă raportul.

SUA

Risc de expulzare

Decizia Curţii Supreme a SUA din 2010 ce obligă avocaţii imigranţilor să îşi informeze clienţii despre riscul unei expulzări în cazul în care pledează vinovaţi nu se poate aplica retroactiv, a anunţat, miercuri, cea mai înaltă jurisdicţie americană. În decizia sa Padilla versus Kentucky, Curtea Supremă a stabilit, la 31 martie 2010, că avocaţii imigranţilor au obligaţia să îi informeze pe clienţii lor în legătură cu riscul expulzării din SUA, în cazul în care pledează vinovaţi pentru o infracţiune de natură penală. Curtea a extins, la vremea respectivă, la domeniul migrării prevederile celui de al 6-lea Amendament la Constituţie privind dreptul la apărare. De această dată, Curtea a examinat, la începutul lui noiembrie, cazul Roselva Chaidez, o mexicană rezidentă legal în SUA de peste 20 de ani, care a participat la o escrocherie în domeniul asigurărilor, în valoare de aproximativ 26.000 de dolari. Ea a pledat vinovată şi a fost condamnată la patru ani de libertate supravegheată. Însă ceea ce nu ştia ea, pe atunci, era că pledând vinovată este pasibilă de expulzare de pe teritoriul american. Chaidez a aflat acest lucru în 2009, când a solicitat cetăţenia americană iar autorităţile au fost alertate cu privire la condamnarea sa. Ea a făcut apel imediat, în baza Amendamentului 6, argumentând că avocatul său nu a informat-o în legătură cu consecinţele recunoaşterii vinovăţiei. Apelul ei se afla încă în curs de instrucţie atunci când Curtea Supremă a luat decizia în cazul Padilla versus Kentucky. Astfel, înalta jurisdicţie a decis miercuri că hotărârea sa din 2010 nu poate fi aplicată retroactiv.

MEXIC

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 s-a produs miercuri după-amiază în statul mexican Colima şi a fost resimţit până în capitala Mexico, dar la o intensitate moderată, a anunţat serviciul mexican de seismologie (SSN). Cutremurul s-a produs la ora locală 15.23 iar epicentrul său a fost localizat în apropiere de oraşul Armeria, în statul Colima, potrivit site-ului de Internet SSN. Autorităţile din oraşul Colima (482 de kilometri vest de Mexico) şi cele din Guadalajara sau capitală nu au anunţat victime sau pagube materiale.



12