Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 20 Februarie 2013 / 00:00 378 accesări

YEMEN

Avion prăbuşit

Un avion militar de tip Suhoi SU-22 aparţinând armatei yemenite s-a prăbuşit ieri într-un cartier rezidenţial din Sanaa, omorând cel puţin 12 persoane, dintre care 11 civili şi rănind alte 22 de persoane. Pilotul şi 11 civili au murit după ce avionul s-a prăbuşit peste o clădire de locuinţe şi spaţii comerciale, provocând panică în rândul locuitorilor din cartierul Qadissiya. Între morţi se află doi copii şi trei femei. Accidentul s-a produs în estul capitalei yemenite, în apropiere de Piaţa Schimbării, care în 2011 a fost centrul unei mişcări de contestare a regimului fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh. Avionul s-a lovit de o primă clădire de pe strada Rabat, apoi de alta, după care s-a prăbuşit peste a treia clădire, puternic avariată. În momentul prăbuşirii, o explozie puternică a zguduit cartierul iar coloane de fum s-au ridicat deasupra sectorului, unde mai multe vehicule au luat foc. Locuitori din cartier au ieşit în stradă, urlând de frică. În noiembrie, un avion de tip Antonov M26 aparţinând forţelor aeriene yemenite, aflat într-o misiune de antrenament, s-a prăbuşit într-un cartier din nordul capitalei Sanaa, ucigând 10 persoane, inclusiv pilotul. Armata yemenită dispune de o bază aeriană învecinată aeroportului din Sanaa, la aproximativ 15 kilometri nord de capitala Yemenului.

BULGARIA

Răniţi la Sofia

Luni seară, 11 persoane, între care cinci poliţişti, au fost rănite la Sofia, în cursul unor manifestaţii antiguvernamentale faţă de scumpirea electricităţii, a anunţat, ieri dimineaţă, şeful poliţiei capitalei, Valeri Iordanov. 11 persoane au fost reţinute pentru comiterea unor acte de vandalism, a adăugat el. Manifestanţii au aruncat pietre şi sticle în direcţia Parlamentului, spărgând geamuri. Şase vehicule aparţinând poliţiei şi vitrinele unor magazine au fost deteriorate. În plus, patru vehicule ale grupului energetic austriac EVN au fost incendiate la Plovdiv. Facturile la electricitate din ianuarie, a căror valoare s-a dublat în comparaţie cu decembrie, au declanşat proteste care au loc zilnic în Bulgaria, de nouă zile. Sloganurile antiguvernamentale s-au multiplicat luni, cu ocazia demiterii vicepremierului şi ministrului Finanţelor, Simeon Djankov. Guvernul bulgar va propune comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei ca preţurile energiei electrice să fie reduse cu 8% începând cu data de 1 martie 2013. Anunţul a fost făcut ieri, de premierul Boiko Borisov. Acesta a mai anunţat că licenţa societăţii de distribuire a energiei electrice CEZ va fi revocată. Premierul bulgar a precizat că toate cele trei societăţi de distribuire a energiei electrice au fost sancţionate cu amenzi. Boiko Borisov s-a opus însă ideii naţionalizării acestor societăţi.

SPANIA

Greva continuă

Compania aeriană spaniolă Iberia a anunţat că ieri, în a doua zi a grevei convocate de sindicate în semn de protest faţă de planul de restructurare prezentat de conducere, au fost anulate 232 de zboruri. Prima zi de grevă din totalul de cinci convocate săptămâna aceasta s-a încheiat cu arestarea a cinci angajaţi, în urma confruntărilor cu poliţia, pe durata protestelor organizate pe aeroportul Barajas din Madrid. Sindicatele susţin că angajaţii au sprijinit masiv măsurile de protest, deşi s-au respectat serviciile minime. Potrivit Iberia, 85% dintre pasagerii afectaţi de grevă şi de zborurile anulate au putut fi ajutaţi şi s-au îmbarcat în alte zboruri. Pe durata întregii săptămâni vor fi anulate în total 1.200 de zboruri. Cea mai amplă grevă din istoria companiei aeriene spaniole Iberia a început luni, cu 20.000 de angajaţi convocaţi de sindicate să înceteze lucrul în semn de protest faţă de restructurările începute de conducere şi care vor duce la concedierea a peste 3.800 de persoane, aproape 20% din întreg personalul. Urmează încă patru zile consecutive de grevă, săptămâna aceasta şi alte zece zile de proteste în luna martie.

GRECIA

Greva ziariştilor

Ziariştii greci au intrat, ieri dimineaţă, într-o grevă de 24 de ore, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate şi a scăderii veniturilor. Posturile de radio şi televiziune nu au mai difuzat jurnalele de ştiri, iar site-urile de internet nu au mai fost actualizate de la 06.00 a.m. Greva de ieri a coincis cu o vizită de şase ore la Atena a preşedintelui francez, Francois Hollande. În pofida unui ordin judecătoresc care a declarat greva ilegală în ce priveşte media de stat, şi ziariştii de la instituţiile de presă publice au dat curs apelului lansat de sindicate, ceea ce înseamnă că vizita preşedintelui francez nu a fost transmisă în direct de media greceşti. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou, a acuzat principalul partid de opoziţie, Syriza, că a organizat greva pentru a crea o pană de informaţii în timpul vizitei preşedintelui Franţei. Sindicatele jurnaliştilor greci protestează, între altele, împotriva concedierilor şi a reducerilor de pensii şi beneficii, în condiţiile în care sute de ziarişti din sectorul privat nu sunt plătiţi cu lunile.

UCRAINA

Negocieri pentru Transnistria

Reuniunea în formatul 5+2 pe tema crizei transnistrene a început ieri, în oraşul ucrainean Lvov, a anunţat preşedinţia ucraineană a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). La reuniune participă reprezentanţi ai R. Moldova, Transnistriei, Rusiei, Ucrainei, SUA, UE şi OSCE. Ucraina, care deţine preşedinţia OSCE, consideră prioritare progresele în soluţionarea crizei transnistrene. Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a declarat că nu va participa la reuniunea din Ucraina. Reuniunea este îngreunată şi de criza politică de la Chişinău.

SUA

În competiţie cu Breivik

Surse din cadrul forţelor de ordine afirmă că Adam Lanza, presupusul autor al masacrului de la Newtown, a fost motivat de jocuri video violente şi de dorinţa de a ucide mai multe persoane decât Anders Breivik, cu care se considera în competiţie directă, relatează postul CBS. Breivik a fost condamnat pentru uciderea a 77 de persoane în iulie 2011, în Norvegia. Acesta a ucis opt persoane într-un atac cu bombă în centrul capitalei Oslo, după care s-a dus pe Insula Utoya, unde a ucis alte 69 de persoane, majoritatea tineri care participau la o tabără de vară. Doi oficiali informaţi în legătură cu investigaţia asupra masacrului comis la Newtown, Connecticut, afirmă că Lanza visa să depăşească acest bilanţ şi a atacat şcoala primară Sandy Hook, considerând-o ”o ţintă uşoară, cu cel mai mare grup de persoane”. Probele arată că Lanza ar fi acţionat tot potrivit unor fantezii legate de jocuri video atunci când a ucis 20 de copii şi şase femei la şcoală. Pentru Lanza, aceste morţi reprezentau, aparent, un fel de ”scor”. Însă atacul a încetat mai repede decât plănuia el. Spre deosebire de Breivik, care s-a predat, Lanza s-a sinucis în timp ce poliţia se apropia. De asemenea, înainte să se sinucidă, acesta a tras focuri de armă în direcţia poliţiştilor, în parcarea şcolii. Oficialii nu au dezvăluit ce i-a condus la această concluzie, însă sursele citate afirmă că investigatorii au descoperit probe potrivit cărora Lanza era obsedat de Breivik. Ei au recuperat totodată jocuri din subsolul locuinţei acestuia. Potrivit unor surse, Lanza a petrecut mult timp singur, în subsol, unde şi-a amenajat o cameră în acest scop, acoperind ferestrele şi perfecţionându-şi tirul. De asemenea, el a efectuat vizite multiple la poligoane de tir împreună cu mama sa, Nancy Lanza, unde au tras cu arme reale. Trei puşti, toate înregistrate pe numele lui Nancy Lanza, au fost utilizate în masacrul de la Sandy Hook. Lanza a utilizat o a patra armă pentru a-şi ucide mama, înainte să atace şcoala.



12