Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 11 Februarie 2013 / 00:00 345 accesări

SPANIA

Morţi în Canare

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte trei au fost rănite, ieri, după ce o barcă de salvare a unui vapor de croazieră legat la chei pe insula La Palma, în arhipelagul Canare, a căzut în mare. ”Nu ştim sexul şi vârsta celor cinci victime”, a anunţat Guvernul din Canare, precizând totuşi că răniţii sunt trei bărbaţi, dintre care doi în vârstă de 30 de ani şi unul de 32 de ani, acesta din urmă fiind de naţionalitate greacă. Nava, sub pavilion maltez, a ajuns în port ieri dimineaţă. Potrivit presei spaniole, victimele ar fi membri ai echipajului, care participau la un exerciţiu de evacuare.

BELGIA

Tragedie aeriană

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă, în apropierea unei piste de pe aeroportul belgian Charleroi, provocând moartea celor cinci persoane aflate la bord, trei copii, mama şi bunicul acestora, care pilota avionul. Toate victimele erau belgiene. Avionul, un Cessna, a avut probleme la decolare şi a încercat să revină pe aeroport dar s-a prăbuşit la marginea pistei. Aeroportul Charleroi a fost închis şase ore după tragedie, în condiţiile în care mii de oameni aşteptau să plece în vacanţă. Charleroi este folosit îndeosebi de compania Ryanair, dar şi de alte companii low cost. Ryanair a anulat patru decolări şi a redirecţionat câteva sosiri, din cauza accidentului, care a avut loc la începutul vacanţei şcolare din Belgia, când multe familii pleacă la schi. Aeroportul Charleroi, cunoscut şi ca South Charleroi din Bruxelles, este al doilea aeroport internaţional al ţării, după Zaventem şi se aşteaptă să înregistreze circa 140.000 de pasageri în timpul vacanţei şcolare. Premierul belgian, Elio Di Rupo, a transmis condoleanţe familiei victimelor, pe contul său de Twitter.

TURCIA

Coliziune navală

Un petrolier a lovit un feribot turc, vineri, în strâmtoarea Bosfor din Istanbul, provocând rănirea a trei persoane, a anunţat postul de televiziune privat NTV. Coliziunea s-a produs în jurul orei 17.25 GMT, în apropiere de o mică insulă situată la 200 de metri de ieşirea sudică din Bosfor, unde se află Turnul lui Leandru. Petrolierul Amur2521 a lovit feribotul în spate, potrivit agenţiei Anatolia, care a anunţat că au fost trimise ambulanţe la faţa locului. Circulaţia petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor îngrijorează din ce în ce mai mult autorităţile turce, din cauza riscurilor asupra mediului, în caz de accident şi a intesităţii traficului maritim prin această strâmtoare. Ankara vrea să transfere transportul de petrol sau gaz prin oleoducte sau gazoducte, pentru a limita riscurile pentru mediu. În 1994, coliziunea în Bosfor a unui petrolier sub pavilion cipriot grec cu un cargobot a provocat moartea a 27 de persoane. Cel mai grav accident din strâmtoarea care traversează Istanbulul a avut loc în 1979, când 43 de marinari au murit în urma unei explozii la bordul unui petrolier.

SUA

Furtună de zăpadă

Furtuna de zăpadă care a lovit nord-estul SUA a lăsat peste 700.000 de locuinţe şi clădiri comerciale fără curent electric. Cel puţin zece oameni au murit până acum din cauza intemperiilor. Numărul victimelor putea fi însă mai mare, pentru că mulţi şoferi au plecat la drum, fără să ţină cont de apelul autorităţilor de a rămâne acasă în aceste zile. Sute de oameni au rămas blocaţi cu maşinile în nămeţi, deşi au fost avertizaţi din timp să nu pornească la drum. Unii au reuşit să-şi scoată maşinile singuri din troiene, alţii au aşteptat ajutor. În zonele mai accesibile, unde au putut intra maşinile grele, autoturismele blocate în zăpadă au fost ridicate şi date la o parte din drum de utilajele speciale de intervenţie. Rafalele violente de vânt şi ninsoarea puternică au pus în pericol proprietăţile de la malul oceanului, în statul Massachusetts. În unele zone locuite s-au produs inundaţii, iar rezidenţii au fost evacuaţi.

FRANŢA

Zboruri anulate

Aproximativ 500 de zboruri programate pentru ieri spre cele două aeroporturi din Paris au fost anulate cu caracter preventiv, din cauza ninsorilor care s-au abătut asupra regiunii, începând de sâmbătă seară, informează Direcţia Generală a Aviaţiei Civile din Franţa (DGAC), citată de AFP. DGAC a cerut companiilor aeriene să reducă numărul zborurilor pentru ieri cu 30% pe aeroportul Charles de Gaulle şi cu 20% pe cel din Orly. Acest lucru reprezintă o anulare a 380 de operaţiuni pe Charles de Gaulle şi circa 100 pe Orly, a declarat un purtător de cuvânt al DGAC, care a precizat că speră ca situaţia să revină la normal în cursul zilei de azi. Autorităţile au recomandat călătorilor să intre în contact cu agenţiile aeriene înainte de a se deplasa la aeroport, pentru a şti dacă vor putea face călătoria. Totodată, autorităţile au avertizat că zăpezile vor îngreuna deplasările în toată regiunea capitalei franceze. Circulaţia trenurilor între Nisa şi Italia a fost întreruptă până în această dimineaţă, în urma prăbuşirii unei stânci, ieri, la ora 05.00, a anunţat compania de căi ferate franceze (SNCF). Ieri, aproximativ 60 de trenuri regionale ar fi trebuit să circule pe ambele sensuri, între care un TGV Paris - Vintimille. SNCF intenţiona să reia circulaţia astăzi, în jurul orei 05.00. Stânca, ce s-a desprins de pe munte între Nisa şi frontiera italiană, a avariat cablurile electrice de deasupra şinelor de cale ferată.

BANGLADESH

Naufragiu

Cel puţin 14 persoane au murit şi cinci sunt date dispărute după ce un feribot care transporta 100 de persoane a intrat, vineri, în coliziune cu o barjă şi s-a scufundat în districtul Munshiganj din centrul Bangladeshului, au anunţat, sâmbătă, oficialii locali. Potrivit acestora, şase din cei decedaţi erau copii cu vârste între 2 şi 10 ani. Feribotul M.V. Sarosh, care efectua curse pe râul Meghna, între capitala Dhaka şi districtul Chandpur din sud-estul ţării, a intrat în coliziune cu barjă încărcată cu nisip, în apropiere de oraşul Gazaria. Potrivit poliţiei, feribotul transporta aproximativ 100 de persoane dar numărul exact al pasagerilor nu este cunoscut. Asemenea accidente sunt frecvente în Bangladesh, din cauza nerespectării normelor de securitate, în special în ceea ce priveşte gradul de încărcare.

IRAK

Vizită... explozivă

O mină a explodat sâmbătă, pe un drum din nordul Irakului, la trecerea ambasadorului polonez, dar nu a provocat victime, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Marcin Bosacki. Mina a explodat sâmbătă, în jurul prânzului, la 30 de kilometri sud de Kirkuk, oraş din nordul Irakului, la trecerea a două maşini care transportau mai multe persoane, între care ambasadorul Lech Stefaniak, care mergea la Bagdad, a declarat Bosacki. Mina a avariat uşor maşinile, a declarat el, adăugând că, ”cel mai important este că nimeni nu a fost rănit”. Autorităţile irakiene desfăşoară o anchetă pentru a verifica dacă este vorba despre un atentat şi dacă persoana vizată a fost ambasadorul polonez. Este posibil să fi fost vizată o altă maşină, drumul fiind o axă rutieră intens circulată.

RUSIA

Arest la domiciliu

Un tribunal rus a decis sâmbătă ca Serghei Udalţov, unul dintre liderii opoziţiei, să fie arestat la domiciliu, fiind inculpat de pregătirea şi organizarea unor perturbări majore, au raportat agenţiile ruse de presă. Tribunalul Basmanni din Moscova a îndeplinit astfel cererea comitetului de anchetă rus, care a solicitat această sancţiune împotriva liderului de opoziţie, aflat până acum sub control judiciar. Un judecător a subliniat în faţa tribunalului că ”Serghei Udalţov, liderul Frontului de Stânga, ar putea fugi în străinătate sau încerca să îşi îndeplinească intenţiile criminale”. Serghei Udalţov, în vârstă de 35 de ani, riscă până la 10 ani de închisoare în cadrul anchetei deschise împotriva sa în octombrie, în urma unui film realizat de televiziunea pro-Kremlin NTV, care afirma, bazându-se pe imagini filmate cu camera ascunsă a căror origine nu era precizată, că opozanţi printre care şi Udalţov se pregătesc să înlăture Guvernul cu forţa. Liderul de opoziţie respinge categoric toate acuzaţiile.

TURCIA

Datorie onorată

Turcia speră să-şi ramburseze întreaga datorie către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna mai, a declarat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. ”Am plătit şi am tot plătit iar acum, datoria noastră a ajuns la 860 de milioane de dolari”, a declarat Erdogan la televiziune. ”Când vom achita şi ultima tranşă din mai, nu vom mai avea datorie. Am avut o datorie faţă de FMI din 1958”, a declarat şi ministrul de finanţe, Mehmet Simsek. ”Turcia intră într-o nouă eră, nu ne vom mai angaja în alte programe şi ne vom onora integral datoriile”, a spus el. În decurs de mai multe decenii, guvernele turce au semnat în total 19 acorduri cu FMI, însumând 50 de miliarde de euro ca ajutor. Turcia a discutat cu FMI, între 2008 şi 2010, posibilitatea unui împrumut. Niciun acord nu a fost încheiat pe baza condiţiilor cerute, iar Guvernul a decis în final să renunţe.

MALI

Instructori europeni

Primul contingent al UE, compus din 70 de instructori militari, a ajuns vineri în Mali, sub auspiciile misiunii UE de consiliere şi instruire a forţelor armate din Mali EUTM, a declarat şeful acestui contingent, colonelul Bruno Heluin. Contingentul va ajuta la reformarea armatei din Mali, astfel încât să fie capabilă să apere teritoriul naţional, a declarat colonelul Bruno Heluin. Acesta a adăugat că o parte din contingent va rămâne în capitala Bamako, pentru a păstra legătura cu conducerea armatei, iar restul va fi desfăşurat la Koulikoro, 60 de kilometri nord de Bamako, pentru pregătire. Programul de pregătire va fi derulat de 200 de instructori din 15 state europene, pe o perioadă de 15 luni. Obiectivul programului este pregătirea a patru batalioane. Franţa a intervenit militar în Mali, la mijlocul lunii ianuarie, la cererea autorităţilor din această ţară, confruntate cu înaintarea spre Bamako a insurgenţilor islamişti ce ocupă nordul de la jumătatea anului 2012. Se aşteaptă ca armata din Mali şi alte trupe africane să preia comanda operaţiunii de la francezi. UE a decis să trimită mai multe sute de instructori pentru a întări capacitatea armatei din Mali.

CHILE

Neruda exhumat iar

Trupul lui Pablo Neruda va fi exhumat pentru a doua oară după moartea sa, la câteva zile după lovitura de stat militară a generalului Augusto Pinochet, în urma unei decizii judecătoreşti, cu scopul de a afla dacă laureatul premiului Nobel pentru Literatură a fost asasinat. După cum au declarat surse apropiate anchetei, exhumarea a fost decisă de judecătorul Mario Carroza, cel care se ocupă de acest dosar după un denunţ prezentat de Partidul Comunist din Chile. Neruda a făcut parte din comitetul central al acestei formaţiuni. Până la începutul anului 2011, versiunea oficială era că moartea lui Neruda, care a survenit la 23 septembrie 1973, a fost consecinţa unui cancer de prostată. Însă în mai 2011, fostul său şofer, Manuel Araya, a acuzat că Pablo Neruda ar fi primit o injecţie cu otravă în spitalul în care se afla internat, fapt ce a declanşat suspiciuni cum că poetul ar fi putut fi asasinat de acoliţi ai regimului condus de generalul Augusto Pinochet. Declaraţiile făcute de Araya au determinat Partidul Comunist din Chile să înainteze un denunţ care a fost admis de justiţia chiliană, deschizându-se astfel o anchetă privind cauzele morţii poetului. Totodată, Partidul Comunist din Chile solicita exhumarea trupului lui Neruda, pentru a verifica dacă a fost într-adevăr otrăvit. În prezent, Pablo Neruda este îngropat alături de soţia sa, Matilde Urrutia, în casa-muzeu din Isla Negra, localitate în zona centrală de litoral a Chile, la circa 120 kilometri de Santiago. În decembrie 1992, trupurile lui Neruda şi Urrutia au fost exhumate din Cimitirul General din Santiago, au fost transportate pentru un priveghi public la Salonul de Onoare din Congresul Naţional şi ulterior au fost duse în localitatea Isla Negra, conform dorinţei poetului. Ultimele zile din viaţa lui Pablo Neruda s-au derulat pe fondul loviturii de stat conduse de generalul Pinochet împotriva guvernului socialist al lui Salvador Allende. În februarie 1973, Neruda renunţase la postul de ambasador în Franţa, din cauza unei boli care se agravase după lovitura de stat militară din 11 septembrie. La 19 septembrie, Neruda a fost transportat de urgenţă de la locuinţa sa din Isla Negra la Santiago, unde a fost internat în clinica Santa María şi unde a murit câteva zile mai târziu.

SUA

Lider amish închis

Un lider religios amish din Ohio a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru infracţiuni motivate de ură, după ce le-a ordonat susţinătorilor săi să le taie cu sălbăticie bărbile unor coreligionari, un afront în această comunitate protestantă care trăieşte în afara lumii moderne. Alţi 15 acuzaţi, din care trei fii ai şefului clanului şi şase femei, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între un an şi şapte ani de închisoare. Samuel Mullet, de 67 de ani, lider social şi religios al unei comunităţi amish de 18 familii din Bergholz, la 150 de km de Cleveland, le-a ordonat unor membri ai clanului său să lanseze o campanie de teroare împotriva a nouă coreligionari care îi arătau semne de rezistenţă. Mullet a precizat înaintea anunţării pedepsei primite că scopul său în viaţă a fost întotdeauna acela de a fi de ajutor celor slabi, celor batjocoriţi. Clanul lui Sam Mullet a lansat cinci agresiuni separate, între septembrie şi noiembrie 2011, de fiecare dată noaptea, scoţându-le violent din pat pe victime şi tăindu-le sălbatic barba şi părul, cu ajutorul foarfecelor şi al maşinilor de tuns electrice. Agresiunile urmăreau umilirea victimelor, barba fiind simbolul suprem al bărbatului, pe care nu mai are voie să o taie după căsătorie, conform cu preceptele biblice urmate de această comunitate de tradiţie protestantă. În timpul procesului din septembrie, apărarea a subliniat că ”iubirea şi compasiunea au fost motivele atacatorilor, care nu voiau decât ca victimele lor să revină pe calea cea dreaptă”. Multimilionar şi tată a 18 copii, Samuel Mullet a venit cu soţia sa la Bergholz în 1995. El a devenit liderul spiritual al clanului în 2003 şi a declanşat în 2005 o schismă în comunitate, excomunicând mai multe familii. Nimic nu se decidea fără acordul acestui lider cu mână de fier, care impunea pedepse violente celor nesupuşi, forţându-i spre exemplu pe unii membri să doarmă mai multe zile la rând într-un coteţ de pui sau permiţându-le altora să-i lovească pe cei nesupuşi, conform actului de acuzare. Aparent, Mullent a decis să ia măsuri punitive după ce decizia sa de a excomunica anumite familii din Bergholz a fost pusă la îndoială într-o adunare a liderilor religioşi amish. Membrii comunităţii amish, protestanţi emigraţi din Germania, Elveţia şi Alsacia la sfârşitul secolului XVIII, sunt în număr de circa 260.000 în 28 de state americane şi provincia canadiană Ontario. Deplasându-se în căruţe, ei interzic televiziunea, calculatorul şi electricitatea şi au fost făcuţi celebri prin filmul ”Witness” din 1984, cu Harisson Ford.

COLUMBIA

Seism puternic

Un cutremur a afectat, sâmbătă dimineaţă, sud-vestul Columbiei, având magnitudinea de 6,8. Din fericire, mişcarea telurică nu a provocat victime sau pagube materiale importante, a anunţat Serviciul de Geologie columbian. Seismul s-a produs la o adâncime de 130 de kilometri, având epicentrul situat la 199 de kilometri de Quito, în Ecuador, la 11 kilometri sud-vest de Pasto, în Columbia şi la 20 de kilometri sud-est de Sandona, Columbia. Sud-vestul Columbiei a fost afectat în septembrie de un cutremur cu magnitudinea de 7,1, care nu a provocat victime sau pagube importante.

INSULELE SOLOMON

Replică seismică

O replică de magnitudinea 6,5 s-a înregistrat ieri, la ora 08.02, în arhipelagul Solomon, la patru zile de la un cutremur puternic urmat de un tsunami, a anunţat centrul american de geofizică USGS. Acest ultim cutremur nu a declanşat un tsunami de amploare. Hipocentrul replicii seismice a fost indetificat de USGS la o adâncime de 18 kilometri, iar epicentrul la 29 de kilometri sud-vest de Lata, marele oraş din insula Ndende, în insulele Santa Cruz, care fac parte din arhipelagul Solomon. Miercuri, 20 de sate au fost rase de pe hartă de un val care a pătruns până la 500 de metri în interiorul uscatului şi 6.000 de persoane au rămas fără locuinţe în Ndende, una dintre nenumăratele insule ale arhipelagului Solomon situate la nivelul mării, cu puţin relief şi ameninţate de creşterea apelor oceanului. Un seism cu magnitudinea 8 a precedat acest tsunami care a provocat cel puţin 13 morţi şi numeroşi dispăruţi.



12